De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag Khao kan chin een bijzonder rijstgerecht met varkensbloed uit Noord-Thailand en met een geschiedenis uit de Lanna periode. 

Khao kan chin (ข้าว กั๊ น จิ๊ น) of Chin som ngiao (จิ๊ น ส้ม เงี้ยว), is een bekend rijstgerecht uit Noord-Thailand. De rijst wordt gemengd met varkensgehakt en varkensbloed en op smaak gebracht met zout, suiker, een beetje knoflook, sjalot, plantaardige olie en vervolgens gestoomd in een bananenblad. Het wordt meestal geserveerd met gebakken gehakte knoflook, gebakken gedroogde pepers en komkommer.

Khao kan chin is van oorsprong een gerecht van de etnische Tai Yai uit China voordat het wijdverspreid werd het Lanna- koninkrijk en het noorden van Thailand. Soms wordt het ook Khao Ngiao genoemd. Deze naam is ontstaan omdat men in Lanna de etnische groep Tai Yai ook “Ngiao” noemde, wat zoiets als ‘lastig’ of ‘vervelend’ betekent.

Een gerecht met varkensbloed klinkt misschien niet smakelijk en zeker niet vanwege de geur, maar bij de bereiding worden citroengrasblaadjes, gebruikt om de geur te verbeteren, voordat het wordt gemengd met rijst, gehakt en laatste worden zout en suiker toegevoegd. Dan is de rijst klaar om gestoomd te worden, deze wordt op bananenbladeren gelegd, dichtgevouwen en vervolgens wordt het een half uur gestoomd.

De gestoomde Khao kan chin kan worden geserveerd met wat bijgerechten zoals gebakken stukjes knoflook, gebakken sjalotjes, gebakken gedroogde chilipepers, uien en komkommer.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

1 reactie op “Geheimen van de Thaise keuken: Khao kan chin (rijst gemengd met varkensbloed en gehakt)”

  1. Vincent zegt op

    Wij eten toch ook bloedworst ???


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website