Leven als Single Farang in de Jungle: De Knert

Door Lung Addie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags:
30 maart 2019

Verschillende maanden geleden verscheen er op dit blog een artikel van Gringo over konijnen hier in Thailand. Hieruit bleek hoe moeilijk het was om aan konijn te raken, wat voor, vooral de Belgen en de ook de Nederlanders, een garantie is om een heerlijke topmaaltijd te bereiden.

Dit probleem is nu de wereld uit en hoe is dat zo plotseling gekomen? Vele jaren geleden heerste er in Australië een ware konijnenplaag die enorm veel schade berokkende aan de landbouw. Er werd in 1950 niet beter op gevonden dan een virus, welke enkel het konijnenbestand trof, op kunstmatige wijze te introduceren. Het betrof het myxomatose virus. Het konijnenbestand werd hierdoor in Australië met meer dan 85% gereduceerd. Het onvoorziene gevolg was wel dat de verspreiding van dit virus zich wereldwijd manifesteerde en zich ook in Zuid-Amerika en in Europa verspreidde. De mens is heel vindingrijk betreffende het om zeep helpen van de natuur doch, de natuur is even vindingrijk om zich steeds weer te herstellen. En zo gebeurde ook: een nieuwe diersoort ontwikkelde zich in razendsnel tempo in Australië: de KNERT.

De knert is een kruising tussen een groot konijnenras en een klein herten ras. Deze nieuwe diersoort is tevens totaal immuun voor het myxomatosevirus, heeft bijna geen natuurlijke vijanden. Daar deze nieuwe diersoort opnieuw een bedreiging vormt voor de landbouw wordt deze heel intensief bejaagd, zodanig veel zelfs dat het vlees een exportproduct voor Australië geworden is. In België is het reeds, zij het in heel beperkte mate, doch met succes, op de markt gebracht. Ook in Thailand werd er reeds een proeflevering op de markt gebracht en meer bepaald gericht op enkele toprestaurants in Bangkok.

Het vlees heeft de eigenschappen van zowel hert als konijn en is buitengewoon lekker als het op de gepaste manier is klaargemaakt… bv gestoofd in bruin bier, zoals de Belgen konijn bereiden. Ook gestoofd in een droge witte wijn geeft het een uitzonderlijk lekker resultaat.

Daar de proeflevering in Thailand een succes was is het grootwarenhuisketen ‘Tesco Lotus’ meteen op de kar gesprongen en heeft de exclusieve invoerrechten op dit product verworven. Komende maandag, 1/4/2019 wordt een eenmalige promotieactie gelanceerd in alle Tesco Lotus en Tesco Express winkels in gans Thailand. De knert wordt er aangeboden aan een uitzonderlijke lage prijs van 75 THB/kg, daar waar de normale prijs van het product rond de 300 THB/kg zal komen te liggen. Het wordt diepgevroren aangeboden en de eerste voorraad bedraagt zo een 50ton…. Dus op is op en achteraf zal de volle prijs dienen betaald te worden.

In het Thais noemt men de knert: KWANTAAI, een samentrekking van de twee woorden: Kwang en Kataai.

Voor diegenen die graag, aan een super voordelige prijs, een nieuw topartikel willen kopen: maandag is de uitgewezen dag om dit te doen… wees er echter snel bij want ook de Thais zijn er, in tegenstelling tot konijn, ook verzot op.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website