Belastingnieuws: Nederland onderhandelt over wijziging van belastingverdragen, onder meer met Thailand en verder kan je vanaf dit jaar ‘online’ een voorlopige aanslag aanvragen of een verzoek tot wijziging doen.

De Nederlandse overheid onderhandelt voortdurend met andere landen over (nieuwe) belastingverdragen. In het overzicht dat ieder kwartaal door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gepubliceerd, staan de landen genoemd waarmee op dit moment onderhandelingen lopen.

In aanvulling op het door het ministerie van Buitenlandse Zaken gepubliceerde overzicht, zal Nederland in 2015 nieuwe gesprekken aangaan met Irak, Mozambique en Senegal. Daarnaast zal Nederland reeds geïnitieerde gesprekken voortzetten met België, Canada, Duitsland, Frankrijk en Thailand. Doel van de onderhandelingen is een nieuw of gewijzigd belastingverdrag. Een dergelijk verdrag omvat afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds bedrijven of burgers dubbel belasting betalen en anderzijds dat er geen belasting wordt betaald. Dit wordt bewerkstelligd door de heffingsrechten tussen Nederland en het betreffende andere land te verdelen.

Lees hier het volledige bericht: www.actuele-artikelen.nl/overige-artikelen/onderhandelingen-belastingverdragen-in-2015/

‘online’ een voorlopige aanslag aanvragen of een verzoek tot wijziging doen

Dit jaar kunt u vanaf 21 november voor het eerst een voorlopige aanslag aanvragen, wijzigen of stopzetten met een online formulier.

Vanaf 21 november 2014 kunt u kiezen hoe u een voorlopige aanslag over 2015 wilt aanvragen, wijzigen of stopzetten, met het programma Verzoek of wijziging voorlopige aanslag.

Lees hier het volledige bericht: www.actuele-artikelen.nl/inkomstenbelasting/voorlopige-aanslag-2015-aanvragen-wijzigen-of-stoppen/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Belastingnieuws: Nederland onderhandelt over wijziging van belastingverdrag met Thailand”

 1. Gringo zegt op

  Het belastingverdrag van Nederland met Thailand stamt al uit 1975, dus dat er een keer over gepraat wordt om het aan de tijd aan te passen, vind ik niet zo gek.

  Dat er Nederlanders in Thailand wonen, die noch in Nederland noch in Thailand belasting over hun inkomen betalen is juist, maar ik zou wel eens willen weten hoeveel geld Nederland door de niet belastingplichtigen mist.

  Dat bedrag wordt naar mijn mening ruimschoots overschreden door de medische kosten, die dezelfde groep Nederlanders uit moet geven, omdat ze uit de Nederlandse zorgverzekering zijn geknikkerd.

  Het zou beter zijn, dat Nederland met Thailand gaat onderhandelen om Thailand aan het groepje verdragslanden toe te voegen, zodat Nederlanders weer gewoon verzekerd kunnen zijn conform de Zorgverzekeringswet.

  • chris zegt op

   Moderator: reageer op het artikel en niet alleen op elkaar.

  • Marcow zegt op

   Dat zou inderdaad mooi zijn. Moet daar echter over worden onderhandeld met Thailand?

 2. ruud zegt op

  Ik vraag me af, of die onderhandelingen voordelig of onvoordelig uit zullen pakken.
  Vanaf 2015 lijkt te gelden dat de expats in Thailand hun heffingskorting kwijt gaan raken in Nederland.
  Dat betekent in de praktijk minder AOW en problemen voor expats met enkel AOW.
  Misschien dat dit bij de onderhandelingen ondervangen wordt, maar ik ben er niet optimistisch over.

 3. teun zegt op

  Gringo heeft gelijk. Ik denk, dat er een groot deel van de bewuste groep (die geen belasting betalen) direct in de problemen zou komen als zij opeens wel belasting moeten betalen en verplicht een ziektekostenverzekering moeten afsluiten in Nederland. De bewuste groep is waarschijnlijk al hier verzekerd en kan niet direct de verzekering beeindigen. Dus dubbel betalen? Bovendien zullen zij dan bij ziekte kunnen aanlopen tegen een verzkering, die doodleuk zegt kosten voor een behandeling in Thailand niet te vergoeden. Alleen in een door verzekeraar in Nederland aangewezen ziekenhuis. Moet men dus ook nog eens vliegticket kopen en maar afwachten in welk ziekenhuis je dan terecht komt.

  Tot slot: de vraag is natuurlijk of zoiets juridisch kan. Je hebt in het recht ook nog zoiets als verworven rechten en het vertrouwensbeginsel. In mijn geval beschik ik over door Nederlandse fiscus afgegeven belastingvrijstelling voor mijn pensioenen.
  In eerste instantie zal dan door de Thaise overheid belastng worden geheven en als dat minder is dan de Nederlandse belastingdruk, zal Nederland ook nog even heffen.

  Ik denk overigens niet, dat Thaise overheid nu op extra werk zit te wachten. Dus het zal zo’n vaart niet lopen, want Nederland haalt hiermee weinig tot niks binnen maar wel een hoop gedoe.

 4. Kees zegt op

  Het voordeel gaat in 99 van de 100 gevallen naar de Staat. Maakt u zich vooral geen illusie dat onze regering met suggesties komt die hen niet ten voordeel komen.

  Immers velen betalen wel belasting, ABP pensioen e.d. maar kunnen geen gebruik maken van de Zorgverzekeringswet waarvoor belasting betaald wordt en waarvan ook de zorgkosten worden betaald. Het snijdt in dit geval aan 2 kanten en de betreffende burger is degene die gesneden wordt.

  • teun zegt op

   Als het waar is wat je zegt (in 99 % van de gevallen gaat het voordeel naar de Staat) dan neem ik aan, dat je Nederland bedoelt. Dan komt de vraag natuurlijk op: “waarom zou Thailand meewerken?”.

   Thailand heeft dan nl. alleen maar nadeel. Immers de hier wonende Nederlanders krijgen minder inkomen en kunnen dus minder besteden in de thaise economie.

   Dus ik verwacht weinig interesse van Thaise kant om verdrag aan te passen. Tenzij Nederland ermee accoord gaat, dat in Nederland wonende en werkende Thais voortaan belasting etc. betalen aan thaise overheid. En dan kan het wel eens lood om oud ijzer blijken te zijn.

 5. Henk zegt op

  De huidige regering in Nederland is op het oorlogspad. Elke mogelijkheid meer belasting centen te innen wordt op dit moment onderzocht. Men ziet dat je als Nederlander met een AOW uitkering hier goed kan rondkomen, ( hoewel, ook als je ziek bent?) en wil dat wellicht aanpakken. Iedereen die AOW ontvangt gaat er in 2015 op achteruit. In mijn geval is dat € 42,00. Ook de pensioenuitkeringen worden lager wegens gewijzigde wetgeving.

  • ruud zegt op

   Beperkt het afschaffen van heffingskortingen tot 42 euro?
   Dat valt dan nog mee.

   Tekst belastingdienst wijzigingen 2015 :
   Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Bijvoorbeeld omdat u over minder dan 90% van uw wereldinkomen in Nederland belasting betaalt? Dan bent u buitenlands belastingplichtig. Bij de berekening van de inkomstenbelasting wordt dan geen rekening gehouden met aftrekposten, HEFFINGSKORTINGEN en heffingsvrij vermogen. U mag bijvoorbeeld de rente van de lening voor uw eigen woning niet meer aftrekken in uw aangifte.

 6. Monte zegt op

  Welke Nederlander kan hier leven van zijn Aow??? . Nou Henk dat mag jij me eens voor rekenen.
  Dat is dan iemand die totaal geen ene verzekering heeft en geen auto.
  je vergeet dat je alles wat je in huis eens moet vervangen en dat kost je 400 euro op de maand.
  En het leven met 2 kost je tenminste 1000 euro.en dan praat ik enkel maar over thais way off life.
  En als de arme Nederlander hier meer belasting moet gaan betalen,
  Of minder Aow krijgt, komt de helft van de 100.000 Nederlanders terug naar Nederland
  En dan heeft men een zeer groot probleem erbij. Huisvesting.
  Ik kan me zo ergeren aan al die mensen die konstant in het straatje van de regering praten.
  De nederlandse regering geeft geen bal om ons.
  Elk land heeft een zorgverzekering voor buitenlanders in Thailand, maar Nederland niet.
  De nederlandse regering achtervolgt iedereen overal ter wereld

 7. erik kuijpers zegt op

  Zullen we eerst eens 3 jaar wachten tot we ons boos maken? Want eerder zie ik het er niet van komen. Dit soort zaken nemen jaren in beslag en een drukmiddel heeft Nederland niet.

  Noorwegen heeft het wel al voor elkaar gekregen en dat lees je in het Belastingdossier postactieven bij vraag 8. Ik verwacht dat dit zeker wordt toegevoegd.

 8. Kees van lammeren zegt op

  Ik volg Thailandblog al een tijdje en daar ik al 15 jaar getrouwt ben met een Thaise vind ik de artikelen heel interessant groeten Kees

 9. tonymarony zegt op

  Beste mensen ik wil u even attend maken op de nieuws pagina van de SVB over de nieuwe bedragen van 2015 ik lees daar geen verlaging maar verhoging van de bedragen ( nou ja verhoging ) maar in iedergeval geen verlaging , en als u ook nog even de tijd neemt om iets verder te lezen op de pagina inhoudingen AOW buitenland ( bijdrage Zvw ) buitenland dan weet u weer wat meer misschien , best wel leuk om te lezen.

  • bertus zegt op

   Betaaloverzicht

   Hieronder ziet u de laatste betalingen. Bovenaan staat de eerstvolgende betaling. Alle bedragen zijn in euro’s.
   AOW-pensioen Periode Datum betaling Netto
   januari 2015, periodiek
   Op de datum betaling maakt de SVB uw geld over naar de bank. Afhankelijk van uw bank kan het nog enkele dagen duren voordat het bedrag op uw rekening staat.
   verwacht 15-01-2015 1027,57
   december 2014, periodiek 15-12-2014 1024,80 Details
   november 2014, periodiek 14-11-2014 1024,80 Details
   oktober 2014, periodiek 15-10-2014 1024,80 Details
   september 2014, periodiek 15-09-2014 1024,80 Details
   augustus 2014, periodiek 15-08-2014 1024,80 Details
   juli 2014, periodiek 15-07-2014 1024,80 Details

 10. ruud zegt op

  Ik heb op het volgende gegoogled:
  “aangifte buitenlands belastingplichtigen heffingskorting thailand 2015”.

  Daar kwam ik een forumsite tegen van de Philippijnen met een berekening van de AOW in 2015.
  Volgens die berekening, moet er over de AOW door het vervallen van de heffingskortingen in 2015 766 euro belasting betaald gaan worden, waar het eerst 0 euro was.
  De berekening gaat uit van alleen AOW.
  Ik heb wel twijfels over het belastingpercentage (5,85%) dat ze hanteren.
  Volgens mij moet dat hoger zijn.
  Maar dat maakt het verschil alleen maar groter.

 11. Alois verlinden zegt op

  hoe komen sommigen erbij dat dat iedereen zijn zorgverzekering houd bij vertrek naar Thailand .Als belg moet je belasting in Belgie blijven betalen plus een bijdrage van 65 euro in een invalieden en ziekenfonds iedere maand ,allemaal voor niets ,rechten nooit van gehoord alleen plichten

 12. erik kuijpers zegt op

  De weg naar het ‘Belastingdossier postactieven’ vinden blijkt moeilijk.

  Kijk in de linkerkolom. Ga naar het dossier, volg de link, en zoek vraag 17. Daar vind je alles over de wijzigingen 2015. En wat betalen over AOW betreft, dat is afhankelijk van de hoogte van die AOW.

  • ruud zegt op

   De reden van het schrijven is, dat ik mij afvraag of mensen zich op dit moment realiseren hoeveel de veranderingen van 2015 ze zal gaan kosten.
   En dat de maatregelen (veel) mensen wel eens zou kunnen dwingen naar Nederland terug te keren.
   Dat lijkt me een belangrijk onderwerp voor een forum.
   2015 is het al bijna.

 13. erik kuijpers zegt op

  Excuus, daar loopt mijn rekenmodule de mist in. Redactie, dDe vorige posting moet luiden….

  Als de AOW voor december uitbetaald is kun je op SVB-site met jouw DigiD zien hoe de betaling wordt in januari. Velen kunnen dat al zien, ik moet wachten tot de 24e.

  Mensen met bedrijfspensioen waarvoor ze vrijstelling hebben in Nederland hoeven voor 2015 niet te vrezen, die hebben nog geen belastingdruk in NL.

  Mensen die AOW en staatspensioen hebben kunnen zelf uitrekenen hoeveel ze minder gaan krijgen. De heffingskorting verdwijnt uit hun netto-inkomen.

  Mensen die gebruik maken van de keuzeregeling binnenlandse belastingplicht gaan er meer op achteruit. Die kunnen dat zelf wat moeilijker uitrekenen maar ik kan me niet voorstellen dat dit zulke bedragen zijn dat je de emigratie mogelijk moet terugdraaien; Nederland is immers stukken duurder, ga maar eens naar een huurwoning zoeken.

 14. ruud zegt op

  Ik ben geen ster in belastingheffing.
  Ik kan de berekeningen over het algemeen wel volgen, maar niet bedenken.
  Maar als ik het goed heb, begin je met een bruto AOW.
  Daarover wordt de belasting berekend.
  Daar worden dan als laatste de diverse heffingskortingen weer vanaf getrokken, voor zover ze het bedrag aan belasting niet overschrijden.
  Als alle heffingskortingen vervallen, ben je toch het totale berag dat gelijk is aan de heffingskortingen kwijt?
  Niet het bedrag aan heffingskorting maal het percentage van de tariefschijf?

  Even met willekeurige bedragen, want ik weet de werkelijke getallen niet.

  Dus stel dat je over de AOW krijgt van 10.000 euro.
  En stel dat je daar 1.000 Euro belasting over moet betalen.
  Dan wordt daar de heffingskorting van 1.000 euro afgetrokken en betaal je niets.
  Als de heffingskorting vervalt, moet je dus gewoon 1.000 belasting betalen.
  Een achteruitgang dus van 1.000 euro.

  En teruggaan naar Nederland hoeft geen vrijwillige keuze te zijn.
  Als je inkomen voor Thailand te laag wordt en als gevolg daarvan niet meer aan de eisen van de immigratiedienst voldoet, word je Thailand uitgegooid.

 15. erik kuijpers zegt op

  Ruud, je hebt mijn correctie van 11.11 uur gemist. Ik heb de redactie al gevraagd dat eerste stuk van 10.17 uur weg te halen. Ik had de rekenmodule fout ingevuld. Kan gebeuren.

  Verder is verblijf hier niet alleen afhankelijk van inkomen. Er zijn 2 andere mogelijkheden zoals geld in de bank, 8 ton baht een aantal maanden, of de combinatieregeling van samen 8 ton baht als je praat over een verlenging ten titel van retirement. Je kunt dat nalezen in het visumdossier in dit blog.

  Op die manier kun je hier van AOW alleen leven als je daarnaast vermogen hebt om aan te vullen voor het dagelijks leven. En ik ken mensen die van 1.000 euro AOW zonder aanvullend inkomen rondkomen maar dan moet je niet ziek worden of een been breken. Ik meet het leven hier niet af aan de grootstad maar aan het leven op het land.

 16. tonymarony zegt op

  Even een vraag of een antwoord wie is de gelukkige die een AOW van 10.000 euro ruud die ben ik nog niet tegen gekomen , de hele uibetaling van de AOW staat op de http://www.SVB.nl side en daar staat echt ggen 10.000 euro bij.

  • teun zegt op

   Tony,

   Er zijn er meerderen durf ik te stellen. Ik ontvang EUR 11.000 p/j aan AOW + vakantiegeld. Of denk jij soms dat er mensen EUR 10.000 per maand ontvangen? Nee toch zeker?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website