Eieren voor je geld

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: ,
9 april 2018

Nergens ter wereld heb ik ooit meer eieren gezien dan in Thailand. Wagens vol, winkels vol en de markt afgeladen vol. Niet van die benauwde verpakkingen met 6 of maximaal 10 eitjes. Nee, eieren koop je in Thailand gewoon per tray.

Bijna de totale eiproductie van het land gaat door de keeltjes van de eigen bevolking. En dat verbruik is niet mis, want de totale Thaise productie bedraagt ongeveer 10 miljard eieren op jaarbasis.

Ter verduidelijking toch nog maar even: 1 miljard zijn duizend miljoen eitjes. Export is te verwaarlozen want die bedraagt slechts twee procent. De productie is dus nagenoeg geheel voor de binnenlandse consumptie bestemd.

Nederland heeft eveneens een eiproductie van 10 miljard geproduceerd door ruim 30 miljoen kippen. Het verschil met Thailand is dat van de Nederlandse productie 90 procent voor de export is bestemd.

Eieren consumptie

Een vergelijking tussen beide landen geeft een aardig beeld te zien omtrent de verschillen in consumptie. Het inwoner aantal van Thailand is ruim viermaal groter dan Nederland. (67.764 miljoen versus 16.608)

De Nederlander consumeert per jaar een miljard en de Thai bijna tien miljard eitjes. Een simpele rekensom laat zien dat de consumptie per hoofd van de bevolking in Thailand dus ongeveer 2 ½ maal hoger ligt dan in Nederland. Het feit dat ook een deel wordt aangewend voor andere toepassingen zal van weinig invloed zijn op deze vergelijking.

Negentig procent van de Thaise overwegend kleinere legkippenhouders realiseren dertig procent van het totale volume en tien procent van de eiproducenten neemt dus 70 procent voor haar rekening.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Eieren voor je geld”

 1. teun zegt op

  Misschien maak ik een rekenfout. Maar als in Nederland 10 mlrd eieren worden geproduceerd en 90 % wordt geexporteerd dan blijft 10 % voor nederlands gebruik. Dat is dus 1 mlrd eieren. Op ca 17 mln Nederlanders. Terwijl Thailand voor intern gebruik ook 1 mlrd eieren produceert (vergeet die 2 % export). Maar in Thailand wonen bij mijn weten > 60 mln (!) mensen.
  Dus waar worden er nou veel/meer eieren gegeten cq verwerkt?

 2. teun zegt op

  toch een rekenfout bij nader inzien.

 3. Jasper zegt op

  Niet zo vreemd, als je bedenkt dat een ei een volwaardige vervangingsbron is voor vlees en vis die veel duurder zijn. Een groot deel van de Thai moet het toch nog steeds zien te rooien met een uiterst schamel inkomen. Eieren eten biedt dan uitkomst.

 4. Adrie zegt op

  Had er regelmatig 345600 op de vrachtwagel 🙂

  Nu meestal leghennen die voor de eitjes moeten gaan zorgen.

  Er worden ook veel eieren gebruikt voor industrie,

  Kijk eens op etiketten in de supermarkt waar vaak eigeel of eiwit genoemd word.

 5. Eric zegt op

  Ik heb twee vraagjes:
  1. Wat eten krijgen die legkippen in Thaïland? Dus wat zit er in die eieren?
  2.Hoeveel cm2 vrije uitloop hebben die legkippen?
  Denk daar eens over na als je een eitje eet uit Thaïland.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Eieren vind ik voor de Thai best wel duur, als ze ze moeten kopen. Ik dacht 7 Baht, zeg maar 18 Eurocent.
  Bijna net zo duur als in Nederland.

  • chris zegt op

   Ik geloof niet dat jij ooit eieren koopt. Op de lokale markten in Bangkok varieert de prijs voor kippeeieren van 30 tot 38 cent per 10 stuks, afhankelijk van de grootte. Voor (grote) eende-eieren betaal ik 50 Baht per 10 stuks.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website