Zuivel in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
11 maart 2011

Lekker, hoor, het eten en drinken in Thailand! Je kunt er eigenlijk niet genoeg van krijgen offuh ……nou ja, soms en zeker als je ergens op het platteland van Thailand verblijft, wil je toch wel eens wat anders.

Drie keer per dag rijst is wel wat teveel van het goede en het is dan goed voor te stellen, dat je als Nederlander iets vertrouwds wil eten. Gewoon een broodje kaas bijvoorbeeld. Kaas? Thailand maakt zelf geen kaas, maar gelukkig is er genoeg kaas te koop. Alle supermarkten hebben wel een assortiment kaas in de schappen, geimporteerd uit vele landen waaronder Nederland. Goudse kaas, Edammer kaas, Oud-Amsterdam eet ik regelmatig hier en soms ga ik mij te buiten aan een doosje Camembert van Carrefour. Hier in Pattaya heeft de supermarkt Friendship de onbetwist mooiste kaasvitrine.

Thais eten geen kaas, ja, een paar plakjes muizenvallenkaas op een pizza gaat nog wel, maar een stukje kaas uit het vuistje zit er bij de meeste Thais niet in. Op bezoek in Nederland keek mijn Thaise vrouw dan ook met alle verwondering rond in een kaaswinkel tijdens de Kaasmarkt in Alkmaar. “Verkopen ze hier alleen maar kaas?” “Ja, en nog alleen maar gemaakt in Nederland ook”.

Melk

Ook wat de consumptie van melk en andere zuivelproducten staat Thailand niet erg bekend ondanks voortdurende ondersteuning en promotie door de overheid. Het gaat al stukken beter dan zo’n 30 jaar geleden, toen de consumptie van melk per jaar ongeveer 2 liter per hoofd was, hetgeen inmiddels is gestegen tot ruim 20 liter per hoofd van de bevolking. Vergelijk met Nederland waar wij per jaar ruim 120 liter melkproducten wegwerken.

Die toch wel opmerkelijke stijging in Thailand is toe te schrijven aan een aantal factoren. In de eerste plaats stimuleerde de overheid boeren tot het houden van melkkoeien en deelname aan coöperaties voor de verwerking van de melk. Er wordt daarbij gewerkt met een garantieprijs voor de boeren en bovendien werd de invoer van poedermelk aan banden gelegd.

Een ander factor voor de stijging is een door de overheid ingevoerd Schoolmelkplan. Zes miljoen kinderen krijgen elke dag 200 ml melk tijdens de schoolperiode, maar ook tijdens vakanties. Als die vakantie aanbreekt komt mijn zoon van 11 jaar thuis met een hele voorraad melk. Ruim 40% van de totale melkproductie in Thailand wordt aan dit plan besteed.

De schatting op dit moment is, dat Thailand ruim 500.000 melkkoeien heeft. Die koeien, allemaal van het oorspronkelijk Nederlands ras Frisian-Holstein, zijn verdeeld over talloze kleine boeren, die vaak niet meer dan 6 tot 10 koeien hebben. Een “grote” boer heeft er een stuk of 40. Het zuivelbedrijf annex attractiepark van Chokchai heeft ruim 5000 melkkoeien in beheer.

Coberco

De melk komt dan terecht in een paar melkfabrieken, waar het behandeld wordt om er consumptiemelk, yoghurt, enz van te maken. Boter wordt – bij mijn weten – ook niet in Thailand gemaakt en wordt o.a. uit Denemarken en Nieuw-Zeeland geimporteerd. De eerste melkproductie gebeurde al in 1964 toen Coberco Nederland zich in Thailand vestigde. Deze is nog steeds actief hier, maar door de talloze fusie’s in Nederland heet het nu FrieslandCampina Dairy. In de winkel zie je hun melkproducten onder de naam Foremost. Een andere bekende naam is Dutchie, klinkt ook Nederlands, maar is een product van een Thais-Australische joint venture. De puur Thaise zuivelfabriek van Chokchai noemde ik al en dan heb je nog Meiji, een loint venture van eenThais bedrijf en het Japanse Meiji concern.

Door verbeterde fokmethoden wordt de veestapel steeds groter en door moderne melktechnieken stijgt de melkproductie in Thailand gestadig. De vraag naar melkproducten, ondanks de overheidssteun, blijft achter en dus ontstaat er een overschot aan melk. Af en toe lees je dan weer in de krant over een boerenprotest waarbij melk op straat wordt gekieperd. Natuurlijk zou de regering meer campagne moeten voeren à la Joris Driepinter of Melk, de witte motor, maar een belangrijke oorzaak van het overschot is de melkpoeder.

Melkpoeder wordt in Thailand niet gemaakt en komt uit het buitenland. Om de eigen melkproductie te beschermen is die invoer van melkpoeder aan banden gelegd en mag er maar een bepaalde hoeveelheid worden gebruikt. Thailand zou Thailand niet zijn als daar niet mee gesjoemeld zou worden. Er wordt op grote schaal boven het quotum melkpoeder ingevoerd, simpelweg omdat het ruim 30% goedkoper is dan verse melk. Het wordt met water aangelengd en als gewone melk verkocht, maar belangrijk hier is de afzet naar de voedingsmiddelenindustrie waar melk als grondstof wordt gebruikt.

Denkend aan het melkoverschot is er misschien toch een kans voor een kaasmaker, die de markt van kaas kan voorzien. Er is in Udon Thani al een klein bedrijfje, dat het Engelse Stilton produceert, dus wie weet, over niet al te lange tijd een mooi Hollands kaasje. Goed idee!

– Herplaats bericht –

17 reacties op “Zuivel in Thailand”

 1. Chang Noi zegt op

  Let op bij het kopen van “Nederlandse” kaas …. soms is het gemaakt in Australie of Nieuw Zeeland.

  In Pattaya heeft ook Top (onder Central) een goede collectie en zelfs Lotus heeft tegenwoordig een redelijk goede collectie kaas (het lijkt erop dat Lotus zijn kans schoon ziet om klanten af te pikken van Carefour)

  Chang Noi

  • NIek zegt op

   In Thailand wordt wel kaas gemaakt, zij het in zeer beperkte mate. Voor hen die in Chiangmai wonen raad ik aan een klein zuivelwinkeltje te bezoeken schuin tegenover de ingang van de dierentuin, waar je alleen maar heerlijke jonge kaas en joghurt kan kopen. Even de ventweg indraaien en dan zie je een klein reclamebordje met de afbeelding van een koe en daar is het. 1 kilo 450 Baht als ik me goed herinner. Hoeveel kost een kilo ordinaire in rood cellofaan verpakte ‘Gouda’ kaas? Toch meer dan 1000 Baht.

   • Richard zegt op

    Ook een goed adres voor het kopen diverse soorten thaise kaas is in restaurant Hideaway. Het is op de weg richting Hang Dong (waarschijnlijk de hang Dong road). Na ongeveer 1 kilometer wordt het restaurant Hideaway aangegeven, waar diverse zelfgemaakte rode, witte en blauwe kazen worden verkocht. Vermoedelijk gemaakt in het fabriekje daar tegenover, maar dit weet ik niet zeker.

 2. Caro zegt op

  Volgens sommige deskundigen is het drinken van melk niet zo gezond als we altijd gedacht hebben. Het zou de kans op hart- en vaatziekten vergroten en je hebt een verhoogd risico op prostaat- en borstkanker. Volgens Colin Campbell, biochemicus aan de Cornell University, is het zelfs heel eigenaardig dat volwassenen het witte goedje drinken, omdat het bestemd is voor zuigelingen en bovendien drinken wij het ook nog eens van een andere soort.

  Het Voedingscentrum blijft gewoon 2-3 glazen melk per dag adviseren, omdat melk ook z’n goede kanten heeft. Het levert als belangrijkste stoffen calcium, vitamine D en eiwitten. Calcium is belangrijk voor sterke botten, vitamine D is nodig voor de opname van calcium in ons bloed en voor stevige botten en tanden. Eiwitten leveren belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Echter, al deze stoffen zouden we ook wel voldoende kunnen binnenkrijgen met ons andere voedsel, zeggen de deskundigen. Kortom: als je het advies van deskundigen opvolgt, schrap je het glas melk tijdens de lunch en neem je geen toetje meer na het eten.

  Nederlanders zijn ook een van de weinige die nog melk drinken als volwassenen, zelf in Spanje doen ze dat niet!!……So please!!!!!! Laat de Thai lekker zijn eigen voeding eten, 3 keer per dag rijst!!! Heerlijk….en weg met dat broodje kaas!!

 3. GerG zegt op

  Ik neem elke keer als ik naar Thailand vlieg 2 kilo gesneden jonge goudse kaas mee. Blijft in de verpakking zeker 3 maanden goed. En ik kan je vertellen dat de thai er gek op is ook zo uit het vuistje. Ik geef namelijk mijn zwager elke keer een pond kaas en hij smult ervan. Verder maak ik heel vaak tosti’s. Ook die zijn zeer gewild. Nee, de Thai is heus wel gek op kaas alleen moet je ze ook leren wat je er allemaal mij kunt doen. Wat ik wel mis in Thailand is vla. Die heb ik daar nog niet gezien.

 4. Gringo zegt op

  Mijn verhaal is zeker niet wetenschappelijk onderbouwd, hoor! Er zullen best hiaten in zitten, want alles is ook niet precies terug te vinden op Internet.
  Maleisie consumeert ongeveer het dubbele aan mel(producten) en China nog meer in vergelijking met Thailand. Indonesie daarentegen verbruikt nog niet de helft.
  De productie in Maleisie staat echter op een laag pitje, dus je kan goed gelijk hebben dat daar veel vanuit AU en NZ komt. Indonesie produceert wel weer meer, bijna hetzelfde als in Thailand en in aanmerking nemend, dat de consumptie extreem laag is, zou het best kunnen, dat de export naar MAL goed is, nietwaar?

  De zuivelindustrie is de bakermat voor alle hygienische maatregelen in de voedingsmiddelensector. Een zuivelbedrijf staat of valt met het handhaven van die hygiene. Dat is in landen als Thailand niet eenvoudig, omdat werknemers buiten het bedrijf de hygiene niet altjd hoog in het vaandel hebben zitten en tijdens het werk dan 180 graden moeten draaien om aan de hygienische eisen te voldoen. Maar niet alleen hier, ook in Nederland is het een continue nachtmerrie voor een productiechef om een goed product af te leveren. Een klein beetje teveel restant van het reininigingsmiddel in de leidingen en je kunt de hele productie weggooien. Schadepost? Ja, maar het is nog veel erger als dat pas bemerkt wortdt als het product al in de schappen staat.

  Uit je laatste opmerking maak ik maar op, dat ook jij geen kaasliefhebber bent. Jammer!

 5. Pim zegt op

  Ger.
  Gelukkig zijn ze er weer die echte bolletjes Goudse kaas van 1,9 kg bij de Makro in Pranburi voor 780 Thb.
  Helaas waren er dit keer geen Edammers bij .
  In plaats dit, nemen mijn vrienden nu meer Hemaworsten mee waar ook Thaien stapelgek op zijn .
  Pakjes erwtensoep van Honig en boerenkool van Maggi erbij maken dikwijls 1 geslaagde Nederlandse avond met ook deThaien aan tafel vol tevredenheid .

 6. hans zegt op

  Koop maar is een fles melk in de 7-11, en laat die maar is over de datum gaan, je zult verbaast zijn hoe lang ie goed blijft. Geld trouwens ook voor het brood dat niet beschimmeld, dus daar zal wel de nodige chemicalieen in zitten.

  Van me thaise vriendin weet ik gewoon dat zij en de famlie melk niet lekker vinden, kaas smerig en bovendien beiden veels te duur in verhouding met een fles coca cola.

  Wat dat betreft vind ze maar een rare dat ik graag s morgens een boterham met kaas lust en een glas melk erbij,

 7. Henk van't Slot zegt op

  Je moet het ze leren eten en drinken,mijn vrindin is gek op een dikke kaasommelet met een glas melk.
  Ik had een paar kilo Old Amsterdam gescoord van vrienden die op vakantie waren in Pattaya,was zo op.

 8. GerG zegt op

  Neem liever mijn eigen producten mee naar Thailand. 2 kilo kaas kost mij hier in NL 7 euro. Dus die 13 euro steek ik weer in mijn zak. Verder gebruik ik in Thailand elke dag een liter melk. Vooral om mijn koffie(die ik ook meeneem) te kunnen maken. Verder ben ik samen met mijn Thaise vrouw bezig diversen hollandse producten te introduceren in Thailand. Heb al met meerderen fabrikanten contact over hun producten en de mogelijkheid die in Thailand te introduceren.
  Verder zijn we bezig om Thaise produkten in Nederland te introduceren en/of Nederlandse winkeliers de mogelijkheid te bieden om rechtstreeks in Thailand zaken te doen. Heel veel Nederlandse producten maken we ook in Thailand zelf en niet zonder succes. Kan er nog niet zoveel over zeggen, maar zodra onze website’s het internet op gaan zal ik dat zeker hier vermelden.

 9. Toto zegt op

  Las net in de reactie van Caro dat volwassen spanjaarden zo goed als geen melk drinken.
  Dit gaat ook op voor de Italianen.
  Sterker nog veel zuid-europeanen kunnen niet eens tegen het drinken van een redelijke hoeveelheid melk en/of nuttigen van zuivelprodukten.

  Dit is genetisch bepaald “Lactose allergie”.
  Zelfde gaat ook op voor het Aziatische volk.
  Dus waarom het drinken van melk stimuleren.
  Je kan je anders in dat geval zeer beroerd voelen……………

  • Hansy zegt op

   Lactose allergie moet ook weer niet verward worden met koemelkallergie.
   Zo drinken katten graag melk, maar tegen koemelk zijn ze niet bestand.

   Overigens heb ik altijd vruchtenyogurt in de koelkast staan.
   De Thai genieten er net zo hard van.

   • hans zegt op

    Nou wij hadden vroeger katten op de boerderij en die waren er als de kippen bij om gemorste melk op te drinken, en als mijn vriendin inderdaad vruchtenyoghurt koopt en ik ook wel is een bekertje wil pakken, zijn ze vaak als net zo snel als sneeuw voor de zon verdwenen. om in de spreekwoorden te blijven, wat een boer niet kent dat vreet hij niet

    • Hansy zegt op

     Een kat, die koeienmelk drinkt, gaat aan de diarree.

     Op een boerderij zal je daar minder last van hebben.

     In een woning kan je ze beter water of geitenmelk geven.

  • Henk zegt op

   Dat klopt helemaal Toto. Wij zijn doorgaans (op een enkeling na) helemaal resistent voor Lactose allergie en dat komt omdat onze voorouders al koemelkproducten consumeerden. De doorsnee Aziaat is dat niet. Het verwonderd me dat veel Azië (Thailandgangers) dit niet eens weten.
   Mijn Thaise vriend heeft me hier al jaren geleden over vertelt. Na het eten van melkproducten hier kreeg hij een behoorlijke huiduitslag. En kennelijk door het langzaam op te bouwen gaat dit of kan het ook weer over gaan. Ik heb er nooit op aangedrongen maar heel langzamerhand is hij door de jaren heen toch melkproducten gaan gebruiken omdat hij het lekker vond. Eerst ons romige ijs, daarna voorzichtig wat pudding en tegenwoordig doet hij zich tegoed aan onze kaas. En het liefst eet hij tegenwoordig oude kaas!  Mijn vrienden noemen hem dan ook wel eens gekscherend een rare Thai.
   Dus stimuleren? Nee! Laat ze hun gang gaan en dan komt er vanzelf wel uit wat ze lekker vinden en tegen kunnen of niet.
   Grappig detail, vroeger walgde hij van een haring. Zonder er ooit maar een woord over gerept te hebben is hij daar tegenwoordig dol op.

 10. hans zegt op

  toto,

  klopt je hebt gelijk, geld ook voor alcohol dat de aziaten slechter kunnen afbreken dan de farang

 11. Gringo zegt op

  Dat er veel Thais lactose-gevoelig zijn is wellicht de verklaring, dat er in Thailandvrij veel sojamelk wordt gedronken. Ik vind het niet lekker en bovendien – heb ik ergens gelezen – zit er nog een nadeel aan sojamelk. Bij regelmatige consumptie kan bij de man de zaadcellenproductie verminderen. Ik moet er niet aan denken!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website