De provincie Petchaburi behoort tot het Central Region van Thailand op ca. 120 km van Bangkok en heeft door de geografische verscheidenheid van bossen, bergen en de zee een uitgebreide selectie van heerlijke lokale gerechten.

Historie

Als men over de Central Region van Thailand praat, denk je niet meteen aan Phetchaburi, maar een blik op de kaart laat zien, dat deze provincie, net als bijvoorbeeld Ayutthaya, Ang Thong, Suphan Buri en Nakhon Sawan relatief dichtbij Bangkok ligt en wel degelijk tot het centrale gebied van Thailand behoort. Een groot verschil met de andere provincies is wel, dat Phetchaburi aan zee ligt.

Phetchaburi had een bloeiende economie en belangrijke betrekkingen met Ayutthaya, toen dat nog de hoofdstad van Siam was. De kwaliteit van de kunst en de architectuur was zodanig, dat de ambachtslieden uit Phetchaburi zich goed konden meten met die in Ayutthaya.

Toen Ayutthaya viel en de Rattanakosin-periode begon, behield Phetchaburi zijn artistieke en architecturale integriteit, hetgeen nog steeds te zien is.

Eten

Er zijn veel factoren in Phetchaburi, die bijdragen aan een keur van lokale gerechten. De geografie van de provincie varieert van diepe bossen en bergen in het westen en de kustgebieden in het oosten. Phetchaburi omvat ook een groot aantal etnische groepen. In het district Ban Laem aan de kust wonen niet alleen Thais, maar ook Chinezen, moslims en afstammelingen van de Mon. In het district Khao Yoi vindt men de Thaise Song Dam of Lao Phuan, die zich daar zo’n 200 jaar geleden als vluchteling vestigden. De inwoners van de hoofdstad Phetchaburi zijn overwegend inheemse Thais, die daar al eeuwenlang wonen en hun cultuur, tradities, kunst en keuken in ere houden.

Agrarisch gebied

Phetchaburi is een belangrijke leverancier van agrarische producten voor Bangkok. Onder meer komen daar producten vandaan als: suikerpalm, limoenen, zure tamarindepasta, tamarindescheuten, mimosa-achitge cha-om bladeren, krathin, komkommers, “mara khee nok” (kleine bittere meloenen), pepers, basilicum, citroengras, kaffirlemoenen, en diverse soorten aubergine.

Lokale gerechten

Gezien de verscheidenheid aan landschappen, etnische culturen en culinaire ingrediënten in Phetchaburi is het geen verrassing, dat de keuken een groot aantal heerlijke gerechten omvat. Veel voedsel, dat hier bereid wordt is weliswaar vergelijkbaar met de andere provincies in het centrale deel van Thailand, maar er zijn ook specifieke lokale gerechten, die men nergens anders zal aantreffen. Bovendien is er nog het verschil, dat de vis en de schelpdieren uit zee komen en niet uit een zoetwaterrivier.

Kaeng Hua Tan

Kaeng Hua Tan is zo’n typisch lokaal gerecht, gemaakt van de vrucht van de suikerpalm. Het wordt toegeschreven aan het district Ban Lat, waar de meest suikerpalmen vandaan komen. Het witte vruchtvlees van de onrijpe suikerpalmvrucht wordt in dunne plakjes gesneden en gekook in zout water totdat de bittere smaak is verdwenen. Afzonderlijk worden curriekruiden vermengd met gedroogde vis en gebakken in coconut cream (ingedikte en met suiker vermengde kokosmelk), waarna het gekookte fruit wordt toegevoegd. Het geheel wordt met zout, suiker en rode pepers op de gewenste smaak gebracht.

Typisch Phetchaburi

Phetchaburi heeft een eigen versie van “khao chae”, rijst in een geurend vocht vermengd met kruiden, dat in feite op elke uur van de dag kan worden gegeten. Ook “kui tio”, is in Phetchaburi speciaal, rijstnoedels met varkens- of rundvlees in een dikke roodgekleurde bouillon. Dit gerecht wordt geserveerd met rode pepers naar keuze: extreem hete gehakte rauwe pepers, mildere pepers ingelegd in azijn of een hele pittige chilisaus.

Nog een paar voorbeelden: “phanaeng”, een dikke, rijke kokosroom currie, “khaeng khua”, ook een curriegerecht met ofwel gedroogde vis of gedroogde kokkels met tamarindescheuten, “khaeng khio wan nuea”, een pittige rundvleescurrie met kokosroom en “khaeng phad poo”, ook een curriegerecht met kokosroom, maar dan met krabvlees.

Eten in Phetchaburi

Lokaal voedsel in Phetchaburi is over het algemeen sterk van smaak, maar niet al te heet. In de “phanaeng”gerechten is zoetheid prominent aanwezig. Er zijn vele interessante plekken om te eten, in één van de vele restaurants – ik noem bijvoorbeeld het Khao Kaeng Patchaya in de stad Phetchaburi – of gewoon aan een stalletje bij de markt. Vaak wordt bij het eten nog gehakte “luk taling pling”, een hele zure vrucht, geserveerd in plaats van ananas, uniek voor Phetchaburi.

Ook buiten de stad Petchaburi zijn er vele eetgelegenheden. Vlakbij de ingang van de Bang Taboon Bay aan de oever van de rivier de Taboon, vind je bijvoorbeeld de Ran Rim Talay. Op het menu “kaeng khua poep ma kap bai chakram”, een krabcurrie met chakrambladeren, “yam hoi khraeng”, een zurige, hete kokkelsalade, “pla thu sot thawt krathiem”, makreel gefrituurd met knoflook.

Ten slotte

Hierboven staan slechts enkele gerechten uit Phetchaburi, maar de keuze is nog veel omvangrijker. Het is duidelijk, dat Petchaburi qua landschap, cultuur en kunst al een bezoek waard is, en de culinaire geneugten van deze nog niet zo toeristische provincie maakt het alleen maar nog aantrekkelijker.

Goede reis en eet smakelijk!

Vrij en beknopt vertaald naar een artikel in de Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website