Eieren voor je geld

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: ,
23 maart 2022

(John And Penny / Shutterstock.com)

Nergens ter wereld heb ik ooit meer eieren gezien dan in Thailand. Wagens vol, winkels vol en de markt afgeladen vol. Niet van die benauwde verpakkingen met 6 of maximaal 10 eitjes. Nee, eieren koop je in Thailand gewoon per tray.

Bijna de totale eiproductie van het land gaat door de keeltjes van de eigen bevolking. En dat verbruik is niet mis, want de totale Thaise productie bedraagt ongeveer 10 miljard eieren op jaarbasis.

Ter verduidelijking toch nog maar even: 1 miljard zijn duizend miljoen eitjes. Export is te verwaarlozen want die bedraagt slechts twee procent. De productie is dus nagenoeg geheel voor de binnenlandse consumptie bestemd.

Nederland heeft eveneens een eiproductie van 10 miljard geproduceerd door ruim 30 miljoen kippen. Het verschil met Thailand is dat van de Nederlandse productie 90 procent voor de export is bestemd.

Eieren consumptie

Een vergelijking tussen beide landen geeft een aardig beeld te zien omtrent de verschillen in consumptie. Het inwoner aantal van Thailand is ruim viermaal groter dan Nederland. (67.764 miljoen versus 16.608)

De Nederlander consumeert per jaar een miljard en de Thai bijna tien miljard eitjes. Een simpele rekensom laat zien dat de consumptie per hoofd van de bevolking in Thailand dus ongeveer 2 ½ maal hoger ligt dan in Nederland. Het feit dat ook een deel wordt aangewend voor andere toepassingen zal van weinig invloed zijn op deze vergelijking.

Negentig procent van de Thaise overwegend kleinere legkippenhouders realiseren dertig procent van het totale volume en tien procent van de eiproducenten neemt dus 70 procent voor haar rekening.

2 reacties op “Eieren voor je geld”

 1. Adrie zegt op

  Regelmatig 345600 stuks in de vrachtwagel gehad.
  Morgen weer weer 8500 kippen laden en aansluitend lossen binnen NL

 2. Jos M zegt op

  Ik doe flink mee aan de ei consumptie hier in Thailand.
  Hou niet van ham en veel NL worst soorten zijn hier niet te koop.
  In Nl at ik meestal runderrookvlees bij de lunch, hier nooit gezien..
  Dus zeker 3 keer per week gekookt ei op mijn brood bij de lunch.
  Moeten we onderweg ergens eten dan wordt het rijst met een omelet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website