Zoals de lezer reeds zal weten woont Lung Addie ergens op het platteland in het zuiden van Thailand en niet in een grote stad. Ik ben van nature een heel sociaal mens en doet er veel aan om in zijn tweede leven goed ingeburgerd te raken bij de lokale bevolking, iets wat niet gemakkelijk maar zeker niet onmogelijk is.

Iedereen weet dat de Thaise eetgewoontes niet dezelfde zijn als de Westerse, of we kunnen het ook omgekeerd stellen, de Westerse eetgewoontes zijn niet dezelfde als de Thaise. Toen ik hier definitief kwam wonen was een van mijn belangrijkste voorwaarden: ik wil een goede comfortabele, functionele keuken hebben. Ik kook heel graag en wil dan ook over de mogelijkheid beschikken het deftig te doen. Heb dus het meeste keukenmateriaal verscheept vanuit België naar Thailand. De keuken zelf heb ik persoonlijk ontworpen en door locals laten bouwen, een werk dat perfect werd uitgevoerd.

Hoe de Thai jouw westerse eten laten proeven? Hoe hen ertoe bewegen toch een hapje te proeven en het zelfs lekker te vinden zonder chili toestanden want dat hoort niet zomaar thuis in onze Westerse bereidingen. Je moet dus hun smaakgewoontes en verlangens van vooral vlees een beetje kennen en begrijpen. Hun smaakpapillen reageren niet meer zoals die van ons door het doorgaans spicy eten. Niet spicy, niet lekker voor hen, smaakt gewoon naar niets voor hen. Dan moet je maar inspelen op een andere troef.

 • Vlees: bij hen meestal zodanig gebakken dat het keihard is … maar ze houden wel van mals vlees.
 • Brood: ze kennen enkel wat ik noem 7/11 brood, maar is dat wel iets wat wij brood kunnen noemen?
 • Soep: heet water met wat groenten ingegooid, op 5 minuten klaar, of een mamasoep.
 • Frietjes: wat ik noem Mac Donald frieten.
 • Kaas: jonge kaas heeft net voor de Thai als voor mij geen smaak. Ze houden wel van iets pittigs doch doorgaans niet van kaas, dus zwijgen en een pittige kaas geven.

Via mijn buurman, Pie Dum, enkele Thaise vrienden uitgenodigd om een avondje aan mijn BIEBA (Beerbar) iets te komen drinken en wat te eten. Een 15-tal mannen en vrouwen, allen Thai natuurlijk. Zij wantrouwig wat het eten bij een farang betreft, niet wat de dranken betreft want wij farangs hebben de reputatie van graag en veel te drinken, wat niet steeds het geval is.

Ik had in mijn keuken, alles vooraf klaargemaakt en er eerst goed over nagedacht, het mag niet op een farangsisser aflopen. Dus, dit werd aangeboden:

 • Een echte Vlaamse kervelsoep (is vanwege de kervel reeds op zichzelf een beetje pittig) met groenten, een goed stuk vlees erin, een goed been en extra gepeperd zodat de eerste smaakindruk niet flauw zou overkomen.
 • Brood: zelf gebakken lichtbruin brood met daarop de pittige Danablue en minder pittige Philadelphia kaas.
 • Vlees: Vlaamse karbonades bereid in bruin bier (Laobeer) en natuurlijk zo zacht als boter.
 • Kip: vol au vent, dus ook extra mals, met verse paddenstoeltjes en kleine gehaktballetjes.
 • Spaghetti bolognaise: geen domme tomatensaus maar een echte bolognaisesaus bereid met rode wijn als extra smaakgever. De spaghetti niet al dente (Thai houden daar niet van) maar ietsje zachter.
 • Aardappels: gebakken aardappels, eerst gekookt en dan na afkoeling gefrituurd.
 • Echte Belgische frietjes, tweemaal gebakken in olie.
 • Mayonaise, niet de zoete mayo welke je hier koopt maar zelf bereide met citroen erin, dus eerder zuur dan zoet.

Aan tafel dus …. Niet zeggen wat het is. Op de vraag wat het allemaal was, een met brede glimlach gegeven antwoord dat ik het enkele jaren geleden zelf kreeg in een restaurant op Koh Samui. Toen ik de dienster vroeg wat er op een bepaald bord lag en er heerlijk uitzag, kreeg ik als antwoord: “Ik weet het niet want het komt uit de keuken.

Extra peper op de tafel, en voor de spaghetti Tabasco en parmasankaas. De ene keek naar de andere, niet goed wetend hoe en waar aan te beginnen. Mijn buurman gaf het goede voorbeeld want hij kent, wegens zijn bezoeken aan België, de Westerse eetgewoontes. Aan het einde van de avond was alles op (mout leou). Een bewijs dat het voor hen ook best smakelijk (of eetbaar) was. Geen enkele Thai heeft om rijst gevraagd. Dit is niet enkel uit beleefdheid want een Thai die rijst wil zal er wel degelijk om vragen.

Na het eten werden de vragen wat het allemaal was wel beantwoord met ongeloof als gevolg.

 • Karbonades: was dat beef (woewa en geen moe)? Zo zacht, hoe kan dat?
 • Kip: was dat kip en geen bende splinter beentjes er in?
 • Brood: is dat brood?
 • Kaas: hebben wij kaas gegeten?
 • Gebakken aardappels en frietjes…. Waren dat aardappels?

Een heerlijk geslaagde avond met enkele lokale mensen die mij nu wel als de chef zullen beschouwen, alhoewel ik best weet dat ik maar een amateurkokje ben en geen scrupules heb om me beter voor te doen dan ik ben. Ik was weer eens, voor de zoveelste keer, een gelukkig mens in Thailand.

Ps. Ik zal noot iets aanbieden waarvan hij weet dat het strookt met de religieuze etensgewoontes van de mensen. Zulke grappen kan ik niet aanvaarden of tolereren.

– Herplaatst bericht –

No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lung Addie laat de Thaise ‘Jan met de Pet’ kennis maken met Farangfood”

 1. Freddy zegt op

  De Thaise keuken is echt ongelooflijk smakelijk en enig, maar moet wel door een westerse kok klaargemaakt zijn.

 2. fons zegt op

  beste addie.als ik dit allemaal lees kunt ge zeer goed koken, lekkere vlaamse keukenm uw kennis is top en leerrijk ,denk dat veel farangs likkebaarden bij het lezen van uw kookprestaties. fons

 3. marianne h zegt op

  Lung Addie, Dank voor de tips voor het eten. Vlgd jaar komen thaise vrienden naar nederland en ik was nu al bezorgd over wat voor hen smakelijk zou kunnen zijn. Zij die thuis en buitenshuis zo goed weten wat lekker en gevarieerd is.
  Hartelijk dank

 4. Christiaan H zegt op

  Ik serveerde Thais op hachee (wel wat pittig) met rijst. Ze vonden het heerlijk. Toen er nog een beetje over was, vroegen ze, of ze dat mee mochten nemen om hun kinderen te laten proeven. Hetzelfde gebeurde bij een maaltijd nasi goreng gemaakt volgens Indonesisch recept.
  Ook pasta schotels en koude schotel eet men graag.

  Ik had ook eens oude kaas uit Nederland meegebracht (Old Amsterdam) serveerde dat in blokjes met Franse mosterd erbij. De kaas at men, maar de mosterd vond men te pittig.

  Mijn vrouw, die ruim 5 jaar in Nederland woonde, vond veel gerechten in Nederland heerlijk van erwtensoep, witlofsalade tot Hollandse Nieuwe toe.

 5. andrie zegt op

  Riekie, een Thai zal nooit het Westerse eten boven het Thaise stellen. Kunnen wel een keer westerns eten, maar de meeste dagen moeten Thais zijn.

  • Rob V. zegt op

   Dé Thai bestaat niet dus je kunt nooit zeggen wat de Thai denkt of doet. En hoeveel Thai hebben nu echt goed bereid westers (of ander “niet-Thai”) eten gehad? Zoals ieder mens op deze wereld kunnen de meeste buitenlandse gerechten wel waarderen. En de ene Nederlander eet graag wat vaker Hollandse of Europese pot dan de ander. Zo zal het ook zijn met de Thai, sommige moeten toch echt 6 dagen per week rijst eten, zoals er hier zijn die niet zonder aardappeltje kunnen. En zelfs degene die de buitenlandse keuken overheerlijk vinden zullen af en toe met water in de mond de eigen keuken op tafel hebben. Mijn vrouw smult van westers eten, Indisch kan ze ook waarderen al vind ze sommige gerechten te zoet. De meeste dagen zonder Thai food is geen probleem. Of door de boor genomen de gemiddelde Nederlander, Belg en Thai het meerendeel van de tijd uit eigen keuken (al is geen enkele keuken is vrij van buitenlandse invloeden) eten weet ik niet, zou best kunnen.

   • lung addie zegt op

    Waar gaat de wereld heen? Lung addie kent wel het boek van Jeroen Brouwer uit 1988 met als titel: “Sire, er zijn geen Belgen meer”, maar dat er nu blijkbaar ook geen Thais zijn laat me even schrikken. Hoe moeten we dan nu de huidige bewoners van Thailand noemen? In Belgie kan je ergens zeggen: er zijn Walen en Vlamingen, maar wat doen we nu met de bevolking van Thailand? Gelukkig eet blijkbaar iedereen graag iets lekkers, zelfs al weten we dikwijls niet wat het is want : “het komt uit de keuken”.
    Lung addie

 6. Loeng Johnny zegt op

  Je hoeft écht geen chef-kok te zijn om heerlijk te kunnen koken!
  Het moeten ook niet de allermoeilijkst klaar te maken gerechten zijn die lekker smaken!

  Dit zijn de gewone gerechten uit België die je klaarmaakte! Heb jij alle ingrediënten makkelijk kunnen vinden?

  Ook de paragraaf van de smaakgewoonten van de Thai is zeer leerrijk!

  Eind dit jaar hoop ik de grote stap te kunnen zetten en zal ik mij vestigen in de Isaan. Ik heb verleden jaar al eens gaan kijken wat er zoal te verkrijgen is: veel westerse artikelen zijn te koop, maar waanzinnig duur! Ik zal hetzelfde doen zoals mijn echtgenote nu doet in België: met plaatselijke groente en fruit hetzelfde gerecht klaarmaken. Dat lukt haar best, alleen zullen we de witloof wel missen!

  • lung addie zegt op

   Beste Loeng Johnny,

   dit zijn idd gewone dagelijkse belgische gerechten waarvoor je geen chef hoeft te zijn. De meeste ingrediënten vind ik hier gemakkelijk. Het enige wat ik moeilijk kan vinden is prei. Net zoals de Thaise mensen, die in onze landen verblijven, de belangrijkste kruiden vanuit Thailand meenemen, neem ik deze zelf mee of laat ze meebrengen naar hier als ik hier vrienden op bezoek krijg, doch dat is miniem daar ik hier omzeggens alles kan vinden wat ik nodig heb. Wat “waanzinnig duur” is zou ik met een korreltje zout nemen. Het ene compenseert het andere daar vlees hier dan belachelijk goedkoop is. Als je bekijkt dat je een varkenshaasje hier koopt aan een lagere prijs dan spek ( 120THB/kg ).
   Wat de moeilijke gerechten betreft: ik ga van de KISS-methode uit: Keep It Simple and Stupid …. als het maar lekker is.

   Lung addie

 7. Ronny Cha Am zegt op

  Heel leuk Addie,
  Ik heb mijn staf welke mijn woning aan het zetten zijn ook al eens getracteerd op ” gebakken petatten” met stukjes ajuin bij de barbeque en ze keken nogal op naar de grote brochettes die ik gemaakt had met Moo en ui en paprika, ze moesten er eerst mee lachen….inderdaad ik ben ook een belg die het hier zalig vindt.
  De kippenzwingskes ( kippen vleugels) en varkensribbekes sterk gekruid en goed gebakken waren niet te versmaden. Volgende week komt ons moeder de eerste keer naar Thailand en gaat hier vlaamse vlaaien maken voor hen…ben er zeker van dat ze deze zoetigheid wel zullen lusten.
  Groetjes uit Cha am

 8. kwaipuak zegt op

  Hoi Lung Addie,

  Iemand had het hier al over likkebaarden..
  Ik kan je vertellen dat bij het lezen van het menu men maag zo hard rommelde! Dat ze dat in Groningen nog gevoeld hebben. (Ben nu in Utrecht..) Ze zullen wel gedacht hebben dat een naschok van de beving van deze ochtend in Appingendam.. Zo weten jullie dat ook weer, beeft er de laatste tijd nog al wat aan af daar.

  Maar goed dat moet best een karwei zijn geweest als ik dat menu lees. Gelukkig heeft u een goede keuken. (Waar je kan staan…) Zou graag het recept van de Vlaamse karbonade en de kervelsoep willen uitproberen. Zou u me die kunnen sturen, of een goede link. (Zie adres hieronder.)

  Heb de laatste keer dat ik in Surin was ook gekookt, maar dan mis je toch een westerse keuken… Dat op de grond zitten blijft ongemakkelijk op zen minst.. Maar ze vonden mijn moo yang nam tok heel goed. Zelfs de moeder van de collega/vriendin van mijn teerakje vond het lekker. Dus missie geslaagd dacht ik zo.

  Hier nog even mijn adres (arnoud.hartman@azazal.nl) Alvast hartelijk dank.

  De groetjes,

  Kwaipuak.

 9. lung addie zegt op

  Beste Kwaipuak,

  ik ga op uw vraag langs deze weg antwoorden daar er hoogst waarschijnlijk nog lezers geinteresseerd zullen zijn het recept van “Vlaamse Stoofcarbonaden”.

  Maakt het steeds de dag voordien !

  Keuze uit runds-f of varkensvlees ( normaal is het rundsvlees, doch met varkensvlees is het even lekker en sneller klaar ). Keuze van het vlees: een schouderstuk. Indien varkensvlees: het vlees opkuisen: ttz ontdoen van het overtollige vet, zeker hier in Thailand daar het vlees nogal vet kan zijn.
  Nooit een menging van beiden daar de gaartijd teveel verschllend is
  Ik ga uit van 2kg vlees ( heb een goede diepvries voor stockage achteraf )

  Het vlees in ongeveer gelijke stukken snijden
  Boter in de pot en het vlees dichtschroeien ( laten bruinen noem ze dat ) met peper en zout
  Drie dikke fijn gesneden uien toevoegen NA het dichtschroeien en samen goed laten doorbraden.
  Bruin bier toevoegen tot het vlees onder het bier komt te staan …. hier gebruik ik bruin Lao bier… altijd eerst zelf een biertje leegdrinken ( kwestie er zeker van te zijn dat het lekker is ha ha ha )
  Een paar ( 4 tot 5 ) laurierblaadjes
  Thym
  Gewoon zo langzaam als mogelijk laten sudderen, als je beweging ziet in het kookvocht is het genoeg… hoe trager hoe beter
  Bij rundsvlees kan het sudderen 3 tot 4 uur duren, afhankelijk van de kwaliteit van het vlees …. bij varkensvlees is dit meestal in minder dan 2 uur zacht .
  Als het vlees zacht is:
  twee grote sneden brood, gesmeerd met mosterd boven op het vlees leggen met de mosterd naar onderen….. brood laten inweken en dan door de saus roeren. Het brood zal de saus aandikken, dus blijf bij de pot want als het brood gemengd is zal het naar onderen zakken en indien je niet tijdig roert de neiging hebben aan te bakken.
  Naar eigen smaak: één tot twee soeplepels bruine suiker toevoegen.
  Indien nodig, afhankelijk van het brood, de saus wat aandikken met in water opgeloste bloem of maïzena ( nog eens goed laten doorkoken indien dit gedaan werd om geen bloemsmaak over te houden)
  De saus kan je mooi “glad” maken en een donkere bruine kleur geven door toevoeging van een beetje fondant chocolade… niet teveel want je mag de chocolade NIET proeven!

  Kerrvelsoep: zelfde bereiding als een gewone groentesoep, doch op het einde wordt er kervel toegevoegd.

  Smakelijk,
  Lung addie

 10. Sjaak S zegt op

  Ik vind het wel leuk te lezen, maar ben het er niet mee eens dat Thais alleen maar pittig eten. Er zijn ook wel gerechten die goed smaken en niet pittig zijn.
  Wat bij mij telkens weer een succes is, zijn de gehaktbolletjes die ik maak. Ik maak ze half om half en doe er graag knoflook en chili bij. Maar echt pittig zijn ze niet.
  Bij onze tambun baan had ik westerse kennissen op bezoek, waarvan ik wist dat ze niet goed Thais eten konden verdragen. Daarom had ik dan een grote ketel macaroni met ham-kaas saus gemaakt. Degenen die er het meest van aten waren de Thaise gasten! Omdat ik wel nog over had, werd er zelfs gevraagd om het mee naar huis te mogen nemen! Of het voor de hond was, weet ik niet… ik weet wel dat het goed aan kwam.
  Over het brood van 7/11 gesproken: wat is hier nou zoveel verschillend met het geweldige Nederlandse brood? Er wordt hier ook gewoon bruinbrood of tarwe verkocht. Voor mij in niks verschillend met dat wat je in Nederland kunt krijgen. Als je nou Duitsland als voorbeeld gaat nemen… dat is dan heel andere koek. Als er iets is waarin de Duitsers goed zijn, is het brood bakken! En vooral de verschillende soorten broodjes… unschlagbar!

  • lung addie zegt op

   Ik ben wel een Belg en kan me dus niet uitspreken over Nederlands brood …. of wat ze daar brood noemen. Zoals ik schreef, ik bak mijn brood hier zelf. Heb een broodmachiene en de de mix van bloem die kies ik zelf. Witte bloem, geen enkel probleem, koop je zowel in Makro als in Tesco, doch volkorenbloen vind je niet overal. Die bestel ik dan via internet. Er zijn verschillende leveranciers in Thailand die dit aanbieden. Brood en brood zijn twee verschillende zaken en als je het zelf bakt dan maak je het zoals je het zelf verkiest. Sorry maar voor mij geen 7/11 brood = water en wind.

 11. luc.cc zegt op

  Addie, ik ben ook amateur kok
  regelmatig kook ik hier westers eten voor mijn thaise vrienden
  en eerlijk gezegd, alles is snel op gegeten,
  spaghetti bolohnaise zijn ze zot van, ook mijn stoofvlees
  brood niet
  bouletten op zijn vlaams, met ajuin snippers erin, lusten ze ook
  ik lust geen spicy eten, teveel problemen met chili, daarom dat ik elke dag voor miijn eigen kook
  morgen ga ik ze macaroni in kaassaus voorschotelen, ik ben benieuwd

  • lung addie zegt op

   Beste Luc,

   vergeet niet in je kaassaus gekookte ham snippers te mengen.
   Je kan dit ook met spaghetti, spirelli …… zowat alle pastas
   Als de pasta gemengd is met de kaassaus, broodkruimel erop, een paar klontjes boter daar boven op en even de oven in om er zodus een korstje op de bakken.
   Succes verzekerd
   Lung addie

 12. kwaipuak zegt op

  Hoi Lung Addie,

  Heel erg bedankt!
  Dat word binnenkort smullen!
  Eerst maar eens voorpret hebben met het bier uitzoeken!
  Heb ik effe mazzel dat ik van bruin bier hou!

  Groetjes,

  Kwaipuak

  • lung addie zegt op

   Het bruine Loa bier vind ik acceptabel om te koken. Om te drinken als “bruintje” vind ik het niet zo echt mijn smaak. Ik begon het bruine Loa bier hier te gebruiken op aanraden van een Belgische vriend die in zijn actief leven leraar kok was.

 13. Daniël M. zegt op

  Gefeliciteerd!

  Zal ik aan mijn vrouw voorstellen als we terug bij haar ouders verblijven 😉

 14. jasmijn zegt op

  Ik heb hier in het dorp van mijn vrouw, eens Paella gemaakt in een grote Paella pan….
  Nu er was geen korreltje meer over…
  Ook heerlijke steaks met frites gaan er al boter bij hen in…
  Ik probeer altijd hen te laten genieten van het westerse eten…
  Als je lekker kookt, dan eten ze uit je hand is mijn ervaring….

 15. Wim van Doorn zegt op

  Er zijn geleerden en koks. Koks doen iets ingewikkelds en zeggen dan: ze je wel hoe eenvoudig het is om een goede kok te zijn. Met geleerden zoals mijn wiskundeleraar was dat precies hetzelfde.

 16. Christiaan zegt op

  Prachtig verhaal.
  Ik ben Belgisch gepensioneerd slager en maak elke week op donderdag lekkere Belgische droge worsten. Voor hen die dit moeten versmaden, ik kan er gerust een kilootje meer maken en opsturen per EMS. Vacuum verpakt en binnen 3 dagen geleverd, gelijk waar in Thailand. Trek gekregen ? Mail gerust met vragen of voor een bestelling naar ruanphen@gmail.com
  Ik ga je zeker antwoorden.
  See you,
  Christiaan

  • lung addie zegt op

   Beste Christiaan,

   maak je dan ook braadworsten ? Echte “verkes sosissen” ?
   Een goede braadworst kan ik op weinig plaatsen vinden en zijn meestal door Duitse slagers gemaakt.
   Jammer dat het allemaal zo veel werk is om zelf te maken, doch : ne goeie ovengebakken leverpastei, een cremepaté, koppevlees ( hoofvlakke of hoe ze in jouw streek ook noemden ) …. allemaal heel lekker en sterk gebonden aan de streek waar je woonde.

 17. bona zegt op

  Naast ons traditionele Belgisch stoofvlees, waar wij Belgen blijkbaar allen onze Thaise familie hebben laten kennis mee maken, had ik tevens aan de kindjes gedacht.
  Een grote doos chocoladepoeder om ze van onze chocoladepap te laten genieten !
  Ik weet niet meer precies hoeveel porties, doch het waren er heel wat !
  De volgende dag had ik geluk dat ze vor mij een portie apart gehouden hadden !
  Een prachtige herinnering.

 18. Henk zegt op

  Ben ook bakker geweest in mijn jonge jaren en vind het nog steeds leuk om samen met mijn vrouw in onze europese keuken in Thailand te staan .Wij hebben ruim voldoende Thaise proevers om ons heen die het resultaat graag willen beoordelen .Hun favorieten zijn de vleeskroketten en bamiblokken ,daarnaast vinden ze de rozijnenbollen en vooral de bossche bollen verrukkelijk .Kaas moeten de meeste (gelukkig) niks van hebben .Heb alleen nog een paar vraagjes aan lung addie ..zie hier vaak massaman curry maar is dat geen echt Thais recept omdat er toch ook aardappels inzitten ??.En via welke site bestel jij volkorenbloem .ook dat heb ik nog geen naar mijn zin kunnen vinden .Bij voorbaat dank .

  • lung addie zegt op

   @Henk,

   Massaman curry is wel een der meest populaire gerechten in Thailand maar is van origine NIET Thais. Van origine is het een Moslim gerecht en de naam zou afkomstig zijn van “Mussulman curry” …

   Er zijn verschillende grote zaken waar je bakkerijbenodigdheden kan kopen. Onderstaand email is in Chiang Mai. Ze sturen uw bestelling via de post naar je toe:
   E-mail: chiangmai@choco-schmidt.com

   Bangkok: http://www.kcgcorporation.com

   Hier in Chumphon bij Makro hebben ze enkel witte bloem. In de “food Makro” welke je kan vinden in de toeristische plaatsen ( Koh Samui, Hua Hin …. ) hebben ze wel volkorenbloem. Als ik op Koh Samui ben sla ik daar meestal mijn voorraad in.
   Hier in Chumphon kan ik het kopen bij “food supply”, ook de “farang shop” genoemd. Ze hebben wel een heel beperkte voorraad, meestal amper 2kg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website