Verlengen van een Non Immigrant visa

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Expats en pensionado, Visa
Tags: , ,
23 juni 2018

Voor buitenlanders, die permanent in Thailand willen wonen, moet naast de 90- dagen melding ook de Non-immigrant visa eens per jaar verlengd worden.

Afgelopen woensdag en donderdag was het uitzonderlijk rustig te noemen in tegenstelling begin dit jaar voor de 90- dagen melding. Toen stonden ‘s middags nog zeker een twintigtal mensen in de zon buiten te wachten in verband met de drukte. Nu was het een kwestie van 10 minuten voordat ik aan de beurt was.

Een paar dingen vielen mij op. Het eerste was een nieuw formulier wat ik bij mijn weten niet eerder gezien had. Er wordt duidelijk gevraagd wat de reden is om te blijven wonen in Thailand en de consequenties bij een verandering. Op bladzijde 2 wat de gevolgen zijn volgens act B.B2522 bij een overstay. De naam moet ingevuld zijn en het formulier moet ondertekend ingeleverd worden.

Het tweede wat wel als bekend verondersteld mag worden, is het feit dat men het land wel mag verlaten maar niet meer in mag zonder een van te voren aangevraagd single entry. Deze is te verkrijgen bij de Immigration en kost 1000 Baht, voor een multiple entree moet 3800 Baht betaald worden.

Het een en ander vond plaats bij de Immigration in Pattaya.

23 reacties op “Verlengen van een Non Immigrant visa”

 1. Hans Bos zegt op

  Lodewijk, je mag altijd Thailand weer in, ook als je geen single entry hebt. Maar dan kom je binnen op de visa exempt en mag je niet langer dan 30 dagen blijven. Je extention of stay is dan bij binnenkomst wél vervallen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat bedoelt hij ook wel denk ik…. dat je een Re-entry moet aanvragen of je eerder bekomen verblijfsperiode vervalt.

  • l.lagemaat zegt op

   Hans, je hebt gelijk, maar voor de mensen die langer willen blijven of hier permanent wonen, moet hier op gelet worden!

   • Cornelis zegt op

    Nog belangrijker: ook wanneer je een re-entry permit hebt blijft het opletten geblazen. Controleer bij het passeren van Immigration bij binnenkomst in Thailand of je weer de correcte verblijfsduur – de einddatum van je visa extension – hebt gekregen. Zelf attendeer ik de ambtenaar bij het overhandigen van mijn paspoort altijd op het stempel met de re-entry permit. Uit zeer betrouwbare bron heb ik het verhaal van een Australiër die er bij zijn 90 dagen-melding achter kwam dat Immigration op Suvarnabhumi hem, ondanks zijn re-entry permit, slechts een 30-dagen visumvrijstelling had gegeven. 60 dagen overstay, was de conclusie van het kantoor waarbij hij zijn 90 dagen-melding deed. Hij werd beboet, moest het land verlaten en mocht er vervolgens gedurende 12 maanden niet meer in. Dit ondanks dat er op Suvarnabhumi een fout was gemaakt…….
    Dus: controleer je paspoort op de juiste datum in het stempel, zodra je het terugkrijgt van de ambtenaar.

 2. teun zegt op

  En dit formulier zeker weer elke 90 dagen invullen/ondertekenen? Net als ca 1 jaar geleden het formulier waarin men specificatie van auto, waar men regelmatig kwam etc. moest invullen. Dat is na ca een half jaar een natuurlijke dood gestorven.

  Dit nieuwe formulier (alsof buitenlanders dit boetesysteem annex “verbanning” nog niet kennen) zal waarschijnlijk dezelfde route afleggen. Iemand zal zich uiteindelijk realiseren dat stapels papier met steeds dezelfde inhoud weinig nut hebben.

  • Ko zegt op

   Teun, je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn die dus niet op de hoogte zijn. Hoeveel mensen in het immigration detention center zitten omdat ze niet kunnen lezen en schrijven en het dus gewoon niet weten! Minderbegaafden ook die het ook gewoon niet weten. Triest, maar helaas zitten er honderden vast omwille van die redenen.

   • teun zegt op

    Als men niet kan lezen en schrijven, zal dit nieuwe formulier ook niet veel helpen. Geldt ook voor minderbegaafden, die kennelijk wel kunnen lezen maar niet begrijpen wat ze lezen……

    Uit andere reacties op dit onderwerp, blijkt trouwens ook dat niet ALLE Immigration-kantoren dit formulier voorkeggen. Dat was destijds met dat formulier over “whereabouts” ook het geval. Dus: het onderhavige formulier zal vast weer snel verdwijnen.

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Soortgelijke formulieren zijn mij bekend.
  In sommige immigratiekantoren worden die sinds 2016 (dacht ik) voorgelegd bij aanvraag van een jaar verlenging. Pattaya is er nu dus ook mee gestart.
  Niet alle kantoren leggen dit voor o.a. Bangkok niet.
  Je kan dan alvast niet zeggen dat je het niet wist….

  Op het ene formulier staat dus “The Acknowledgment of penalties for a Visa Overstay”.
  (Zie formulier in het artikel),

  Het andere formulier heeft als titel “Acknowledgement of terms and condition for permit of temporary stay in the Kingdom of Thailand”.

  Dit is de tekst : (ik heb enkel de belangrijkste tekst overgenomen en zoals hij er staat)

  The official has informed me and my dependents associated with this permit of the terms that the permission will be terminated as a result of the following cases:
  1. Change of reason for continuation upon which this permit was granted.
  2. Condition of permit changes or end in every respect, except ín the case that the applicant applying for a permit is a family member of a person of Thai nationality or a resident of the Kingdom, and such person loser his life.
  3. Change or juristic person or employer status, termination of duty, expiration of work permits or change of establishment of education.
  I do hereby acknowledge the terms and conditions applicable to this permit. I confirm that i am permitted to stay. I will follow the above mentioned terms and conditions strictly.

  In het kort wil dit zeggen, dat wanneer de voorwaarden waaronder je de verlenging hebt bekomen wijzigt, je verlenging wordt beëindigd.
  Bijvoorbeeld ;
  – je wordt ontslagen dat vervalt je verlenging,
  – je stop je met school dan vervalt de verlenging,
  – etc
  maar ook als je gaat scheiden en je hebt een verlenging op basis van ‘Thai Marriage”. Dan vervalt eveneens je verlenging.
  Uitzondering is wanneer het om een overlijden van je Thaise partner/kind gaat….. dan mag je de verlenging blijven gebruiken.

  Elk immigratiekantoor, die deze formulieren gebruikt, zal wel zijn eigen versie hebben. De tekst kan dus wat afwijken van de tekst hierboven. Dit is alvast de tekst die in Rayong wordt gebruikt.

  Wat de Re-entry betreft.
  Normaal staat die tekst ook al in je paspoort gedrukt onder je verlenging, maar blijkbaar wil men in Pattaya er nog eens extra op wijzen.

  Note.
  Nogmaals. Het wordt (nog) niet in elk immigratiekantoor gebruikt.
  Het kan dus best zijn dat je het nog nooit gezien hebt.
  Het is een lokale beslissing om dit te doen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat bedoelt ik ook in mijn tekst wat re-entry betref… dat je een Re-entry moet aanvragen of je eerder bekomen verblijfsperiode vervalt.

  • ruud zegt op

   Niet dat het belangrijk voor mij is, maar ik vraag me af bij punt 2 of hier staat dat bij het overlijden van de partner de HUIDIGE verlenging niet vervalt, maar de volgende wel, of dat je jaarlijks kunt blijven verlengen.
   Als ik het goed heb is de regeling in beide gevallen gewijzigd, maar zeker weten doe ik dit niet.
   Ik dacht dat het voorheen zo was, dat als je partner overleed, je verlenging ook verviel.

   Dat stukje resident is me ook wat onduidelijk.
   Ik dacht dat je met permanent residence niets meer met de immigratie te maken hebt, met met de gewone politie?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Je mag de huidige verlenging bij overlijden opgebruiken.
    Vervolgaanvragen kunnen dan niet meer op basis van “Thai Mariage” (of je moet opnieuw trouwen natuurlijk).
    Je kan natuurlijk nadien nog steeds een verlenging vragen op basis van “Retirement”, of als ouder van een Thais kind indien dat er zou zijn.

    Een permanent resident zelf heeft inderdaad niks met immigratie te maken. (Of het moet zijn voor een “Re-entry” te vragen als hij het land wil verlaten, want dat moeten die wel blijven doen en dat kan hij alleen bij immigratie bekomen)
    Het slaat op de persoon die een verlenging aanvraagt. Enkel dan als het een familielid van die “Permanent resident” betreft.
    In het immigratiedocument “Order of immigration bureau No. 327/2557
    Subject: Criteria and Conditions for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand ” kan je o.a. lezen

    2.19 In the case of being a family member of a Thai resident (applicable only to parents, spouse, children, adopted children, or spouse’s children):

    • ergens in thailand zegt op

     Dag Ronny , mijn vrouw zegt als je gaat scheiden en je hebt een kind/eren en die gaan bij Papa (farang) wonen en die onderhoud ze dan mag je je visum ook behouden klopt dit.
     Mijn vrouw heeft dt eens gevraagd bij het immigratie kantoor en die zeiden dat.
     Ik ben nog steeds getrouwd hoor maar je weet het nooit haha

     Mzzl Pekasu

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Als immigratie dit zegt, hoef ik toch eigenlijk niet meer te antwoorden 😉

      Maar inderdaad, je kan een jaarverlenging bekomen als je een Thais kind hebt .
      Ook als je gescheiden bent en voor dat kind zorgt. Dit kan tot het kind de leeftijd van 20 jaar heeft bereikt en jullie ook onder hetzelfde dak wonen. Langer kan ook, maar dan moet je kunnen bewijzen dat je kind zorgbehoevend is en niet zelfstandig voor zichzelf kan zorgen.

      De financiele bewijzen die je moet voorleggen voor zulke jaarverlenging zijn dezelfde als voor een Thai Marriage dus 40 000 Baht inkomen of een bankbedrag van 400 000 Baht.

   • Petervz zegt op

    Ruud,

    Als je permanent resident bent, hoef je alleen nog voor een re-entry permit naar immigratie. Geen jaarlijkse verlengingen en ook geen 90 dagen meldingen. Ook de 24 uur melding door een huis eigenaar, of hotel hoeft niet.

    Wel iedere 5 jaar je resident boek verlengen voor 800 baht.

 4. Johan zegt op

  Op het formulier de één na onderste “overstay more than 1 year” is “overstay less than 1 year”

 5. Sjaak S zegt op

  Vorige week in Hua Hin heb ik mijn jaarvisum laten verlengen, oftewel weer aangevraagd. Dit formullier heb ik bij de immigratie dienst niet gezien en niet ingevuld. De beambte die me hielp vroeg er ook niet naar.

  • l.lagemaat zegt op

   Toen ik vertelde waarvoor ik kwam, kreeg ik dit formulier in handen gedrukt. (Pattaya)

   • joskeshake zegt op

    ja ik ook en toen ik het afgaf aan immi officier die eerst alles nakijkt en je 1900 baht onvangt, kreeg ik het terug, met de vermelding van hem NO Need.Dit was einde Maart 2018.

 6. Mark zegt op

  Knap verwarrend gegoochel met terminologie hier. Alsof “single entry” en “re-entry” hetzelfde zouden zijn?
  Lastiger en onduidelijker kunnen we het niet maken.

  Op dat formulier kennisnemingsformulier van sancties op overstay moest bij mij vorig jaar ook nog een foto.

  Het geüniformeerde deel van het Thaise volk zijn nu eenmaal papierhamsters.
  Ik vraag me soms af waar ze dat allemaal bewaren? En welke horden geüniformeerden ze laten aanrukken om in die papiermassa iets terug te vinden? Al kan de intrede in het digi-tijdperk daarbij helpen. Maar dan moet dat eerst allemaal in het digisysteem ingevoerd worden, en periodiek ge-update als het programma weer eens vernieuwd wordt … of niet meer ondersteund.
  Blijkbaar legitimeert het regelmatig opzetten van een “papierslag” nog steeds hun veelkoppig bestaan.
  Zouden ze ons “aliens” daarvoor dankbaar zijn? 🙂

  • teun zegt op

   Vorig jaar voerde mijn vriendin een rechtzaak, die ze won. Vervolgens moest ze na enige tijd met de tegenpartij naar e.o.a. kantoor komen om de geldvordering uitbetaald te krijgen.
   Daar heb ik met open mond gekeken hoe de vele dossiers warden “bewaard”! Gewoon buiten op grote stapels zonder enige markering en blootgesteld aan zon, regen en wind.
   Dus….. het zou mij niet verbazen als dat ook met dit soort formulieren gebeurt.

  • l.lagemaat zegt op

   single entry = eenmaal toestemming om terug te keren naar Thailand vanuit het buitenland.

   multiple entry = men mag meerdere malen Thailand in en uit reizen.

   Beiden worden re-entry genoemd.

 7. Henk Hollander zegt op

  Ik hoef helemaal geen 90 dagen formulier meer in te leveren. Alleen mijn paspoort. De rest doet de immigratie op de computer. Ook mijn jaarlijkse verlenging vragen ze alleen om de medische verklaring, mijn inkomensverklaring van de ambassade en een copy van mijn gele boekje. Geen andere formulieren meer. Dus in Roi-Et zitten ze al in het digi-tijdperk.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat je bij de 90 dagen melding enkel maar je paspoort moet inleveren is bij vele immigratiekantoren al zo.
   Tenminste dat hoor ik toch meer en meer.
   Probeer het anders eens on-line. Hoef je niks in te leveren of te tonen en hoef je er zelfs niet naartoe.

   Blijkbaar moet je er dus in Roi-Et dan wel weer een medische verklaring bijvoegen bij je aanvraag tot verlenging. Dat is dan weer in veel immigratiekantoren niet nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website