DutchMen / Shutterstock.com

Afgelopen zaterdag werd er een vraag gesteld over de SSO in Laem Chabang, waar de AOW’ers van Pattaya en omgeving het Levensbewijs van de SVB laten controleren, stempelen en ondertekenen.  Ik gaf daarop al een reactie, maar er bleven nog vragen hangen van andere AOW’ers.

Het formulier van de SVB ontving ik begin oktober, hetgeen ik normaal gesproken steeds in januari krijg toegestuurd. Wat ik er mee gedaan heb staat in mijn onderstaande brief aan de SVB beschreven.

“Geachte Mevrouw/Mijnheer,

Na vorige week uw brief van 13 oktober 2020 te hebben ontvangen, heb ik mij met mijn partner gemeld bij de SSO in Laem Chabang om mijn formulier te laten controleren, stempelen en ondertekenen. Zo luidde uw instructie, hetgeen voor mij al jarenlang routine is.

Helaas kon ik niet worden geholpen, in plaats daarvan kreeg ik een papier aangereikt (zie bijlage) met de mededeling, dat de SSO niet langer de ondertekening van het levensbewijs verzorgt en dat ik mij maar in verbinding moest stellen met de Nederlandse ambassade in Bangkok.

De Nederlandse ambassade is ook het enige alternatief, dat in uw brief vermeld wordt, maar een bezoek aan Bangkok is voor mij fysiek bezwaarlijk, het zou mij bovendien een hele dag en een dure taxirit kosten.

Voor andere levensbewijzen en papieren, die ik voor een visumverlenging nodig heb, maak ik al vele jaren gebruik van de diensten van het Consulaat van Oostenrijk (ook een Schengenland). Dat Consulaat bevindt zich met 500 meter van mijn woning in Pattaya op loopafstand.

Ik had u toestemming willen vragen om ook in dit geval het Levensbewijs door het Oostenrijks Consulaat te laten controleren, stempelen en ondertekenen, maar helaas was het contactformulier op uw website niet beschikbaar. Ik ben daarom zo vrij geweest deze procedure te volgen en het gecontroleerde, gestempelde en ondertekende formulier vindt u derhalve in de bijlage.

Uw bevestiging – bij voorkeur per E-mail – dat ik hiermee aan mijn verplichting heb voldaan, zie ik gaarne tegemoet.”

Ik vond, dat de SVB in gebreke was door niet aan te kondigen, dat de mogelijkheid voor behandeling van het Levensbewijs bij de SSO in Laem Chabang niet meer actueel was. Mijn actie via de Oostenrijkse consul vond ik dan ook gerechtvaardigd, want een trip naar Bangkok zou tijdrovend en duur zijn.

Gisteren ontving ik de reactie van de SVB:

“Uw levensbewijs hebben wij in goede orde ontvangen en u heeft aan u verplichtingen voldaan.

Wij bedanken u voor de toelichting en brief van de SSO.”

Tenslotte

Als u tot nu toe ook voor het Levensbewijs van de SVB naar de SSO in Laem Chabang ging, kunt u nu dus ook gebruik maken van de diensten van de Oostenrijkse consul in Pattaya Noord. U kunt er tijdens kantooruren terecht, hoeft geen afspraak te maken en de service wordt zonder kosten verleend.

39 reacties op “Even bijpraten over Levensbewijs SVB en SSO Laem Chabang”

 1. l.lagemaat zegt op

  Beste Gringo,

  Dank voor je ” voorwerk” en hoe het nu opgelost is.
  Mijn brief heb ik nog niet ontvangen van de SVB maar
  ik kan nu toch enigszins ontspannen achterover leunen.

  Groet,
  Lodewijk

 2. sjaakie zegt op

  Zeer goede aktie Gringo, m’n complimenten voor de zeer terzake en van relevante informatie voorziene brief aan de SVB en dank voor het delen van dit sukses. Chapeau!

  • thailand John zegt op

   Thailand John

   Ik ben gewoon naar het Oosterijkse consulaat gegaan, heb het daar laten stempelen en Tekenen.Dan Opgetuurd per post naar de SVB.Het is Anno 2020 toch van de zotte dat je dat niet mag inscannen en per mail verzenden. Het wordt tijd dat dat mogelijk wordt. Want als je er 5 op moet sturen Kost je toch weer meer geld en het is nog steeds niet zeker dat het aankomt. Maar ja het is net de belastingdienst? Makkelijke kunnen we het niet maken. wel moeilijker.Het is gewoon zeer onbeleefd en dan druk ik me voorzichtig en beleefd uit. Om ouderen en minder mobile personen voor jan met de korte achternaam naar Het SSO kantoor te laten reizen en kosten te maken terwel men bij de SVB op de hoogte is dat men daar niet meer moet zijn.

   • sjaakie zegt op

    @ Thailand John. Het is al weer een paar jaar dat je het levensbewijs kunt scannen en aan de SVB per email kunt toezenden, Hoeft daarna niet meer per post opgestuurd. Werkt prima.

  • FREEK zegt op

   Wil u zo goed zijn om mij het goede adres te laten weten
   ben pas in Nongplalai komen wonen,totaal onbekend in Pattaya
   huidige adress on juist en telefoon ook niet goed van consulaat
   bij voorbaat hartelijk dank voor uw welwillende medewerking
   FREEK

   • Gringo zegt op

    Het Consulaat van Oostenrijk bevindt zich op het terrein van het Thai Garden resort in North Pattaya Road.
    Komend van Nongplalai over Sukhumvit neem afslag Pattaya Nua, maak dan bij tweede stoplicht een U-turn en draai direct links het terrein van Thai Garden resort op.

    • FREEK.van DIJK zegt op

     Heel hartelijkdank voor bruikbaar advies
     ga daar a.s. Vrijdag naar toe,heb begrepen dat het consulaat woensdag en donderdag gesloten is
     FREEK

     • raymond zegt op

      freek, ik lees dat ze open zijn van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en gesloten op German Thai en public hollidays as vrijdag is een special public holiday

   • rene de bruin zegt op

    Beste heer Freek van Dijk,ik woon ook in Nongplalai en kan U misschien wat op weg helpen in Pattaya.Mijn telefoon nummer is:0877953754.Groeten René de Bruin.

 3. Taruud zegt op

  Betekent dit dat alle SSO’s in Thailand niet meer bereid zijn om het bewijs van in leven zijn te ondertekenen? Ik woon in de regio Udon Thani en ben van plan om naar SSO Udon Thani te gaan zodra ik de brief van het SVB gekregen heb. Ik heb die tot nu toe niet ontvangen. Een reis naar Pattay zie ik ook niet zitten om gebruik te maken van de diensten van de Oostenrijkse consul in Pattaya Noord.
  Kortom: Is alleen de mogelijkheid voor behandeling van het Levensbewijs bij de SSO in Laem Chabang niet meer actueel. Of geldt dit voor alle SSO’s in Thailand?

  • thailand John zegt op

   Taruud je kunt er gevoegelijk van uit gaan dat het overal zo is.Een Notaris, of politie bureau en dan gewoon opsturen naar hun met een briefje er bij Sorry het SSO doet het niet meer en Ambassade is veels te ver weg.

  • Han zegt op

   Zelfde geldt voor heel veel pensionados in thailand dus hoede vraag.

  • Leo Th. zegt op

   Gelukkig kon Gringo terecht bij het zowat naast zijn woning gevestigde Oostenrijkse consulaat. Het is ook in mijn ogen absurd van de SVB om als enig alternatief voor de SSO ( in dit geval in Laem Chabang) de Nederlandse ambassade in Bangkok te noemen. Dat jij het niet ziet zitten om vanuit de regio Udon Thani naar Pattaya af te reizen om daar je levensbewijs af te laten stempelen kan ik mij levendig voorstellen; dat is qua afstand nog eens aanzienlijk verder dan de reis die Gringo naar Bangkok zou hebben moeten maken. Uit de reacties op het niet geholpen worden door de SSO in Laem Chabang bleek dat andere SSO’s in Thailand wél de formulieren afstempelden maar het blijft ongewis en voor velen is de dichtstbijzijnde SSO vaak toch nog ver weg. Hopelijk gaat de SVB aan de slag met de vele suggesties om het leveren van het bewijs van in leven zijn gemakkelijker te maken.

  • Wim van Beveren zegt op

   1 week geleden is mijn bewijs van leven gestempeld door SSO Phichit, no problem

 4. george zegt op

  Verleden jaar in november heb ik mijn inlevenbewijs van mijn pensioenfonds digitaal ingediend bij de SVB.
  Pas eind februari kon ik op de site zien dat het geaccepteerd was. Dit jaar heb ik weer hetzelfde gedaan.
  Hopelijk komt het weer goed.

 5. Jos zegt op

  Gisteren ook gebeld met svb alles uit gelegd ivm met sso en gevraagd of ik naar Oostenrijkse consul in pattaya noord kan gaan hadden mij toestemming gegeven voor dat te doen ,vandaag gedaan en naar svb gestuurd via pc en morgen gaat het levens bewijs per post verstuurd worden

 6. Ad Vermeulen zegt op

  Geldt dit voor alle SSO?

 7. kees zegt op

  Ik heb geen brief ontvangen van de SVB.
  Moet ik doen of gewoon nog maar wachten op wat er gebeurd?
  Kees

  • sjaakie zegt op

   @kees. De SVB heeft aangegeven dat het Formulier Levensbewijs dit jaar door de Corona perikelen later ingestuurd kan worden. Meestal krijg je het in je geboortemaand, wacht nog maar even af en indien nog niet ontvangen 3 maanden na het verstrijken van je geboortemaand, dan kun je de SVB mailen, maar niets weerhoud je ervan dat nu all te doen.

 8. Happy man zegt op

  Bij de SSO moest mijn vrouw er ook bij zijn.
  Mijn vraag is of hetzelfde geld voor het Oostenrijkse Consulaat?

  • sjaakie zegt op

   @Happy man, zie de toelichting op vraag 5 in het formulier Levensbewijs 2019. Het antwoord op je vraag is dus Ja of het is Nee.

  • Gringo zegt op

   Ja, als u een partnertoeslag heeft, dan wil SVB ook weten of die partner nog leeft.

   • sjaakie zegt op

    En JA indien uw vrouw een uitkering heeft van de SVB.

 9. Jochen Schmitz zegt op

  t.a.v. Taruud.
  Ik ben in october in Udon Thani bij de SSO geweest en het formulier van in leven zijnde werd zonder problemen ondertekend. Ik heb het ook niet van de SVB ontvangen maar gebruik gemaakt van een kopie en die per e-mail opgestuurd. Later heb ik via mijn brievenbus een brief ontvangen dat de SVB in februari a.s. het formulier zal opsturen.
  Succes

 10. Wil zegt op

  Hier even een reactie vanuit Hua Hin, wij zijn gisteren (17.11.2020) hier naar het SSO gegaan, en 10 minuten later stonden wij weer buiten met een gestempeld en ondertekend bewijs van leven van het SVB. Doen dit hier al jaren, en naar volle tevredenheid. Blijkt dus dat alle SSO’s er eigen regels op na houden.

 11. Theodoor Moelee zegt op

  Was 10 Oct. jarig en tot op heden geen AdeV formulier ontvangen. Ik heb met DigiD aan de SVB de vraag gestuurd, wanneer ik dit formulier tegemoet kan zien. Nog geen antwoord ontvangen.
  De vraag is natuurlijk of de SSO in heel Thailand er mee is opgehouden !!

  Valt me tegen van de SVB dat ze er zo een zooitje van maken. Ben in het verleden altijd keurig behandelt.

  • sjaakie zegt op

   @Theodoor Moelee, Uit de reacties blijkt dat: A. niet alle kantoren van de SSO het formulier niet meer tekenen, dus ze maken er daar geen zooitje van, integendeel. En B: Ook blijkt dat men daar er juist begrip voor heeft dat het in het Corona jaar allemaal wat lastiger is en daar is door de SVB op ingespeeld.

  • Han zegt op

   Ik had hem in mei moeten krijgen maar ook nog niks.

   • Wil zegt op

    OP de site van het SVB staat, dat men na 20 oktober weer begonnen is met het versturen van het Bewijs van Leven. Dit heeft te maken gehad met het Corona virus.

   • Han zegt op

    Vandaag gekregen, hopelijk werkt de SSO in Korat nog wel mee.

 12. Rene Martin zegt op

  Prima dat je het ons hebt laten weten wat er mogelijk is. Nederlandse overheid /ambassade zou m.i. ook een meer actieve rol kunnen spelen in deze.

 13. theobkk zegt op

  Begin oktober heb ik mijn levensbewijs bij het SSO kantoor in BangKapi te Bangkok laten ondertekenen.
  Er werd wel specifiek bij gezegd, dat zij dit alleen voor Nederlanders doen.
  In reactie op het bericht van Gringo, het ligt dus waarschijnlijk aan het kantoor of ze het willen doen.
  Ik stond 20 minuten later weer buiten met een getekend exemplaar.

 14. bibabowling zegt op

  Indien je de website van de SVB bezoekt kan je lezen dat ze proeven aan het doen zijn met een digitaal levensbewijs. Het zal dus na alle corona problemen wellicht makkelijker worden.
  Jos

 15. Ton zegt op

  Ik heb ergens gelezen dat er een App voor mobiele telefoon wordt ontwikkeld die de taak van de papieren levensbewijzen gaat overnemen voor zowel de SVB als pensioenfondsen. Ik mag hopen dat het waar is. Het is een verschrikkelijk tijdrovend en kostbaar gedoe voor velen.

 16. ron zegt op

  Bijgaande recente brief geeft denk ik antwoord op vragen die nu leven 🙂 en hoe eea zich in 2021 zal ontwikkelen
  https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2020/09/18/antwoorden-op-kamervragen-over-de-mogelijkheid-voor-gepensioneerden-in-het-buitenland-via-app-hun-levensbewijs-door-te-geven/aanbiedingsbrief.pdf

 17. Henkwag zegt op

  Na mijn wellicht enigszins verborgen kritische reactie op het bericht van zaterdag is
  het nu allemaal volkomen duidelijk ! Gringo heeft t.b.v. velen van ons goed voorwerk
  gedaan, daarvoor, en voor de zeer uitgebreide info van vandaag, mijn oprechte dank !

 18. William zegt op

  Bedankt ron voor je link ron.

  Heb deze vraag vanmorgen via de WhatsApp SVB gesteld aangezien ook het Oosterijkse consulaat een beetje ver voor mij is.
  Kan ik het bij een plaatselijke lawyer laten bevestigen.
  Antwoord

  Goedenmorgen, dat mag ook, Een notaris/advocaat valt onder de bevoegde autoriteit.

  Tot nog tot tegen een stevige betaling hoewel er ook bij die ‘mannen’ flink prijsverschil is, is mij vermeldt. Voordeel is snel makkelijk en even vragen ook de PDF in je e mail plus natuurlijk het originele om op te sturen.

  Zag ik iets staan van E mail adres hier om PDF te sturen wat ik weer niet kan vinden ?

  • Ron zegt op

   https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/coronavirus-veel-gestelde-vragen-over-levensbewijs-svb

   Geen mailadres wel contactformulier
   Anders via whatsapp mailadres vragen

 19. Han zegt op

  Mijn vraag naar de SVB of de SSO nog wel samenwerkt met de SVB ivm de gebeurtenissen in Pattaya levert het volgende antwoord op.

  “Wij zijn er niet van op de hoogte dat het SSO in Pataya geen levensbewijzen meer ondertekend. Ik raad u aan gewoon naar het SSO in uw provincie te gaan.”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website