Ongeveer 77.500 Nederlanders in het buitenland hadden zich dit jaar geregistreerd bij de gemeente Den Haag om tijdens de Tweede Kamerverkiezingen te kunnen stemmen. Van die stemmen waren er 59.857 (ruim 92%) stembewijzen op tijd weer in Den Haag.

Dat is meer dan in 2012, toen 88,65% van alle briefstemmen uit het buitenland op tijd was, aldus de woordvoerder van de gemeente Den Haag, Eric Stolwijk.

Erg laat verstuurd

Woordvoerder Eric Stolwijk: “We weten dat er geluiden waren over stembiljetten die vanuit Nederland niet op tijd zouden zijn verstuurd. Maar wij konden pas na 14 februari, toen de kandidatenlijsten officieel bekend waren, beginnen met het drukken van de stembiljetten en kandidatenboekjes. We moesten dus in een maand tijd alles drukken, opsturen en weer laten terugsturen. En dat van en naar 166 landen. In de Kieswet staat nu eenmaal dat de briefstembewijzen per post moeten worden verstuurd. We zaten dus klem in de procedure en in de tijd.”

De uitslag vanuit het buitenland

De totale (nog niet officiële) uitslag van de stemmers vanuit het buitenland vindt u hieronder, waarbij toch wel enkele zaken opvallen. Nederlandse kiezers in het buitenland hebben bij de Tweede Kamerverkiezingen vooral hun stem gegeven aan D66. De partij van Alexander Pechtold kreeg 14.138 stemmen, op de voet gevolgd door de VVD met 13.862 stemmen. GroenLinks krijgt vanuit het buitenland 10.178 stemmen en neemt daarmee de derde plek in. Het aantal stemmers voor de PVV is relatief gering, zelfs iets minder dan het aantal stemmers voor de Partij van de Arbeid.

Thailand

Er is op een eerder artikel genoeg gezegd over de uitslag in Thailand, maar men kan er niet omheen vast te stellen, dat het grote aantal stemmers op de PVV totaal niet overeenkomt met de mening van stemmers uit het “andere buitenland”. Prachtig onderwerp voor een sociologisch onderzoek, denk ik maar zo!

Ik probeer nog gedetailleerde uitslagen te bemachtigen van andere Aziatische landen en dan kom ik nog een keer op het onderwerp terug.

Bron: o.a. NOS Nieuwsdienst


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Uitslag briefstemmers Tweede Kamer vanuit het buitenland”

 1. Danzig zegt op

  Er zijn veel oudere, boze, blanke expats in Thailand. Dat verklaart al een hoop. Ik prijs me als GroenLinks-stemmer gelukkig de enige Nederlander in de stad te zijn. Dat bespaart me contacten met deze groep.

  • Gringo zegt op

   Het is een verklaring uit het ongerijmde, Danzig, want het slaat werkelijks nergens op. In de eerste plaats heb je, zoals je zelf zegt, geen contact met Nederlanders, dus kun je niet weten, dat er “veel oude, boze, blanke expats” in Thailand wonen.

   Als je de stemverhouding in Thailand als maatstaf neemt en kennelijk vindt, dat iedereen, die niet op Groen Links heeft gestemd, tot die categorie behoort, dan nog hebben we het over slechts een paar honderd Nederlanders, terwijl er, naar verluidt, meer dan 15.000 in Thailand wonen. Nog geen 5% dus!

   Als je de soms negatieve reactie’s van inderdaad boze en ontevreden Nederlanders bekijkt, weet dan, dat minder dan 10% van de bloglezers ooit reageert. De overgrote meerderheid leest het blog, maar reageert nooit.

   Tenslotte nog alle reactie’s op dit blog. Als je de negatieve en de positieve reactie’s op alle artikelen zou turven, durf ik wel met je te wedden, dat de positieve reactie’s ver in de meerderheid zijn.

   Danzig, neem maar van mij aan, dat de meeste Nederlanders, die in Thailand wonen, soms wel oud, maar niet boos zijn. Zij leven in een prachtig land, waar dat ook moge zijn, en zijn gelukkig. Ik ben er daar één van en ik heb niet eens Groen Links gestemd!

 2. John Chiang rai zegt op

  Een rechtspopulistische partij,waar ook in Europa,die het nodig heeft om haat te preken,en daarbij ook nog erg generaliserend is,kan nooit voor een goede politiek zorgen.
  Te meer ze met hun haat preken, en generaliseren, ook juist die mensen mobiliseren, die reeds zelf met haat gevuld zijn,en dit graag in de misdaad omzetten.
  Iemand die o.a. uit ontevredenheid,of protest op een dergelijke partij stemt,zou moeten denken,dat haat nooit een goede raadgever is,en dat ze ook met hun stem opnieuw deze met haatgevulden in het zadel helpen.
  Iemand die denkt dat bovenstaande overdreven is,zou ik aanraden nog maar eens goed in de geschiedenis boeken te kijken.

 3. Maarten Vasbinder zegt op

  In Trefpunt Thailand stond een opmerking van de redactie dat Nederlanders in Thailand die PVV stemden, zich moeten schamen. Ook zij vergelijken immigranten (geen vluchtelingen) die hun hand komen ophouden met immigranten (in Thailand) die geld komen brengen, oftewel appels met peren.

  Ik schaam me ook diep en wel hierom:

  De kieswijzer achteraf. Op wie miet ik stemmen?

  PVV: Zie appels en peren.
  VVD: De Ikke, de rest kan stikke Partij
  PvdA: Ontkenners van hun eigen oorsprong
  D66, PvdA, SP, PvdD, GL: Allen met antisemitische inslag en/of voorgeschiedenis. Het mag weer in NL, maar ik ben er tegen.
  CDA, SGP, CU: Partijen met een dogma (geldt ook voor “linkse partijen). Nee dus.
  50plus dan: Gezien mijn leeftijd OK, maar er wordt gesjoemeld met gelden (overigens iets, wat in de politiek niet echt als zonde wordt beschouwt)
  DENK: Geen Nederlandse partij. Discrimineert vrouwen.
  Artikel 1: Discrimineert iedereen, behalve zichzelf.
  VNL: Zie PVV
  LP: Voor Alice in Wonderland
  GP: Te weinig verstand
  FvD: Te veel verstand

  Het is duidelijk. Ieder die gestemd heeft, moet zich schamen.
  Een echte Nederlandse democraat gaat dus nooit meer stemmen.

  Prettig weekend,

  Maarten

 4. Walter zegt op

  Het is inderdaad opvallend dat Thailand zoveel oudere azijnpissers aantrekt.
  Niet alleen Nederlanders stemmen hoofdzakelijk populistisch rechts. Er zijn ook veel Vlaams Belang sympathisanten onder de Vlamingen, veel brexiters onder de Britten, en veel Trumpstemmers onder de Amerikanen.

  Bizar en erg onaangenaam.

 5. Huib Baak zegt op

  Het percentage van 92 klopt m.i. niet. Moet 77 zijn. Dus minder dan in 2012.

 6. Taitai zegt op

  Let wel, de internationale stemformulieren zagen er heel anders uit dan die in Nederland. Het internationale stemformulier was 1 A4’tje groot en éénzijdig bedrukt. De lettergrootte was normaal. Behalve de partijnamen stond er weinig tekst op.

  Bij de registratie had je de keuze of je de lijst met namen van kandidaten per post of per e-mail wilde ontvangen. Velen kozen voor e-mail. Voor sommigen was dit onmogelijk omdat ze buiten het bereik van internet wonen. Mij lijkt dat deze laatste groep erg klein was.

  Op het moment dat de partijen die mee mochten doen bekend waren, hadden de stempas en het A4’tje waarop zowel de namen van die partijen stonden als één blok met louter nummers al op de post gedaan kunnen worden in Den Haag. Die informatie was vér voor 14 februari al bekend.

  Daarna was het voor deze grote groep een kwestie van wachten op de e-mail waarin de namen van kandidaten stonden die bij de nummers hoorden. Het resultaat werd iets als: Partij X, nummer 13. Indien je geen zin had een specifieke kandidaat aan te wijzen was het ook voldoende om alleen aan te geven op welke partij je wilde stemmen.

 7. Slagerij van Kampen zegt op

  Mij lijkt boos zijn op de Thais geen reden om PVV te stemmen. Dat doen juist degenen die hier Thailand presenteren als het paradijs op aarde (subjectief oordeel want afhankelijk van de inhoud van je portemonnee. Veel Thai willen maar al te graag naar Nederland) Immers zij verketteren maar al te vaak Nederland. Veel van hun argumenten vindt men in de verkiezingsprogamma’s van de populisten. Wat er niet allemaal op een A4tje past!

 8. willem zegt op

  Geachte lezers.

  De hier gepubliceerde cijfers worden recent door nieuwe cijfers vervangen. Sinds donderdagavond komen nieuwe cijfers in de media:

  D66 heeft de meeste stemmen gekregen van Nederlandse kiezers in het buitenland. Dat blijkt uit de uitslag onder briefstemmers die de gemeente Den Haag vrijdag bekendmaakte. D66 kreeg ruim 14.138 stemmen, de VVD werd de tweede partij met 13.862 stemmen. GroenLinks staat op de derde plek met 10.178 stemmen. De PvdA eindigt onder stemmers uit het buitenland op de vierde plek (4.884), nipt voor de PVV (4.806). Voor de verdeling van de laatste restzetel maakten de stemmen uit het buitenland geen verschil meer. De ChristenUnie (5 zetels) en de Partij voor de Dieren (5) bleven 50Plus (4) ruim voor. In totaal brachten bijna 60.000 van de 77.500 geregistreerde expatkiezers hun stem uit.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/18/expatstemmen-d66-onder-briefstemmers-net-populairder-dan-vvd-7434179-a1550904

  Ook op het RTL4 nieuws en NPO1 werd Groen Links als 3e uit de buitenlandse stemmen gemeld. Niet de PVV.

 9. Cees zegt op

  Ruim voor 9 Maart heb ik Den haag erop gewezen dat ik mijn stem bescheiden niet had ontvangen. Op 9 Maart kreeg ik een mailtje dat het verstuurt zou worden per koerier TNT. Als ik als nog het eerder verstuurde stembewijs zou ontvangen zou dat niet geldig zijn omdat er een nieuwe was verstuurt. Op 13 Maart stuurde ik een mailtje naar Den Haag en zei ik heb nog steeds niets ontvangen. Ik heb wel een bevestiging van ontvangst gekregen nooit een stembewijs via TNT en nooit meer antwoord uit Den haag


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website