Het bestuur van de NVTHC had tevoren geen idee hoeveel Nederlanders gehoor zouden geven aan de uitnodiging om met de nieuwe ambassadeur Karel Hartogh kennis te maken.

De opkomst heeft de verwachtingen overtroffen. Maar liefst 65 aanwezigen heetten Hartogh en zijn eerste secretaris Bernhard Kelkes van harte welkom in de maandelijkse pleisterplaats van de NVTHC, Say Cheese. Met enige leedwezen merkte iemand op dat de kennismaking in Hua Hin meer belangstelling trok dan die in Bangkok…

Door het drukke verkeer tussen Bangkok en Hua Hin arriveerden Hartogh en Kelkes een half uur later dan gepland, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd doordat beide heren pas na half elf in de dienstauto stapten om huiswaarts te keren. Uiteraard nadat ze de aanwezigen een consumptie hadden aangeboden.

Scheidend voorzitter Do van Drunen sprak een woord van welkom, waarna Karel Hartogh de plannen ontvouwde waarmee hij de komende jaren in Thailand aan de slag gaat. Daarbij ligt de nadruk op het vergroten van de efficiency ter ambassade, meer aandacht voor de economische mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in Thailand en omringende landen en voorzichtig politiek advies over de voordelen van een democratisch bestel.

Helaas stelt Den Haag steeds minder geld beschikbaar aan Buitenlandse Zaken. Met uitzondering van Birma, waar Nederland binnen afzienbare tijd een eigen ambassade hoopt te openen.

Bij de Nederlanders borrelden vervolgens twee vragen op: één had betrekking op de gang van zaken bij Immigration in Chiang Mai. Daar worden nu slechts 20 aanvragen per dag voor een visum afgehandeld, maar kunnen buitenlanders tegen betaling van 3000 baht p.p.(ex kosten visum) bij een naastgelegen kantoortje toch dezelfde dag worden geholpen. Een duidelijk geval van corruptie, waarbij de angst bestaat dat deze praktijk naar andere steden overslaat. Hartogh zegde toe de gang van zaken aan een nader onderzoek te onderwerpen en eventueel met ambtgenoten en Thaise autoriteiten contact op te zullen nemen.

De laatste vraag was of het mogelijk was in Hua Hin een consulaat te openen. Volgens Hartogh stuit dat op financiële bezwaren vanuit Den Haag.

Uitbater Wesley Groenewegen verzorgde (bij afwezigheid van vader Jeroen) met zijn ploeg een uitstekende avond. De hapjes die rondgingen werden aangeboden door de NVTHC, Say Cheese en visman Pim Hoonhout. Hij had voor Karel Hartogh een paar smakelijk haringen schoongemaakt. Pech was dat Hartogh alleen al bij de gedachte aan dit zeebanket moet gruwen. Daar hadden de meeste aanwezigen geen moeite mee. De haring van Pim ging er in als God’s woord in een ouderling.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Bezoek ambassadeur Karel Hartogh aan Hua Hin overtreft verwachtingen”

 1. Jacques zegt op

  Hua Hin is mij te ver om even langs te gaan. Dus op deze wijze te worden ingelicht is zeer gewaardeerd.
  Dat er te weinig geld is en dus ook voor Ambassadeurs ligt wel in de lijn der verwachtingen. Geen consulaire uitbreidingen dus in Thailand.
  Bij ons in Pattaya wordt er gebruik gemaakt van de Oostenrijkse consul voor bijvoorbeeld het vertalen en bevestigen van inkomsten uit Nederland m.b.t., de aanvraag jaarvisum etc. Misschien dat er bij Hua Hin een consulaire afdeling zit van een van de EU lidstaten, waarmede samengewerkt kan worden. Scheelt voor een groep Nederlanders weer geld uitgeven voor de nodige reisjes naar Bangkok..

  Ik lees niets over de problematiek van de ziektekosten verzekeringen, die dacht ik ook ter sprake zou worden gebracht. Mogelijk en hopelijk is dat wel gebeurd.

 2. JanUdon zegt op

  Beste heer Karel Hartogh

  In Udon Thani en omgeving wonen ook honderden Nederlanders.
  Die zijn denk ik heel benieuwd of zij weer vergeten zullen worden.

  Groet
  J. den Hertog

 3. Harry zegt op

  Zoals de Oostenrijkse consul in Pattaya e.e.a doet voor NL-ers: wanneer wordt men eindelijk eens wijs, door veel meer samen te doen ? NL +B +Lux +D +Oo en we zij al een heel eind verder.

  Of nog een stap verder, waarbij de burger nog meer de voordelen gaat zien van de EU: integratie – voor wat mogelijk is – op dat niveau. Kan er zomaar een consulaat af in Chiang Mai, Udon Thani, Hua Hin, Songkla, Pattaya. En de gebruikende burgers zouden vermoedelijk best wel wat bij willen dragen in de kosten: scheelt immers een trip naar Bangkok… 10.000 EU pensionado’s + toeristen per jaar x € 10 = ook een ton.

 4. Cees1 zegt op

  Inderdaad door via Thailandblog te kunnen communiseren met de ambassadeur is een goede zaak. Want hij kan natuurlijk niet naar iedere plaats in Thailand gaan waar Nederlanders wonen. Ik ben blij dat de ambassadeur over de immigratie problemen bereid is om dit met collegaas te bespreken. Want door de recente aanslagen in Bangkok zullen ze de regels alleen nog maar verscherpen. Wat dus weer ten koste van de vele mensen die hier al vele jaren zonder problemen te veroorzaken leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website