Songkranfeest in de Isaan

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Evenementen en festivals, Songkran - Thais nieuwjaar
Tags: , ,
15 april 2016

Deze titel dekt niet helemaal de lading omdat de Isaan ontzettend groot is met veel “eigen” provincies zoals Buriram, Sisaket, Lopburi, enz. Dit stukje gaat over de buitenwijken van Nahkon Ratchasima, beter bekend als Korat. De meegemaakte Songkran vieringen zijn erg subjectief en beperkt weergegeven zonder de grote optochten en Miss verkiezingen, die misschien wel in het centrum van Korat zijn geweest.

Veel mensen bezochten de tempel om 05.30 uur ’s morgens, waar monniken voor een buitenstaander een onbegrijpelijke dienst hielden. De aanwezigen boden de monniken de bekende emmers met goed bedoelde offers aan, die volgen mij met een zekere onverschilligheid in ontvangst genomen werden. In verschillende tempels werden die door anderen weggedragen en opnieuw te “koop”aangeboden. Voorwaar een recycling systeem in Thailand.

Daarna begonnen de monniken te eten en de goedgelovige gemeente zat, in een voor een farang onmogelijke houding op de grond te wachten tot zij zich wel gevoed zouden verheffen. Vervolgens gingen de monniken met de verschillende bezoekers mee naar de plekken van de overledenen in een muur of naar zo’n fraai huisje hun laatste rustplaats hadden gevonden. Een levensdraad werd van de plek van de overledene naar de monniken uitgerold en weer volgde een korte ceremonie. Daarna gingen de nabestaanden naar de opgestelde boeddha beelden en bij het juiste beeld van hun geboortedag werd een beetje water in de linkerhand van het beeld en op de linkerschouder gegoten. Tot zover de tempel.

Nadien bezochten de dorpelingen hun (groot) ouders en goten daar ook water over de handen van deze mensen. In een andere tempel werden veel offers gebracht om de verschillende goede gunsten af te dwingen. Het rammelen met een beker met stokjes met daarop een nummer. Viel een stokje met een bepaald nummer uit deze beker dan kon men op een muur met A-viertjes het nummer opzoeken en lezen welk geluk hen in het komende jaar wel te wachten stond.

Verder waren er mogelijkheden ten over om overal 20 bathjes te doneren. s’Avonds vond er een overdonderend dansfeest in een Wat van het dorp plaats met een paar “kermis”attracties daar omheen. Dit is een verkorte weergave van drie dagen Korat met een opvallende hoeveelheid tempels op korte afstand van elkaar. De gulheid van geld geven door de dorpelingen aan de tempels ondanks de betrekkelijke armoede.

Onderweg werd de auto onder “vuur”genomen door een paar kinderen met een waterslang. Wat een groot contrast hoe het er met Songkran op sommige plaatsen in Pattaya aan toegaat door farangs en barmeiden. Ook de data en het aantal dagen verschillen nogal!

2 reacties op “Songkranfeest in de Isaan”

  1. Edwin zegt op

    Dit is de ene zijde. Helaas heeft Korat ook dit jaar weer de meeste dodelijke verkeersslachtoffers van Thailand tijdens Song Kran. Oorzaak: Drank en toch rijden!

  2. Henk Wag zegt op

    Goed artikel, maar……Lopburi is toch geen Isan-provincie ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website