Eten uit Isaan

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken, Isaan
Tags: , , ,
4 juni 2020

De Isaanse keuken uit het Noordoosten van Thailand is minder bekend, maar wel bijzonder te noemen. Gerechten uit Isaan zijn vaak nog scherper dan andere Thaise gerechten door de toevoeging van veel chilipeper. Door minder chilipeper te gebruiken is het ook voor toeristen prima te eten.

Kao Niauw, kleefrijst

In Isaan eten de Thai kleefrijst in plaats van gewone rijst. Kleefrijst en andere gerechten worden met de handengegeten. Gebruik altijd je rechterhand (ook als je linkshandig bent), de linkerhand is onrein en wordt gebruikt bij sanitaire gelegenheden.

De Thai pakken een plukje kleefrijst en maakt er een bolletje van welke samen met bijvoorbeeld wat Som Tam in de mond word gestopt.

Som Tam, Papaya salade

Het meest populaire eten in Isaan is Som Tam. Het is een soort salade van:

 • onrijpe Papaya sliertjes
 • pinda’s
 • gedroogde garnalen
 • tomaat
 • vissaus
 • pasta van palmsuiker
 • vers limoensap
 • chilipepers

Met name de hoeveelheid chilipepers zal bepalend zijn of wij het kunnen eten. Voor een toerist is het is raadzaam om te beginnen met één hooguit twee chilipepers.

Meer eten uit Isaan

Nam Tok is een heerlijk vleesgerecht. Het bestaat uit reepjes vlees van de barbecue met verse muntblaadjes en andere verse kruiden.
Laap is ook een aanrader en bestaat uit gehakt met verse kruiden. Geroosterde gekruide kip heet Kai Yaang. Een gerecht met gekookte bamboe en veel kruiden met de naam Keng no mai is ook lekker.

Paraa, gefermenteerde vis

De Thai die niet uit Isaan komen vinden soms dat men er  in Isaan er vreemde eetgewoonten op na houden. “Ze eten bedorven vis”, is bijvoorbeeld zo’n uitspraak. Hiermee bedoelen ze Paraa. In Isaan maken ze een pasta van gefermenteerde vis. Het visje wordt gevangen in de rijstvelden en zelfs maandenlang bewerkt. Ze gebruiken hiervoor een rottingsproces (gisting). Dat klinkt vies maar wij doen dat ook om kaas en wijn te maken. Paraa kan weinig kwaad als je de gekookte vorm gebruikt. Rauw eten is niet aan te bevelen.

Slank door chilipeper

Zoals gezegd eten ze in Isaan erg pittig. Wellicht tevens de verklaring dat je weinig dikke mensen ziet. Uit onderzoek is gebleken dat chilipeper de stofwisseling stimuleert en de opname van vet beperkt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Eten uit Isaan”

 1. Yan zegt op

  Wat de “Pa raa” of Plaa raa, gefermenteerde vis aangaat, merkt u terecht op dat dit steeds goed doorgekookt dient te zijn alvorens te consumeren. In de praktijk wordt dit echter rauw toegevoegd…en zo is het een gevaar omdat er een parasiet in schuilt die langzaam maar zeker de lever opvreet. De parasiet komt oorspronkelijk van de Mekong, men kan dit makkelijk “googelen”. Pas er mee op.

  • Jos zegt op

   Het eten ervan kan dan wel gevaarlijk zijn maar het is verdomd lekker.

   • Jos M zegt op

    Naamgenoot, als ik jou was zou ik toch maar uitkijken met de Pla raa, je kunt er goed ziek van worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website