Uitkeringen van autochtone en allochtone Nederlanders die buiten Europa wonen, worden aangepast aan het niveau van het woonland. Zo staat vandaag in de Volkskrant te lezen.

Het plan van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) geldt voor de:

 • arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA);
 • nabestaandenuitkering (ANW);
 • kinderbijslag (AKW);
 • en de extra kinderbijslagmaatregelen voor de lagere inkomens.

De ministerraad besluit vandaag over het voorstel. Het vorige kabinet had al soortgelijke plannen, hierdoor is de verwachting dat dit voorstel zal worden goedgekeurd.

Kinderbijslag Thailand

Door de maatregel worden duizenden uitkeringen aangepast. In 2008 ging voor 5028 kinderen bijslag naar Marokko, voor 2370 naar Turkije, voor 1332 naar de VS, voor 413 naar Suriname en voor 404 naar Thailand, rekent de Volkskrant voor. Per euro kan in sommige landen tot zes keer zoveel worden gekocht als in Nederland. Het kan dan ‘winstgevend’ zijn om naar een land buiten de Europese Unie te verhuizen. Daarom vindt het kabinet het logisch dat iemand die in een goedkoper land woont, ook minder uitkering krijgt. Door het aanpassen van de uitkeringen zou per jaar dertig miljoen euro kunnen worden bezuinigd.

Op termijn stoppen met kinderbijslag

De maatregel was al aangekondigd in het gedoog- en regeerakkoord. Op termijn wil het kabinet de betaling van kinderbijslag naar landen buiten de EU helemaal staken. Daarvoor moeten eerst veertig verdragen met andere landen wordenaangepast.

Het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie wilde ook het woonlandbeginsel invoeren. De discussie laaide twee jaar geleden op nadat de Sociale Verzekeringsbank meldde dat een groep Turkse en Marokkaanse ouders fraudeerde met dubbele kinderbijslag.

Tussen 65-plussers die binnen en buiten Nederland wonen, wordt dit jaar al verschil gemaakt. Belastingmaatregelen die de koopkracht van ouderen ondersteunen, gelden alleen voor degenen die in Nederland belasting betalen. De Eerste Kamer heeft hier deze week mee ingestemd.

Het kabinet is overigens niet van plan de uitkering te verhogen voor mensen die wonen in duurdere landen zoals Luxemburg en Zwitserland. De wijziging moet op 1 januari 2012 ingaan.

81 reacties op “Uitkering aan Nederlanders die buiten Europa wonen gaat omlaag”

 1. Dit zal ongetwijfeld een aantal Nederlanders in Thailand gaan raken. De goeden moeten onder de kwaden lijden. Nu maar hopen dat de besparing van 30 miljoen wel een keer goed besteed zal worden.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   De regering wijzigt (wederom) de regels tijdens het spel. Is daarnaast deels kwestie van vestzak-broekzak. Een deel van de getroffenen, komt dan weer noodgedwongen terug naar Nederland, met alle gevolgen van dien. Je kunt beter arm zijn in eigen land, dan in een ver buitenland.

   • ThailandGanger zegt op

    Zoals zo vaak Hans en je merkt het terecht op wijzigt de regering de spelregels. Als ze dit ook op de aow toe gaan passen dan zullen dus alleen de rijken ons Nederland nog kunnen verlaten en zullen velen terug moeten keren naar het peperdure koude/kille Geboorteland.

    De zorg- en andere kosten zullen dan in Nederland alleen maar toenemen en uiteindelijk krijgt men koekje van eigen deeg en levert de bezuiniging een stijging van de uitgaven op.

    We krijgen denk ik veel mensen die een postadres aanhouden en een kamertje ergens huren in Nederland om maar de volledige uitkering te kunnen ontvangen.

    Of de goeden onder kwaden moeten lijden zoals Peter stelt weet ik niet. Want het systeem was zoals het er lag een brak systeem waar iedereen gebruik van kon maken Ook Nederlanders (met kinderen) al dan niet in het buitenland.

    De manier waarop men dit nu denkt op te lossen lijkt me eerder weer een losse flodder die velen helaas zal raken.

    Een ander voorbeeld. We bezuinigen op de aow leeftijd voor 400 miljoen door de leeftijd op te trekken naar 67 jaar, maar we geven wel even 270 miljoen uit aan een speelgoed vliegtuigje. Ik vind dit eerder de goede moeten onder de beslissingen van de kwade lijden.

    Triest voor al die Nederlanders die dit treft en die terug moeten komen.

    • Henk zegt op

     Of men een koekje van eigen deeg krijgt Thailandganger betwijfel ik. Je vergeet te vermelden dat nu 100% van de uitkering verdwijnt uit Nederland en in het buitenland word uitgegeven. Een postadres zal ook niet meer gemakkelijk gaan aangezien men dan ook zal worden gekort op de (AOW) uitkering omdat men word aangemerkt als samenwonend.

     • Pim zegt op

      Dag Henk .
      Of 100% verdwijnt van dat geld betwijfel ik ten zeerste ,dat er bijstandtrekkers bijkomen weet ik zeker ,dat de zorgkosten omhoog gaan kan je alvast voor gaan sparen .
      Enkele redenen waarom er veel Nederlanders zijn vertrokken zijn .
      Er is niet rond te komen in NL op 1 normale wijze als je bijv.reuma hebt en 1 ex die maximaal gebruikt maakt van haar rechten .
      Dat er mensen zijn die bij voorbaat misbruik hebben gemaakt van het sociale stelsel aangepakt worden ben uk het 100% mee eens .
      Dit even in het kort want ik zie 1 eindeloze discussie al weer aankomen .

     • ThailandGanger zegt op

      Goed punt Henk.

      Alleen denk ik dat als je terugkomt naar Nederland dat je zoals Pim zegt weinig hier kunt doen met dat geld en je alleen van loket naar loket loopt om je centjes bij elkaar te scharrelen om je vaste lasten te betalen.

      Velen kunnen in de Aziatische landen toch echt wel lekker leven van hun Aow en wat spaarcentjes. Dat kun je nu al niet meer in Nederland.

      Maar gelukkig geld de regel nog niet voor de AOW-ers en mensen met een volledige WAO dus blijven die nog even ontzien.

      Groet,
      Thailandganger.

      • thailandganger 2 zegt op

       is dat zo ! dat mensen met een volledige w.a.o., worden ontzien?

       • willem zegt op

        Ja, dat vraag ik mij ook af. Geldt die maatregel ook voor mensen met een volledige WAO uitkering?

       • ThailandGanger zegt op

        Ha Willem,

        Ik heb dat even zitten navragen bij mensen die in die materie zitten. En de WGA die wordt aangepakt is wel een onder deel van de WAO/WIA maar die laatsten blijven (vooralsnog) buitenbeschouwing. Het voortraject voor de wia en wao wordt dus gekort. Ik verwacht alleen dat de volgende plannen/wijzigingen ook wel de wia en wao zullen raken en ook de aow. De AOW zal over een tijd (40 jaar en verder) zelfs wel volledig gaan verdwijnen voor nieuwe starters in het arbeidsproces. Die kunnen straks beter de aow premie in hun eigen pensioen gaan storten. Want dit stelsel kunnen ze zo niet overeind houden. Maar dat zijn allemaal plannen die nog in de ontwerpfase zitten en waar men nog op zit te broeien.

        Gr,
        Thailandganger.

    • Hans zegt op

     Speelgoedvliegtuigje, zeer geavanceerd hoor , Nederland heeft indertijd afgesproken destijds soswieso 2 test vliegtuigen af te nemen.

     De Nederlands bijdrage aan de ontwikkeling van dit vliegtuigje praat je over 800 miljoen, dus dat komt er nog eens boven op…kleine kantteking hierbij nederland krijgt tegen orders voor pakweg 66 bedrijven. ja ja

     Kijk met zulke ideeen moet je wel de uitkeringen gaan korten voor de expats.

     Waarvoor gebruiken we die dingen, om dadelijk ander landen te bestoken.

     Miljoenen ontwikkelingsubsidies gaan naar de onzinnigste projecten in het buitenland en nederland trouwens ook aangestuurd door brussel.

     Menig multinational zou al lang failliet zijn gegaan als ze werden bestuurd door politici

  • Peter holland zegt op

   Goed besteed ?? oorlog voeren, en Joint Strike Fighterers kopen zeker !!, plus het fiasco van het patienten dossier, etc…

   Dus in Thailand is mijn slappe euro dus 6 x meer waard, zo lust k er nog wel eentje!!

   Na de slechte euro als gevolg van wanbeheer en jokken door knoflook landen, dus dus nu het gelach betalen wat door wat voornamelijk door Marrokanen en Turken is veroorzaakt. Kan er ook nog wel bij, ik vraag me af wat er nog meer in het verschiet zit.

 2. Miek37 zegt op

  Daar hebben deze mensen dan hun hele leven voor gewerkt en aan betaald en DUS recht op, ze worden al aan alle kanten geknepen door de pensioenfondsen en nu komt de regering ook nog even overheen, die weten ook wel dat het leven er hoe dan ook goedkoper is en blijft en dat terugkeren naar Nederland om die reden voor het merendeel van de pensionadas geen optie zal zijn.

  • ThailandGanger zegt op

   Rechten heb je in Nederland niet. Want onze regering wijzigt steeds de spelregels en dus verdwijnen je rechten in het niets.

   Nou over dat terugkeren: Sommige landen stellen bepaalde inkomens eisen en tegoeden als voorwaarde om er te wonen. Zie Thailand. Het kan dus naar lopen als een regering zoiets gaat doen.

  • beetjeverder zegt op

   niks recht-je hebt als je dat echt hebt gedaan…) betaald voor degenen die TOEN die uitkering kregen. De thans werkende generatie werkt voor jouw uitkering. dat het omslagstelsel. Als dat niet zo was opgestart door de ouwe Drees, hadden we nu nog steeds geen AOW gehad. Zoals iedereen wel weet die het nieuws wat volgt- destijds waren er veel meer die voor minder mensen met uitkering werkten en nu ligt dat andersom. En het viel me ook op dat Thailand in de kinderbijslag blijkbaar nr 5 is-amper onder Suriname. Maar met net 400 kindjes (die vast niet uit 400 gezinnen komen) kun je dus bepaald niet over 1000en spreken.

 3. Pim zegt op

  Dan krijgt Nederland er veel daklozen bij .
  Gaan ze ook rekening houden met koersverschillen ?

  • ThailandGanger zegt op

   Ben je mal Pim we trekken met zijn allen naar Abu Dhabi of een ander duur land. De uitkering wordt toch aangepast naar niveau van het land waar je verblijft. 🙂

   • Miek37 zegt op

    Dan moet je toch de laatste alinea van het artikel nog een keertje lezen. 😉

    • ThailandGanger zegt op

     Lees de humor Miek, Het was maar een grapje.

     Maar goed, wat moet ik dan volgens jou in de eerste alinea moeten lezen?

     • Miek37 zegt op

      Was was mijn kant ook een grapje op die van jou, zie smilie achter mijn reactie.

 4. Johnny zegt op

  Ik heb geen goed woord over hoe de afgelopen kabinetten overal het mes in zetten. Eenzijds gooien ze het geld met bakken over de balk, anderzijds hakken ze met de botte bijl voor al die Nederanders die jaren hard geploeterd hebben. Overal pakken ze een extratja af, is het niet dat de aftrek bijzondere ziektenkosten op je belastingformulier verdwijnen, danwel dat een grijskenteken auto niet meer beschikbaar is voor particulieren. Elke keer verzinnen ze wat anders, maar de hoge heren in Den Haag eten er geen snee brood minder door. Nu 15 jaar later is onze financiele ruimte gehalveerd en barst het van de arme rijken in Nederland. Iedereen klaagt, iedereen. Je ziet het dagelijks om je heen, zoveel sobere mensen en iedereen krijgt een kort lontje.

  Nee, dat mooie Nederland van 25 jaar geleden bestaat niet meer.

 5. Peter zegt op

  Waar praten wij over? hoeveel procent?en hoe te berekenen naar kosten van een thai of expat?

  • Het woonlandprincipe gaat uit van kosten van levensonderhoud en het gemiddelde inkomen in het betreffende land. Er zal wel een bepaalde formule voor komen denk ik.

   • Robert zegt op

    Dat is nu waarik al 2 dagen naar op zoek ben. Hoe wil men dat bepalen. De ene WAO is hoger dan de ander. Wordt er afgetopt of hoe luiggendie formules?
    niets is hierover te vinden.

    • ThailandGanger zegt op

     Geen idee, men wil de niet volledige WAO aftoppen als ik het goed begrijp. Over de volledige wordt niet gesproken. Ook niet over de mensen die onder de oude WAO regeling vallen en niet in de WIA. Kortom er zal nog wel veel wijzigen in dit plan. Niet ten goede vrees ik.

  • ThailandGanger zegt op

   De aow is nog buitenschot in dit voorstel.

 6. Pim zegt op

  Ik zal Rutte vragen vandaag mijn boodschappen te doen .
  1 flesje melk 1 euro,1 potje appelmoes 3 euro ,1 pakje boter 2 euro, 1 potje rode bieten 4 euro met wat geluk zit er 1 rat in de val en anders moet hij maar 1 aangereden hond oprapen om wat vlees te roosteren .
  De rest van het uit te geven bedrag gaat op aan woonkosten en naar mijn ex die anders vanavond met haar vriend niet kan dineren in het staatscasino .
  Het bedrag van de gedwongen verkoop van het huis had ze al gauw op .
  Waar kan ik mij aanmelden als vluchteling uit NL .in Thailand .

 7. Robert zegt op

  De bezuiniging is een meevallertje, maar het zal toch voornamelijk gaan om het gedachtengoed van de PVV dat alle expats profiteurs zijn en dus aangepakt moeten worden. Puur politiek geneuzel.

 8. Frank zegt op

  Diverse uitkeringen aan mensen die buiten Europa wonen, worden aangepast aan het kostenniveau van het land waar de ontvanger of het kind woont.

  De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Kamp (SZW). De maatregel gaat in op 1 juli 2012 voor de Algemene nabestaandenwet (ANW), deels voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsongeschikten (WGA) en de kinderbijslag. Voor het kindgebondenbudget is de ingangsdatum 1 januari 2013. (bron Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid)

  • Robert zegt op

   Weet je wanneer de regeling voor de WAO/WIA in gaat en of dit ook geldt voor de WAZ?

 9. Ger Horst zegt op

  Het inkomen van een buitenlander in Thailand is toch vastgesteld op 800.000 bath per jaar? Ik kom dus ieder jaar tekort aan mijn uitkering.

  • ThailandGanger zegt op

   Nee je moet ongeveer 20.000 euro 3 maanden voor je visum verlenging op een spaarrekening hebben staan. Dus betekent dat je met 4 man makkelijk geld kunt rond pompen om aan de eis te voldoen. Moet er wel niemand tussentijds het loodje leggen want ik weet niet hoe je dan nog aan je geld komt.

   • ThailandGanger zegt op

    Ps 20.000 euro is ongeveer die 800.000 baht. Die eis geld volgens mij alleen als je 50 jaar of ouder bent. Maar daar weten de expats veel meer over en daar zijn hier al eens veel discussie over gevoerd bij de diversen artikelen.

   • René zegt op

    Dat rondpompen gaat niet op. Het geld moet aantoonbaar uit het buitenland komen. Dus als het van de ene naar de andere Thaise bankrekening gaat, is het niet meer afkomstig uit het buitenland. Terugstorten naar Nederland gaat ook niet, daar je maar een gelimiteerd bedrag kan overmaken.

    • ThailandGanger zegt op

     Je hoeft alleen maar aan te tonen dat je 3 maanden voor de verlenging 800.000 baht op een rekening hebt staan. Er staat nergens dat die uit het buitenland moeten komen.

     • René zegt op

      • You must be 50 Years of age or over to be eligible for a retirement visa.

      • Evidence of funds must be shown in a Thai bank account and must originate from outside the country. The funds must reside in the account for 90 days before the application date.

      • You CAN NOT import household goods to Thailand duty free with a retirement visa.

      Deze informatie kom ik op veel website ’s tegen.
      Het lijkt me ook dat als je geen werkvergunning hebt (gepensioneerd) het geld wel uit het buitenland moet komen.

     • Robbie zegt op

      Mag ik even een aanvullende opmerking maken, om de puntjes op de i te zetten?
      De eis van de Thaise overheid is niet dat je 800.000 Baht op je bankrekening of spaarrekening moet hebben staan, maar dat je maandelijkse inkomen PLUS eventuele spaargeld in totaal 800.000 Baht is. Omgerekend komt het ongeveer hier op neer:
      Als je maandelijks ongeveer € 1.650,- ontvangt op je rekening, in NL of Thailand, dat maakt niet uit, dan voldoe je aan de eis. Dan heb je helemaal geen spaargeld nodig. Stel dat iemand aan AOW plus pensioenen, of WAO of WIA, maar € 1.400,- ontvangt, moet je dus iets van € 3.000,- op je rekening hebben staan.
      € 20.000,- op een rekening hebben staan is dus alleen maar nodig als je per maand geen enkele inkomsten hebt!
      Zie de officiële Engelstalige Thaise overheids website.

 10. Het is inmiddels geen plan meer. Ik las gisteren dat het is goedgekeurd…

  • ThailandGanger zegt op

   Proficiat Peter, je hebt zelf de 10.000ste reactie !!!

   • Dat telt niet 😉

    • ThailandGanger zegt op

     Heb je wellicht een linkje naar de bron van dat artikel want ik zou het graag even lezen. Het is toch van de zotte dat straks al die Nederlanders in bijv Thailand de dupe zijn van dit soort regelgeving. Velen kunnen straks niet eens meer weg uit ons kikkerlandje.

     • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1878287/2011/04/21/Voorstel-uitkeringsniveau-verlagen-naar-norm-woonland.dhtml

 11. Robert zegt op

  Sommigen hebben meer informatie dan de ander. Is er ergens iets te lezen over de besluiten en over de ingangsdata?

  • Frank zegt op

   Hoi Robert

   Hier kun je de beslissing lezen :

   http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/04/21/uitkeringen-in-landen-buiten-europa-aangepast.html

  • ThailandGanger zegt op

   Hallo Robert,

   Gisteren stond er op teletext en diversen andere media dat het gaat gelden voor deels arbeidsongeschikten uitkeringen. Dus als ik het goed lees worden de 100% WIA/WAO-ers buitenschot gehouden. Maar ik weet niet of je naar deze informatie op zoek bent.

   Hier vind je een artikel waarbij dit wordt bevestigd:

   http://www.rnw.nl/nederlands/bulletin/export-uitkeringen-buiten-europa-aan-banden
   http://www.depers.nl/binnenland/563167/Export-uitkeringen-buiten-Europa-aan-banden.html
   http://www.nu.nl/geldzaken/2497578/kabinet-verlaagt-uitkering-in-goedkoper-land.html
   http://www.limburger.nl/article/20110421/ANPNIEUWS01/104210356/1105

   Overigens wil Kamp op termijn alle kinderbijslag voor kinderen buiten Europa afschaffen. Ik meen zelfs ergens te hebben gelezen dat hier 2014 als ingangsdatum wordt genoemd. Hiervoor moet men echter zo’n 40 contracten met die landen openbreken en aanpassen.

   We horen en zien het wel.

   ik hoop dat je hier iets aan hebt.

   Gr,
   Thailandganger.

   • ThailandGanger zegt op

    Robert

    op de site van rijksoverheid staat : “De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Kamp (SZW). De maatregel gaat in op 1 juli 2012 voor de Algemene nabestaandenwet (ANW), deels voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsongeschikten (WGA) en de kinderbijslag. Voor het kindgebondenbudget is de ingangsdatum 1 januari 2013. ”

    Dit betekent dat WIA en WAO buiten beschouwing blijven en mensen die in die schuit zitten zich geen zorgen hoeven te maken dat ze gekort worden.

    Ik heb even nog een deskundige geraadpleegd die helemaal in die materie thuis is en die bevestigd dit helemaal.

    Gr.
    Thailandganger

   • Robert-duke zegt op

    Dit is inderdaad zeer geruststellend, aangezien ik zelf in de WIA/WAO groep 80-100 afgekeurden zit.
    Maar dit is natuurlijk voor al deze Wao’ers 80-100% afgekeurden verheugend nieuws. Bedankt voor de reactie. Zeer geruststellend

    • @ Robert, ik heb even je naam aangepast. Er is al een Robert actief. Dit werkt verwarrend. Gebruik desnoods een toevoeging of zo.

     • Robert-Duke zegt op

      Robert-Duke is ok.

 12. Peter zegt op

  En het gaat om de wia en wajong dus niet voor de waz!

  • hans zegt op

   Bedoel je wettelijk arbeidsongeschiktheidsuitkering zelfstandigen.

   Heb daar jaren flink voor betaald als zelfstandigen, werd van het ene moment ageschaft voor nieuwe gevallen, zodat zelfstandigen zich hoger prive moesten gaan verzekeren.

   Nooit geen bedankje gehad van de regering, feitelijk is dat regelrecht diefstal.

 13. C van der Brugge zegt op

  Wat een opwinding:wanneer getrouwd, boven 65 + 100% AOW wordt men niet gekort: Uw inkomen moet 400.000 baht per jaar zijn : U koopt voor 1900 baht Uw jaarvisum en haalt 1x per 90 dagen een stempel nadat de Emigration uw gegevens heeft ingezien.
  Kortingen gaan Niet over bovengenoemde groep.
  Toeslag voor jongere vrouw worden niet gewijzigd. Amen

  • ThailandGanger zegt op

   Geachte Heer,

   Ik hoop dat u gelijk houdt hierin want voor zover ik me kan herinneren stond er ook ergens in een programma van een van de coalitie partijen dat men de AOW wilde gaan terugbrengen naar het niveau van het woonland. En eerlijk gezegd verwacht ik dat ze dat de komende 20 jaar nog wel gaan aanpakken.

   Overigens werd gisteren heel duidelijk door Kamp gesteld dat als je in een land woont waarbij leefklimaat duurder is dan in Nederland dat je dan pech hebt en geen cent meer krijgt.

   Trouwens je zou nu maar bijv 40 jaar zijn en rondlopen met plannen om ooit te verkassen uit dit land. En je ziet alleen maar dat alle regeltjes worden aangepast en je “rechten” verdwijnen. Het voelt toch heel anders dan dat je nu al 65+ bent en lekker aan het strand ligt in Thailand en je al alles op het droge hebt. Ik vind het dus absoluut begrijpelijk dat men zich daarover zorgen maakt.

   • hans zegt op

    Me humeur is voor vandaag verpest toen ik dit vanmorgen las, denk dat je wel is gelijk kon hebben.

    En zolang brussel elk jaar meer geld nodig denkt te hebben en zwakkere eu broeders verder doorklo,,,, word het er voor mijn generatie van 48 jaar er niet beter op.

    www,indexmundi.com gelezen bruto inkomen nederland 38.600 en thailand 7.900 in us dollars per 2009 dus dat is ongeveer 4,5 keer zo weinig.

    Het leven is in thailand voor een farangs levenswijze echt niet 4,5 keer goedkoper

    • ThailandGanger zegt op

     In dat laatste heb je volgens mij helemaal gelijk. Alleen zullen ze hier meten met een andere lat en zijn we straks de klos vrees ik zo.

     • Hans zegt op

      Heb ik dan geen gelijk met het bovenste m.b.t. tot de eu dan?

      zie dat ik verkeerde website heb doorgegegeven http://www.indexmundi.com

      • ThailandGanger zegt op

       Oow, maar zo bedoelde ik dat niet. Ik weet echt niet hoe dat in elkaar zit waar je op doelt.

       • Hans zegt op

        Nou brussel heeft besloten dat er nog maar eens meer geld moet worden uitgegeven.
        Dus de aangesloten landen mogen meer gaan dokken.

        Als je dan ook de kranten leest dat veel geld ongecontroleerd naar het buitenland/nederland gaat voor de onzinnigste zaken, nou daar krijg ik hoge bloeddruk van.

        Word je dadelijk als nederlander in thailand bestraft met kortingen door nederland, terwijl geld word weggesmeten in andere Landen.

        Ben best wel voor ontwikkelingshulp maar het geld komt veelal bij de verkeerde personen terecht.

    • Peter holland zegt op

     Nee, het tegendeel zelfs, als farang moeten we vaak zelfs meer betalen.

   • ThailandGanger zegt op

    zie artikel http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1878287/2011/04/21/Voorstel-uitkeringsniveau-verlagen-naar-norm-woonland.dhtml

 14. C van der Brugge zegt op

  Vergeet nog :
  Bij deze door mij omschreven groep hoeft u GEEN zogenaamd spaarboekje te hebben c q te toonen

 15. jay zegt op

  mogen we wel gewoon ons spaargeld behouden?? of nemen ze daar ook een gedeelte vanaf om dat thailand goedkoop is lol

 16. Ferdinand zegt op

  Eind mei Is er al iets bekend over de nieuwe bedragen voor KB die voor Thailand gaan gelden ??

 17. Zomaar een berekening . met een huishuur van 12000 baht p/m
  Elektra, water , drinkwater , gas 2500 ,,
  Ziektekosten verz. + vrouw indoor 4500,,,,,
  Arts, medicijnen, bloedtest [samen] outdoor 4500..
  auto, [af betaald] benzine etc 3500 ,,,,
  internet , vaste telf. kabel 1500,,,,,,
  mobiel kaarten, vooral vrouw 800 ,,,,
  bijdrage thaise moeder etc, wat er gegeven wordt 3000,,,,,
  bloemen boeddha , insekten, spuiten , klein onderhoud huis, 1500,,,,
  boodschappen makro [2x] of carrefour 8000,,,,
  boodschappen markt ,dagelijks , fruit , groente , vis 12000
  Verzekeringen, auto , motorbike, brand , visa etc. 2200 ,,,
  zakgeld mij en zakgeld vrouw 6000,,,
  2x uit eten [thais en Nederlands] 1200
  verjaardagen [cadeautjes] 400,,,,
  Dit is bijna 49000 baht en ik zal best nog het 1 en ander vergeten zijn , dus dit is al 1200 euro p/m , zonder gek te doen. Die Kamp en zijn ambtenaren, zitten, helemaal mis, wat je te besteden, hebt Bruto is gelul, je leeft van netto!!!
  Een arme Thai [er zijn ook rijken , overvloedig] leeft veel anders dan de Farang, die toch wat meer luxe gewend is. Inderdaad Thais eten is goedkoop, maar import is extreem duur , in vele gevallen. en de benzine b.v is ook meer dan verdubbeld in 6 jaar tijd.maar ook vlees, vis , bakolie etc. Ook de ziekenhuizen . Ook wil je wel eens naar huis, voor familie, uitvaart etc. Een ticket koste 6 jaar terug, van hier 24000 , nu 34000.baht.
  In deze globale berekening , zijn nog geen eens , opgroeiende kinderen meegerekend. Er zijn hier mannen zat , met schoolgaande kinderen, dus de lasten , dien je ook te betalen. Een familie bijlage [moeder] ook.
  Ik zelf ben met 57 jaar , geheel. afgekeurd , daar ik totaal niets meer kon, koste me dat ,2 volledige mankrachten, waaronder een chef kok. mijn inkomen was in 3 jaar gehalveerd en kreeg daar ook een uitkering naar !!!.650 euro netto. nu bruto+netto 1060 euro.
  Gelukkig, had ik wat gespaard, in een soort pensioen vorm, dus ik red het wel. Velen , helaas niet en kunnen in de tuin, gaan zitten en 2 a 3 keer , ff een biertje in gezelschap drinken.

  ,,,

  • levina zegt op

   nou er zit best wel wat marge in je berekening hoor, 8000 makro en 12000 groente en fruit? Dat is meer dan een gemiddeld inkomen in thailand voor een thai in een jaar. Wat denk je dan, dat de jongere generatie in nl voor jouw oude dag in thailand gaat zorgen? I dont know, mensen die al jaren niks bijdragen aan de maatschappij leven als god in frankrijk terwijl wij in nl 60% belasting moeten betalen???? Ik vind het niet meer dan terecht dat er eens eerlijk naar gekeken word. En dat er en einde aan komt!

   • Pim zegt op

    Levina ,Huib is nog vergeten dat hij 2x per week een massage heeft van 1800 .-Thb per keer .
    Ik gun het goede leven wel aan hem en niet aan de families die ons hebben weggejaagd uit NL om zogenaamd te komen werken .
    Huib heeft tenminste nog zijn steentje bijgedragen in NL.
    Ga nadenken waar je die belasting voor moet betalen ,in NL krijgt hij later 1 x per week 1 schone pamper voor zijn bijdrage .

    • levina zegt op

     Ik zei ook eerlijk

    • Levina , bij de Makro / Carrefour haal ik o.a , mijn frisdrank . bier , vlees , vis voor vriezer, melktprodukten, waaronder boter , wasmiddelen , bodylotion , tandpasta, scheermesje [ 160 baht voor 2 stuks, en ik heb er 4 nodig p/m, door zware baard p/m] soms een nieuwe pan etc. koffie [DE].
     Op de markt 9000 , [12000 schrijffout] Groente Fruit, soms verse vis en vlees en wel eens een plant [vergeet niet, alles is enorm, hier in prijs verhoogd, de 6 jaar , die ik hier woon.

     ik heb 2 hondjes , die ook het 1 en ander kosten en ook recht hebben op fatsoenlijk voedsel en een dieren arts.
     Pim, helemaal gelijk, ik prik, over ,levensonderhoud kosten
     Dat jongere , die nu werken , voor mij moeten betalen is zwaar overrdreven , ik heb dat ook gedaan, van mijn 14e [daarvoor voor, en na school , plus zaterdag van mijn 10e ,werken in het land en thuis voor een ernstig , zieke moeder] ik moest stoppen , in 2005 , doordat ik me “kapot heb gewerkt” de God in Frankrijk, is de zon hier , 30 gr hebben mij spieren nodig , volgens de medici’
     Als jij 60% belasting , betaald zal je inkomen, daar ook je inkomen, wel erg hoog zijn!!! dus jij hebt niks te klagen, waar je van leeft , is je netto loon, Dat bruto , is belangrijk voor evt, latere uitkeringen

 18. cor verhoef zegt op

  Thailand goedkoop? Mijn condo kost me 80 ruggen in de maand en door alle prijsstijgingen hier ter plaatste ben ik aangewezen op het lopend buffet in het Oriental in plaats van een fatsoenlijk a la carte hapgebeuren bij senor Pico’s.
  Een brief met mijn persoonlijke maandelijkse kostenplaatje is onderweg naar de 2e kamer as we speak 😉

  • Robert zegt op

   Als je 80,000 voor een condo wil/kan betalen per maand is er niks aan de hand lijkt me. Daar heb je een paleis voor, zelfs in Bangkok. Je kan Thailand net zo duur maken als je zelf wil natuurlijk.

   • Pim zegt op

    Robert.
    Wakker worden ,dit is een geintje .

    • Robert zegt op

     Had ik even gemist tussen alle serieuze reacties.

 19. Ferdinant zegt op

  Ik vind het een uitstekende zaak, dat de overheid de uitkeringen in zijn algemeenheid, maar in het bijzonder die naar het buitenland toe gaan gaat aanpakken. Negen van de tien gasten die daar met een Wao/Wia uitkering verblijven, kunnen wel zuipen, dansen en wippen, maar zogenaamd niet werken. Wat mij betreft mogen ze de uitkeringen van zulke gasten direct stop zetten.

  Ook vind ik het malloot, dat een ongehuwd stel, kinderbijslag ontvangt voor kinderen die in het buitenland verblijven en dat alleen omdat de moeder hier verblijft. Nederland is compleet over gesocialiseerd en het wordt dan hoog tijd, dat de uitkeringsregels worden aangescherpt. Ook vind ik, dat het verschil tussen werkende en niet-werkenden groter moet worden. We zullen er verstelt van staan, hoeveel van die gasten dan plotseling wel voor de centen kunnen werken.

  • Pim zegt op

   Beste Ferdinant !
   Negen van die 10 mensen is het dikwijls onmogelijk gemaakt om in NL nog 1 fatsoenlijk bestaan te hebben vanwege de alimentatie die hun lieve exje nodig heeft om in NL met haar nieuwe vriendje te kunnen dansen ,champagne te drinken tijdens het door hun ex betaalde bed te kunnen wippen .
   Het is niet te hopen voor je dat je dit eens mee moet maken om bij het leger des Heils te moeten aankloppen voor 1 postadres en voor de rest er geen huis beschikbaar voor je is .
   1 scheiding moet een weg uit elkaar zijn en geen straf voor de man die jaren voor de dochter van 1 ander gezorgd heeft .
   Voor je 1 oordeel geeft moet je eerst de achtergrond eens uitzoeken .
   Dat de uitkeringen Terecht op hun plaats moeten komen ben ik met je eens .
   Maar zolang de witte borden er nog flink aan verdienen zal er wel niet veel veranderen .
   Er zijn steeds meer echte Nederlanders die zich bij het naderen van hun oude dag verraden voelen en hun boeltje pakken .
   Gelukkig hebben deze in de gaten hoe ze door die gasten te pakken worden genomen .

   • Ferdinant zegt op

    Beste Pim, ik ben zelf twee keer gescheiden en weet dus echt wel wat het is om alimentatie te betalen. De hoogte van de alimentatie is echter gerelateerd aan de hoogte van je inkomen. Wanneer je niet veel verdiend, dan hoef je ook niet veel te betalen. Voorts, is de alimentatie aan je ex-vrouw volledig fiscaal aftrekbaar. Zelfs de alimentatie aan kinderen is als onderhoud kinderen (forfaitair) aftrekbaar. Dit zijn mijns inziens dan ook geen redenen om dan maar één of andere ziekte te simuleren om daarmee onterecht een uitkering te ontvangen. Mensen die echt wat mankeren en daardoor niet meer geheel of gedeeltelijk kunnen werken, hebben daar recht op en daarvoor zijn die uitkeringen ook bedoeld!

    Dat iedereen recht heeft op een goede oude dag is prima, maar dan wel van de Aow en eventueel opgebouwde pensioen en dus niet vervroegd op kosten van de gemeenschap lekker naar het buitenland afnokken!

 20. Pim zegt op

  Ferdinant ,
  Voor wij gaan afdwalen ,er zijn advocaten die bij ons in de omgeving als mannenhaatsters bekend staan .
  Deze weten je wettelijk helemaal ten gronde te richten,
  Je hebt gelijk in wat je neerschrijft maar de praktijk is anders .
  In mijn geval is de uitkering bruto omdat er anders niet genoeg over bleef om hier samen te kunnen leven.
  Het gevolg is dat je niets kunt aftrekken van de belasting ,2% per jaar van je AOW afgaat en niet verzekerd bent .
  Als gevolg van mijn ziekte kan ik mij hier niet verzekeren .
  Het vooruitzicht is als ik 65 wordt het maar uit moet zoeken .
  1 beter idee lijkt het mij om de misdaad totaal uit te kleden wereldwijd dat brengt pas geld op naar in verhouding van arme mensen weer 1 paar euro,s af te nemen die ze al zo hard nodig hebben .

 21. Ferdinant zegt op

  Beste Pim, wat ik heb geschreven is de praktijk. Voorts, is een uitkering altijd bruto en als daar loonbelasting op wordt ingehouden, wat in jouw situatie haast wel zeker het geval is, dan is er weldegelijk fiscaal wat af te trekken. Het wordt uiteraard anders wanneer je naar het buitenland vertrekt, maar dat is dan een keuze die je zelf maakt.

  Ik maak zo vaak mee, dat mensen voor de problemen wegvluchten, omdat ze zelf geen uitweg meer zien. Het punt is echter, dat je die problemen dan feitelijk voor je uitschuift en die vroeg of laat toch weer voor de kiezen krijgt. Het is daarom zaak om in zulke situaties professionele hulp te zoeken. Je kent het spreekwoord wel “de soep wordt nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend” en dat is ook vaak het geval.

 22. Pim zegt op

  Hallo ,Ferdinant.
  Laten wij over mijn persoonlijke situatie maar ophouden ,
  Heeft 1 van je vrouwen ook met 1 loonbriefje van 1 maand vlak voor de scheiding ingediend waar ze zo weinig op verdiende en de rechter er genoegen mee nam .
  Vlak na de scheiding ging ze geruime naar zuid amerika ,vervolgens op bezoek bij haar zus in Canada om daarna nog even vakantie te vieren in Frankrijk .
  Het geld wat ze tekort kwam om 1 huis te kopen is er ook gekomen .
  Met 1 burn out ben ik hier terecht gekomen wat mij in het begin haast 3 x het leven heeft gekost en heel veel geld omdat ik in verkeerde kringen terecht kwam en daar hartelijk welkom was .
  Mijn vriendin heeft mij gered en doen inzien dat er ook 1 ander Thailand is .
  Nu ben ik 1 gerespecteerd persoon in alle kringen .

  Ik woon hier al geruime tijd
  Mijn Nederlandse accountant die al 30 jaar met volle tevredenheid van mijn kant voor mij werkt volgt nog steeds alle cursussen die nodig zijn om de wetgeving bij te houden .
  In Nl. is deze ook mijn zaakgelastigde wat ik een ieder die hier gaat wonen kan aanbevelen .

  Laat NL om te bezuinigen het Thaise systeem maar aanhouden ,wie hier wil wonen moet betalen.
  Zwitserland hoor je ook niet klagen ,geen werk ,dan heb je 1 probleem en mag je inplaats je familie invoeren ze weer gaan bezoeken .
  Laat de uitkeringen met rust van de mensen die er voor gewerkt hebben en laat de misbruikers de gevolgen zien ,

  • Ferdinant zegt op

   Beste Pim, ik verwijs je naar de posting d.d. 16.11.2010, van Gringo “Relatie met een Thaise, ja of nee”. Als reactie, heb ik op 24.01.2011 om 18.06 uur, iets over mijzelf geschreven wat je wel zal aanspreken. Omdat er nog een Ferdinand op het blog zit, heb ik mijn naam met een t geschreven.

 23. Lieven zegt op

  Als het in Nederland regent druppelt het in Vlaanderen. Ik vrees dat deze maatregel dan ook bij ons zal toegepast worden. Klinkt misschien grof maar dan hoop ik dat assielzoekers of vreemdelingen die van steun genieten en maandelijks geld overmaken om de familie thuis te steunen ook hun inkomsten worden herzien. Uiteindelijk verzenden ze geld die ze best kunnen “missen” van de maand niet ? En het is niet aan de belastingbetaler om familie van buitenlanders in het buitenland die nooit , en nooit zullen, afdragen aan het sociaal stelsel mede te onderhouden.

  • Miek37 zegt op

   Of dat in Vlaanderen ook zo is weet ik niet maar in Nederland mogen asielzoekers niet eens werken dus kan er van geld overmaken al geen sprake zijn en als er al “vreemdelingen” van steun genieten dan moeten ze daar toch eerst gewoon voor gewerkt hebben (anders zouden ze geen recht op een uitkering hebben) en in dat geval zijn zij uiteraard vrij om met dat geld te doen wat ze willen.

   • Lieven zegt op

    Inderdaad in Vlaanderen (belgië) ligt het anders, hier hoeft men helemaal niet gewerkt te hebben om in onderhoud voorzien te worden. Allerlei achterpoortjes die het mogelijk maken om van steun te kunnen genieten. Eén van de punten waarbij de regeringsvorming zo moeilijk ligt hier. MVG


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website