Op Thai Visa staat een interessante posting over de prijsontwikkelingen in Thailand. Centraal daarbij staat de vraag: “Is Thailand nog wel een goedkope bestemming voor buitenlandse gepensioneerden en toeristen?”

Om dit te kunnen beoordelen heeft de schrijver van het artikel gekeken naar de prijsontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar. Specifiek is er gekeken naar twee indicatoren:

 • Thaise inflatie
 • Koersontwikkeling van de Baht ten opzichte van Westerse valuta

Thaise inflatie

De Thaise inflatie (gegevens uit Bloomberg.com) bedraagt gemiddeld 5 % gedurende de laatste 5 jaar. Het prijspijl in Thailand nam derhalve toe met een factor 1,05 ^ 5 = 27%

Koersontwikkelingen

De Thaise Baht is de laatste vijf jaar een sterke munt gebleken. Kijken we naar de koersontwikkelingen (gegevens uit xe.com) dan zien we het volgende:

 • Met US Dollars, Thaise Baht kopen betekent een koersdaling van 42,16 naar 29,45 . Hierdoor is Thailand 43% duurder geworden voor Amerikanen.
 • Met Britste ponden, Thaise Baht kopen betekent een koersdaling van 75,75 naar 46,67. Hierdoor is Thailand 62% duurder geworden voor de Britten.
 • Met de Euro, Thaise Baht kopen betekent een koersdaling van 53,70 tot 38,80. Hierdoor is Thailand 38% duurder geworden voor de Europeanen

Conclusies

De sterke Thaise Baht versus de zwakke westerse valuta zorgen samen met de jaarlijkse Thaise inflatie van 5% voor een flinke waardedaling van je beschikbare pensioen. Maar ook voor toeristen is Thailand fors duurder geworden. De consequenties:

 • Voor Amerikaanse gepensioneerden: – 43% (koersdaling) + 27% (inflatie) betekent een effectieve prijsverhoging van 70%.
 • Voor Britse gepensioneerden: – 62% (koersdaling) + 27% (inflatie ) betekent een effectieve prijsverhoging van 89%.
 • Voor Europese gepensioneerden: – 38% (valuta shift ) + 27% (inflatie) betekent een effectieve prijsverhoging van 65%.

Je kan dus stellen dat in een periode van 5 jaar Thailand voor toeristen en gepensioneerden 65% duurder is geworden. Voor de gepensioneerde Britten is er zelfs bijna sprake van een verdubbeling van de prijzen.

Redactie:

zoals Hans ook al opmerkte, de bovenstaande bewering is niet helemaal correct. Als het gaat om koopkracht en prijsstijgingen moet je daar ook het land van herkomst bij betrekken, daar is immers ook sprake van inflatie.

Ook wordt de inflatie in de meeste landen gecorrigeerd door stijging van lonen en uitkeringen. Wij zijn zelf de afgelopen vijf jaar ook meer gaan verdienen.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thailand niet langer aantrekkelijk voor pensionado’s?”

 1. ThailandGanger zegt op

  Zolang de chinezen maar blijven kopen zal de baht sterk blijven en zullen de toeristen verdwijnen omdat het land te duur wordt. Het zou mooi zijn als de Thai eens een eerlijk salaris krijgt. Dan kunnen ze eindelijk eens van de welvaart profiteren.

 2. Thomas zegt op

  Ik ben nieuwsgierig waar ik bij bloomberg de inflatie percentages kan terug vinden, vind de 27% wel erg veel..!!

  • Redactie zegt op

   Thomas, je kan op het plaatje klikken in de posting dan zie je de grafiek. (kon eerst niet foutje van mij ,sorry).

   Het gaat om de gemiddelde inflatie over de afgelopen 5 jaar, dan kom je uit op een totaal van 27%

 3. Peter Holland zegt op

  Ik dacht zelf eerst dat het leven in Thailand een dikke 50% duurder was geworden. maar nu blijkt het maar liefst 65% te zijn. Lieve god, dit is toch echt van den gekke.
  En het ziet er ook niet naar uit dat de economie spoedig weer aantrekt, volgens Kees de Kort van BNR radio, ziet het er somber uit, en de verhalen die men ons op de mouw spelt dat het weer langzaam een beetje beter word is volgens hem allemaal lariekoek.

  Wie weet wat de levenskosten voor een farang zijn in de omringende landen, Cambodja, Laos Vietnam ???
  Kortom wat is de euro, daar nog waard ten opzichte van Thailand, er is vast wel iemand op dit forum die hier iets meer van weet.

 4. Hans Bos zegt op

  De vergelijking uit het verhaal van ThaiVisa gaat natuurlijk niet helemaal op. We moeten ook de stijging van de kosten in het oorspronkelijke woonland in ogenschouw nemen. Die zijn niet mis. Dat neemt niet weg dat het leven in Thailand als gevolg van inflatie, kostenstijging en vooral de koersdaling van de euro een stuk duurder is geworden.

  • Redactie zegt op

   Het klopt wat Hans zegt, de berekening is niet zorgvuldig. Er is ook sprake van inflatiecorrectie door stijging van lonen, uitkeringen en pensioenen.

   Een beetje appels met peren vergelijken. Het neemt niet weg dat de inflatie in Thailand relatief hoog is en het daardoor een duur land aan het worden is.

 5. ThailandGanger zegt op

  Waarom moet je de kosten van de oorspronkelijke woonlanden in ogenschouw nemen Hans? Je woont in Thailand en je kijkt naar de inflatie in Thailand.

  Ik kijk naar de inflatie in het land waar ik woon. Het afzetten van die inflatie tegen die van Thailand heeft geen enkele zin. Je krijgt dan opmerkingen van had ik maar ….. Maar je hebt niet dus zit je niet in die situatie. Bovendien spreekt het artikel echt alleen over de inflatie toename in Thailand. Wat is daar mis mee? De pech die er voor de pensionado’s bovenop is gekomen is dat de valuta’s zijn gekelderd. Maar daar hadden die deels in kunnen voorzien door hun tegoeden in buitenlandse valuta’s in de tijd dat de koers goed stond om te zetten in bahts of een ander stabiele valuta tov de baht. Alleen je uitkering vanuit het oorspronkelijke land (voor zo ver men die krijgt) is in de valuta van het land van herkomst en dus krijg je voor dat deel nog het koersverlies er boven op. Daar staat tegenover dat vele zaken ook in Thailand goedkoper zijn geworden door het wegblijven van de buitenlanders. Huren zakken drastisch, hotels zijn goedkoper en weet ik wat nog meer. Dat compenseert weer een stuk van de koersval.

  En op welke koste stijging doel je in het thuisland? De verzekering? Er zijn er toch genoeg die volledig zijn weggetrokken uit het thuisland en niks meer met de sociale lasten en premies en verzekering in het thuisland te maken hebben. Of ga je me nu vertellen dat alle Nederlandse buitenlanders nog steeds een adres aanhouden in Nederland om gebruik te kunnen maken van alle voorzieningen hier? Of de mogelijkheid om terug te keren? In dat laatste geval roep je toch op je af dat je aan twee kanten (thuis en in thailand) te maken krijgt met inflatie en kostenstijgingen. Maar daar ging het artikel niet over.

  • Hans Bos zegt op

   Ach, Thailandganger, lees mijn reactie zorgvuldig. Ik schreef: “Dat neemt niet weg dat het leven in Thailand als gevolg van inflatie, kostenstijging en vooral de koersdaling van de euro een stuk duurder is geworden.” We zijn het daar dus over eens. Overigens is de Thaise inflatie jarenlang gecompenseerd door de stijgende koers van de euro. Tot op heden.
   Het artikel uit Thaivisa geeft een goede voorzet, maar dekt niet het hele verhaal. Er zijn voldoende expats die alle financiële banden met het thuisland hebben verbroken, maar ook legio die hier overwinteren of om andere redenen nog op hun thuisland blijven aangewezen. Ik oordeel niet, constateer alleen.

   • ThailandGanger zegt op

    Ach, Hans,lees mijn reactie zorgvuldig. ik reageerde in eerste instantie ook voornamelijk op de zinsnede “We moeten ook de stijging van de kosten in het oorspronkelijke woonland in ogenschouw nemen.” Als je echt Nederland verlaat heb je met de inflatie van het thuisland niks meer van doen. Als je de banden niet kapt maar aanhoudt dan wordt je helaas dubbel gepakt en heb je daarover heen ook nog eens last van koersverschillen in de valuta over je uitkering maar ook over eventuele aangehouden spaartegoeden in buitenlandse valuta. Dan is het een hard gelag dat je als expat betaald nu. Maar ben je dan eigenlijk wel een “echte” expat in zo’n situatie?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website