Vindt u koriander ook geurig ruiken?

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
18 april 2023

Persoonlijk vind ik koriander inderdaad geurig ruiken en bovendien lekker als het in (Thaise) gerechten gebruikt wordt. Daar komt bij, dat als ik de citrusachtige geur van koriander in Nederland opsnoof, ik meteen de associatie met Thailand maakte.

Het is weliswaar geen exclusief Thaise kruid, maar de reuk deed mij altijd denken aan mijn eerste bezoeken aan Thailand met lekker eten aan de straatstalletjes in Bangkok. Nu woon ik in Thailand en krijg regelmatig een heerlijk soepje voorgeschoteld, waarin koriander overheersend de smaak en geur bepaalt.

Nu lees ik tot mijn verbazing dat er een grote groep mensen is die koriander uitgesproken “vies” vinden ruiken en naar zeep vinden smaken. Hoe kan dat nou, dacht ik. Deze week stond er een artikel in het Algemeen Dagblad, waarin Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen University & Research, met koriander als voorbeeld uitleg geeft over hoe dat verschil in smaakbeleving mogelijk is.

Hij zegt in dat artikel: “Het is een samenspel tussen allerlei zintuigen. En je psyche. Het gaat niet alleen om smaken proeven maar ook om hoe je smaak ervaart.” De zintuigen die de hoofdrol spelen zijn smaak en reuk. In je mond zitten smaakpapillen op je tong, in je verhemelte en in je keelholte. In die smaakpapillen zitten smaakcellen die één basissmaak kunnen waarnemen: zoet, zout, zuur, bitter en umami. De smaakpapillen geven razendsnel aan je hersenen door of iets oké is of niet.

Maar tijdens het eten is geur ook heel belangrijk. Twee stukjes weefsel boven in je neus staan in verbinding met de gedeelten van je hersenen waar de herinneringen en het beloningssysteem zich bevinden. “Samen met de andere zintuigen vormt dat je totale ervaring van het eten. Om aan te geven hoe belangrijk geur is: we kunnen een triljoen geuren onderscheiden, terwijl er maar vijf basissmaken zijn.”

Er zijn geen natuurkundige wetten over smaak. “Dat komt omdat ook psychologische componenten een rol spelen. Als je bij de geur van blauwe kaas zegt dat het de geur is van de zweetsokken van je buurman, dan krijgt die geur een andere lading. En als je in een restaurant een glas wijn van 25 euro drinkt dan smaakt dat anders dan als je een glas van 1 euro drinkt.”

Hoe zit het dan met koriander? De meeste mensen proeven iets citrusachtigs, terwijl er ook mensen zijn die toch echt zeep proeven. In het artikel is een video opgenomen waarin Kees de Graaf met uitleg en grafische voorstellingen het mogelijke verschil tussen uw en mijn smaakbeleving inzichtelijk maakt. Erg interessant!

Zie hier de link naar het artikel en de video: www.ad.nl/koken-en-eten/

35 reacties op “Vindt u koriander ook geurig ruiken?”

 1. Jeanine zegt op

  Van huis uit is mij geleerd dat eten niet vies is maar iedereen een andere smaaksensaties heeft. Nu kom ik op koriander. Dit vind ik uitgesproken vies en inderdaad naar zeep smaken. Als ik in Thailand ben vis ik ook altijd de koriander uit mijn gerecht.

  • Leon zegt op

   Ok ik doe exact hetzelfde, voor mij is de smaak irritant het gerecht smaakt volledig naar koriander…

 2. Maarten Vasbinder zegt op

  Kwestie van genetische variatie.

 3. Lessram zegt op

  Mijn dochter heeft jaren een hekel gehad aan Thaise gerechten. Hoe hard we ook ons best deden, altijd vond ze het vies. Na lang proberen kwamen we erachter dat het de koriander was, een kruid wat we heel veel gebruiken. Sinds we (wanneer zij mee-eet) de koriander weglaten, lust ze het wel. En inderdaad, ze vind het naar zeep smaken, wat de rest van het gezin zich totaal niet kan voorstellen.

  (Een dergelijke DNA afwijking bestaat ook met asperges, al is het niet de smaak die anders ervaren wordt. Sommige mensen maken daarbij een chemische verbinding aan waardoor urine een vreselijke lucht krijgt)

 4. Rob zegt op

  Hoi,
  Ik ben zo iemand die helaas echt niet tegen koriander kan.
  Inderdaad smaakt en ruikt het naar zeep.
  Het verpest jammer genoeg mijn eten.

 5. Dre zegt op

  Hahahaha, om dat artikel moet ik eens ferm lachen met àl die zogezegde ” smaak-experten”.
  Persoonlijk vindt ik koreander vies en naar zeep smakend. Dat komt door de genen-bepaling in mijn lichaam.
  ” Larie ” zegt U ? Onlangs eens aangekaart met mijn dochter én ze vertelde me dat ze óók dezelfde ervaring heeft, betreffende koreander. Het is gewoon één ” smaak-gen ” in je lichaam die ervoor zorgt dat je een bepaalde smaak ervaart.

  Dre

  • Lessram zegt op

   Zei er iemand Larie dan?
   Bericht, reacties en video zeggen allemaal dat het realiteit is dat iemand een zeep smaak kan ervaren.

 6. Rys zegt op

  De vraag was “Vind u Koriander ook geurig ruiken?”. Mijn antwoord is Ja! Maar ook verrukkelijk smaken in veel Thaise gerechten. Een goed voorbeeld is dat Pad Thai zonder Koriander (PAK CHEE FOI) stukken minder smaakt dan mèt Koriander. Gringo mijn complimenten voor dit duidelijke Koriander betoog! Smakelijk eten en groet van Rys.

 7. Klaas zegt op

  Ik vind koriander lekker, mijn zus vindt het vies (inderdaad zeep).

 8. Louis zegt op

  Ik vond koriander ook vies toen ik het voor het eerst at. toen was ik 20 jaar oud. Daarna ben ik het gaan waarderen en ik vind het nu heel lekker. Dus de smaak kan ook veranderen.

 9. Euge zegt op

  Vind koriander juist lekker in als soep bijna klaar is doe ik koriander bij, ook op rijst gerechten. Pak chee in Thailand vroeg ik altijd extra bij. Thuis in het voorjaar korianderzaadjes 2 daagjes in een kommetje water. Daarna in een bakje met aarde plastic erover spannen dat alles op een lichte plaats dan gaan de zaadjes kiemen en de koriander gaat dan goed groeien. Heb je eigen verse koriander.

 10. Ralph van Rijk zegt op

  Wat hier in Nederland een mooi voorbeeld is zijn b.v spruitjes en witlof , wat ikzelf lekkere groenten vind (met een kaassausje) , Koffie met gekookte melk (met zo’n vel),hap levertraan (bekent bij de ouderen),haring.
  De een houdt ervan de andere vind het smerig,ik sluit me bij de vorige schrijvers aan dat dit een duidelijk geval is van verschil van genetisch verschil alhoewel ik hiervoor niet gestudeert heb.
  Smaken verschillen om maar een vette cliche te noemen.

  Ralph

 11. leo bossink zegt op

  Ik ben niet zo voor het gebruik van koriander. Niet dat het naar zeep zou smaken, misschien eens betere zeep kopen, maar ik vind koriander gewoon niet lekker in mijn eten. Zeker niet als die koriander echt overduidelijk aanwezig is. Maar een snufje koriander gaat nog wel lukken.

 12. Jan zegt op

  Ben echt dol op thais eten, maar bestel atijd expiciet zonder koriander. Vind die smaak veel te aanwezig en niet lekker.

 13. Jm zegt op

  Zo lekker, ik kweek hetzelf in Belgie en chilipepers ook.
  Aroi mak mak.
  Mijn 2 kinderen lusten het niet wegens zeepsmaak.
  En als je de plantjes laat doorschieten dan heb je zaad genoeg voor volgend jaar.

 14. Stefaan zegt op

  Koriander is zalig voor mij. Zowel de geur als de smaak.
  De koriander in warenhuizen in België is minder geurig en smakelijk.
  Een Thaise vriendin van mijn echtgenote heeft vele soorten Thaise groeten uitgeprobeerd in een serre. Vele soorten lukken om te kweken, behalve in de winter. De koriander die zij kweekt smaakt als de thaise.
  Wat betreft smaken. In mijn jeugd heb ik een aantal keren geprobeerd bier/pils te drinken. Lukt mij niet. De bittere smaak heeft voor mijn geen enkele attractie. Integendeel, wekt een afkeer op bij mij. Wijnen daarentegen …

 15. Marianne zegt op

  Lekker, ik gebruik het veel. Uiteraard in mijn Thaise recepten maar ook in een omelet, bij het maken van een tosti en in sommige (Hollandse) soepen.
  In het voorjaar kweek ik ze uit zaad dat ik mee genomen heb tijdens mijn laatste bezoek aan Thauland, net als pepertjes.

  • Marianne zegt op

   Thauland is natuurlijk Thailand en ik spaar al voor mijn volgende reis!

 16. Alex zegt op

  Toen mijn, Thaise, vrouw een jaar in Nederland was werd ons via de woningstichting in ons dorp een woning te koop aangeboden in de Korianderhof en tevens hadden we de keuze uit verschillende huis nummers. Wij gingen kijken en mijn vrouw wilde perse op nummer 99 wonen. Ze heeft haar zus gebeld om loten te kopen met als eindcijfer 99 en die won gelijk thb. 5000 Dus Koriander heeft een centrale rol in ons leven.

  Oeps, sorry dit ging over Koriander in het eten, Ik dwaal af. Heerlijk door de soep of in de Phat Thai
  Alex

 17. Johnny BG zegt op

  Best interessant eigenlijk.
  Ik ben geen zeep eter en ken dus ook de smaak niet maar in mijn tuintje staat een boom waar ik kotsmisselijk van kon worden zodra deze in bloei kwam. Inmiddels is de geur qua beleving lekker zoet en moet het wel een dingetje zijn wat ergens diep in de hersens plaats vindt zonder dat je het zelf begrijpt. Zou het zo kunnen zijn dat negatieve geuren/smaken op de een of andere manier positief gaan worden zonder dat we het beseffen en we er daardoor een stap verder mee kunnen zetten? Een soort als evolutie.

 18. Bert zegt op

  De koriander die ik hier in NL koop is vaak afkomstig uit Israël. Hij is best lekker maar ik vind de koriander uit en in Thailand nog veel lekkerder. Zouden het iets andere soorten kunnen zijn?

 19. Lieven Kattestaart zegt op

  Niets brengt mij sneller terug in Thailand dan de geur van verse koriander. Zelfs als ik in Nederland op de bank zit en de ijspegels bij wijze van spreken aan de dakgoot hangen.
  Een klein beetje gehakte koriander op een simpele Thaise soep laat het gerecht boven zichzelf uitstijgen, zo is mijn ervaring. Heerlijk. Het goedkoopste ticket naar mijn tweede vaderland.

  En terzijde: ‘Phak chii roi naa’ was ook één van de eerste Thaise uitdrukkingen die ik, lang geleden alweer, van mijn vrouw leerde. Oftewel de zaken mooier voordoen dan ze zijn, in dit geval dus door het bestrooien met gehakte koriander.
  Veel Thaiser gaat het niet worden.

 20. chris zegt op

  Ja, ik verbouw het zelf nu…..

 21. khun moo zegt op

  Geen liefhebber van koriander.
  Ik kan me nog herinneren bij mijn eerste reis in 1980 dat ik over een markt liep en in een walm van gekookte rijst met koriander terecht kwam.
  Sindsdien vindt ik de geur niet prettig en de smaak ook niet.

  Er zijn overigens wel meer gerechten , voornamelijk vissoorten, waarvan ik de geur vreselijk vindt.
  Met de gefermenteerde vis ,pa laa , hebben we ooit de douane op schiphol tot braken gekregen.
  Het jaar daarop , was blijkbaar de gehele douane op de hoogte en hoefden we de emmer met pa laa niet meer te openen.
  Eveneens van verse gekookte bamboe.
  Mijn hond kreeg er tranen van in zijn ogen en probeerde de kamer uit te komen.
  Naarmate de jaren verstreken , heb ik veel meer behoefte aan westers eten.

  Maar even terugkomend op Koriander.
  wij kopen deze wekelijks , maar ikzelf ben er geen liefhebber van.

 22. Hans van Mourik zegt op

  Echt Thais koken kan ik niet.
  Wel Indonesisch.
  Koriander afhankelijk wat je maakt.
  Indonesische naam is Ketoembar.
  Moet je niet al te veel gebruiken, doe het bij de saté, en saté saus,.
  Of bij vis gerechten. O.A. Peppepsan, of boemboe Bali van vis.
  Koop meestal koriander gemalen.
  Hans van Mourik

 23. keespattaya zegt op

  Ik blijf het een smaakverpester vinden. Had het in de beginjaren dat ik in Thailand kwam niet door wat ik toch aan bepaalde gerechten proefde en vies vond. Totdat ik een simpel gerecht met gevuld ei bestelde en ik dit kreeg met een soort selderij erop. Wat was dat spul vies. Navraag leerde dat dit koriander bleek te zijn. Gelukkig weet ik inmiddels het Thaise woord voor koriander en kan bij mijn bestelling doorgeven dat ik geen phakchi in mijn gerecht wens.

  • Sjaak S zegt op

   Precies zo ervaar ik het ook. Ik vind het wel jammer, maar ik kan er niet aan wennen. Dus vaak zit ik het uit het eten te vissen, wanneer ik weer eens vergeet te zeggen het er niet bij te doen….
   In India hebben ze ook zo’n kruid dat ervoor zorgt dat het eten naar mijn gevoel naar zeep smaakt. Misschien is het ook wel koriander.

 24. Maltin zegt op

  Het niet lekker vinden van koriander is in diverse landen al erg lang een onderwerp van onderzoek. Wat men nu beweert is dat het mogelijk een genetische afwijking in het DNA is.
  Mensen die koriander absoluut verschrikkelijk vinden hebben een gen die ervoor zorgt dat het naar zeep smaakt.
  Met name op het noordelijk halfrond is de kans groot dat het bijna 50/50 is of je het wel lekker vindt of niet. Dat heeft te maken met het DNA van bepaalde bevolkingsgroepen.
  Ik vind het absoluut goor en krijg er kokhals neigingen van.
  Gisteren is het mij nog overkomen in het soep stalletje in mijn dorp in Sisaket. Door drukte was de kokkin vergeten dat ik Mai Au Pakchi had besteld, na een aantal sollies kreeg ik alsnog mijn heerlijke rundvlees soep zonder het kruid van de duivel.
  Hier een link naar de diverse onderzoeken: https://www.news-medical.net/health/The-Genetics-of-Corianders-Soapy-Taste.aspx

 25. Jahris zegt op

  Het is ook niet mijn favoriet, al is het in kleine hoeveelheden nog wel te doen. Gaat het overheersen dan haak ik ook af.

  Ik had inderdaad ook al eens gelezen dat het zeer waarschijnlijk genetisch bepaald is. In onderstaande Quest artikel staan echter een aantal opvallende zaken. Er wordt gesteld dat je aan de smaak kunt wennen, al betwijfel ik dat. Ook staat er dat als je je neus dicht houdt tijdens het eten, de zeep smaak verdwijnt. Ga ik toch eens proberen 🙂

  https://www.quest.nl/mens/voeding/a30148211/koriander-zeep-smaak-waarom/

 26. andrew van schaik zegt op

  sweet basil: huarapha
  holy basil: koreander
  hairy basil: meng lak
  Drie hoofdsoorten dus. Sommige mensen vinden ze stinken.
  pak chee Thai of pak chee Laos zijn hier geen familie van.
  Huarapha wordt altijd gebruikt bij vis. Koreander holy omdat de Hindu’s het nooit zullen eten maar gebruiken tijdens uitdragen van hun gekoof. Meng lak veel bij khanom chin, minder gebruikt dan de andere twee.
  Smakelijk eten.

  • Maltin zegt op

   Kleine correctie. Holy Basil is geen koriander. Ik gebruik de Thaise basilicum veel om Pad Krapow te maken. Dit kruid kan ik erg goed verdragen en vind erg lekker

 27. keespattaya zegt op

  Inderdaad Maltin. Thaise basilicum wordt gebruikt bij de Pad Krapow. En dat is ook een van mijn lievelingsgerechten. Dit is absoluut geen koriander.

  • Andrew van Schaik zegt op

   Jongens laat je niet bedotten. Koriander is koriander is Thaise basilicum. Op z’;n Engels Holy Basil. Daarnaast hebben we Krapow Deng rooie koreander. Ruikt en smaakt iets verfijnder.
   En dan de Pak chee lao. Ongelofelijk populair bij jullie Esan vrouwen. In Nederland heet dat dille.
   Heel makkelijk te telen, zaad DILLE overal verfkrijgbaar.
   Esan mensen noemen dat Pak chee men.
   Men zeggen ze als iets stinkt, Ik denk dat daardoor de verwarring is ontstaan.

   • Jahris zegt op

    Dat klopt echt niet hoor. Thaise basilicum smaakt weliswaar anders dan de Europese variant maar het is in ieder geval geen koriander. Het smaakt anijsachtig, erg lekker. Ik ken het ook vooral van de Pad Krapauw, een van mijn lievelingsgerechten.

 28. herman buts zegt op

  Persoonlijk vind ik Koriander heel lekker.Maar wat men vergeet te vermelden is dat Koriander een heel gezond kruid is dat veel problemen kan oplossen , lees dit artikel maar eens : https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/168535-de-helende-werking-van-koriander.html…Het is bij mijn weten het enige kruid dat kwik uit je lichaam kan verwijderen, halveringstijd van Kwik in je lichaam is meer dan 100 jaar.Dit doet niks af aan het feit dat sommige mensen het niet lusten, maar zij die het wel lusten neem gerust de volgende keer een beetje extra koriander.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website