Vandaag een rijstgerecht met een oorsprong uit de Chinese keuken: Char siew met rijst, maar in Thailand heet het gerecht: Khao mu daeng (Kao Moo Dang) rijst met plakjes rood varkensvlees. Khao mu daeng (ข้าว หมูแดง) bestaat uit plakjes, Chinese char siu in Thaise stijl, dat is krokant gebakken buikspek en wordt geserveerd met gestoomde rijst, gekookte eendeneieren, gesneden komkommer en een ingedikte zoete bonenjus.

Bij het gerecht wordt vaak een kom bouillon en een paar stengels rauwe lente-uitjes geleverd. Bij het gerecht wordt zwarte sojasaus en chili-azijn geserveerd, terwijl nam phrik phao (Thaise geroosterde chilipasta) optioneel is.

Geserveerd met gesneden komkommers en groene sjalotten, is het gerecht overgoten met een zoete bonensaus en vaak begeleid door zwarte sojasaus en chilivinegar. Sommige varianten bevatten nam phrik phao, een Thaise geroosterde chilipasta. Deze smakelijke schotel is te vinden in straatkraampjes, voedselhallen en restaurants in Bangkok en andere regio’s in Thailand

Khao mu krop (ข้าว หมู กรอบ) is een variatie op khao mu daeng. Dat is khao mu daeng maar zonder rood varkensvlees. Zowel khao mu Daeng als khao mu krop zijn gerechten die overal in Thailand verkrijgbaar zijn, zoals op straat, in foodcourts, op markten of in de diverse restaurants, net als andere bekende rijstgerechten zoals khao man kai, khao kha mu en khao na pet.

In Bangkok zijn er veel bekende khao mu daeng restaurants in de verschillende wijken, zoals in Silom, Talat Phlu, Wat Trai Mit, Thanon Plaeng Nam en Sam Phraeng.

Smaakprofielen van Khao Mu Daeng

Khao Mu Daeng biedt een harmonie van zoet, hartig, licht zuur en umami, zoals je vaak ziet in Thaise gerechten. Dit gerecht heeft meerdere lagen van smaak:

  • Zoet: Het geroosterde varkensvlees wordt gemarineerd met honing en suiker, wat zorgt voor een licht gekaramelliseerde en zoete buitenkant.
  • Hartig en umami: De combinatie van oestersaus, sojasaus en vissaus in de marinade en de saus geeft het gerecht een diepe hartige smaak.
  • Aards en kruidig: Het gebruik van Chinese vijfkruidenpoeder (steranijs, kaneel, kruidnagel, venkelzaad en Sichuanpeper) geeft het vlees en de saus een warme, licht kruidige ondertoon.
  • Zuur: Tamarindepasta in de saus zorgt voor een subtiel zuur accent dat de zoetheid van het vlees mooi in balans brengt.
  • Zout en fris: De plakjes komkommer en ingelegde chilipepers die erbij geserveerd worden, brengen frisheid en wat pit om het gerecht lichter te maken.
  • Romig: Het hardgekookte ei zorgt voor een zachte, neutrale tegenhanger bij de meer uitgesproken smaken van het vlees en de saus.

Samen vormt Khao Mu Daeng een uitgebalanceerd gerecht waarin zacht vlees, volle saus, frisse groenten en geurige rijst perfect samengaan. Het is die balans tussen hartig, zoet en fris die dit gerecht zo populair maakt bij zowel Thaise locals als toeristen.

Zelf bereiden

Hier is een klassiek Thais recept voor Khao Mu Daeng (Thaise rode varkensvleesrijst) voor 4 personen. Dit gerecht bestaat uit gegrild rood varkensvlees, jasmijnrijst, een hartige saus en wordt vaak geserveerd met komkommer en een gekookt ei.

Ingrediënten

Voor het vlees (mu daeng):

  • 600 g varkensschouder of -nek (zonder bot)
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 el oestersaus
  • 2 el sojasaus
  • 1 el vissaus
  • 2 el honing
  • 1 el suiker
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl Chinese vijfkruidenpoeder
  • 1 el rode kleurstof (optioneel, voor de traditionele kleur)

Voor de saus:

  • 300 ml kippenbouillon
  • 1 el oestersaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 el donkere sojasaus
  • 1 el suiker
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 el maïzena opgelost in 2 el water
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 1/2 tl vijfkruidenpoeder

Voor erbij:

  • 400 g jasmijnrijst
  • 2 komkommers (in plakjes)
  • 4 hardgekookte eieren
  • Fijngehakte koriander
  • Gebakken knoflook of gefruite uitjes (optioneel)

Bereiding

1. Marineer het vlees:
Meng knoflook, oestersaus, sojasaus, vissaus, honing, suiker, sesamolie, vijfkruidenpoeder en eventueel rode kleurstof in een kom. Voeg het varkensvlees toe en marineer minimaal 3 uur, het liefst een hele nacht.

2. Rooster het vlees:
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het gemarineerde vlees op een rooster boven een bakplaat en rooster 25-30 minuten tot het vlees gaar en licht gekaramelliseerd is. Draai halverwege om. Laat het vlees daarna 5 minuten rusten en snijd het in dunne plakken.

3. Maak de saus:
Verhit wat olie in een pannetje en fruit de knoflook kort aan. Voeg de kippenbouillon, oestersaus, sojasaus, donkere sojasaus, suiker, tamarindepasta en vijfkruidenpoeder toe. Laat zachtjes pruttelen. Bind de saus met het maïzena-papje tot hij iets indikt.

4. Kook de rijst:
Kook de jasmijnrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

5. Serveer:
Verdeel de rijst over de borden. Leg het gesneden varkensvlees ernaast. Giet wat van de saus over het vlees. Garneer met plakjes komkommer, een gehalveerd hardgekookt ei, koriander en eventueel wat gebakken knoflook of uitjes.

Tip

Voor extra pit kun je serveren met wat ingelegde chilipepers of een pittige Thaise saus (nam jim).

5 reacties op “Khao mu daeng (rijst met rood varkensvlees)”

  1. Angela zegt op

    Hmm mijn lievelingsgerecht!!!

  2. keespattaya zegt op

    Ik heb dit 1 keer gegeten in Ubon Ratchatani bij een straatstalletje. Wel lekker , maar ik heb liever de wat pittiger gerechten.

  3. Marijke Bakker zegt op

    Ik ken wel kwiteao mu daeng. Noodlesoep met rood varkensvlees, ook zo lekker

  4. Paul zegt op

    Dit is echt mijn favoriete gerecht. Van MK restaurant tot streetfood, hier kun je mij voor wakker maken.

  5. Andrew van Schaik zegt op

    En in Nederland en Indonesie bekend als Babi Pangang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website