Op deze nieuwjaarsdag verrassen we je met een pittige curry uit Noord-Thailand: Kaeng khae (แกง แค). Kaeng khae is een pittige curry van kruiden, groenten, de bladeren van een acaciaboom (cha-om) en vlees (kip, waterbuffel, varkensvlees of kikker). Deze curry bevat geen kokosmelk.

De curry is vernoemd naar de Piper sarmentosum- bladeren, een van de belangrijkste ingrediënten, die in het noorden van Thailand bekend staan ​​als khae. De ingrediënten van het gerecht: P. sarmentosum, Lao-koriander, cha-om en Acmella oleracea- bladeren, de droge kernen van de Bombax ceiba, Sesbania grandiflora, klimopkalebassen, aubergines, bamboescheuten, erwten-aubergines, verse pepers en champignons.

Kaeng khae (pittige curry groentesoep)

Kaeng Khae, ook bekend als “Kaeng Khae Kai” (Khae Curry met kip), is een traditioneel Thais gerecht dat zijn oorsprong vindt in het noorden van Thailand. Het is een uniek en minder bekend gerecht vergeleken met andere Thaise curries, zoals de beroemde groene of rode curry. De geschiedenis van Kaeng Khae is nauw verbonden met de cultuur en levensstijl van de mensen in Noord-Thailand, waar het gebruik van lokale ingrediënten en kruiden centraal staat in de keuken.

De basis van Kaeng Khae is een mix van regionale kruiden en groenten. Het opvallendste ingrediënt is de khae-blad, ook wel bekend als acacia- of cha-om-blad, dat een kenmerkende smaak geeft aan de curry. Andere ingrediënten zijn meestal kip, vissen of soms zelfs kikkers, samen met een verscheidenheid aan lokale groenten zoals aubergines, bamboescheuten en bonen.

Het smaakprofiel van Kaeng Khae is complex en rijk. Het combineert de scherpte van chilipepers, de bitterheid van de khae-bladeren, en de frisheid van citroengras en kaffir limoenbladeren. Dit wordt verder aangevuld met de romigheid van kokosmelk, waardoor een harmonieuze mix van smaken ontstaat die zowel scherp, kruidig, licht bitter als verfrissend is.

In termen van bereiding, wordt Kaeng Khae gekenmerkt door zijn eenvoudige en rustieke stijl. De ingrediënten worden vaak in grote stukken gesneden en samen gestoofd, waardoor de smaken goed in elkaar overgaan. Het gerecht wordt traditioneel geserveerd met kleefrijst, een basisvoedsel in Noord-Thailand.

Ingrediëntenlijst en een recept voor 4 personen voor de bereiding van Kaeng khae

Kaeng Khae is een heerlijke en aromatische Thaise curry. Hier is een ingrediëntenlijst en een stap-voor-stap recept voor 4 personen.

Ingrediënten

Voor de Currypasta:

  1. 10 kleine groene Thaise chilipepers
  2. 2 sjalotten, grof gehakt
  3. 4 teentjes knoflook
  4. 1 stengel citroengras, alleen het onderste deel, fijngehakt
  5. 1-inch stuk galangal, fijngehakt
  6. 1 theelepel garnalenpasta (optioneel)
  7. 1 theelepel komijnzaad
  8. 1 theelepel korianderzaad
  9. 1/2 theelepel zout

Voor de Curry:

  1. 500 gram kippenvlees, in stukjes gesneden
  2. 3 kopjes kokosmelk
  3. 1 bosje khae-bladeren (acacia/blad van de cha-om-boom), harde stengels verwijderd
  4. 1 kopje bamboescheuten, in plakjes gesneden
  5. 1/2 kopje jonge groene pepers, gehalveerd
  6. 2 Kaffir limoenblaadjes
  7. 1 eetlepel vissaus
  8. 1 theelepel palmsuiker
  9. Olie voor het bakken
  10. Extra water indien nodig

Voor het serveren:

  • Kleefrijst of gestoomde rijst

Bereidingswijze

  1. Maak de Currypasta: Rooster het komijn- en korianderzaad in een droge pan tot het geurig is. Maal deze samen met de chilipepers, sjalotten, knoflook, citroengras, galangal, garnalenpasta en zout in een vijzel of keukenmachine tot een fijne pasta.
  2. Braad de Kip: Verhit wat olie in een grote pan en braad de kipstukjes aan tot ze aan alle kanten lichtbruin zijn. Haal de kip uit de pan en zet apart.
  3. Kook de Curry: Voeg in dezelfde pan wat meer olie toe en bak de currypasta een paar minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de kokosmelk, kaffir limoenblaadjes, bamboescheuten en groene pepers toe. Breng aan de kook en laat het 10 minuten sudderen.
  4. Voeg de Kip en Khae-bladeren Toe: Voeg de gebakken kip en de khae-bladeren toe aan de pan. Breng de curry op smaak met vissaus en palmsuiker. Laat het geheel nog 10-15 minuten sudderen, of tot de kip gaar is en de smaken goed gemengd zijn. Voeg indien nodig wat water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
  5. Serveren: Serveer de Kaeng Khae warm met kleefrijst of gestoomde rijst.

Geniet van dit authentieke en smaakvolle Thaise gerecht!

Katurai Chilisoep met Kip (Kaeng Khae Kai), Noordelijk traditioneel gerecht

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website