Belgische pralines in Bangkok

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: ,
1 juli 2012

In maart van dit jaar schreef ik een verhaaltje over chocolade “Toe, neem gerust nog een chocolaatje”. Het ging voornamelijk om gezondheidsaspecten van het eten van chocolade. Allemaal best, maar nu even niet. Dit gaat over een speciale manier van jezelf te verwennen met chocolade.

Ja, ik geef het toe, ik ben gek op chocolade. Ik eet en drink het regelmatig, chocolademelk, chocopasta, een Marsreep, snickers, pinda’s in chocolade, een chocoijsje, chocolademousse, noem het maar op, mij is niets te gek. Ik heb zelfs ooit naar een baan gesolliciteerd bij een machinefabriek, gespecialiseerd in machinebouw voor de chocoladeindustrie. Ik kreeg die baan helaas of misschien wel gelukkig niet, want in gedachten zag ik mij al elke dag bij weer een chocoladefabrikant op bezoek ergens op deze aardkloot.

Pralines

Natuurlijk proef ik wel verschil tussen de verschillende chocoladesoorten, maar ik ben er niet echt gevoelig voor. Melk, puur of wit, het is mij om het even. Totdat we het over pralines gaan hebben, want dan komen we in een geheel andere wereld. Een praline is eigenlijk een specifieke bonbon, een chocoladebonbon met een vulling. Het is een specialiteit van België, meer specifiek zelfs van Brussel. Ik kwam voor mijn werk nog wel eens in Brussel en steevast ging ik dan met grote doos pralines van Leonidas of Godiva naar huis. Smullen!

Duc de Praslin

In Thailand is nu ook Belgische chocolade te koop onder de naam “Duc de Praslin”. In de winkel op de begane grond van de Fenix Tower in Sukhumvit 313 kun je jezelf trakteren op allerlei chocoladeproducten, inclusief de beroemde Belgische pralines. Je kunt er rustig zitten en genieten van bijvoorbeeld chocolademelk met een hazelnootsmaak, lekker dik en romig. Een kopje koffie gaat altijd vergezeld van een praline en een truffel.

De smaak daarvan kun je niet kiezen, maar dat is dan juist de verrassing. Daarna een keuze maken uit de vele soorten pralines en truffels om mee naar huis te nemen. Ik noem enkele pralines: gevuld met pistache, citroen en kokos, kaneel, koffie enz. De complete lijst is nog veel langer. Bij de truffels is het niet anders, kies voor de smaak cassis, sinaasappel, framboos, karamel, lavendel of nog een andere van de lange lijst mogelijkheden.

Gallothai

Gallothai is de grootste fabrikant van Belgische chocolade in Thailand, opgericht in 1993 en heeft nu vestigingen in Bangkok, Phuket en Chiangmai. Gallothai maakt allerlei soorten chocolade en hun kwaliteitsproductlijn is dus Duc de Praslin. Gallothai maakt chocolade voor vele soorten klanten, zoals luchtvaartmaatschappijen, hotels, restaurants en andere bedrijven. De man achter Gallothai en dus ook achter Duc de Praslin is een Belgische chocolatier, Jean-Louis Graindorge. Hij heeft zijn hele professionele leven “in de chocolade” gewerkt, waarvan dan de laatste 18 jaar in Thailand.

Chocoladekenner

In een recent interview in de Bangkok Post vertelt Jean-Louis, dat toen hij zijn bedrijf in Bangkok startte, er geen kwaliteitschocolade in Thailand verkocht werd. Langzamerhand is dat veranderd en groeide zijn bedrijf als een belangrijke fabrikant van chocolade. Hij is een bij uitstek een kenner van chocolade en tegenwoordig wordt hij veel gevraagd in trendy restaurants om te experimenteren met chocolade bij gerechten met bijvoorbeeld vis of vlees en chocolade te combineren met whisky en wijn. Chocolade, zo zegt hij, wordt in verband gebracht met allerlei soorten drank en eten, je kunt het in feite overal aan toevoegen.

Klassiek

Jean-Louis vindt die experimenten best avontuurlijk, maar toch blijft hij het liefst een classicus in hart en nieren. “Ik zou zeggen dat de traditionele smaken het beste werken. Voor chocolade zijn amandelen, gewoon melk, vanille en karamel perfect om mee te werken. Het is best avontuurlijk om chocolade te combineren met iets hartigs, maar in feite ben ik best klassiek. Ik hou van goede chocolade met goede caramel en vanille.

Traditie en kwaliteit

Het interview met Jean-Louis Graindorge eindigt met de woorden: “Goede chocolade is het resultaat van een heel productieproces. België is daarin gespecialiseerd, er is een chocolade-industrie met traditie en overlevering van kennis. In België groeit geen cacao, maar door het productieproces, de knowhow en de traditie heeft België de werelwijde erkenning als chocoladespecialist verdiend”.

Zo is het maar net, mijn chocolade is op, dus op naar de winkel van Duc de Praslin!

Er is tekst gebruikt uit een recent interview in de Bangkok Post


» Laat een reactie achter


26 reacties op “Belgische pralines in Bangkok”

 1. sandra koenderink zegt op

  Je krijgt gelijk zin in chocolade als je het artikel leest, maar mijn vraag is: komt er ook zo’n winkel in Chiangmai? Want als wij daar volgend jaar weer zijn, is het natuurlijk om daar dan even langs te kunnen gaan.

  vrgr Sandra Koenderink

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Gringo zegt op

   Er si wel een productie-unit in Chiang Mai, maar ik weet niet of de pralines er ook te koop zijn. Ik zoek het voor je uit, Sandra, kijk later deze week nog maar eens naar deze posting

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Gringo zegt op

    Er zijn regionale verkooppunten in:

    Chiang Mai, 117 Bamrungrad Road, Watgate, Muang

    Phuket Retail Shop, Second Floor, Central Festival Phuket

    Pattaya Retail Shop, 5th Floor, Central Festival Pattaya

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • sandra koenderink zegt op

     Gringo,

     hartelijk bedankt voor het uitzoeken, als wij in April weer in Chiangmai zijn dan ga ik daar beslist naar toe, en dan niet alleen om te kijken maar zeker weten ook kopen en smullen.

     vrgr Sandra Koenderink

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Olga Katers zegt op

  Het water loopt mij in de mond, als ik het verhaal lees. Ja een nieuwe haring en af en toe een Leonidas, en zwarte wit drop, dat is het enge wat ik mis, Gelukkig wordt er drop en andere dingen die hier moeilijk te kopen zijn voor mij opgestuurd vanuit Nderland.

  Maar een Leonidas, uit de koelkast is als of er een engeltje over mijn tong piest.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Joseph Jongen zegt op

  Witte chocolade bevat geen cacao en mag officiël zelfs geen chocolade worden genoemd. Brugge heeft een chocolademuseum waar je alle wetenswaardigheden over deze lekkernij aan de weet kunt komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Rieks zegt op

  Niks nieuws onder de zon. Twintig jaar geleden werden er al Belgische Pralines verkocht in Thailand. Toen zonder succes waarschijnlijk vanwege de te hoge prijs.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Piet zegt op

  http://www.youtube.com/watch?v=YSwmQRlhj9U

  In Bangkok heb je een japanse chocolatier genaamd: Melt me. Probeer hier maar eens de chocolate-fudge voor 500 baht, die komt in een zeer luxe verpakking met magneetsluiting.

  Melt me staat soms ook op tijdelijke food-fairs en er staat dan gelijk 20 man voor het kraampje te kijken naar de handelswaar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Johan zegt op

  Het moet volgens mijn vriendin Sukhumvit soi 31 (Fenix tower) zijn, niet 313. Dus schuin tegenover Sukhumvit 22 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Willem van Doorn zegt op

  Alles goed en wel maar is chocolade gezond? Ik vrees van niet doordat chocolade altijd gepaard gaat met toevoegingen van suiker. Chocolade is dan ook een dikmaker en dik zijn -we zien almaar meer dikke mensen om ons heen- is een ziekteverschijnsel. Natuurlijk zullen er legio chocaladesmulpapen zijn die beweren van niet of dat dat wel meevalt. Dat is dan hetzelfde als met alcohol. Ook (vooral bier, een ongezonde dikmaker bij uitstek) is volgens alcoholisten iets wat echt wel kan zonder je gezondheid bij te verliezen en als je niet dik wil worden eet dan wat minder zeggen die dan. Nou ja, als dat dan minder is van iets anders dat ook dik maakt (chocola bijvoorbeeld of witbrood, of witte rijst) dan is dat misschien een compensatie, maar toch -dunkt mij zo- geen aanbevelenswaardige compensatie. Tip voor de onstuitbare liefhebbers: bewaar je chocolade in het vriesvak en gooi een of meer tabletjes daarvan dan in je bier om dat aldus te koelen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Olga Katers zegt op

   @Willem van Doorn.
   70% chocolade is gezond, en ik zou maar wat van die (zwarte chocolade) gaan snoepen, dan krijg je een gezond en stress vrij leven, maar als smulpaap! En lees de gezonde effecten

   De cacaoboon is erg voedzaam
   50 procent van de boon bestaat uit vet,
   ongeveer 25 procent bestaat uit koolhydraten (waaronder suikers)
   proteínen,
   water
   mineralen als kalk, ijzer en magnesium in.
   vitaminen A, B1, B2 en B6
   natuurlijke amfetamine (dat een stimulerend effect heeft).
   Ook bevatten cacaobonen flavenoïden (anti-oxidanten)

   De gezonde effecten van cacao:
   Uit onderzoek is gebleken dat flavonoïde de aders wijder maakt.
   Verder wordt de antioxidant geassocieerd met een verlaagde kans op ouderdomsziekten, kanker en hart -en vaatziekten. Flavonoïde zit ook in wijn, fruit, (groene) thee en in uien. Pure chocolade bevat echter meer flavonoïden dan rode wijn, zelfs meer dan groene thee.
   Echte chocolade bestaat uit cacao, dat serotonine en fenylethylamin bevat. Deze stoffen werken stresswerend en bezitten anti-depressieve eigenschappen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Gringo zegt op

   @Willem, in bijna elke reactie van jou waarschuw je voor gevaar, eigenlijk mag er niet zoveel van jou.

   Ik nodig je uit eens een verhaal voor dit blog te maken over jouw levenswijze als expat in Thailand, wat doe je zoal op een dag, wat eet je, welke hobby’s heb je, enz.

   Lijkt mij interessant, maar tegelijkertijd denk ik dat het verschrikkelijk saai is. Bezondig je je nooit ergens aan, ga je nooit eens even lekker uit je bol?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Willem van Doorn zegt op

    Ik dank de auteur die deskundig commentaar gegeven heeft op mijn vraagtekens bij het gezond zijn van chocolade. Ik teken daar wel bij aan dat nu blijkt dat chocolade een lipoglycide is, d.w.z. bestaat uit (veel) vet en tegelijk uit (veel) koolhydraten. Als Montignac gelijk heeft -ik weet dat niet zeker- dan moet je niet tegelijk vet eten en koolhydraten (hetgeen nog niet zo makkelijk is om in practijk te brengen). Montignac was zelf verzot op chocolade en had dan ook veel -franse- woorden nodig om goed te praten dat hij toch wel eens chocola at (en veel woorden ook om goed te praten dat hij toch wel eens wijn dronk).
    Verder: als je leest dat dit of dat goed is om te eten volgt er altijd een lijst van belangrijke stoffen die dat goede eten zou bevatten. Zo ook hier. Het is natuurlijk bijzonder goed om te weten wat er in je voeding zit (in casu in chocola) en voor de inlichtingen nogmaals mijn dank, maar dat zou dan afgewogen moeten worden tegen wat er in allerlei andere voedingsmiddelen zit. Je kunt bijvoorbeeld ook je aderen wijd houden (vrij van vetaanslag) door olijfolie te consumeren in combinatie met vette vis: een Salade Nicoise (of te wel een tonijnsalde) dat is ook snoepen. En met dat verorberen van die vissalde krijg je ook een portie van de zo noodzakelijke vezels naar binnen en geen dikmakende lipoglycide. Onderzoek dat aantoont dat je van (veel) chocolade niet dik wordt is er nog nooit geweest. Dat in weerwil wat er wel eens (recent nog) in een verkeerd suggerende samenvatting beweerd is.
    Meer in het algemeen en betrekking hebbende op de situatie in Thailand: het is bijzonder moeilijk om hier te eten wat je -wat ik- wil. Volkorenbrood is bijna niet te krijgen. Het is er zelden in welke supermarkt dan ook en als het er is, is het in no time uitverkocht. In feite wordt de consument het witbrood (en de witte rijst en allerlei junkfood) opgedrongen. Een warme bakker hier op Koh Chang is al lang vertrokken wegens gebrek aan algemene belangstelling. Voor zover ik weet had hij behalve dat beruchte zware Duitse brood ook alleen maar witbrood trouwens, in allerlei soorten en maten. Ik ben gelukkig niet gauw vatbaar voor stress en deprimerende gevoelens, en ik heb dan ook geen zin om er een langer klaaglied van te maken dan het nu toch al geworden is. Het is in ieder geval geen situatie die je kunt weghappen met een aantal brokken chocola.
    Dan is er gereageerd met de opmerking dat mijn leven er erg saai moet uitzien. Ik die geen zware motoren rijdt en geen bier drink en suiker te consumeren (weliswaar niet mordicus uitsluit, dat is niet haalbaar maar) zo goed mogelijk tracht te ontgaan -inderdaad zou er een lange lijst te maken zijn van aldus ‘verboden’ of te wantrouwen voedingsstoffen- zou maar eens moeten opbiechten wat ik dan zo al aan navolgenswaarigs doe in Thailand. Ik moet dus zoiets als een verantwoording afleggen. Nou, of ik daartoe wel te porren ben dat is hoogst onzeker. En dan zou de redactie van dit blog me daartoe moeten uitnodigen natuurlijk. Het komt er voor mij op neer dat ik me niet wil laten duwen door -ik wil me niet conformeren aan- de massa. Ik prefereer daarboven het inzicht (en het initiatief en de motivatie) van het individu. De algemeen geldende ideenwereld (wat je ‘moet’ doen, wat je ‘moet’ laten en wat je van mening dient te zijn) heeft niet per definitie het grote gelijk en het grote inzicht. Het individu trouwens ook niet, niet per definitie tenminste, maar heeft wel -als het goed zit met dat individu- een oprecht streven naar inzicht. En daar is ook gedurende de geschiedenis van de mensheid het een en ander uitgekomen, nooit uit een algemene conformatie aan de massa, aan het iedereen. “Iedereen” drinkt bier (en doet en denkt nog zo het een en ander), dus waar praat je over, dat is toch goed zo!” Ik ben zo vrij daar gaan ! teken maar een? achter te zetten. Mag ik?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Gringo zegt op

     Hier past wat mij betreft maar één reactie, Willem, van jou woordenstroom kan ik geen chocola maken, het ga je goed!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • math zegt op

     Beste Willem, ik leef altijd volgens het principe gewoon doen en er geen spijt van hebben, want als je het niet had gedaan, krijg je er spijt van! Dus kom op hee, bier, vrouwen en lekker eten……als je het niet doet? Juist, krijg je spijt! Lol

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Cornelis zegt op

     Moderator: Reactie niet geplaatst omdat het reageert op een reactie en niet op het verhaal

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
     • Cornelis zegt op

      Hierboven staan vele voorbeelden van het reageren op een reactie, dus ik zou graag willen weten waarom mijn reactie niet wordt geplaatst. Ik geloof niet dat ik hier onzinnige of onbehoorlijke teksten plaats.

      Moderator: je hebt het over reacties die niet ter zake doen. Daar was jouw reactie er 1 van.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Kees zegt op

   Beste Willem, lachen en een beetje relativeren is veel gezonder dan zeuren en je druk maken om allerlei dingen die niet gezond zijn.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Fred CNX zegt op

   Eigenlijk heeft iedereen wel een beetje gelijk in de reacties, zowel Willem als Gringo en Olga. Zowel in chocolade als bier zitten goede werkzame stoffen.
   Ooit wel eens gehoord dat alles waar het woordje ‘te’ voor staat niet goed is?
   Mijn moeder at na de pasen haar hele chocolade paasei in een keer op, de volgende dag belde ze me en vertelde dat ze bijna niet meer kon lopen; naar de dokter gegaan en ja hoor, de chocolade was de boosdoener, een aanslag op haar ouderdoms-diabeet. Medicijnen hiervoor gekregen en tot de dag van vandaag gaat het iets beter maar nog steeds niet goed. Zo goed is chocolade nou ook weer niet al zitten er gezonde bestandsdelen in als je het maar met mate eet.
   Evenals Willem dus ook even waarschuwen aangezien de mensen die in Thailand wonen doorgaans de pensioengerechtigde leeftijd al zijn gepasseerd.
   Zo ook met bier, te veel is absoluut niet goed als ik de waggelende mannen met dikke bierbuiken. normaal lopen kunnen ze niet meer, door de straten zie gaan, zuchtend onder het meesjouwen van hun eigen gewicht.
   Ik heb al jaren hetzelfde gewicht en daar let ik ook op, ik drink bier, whiskey, eet chocola etc. maar nooit ‘te’ veel. Het enige woord waar ‘te’ voor staat en goed is ben ik ook: tevreden!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Cornelis zegt op

  Willem, ik vrees dat wanneer we alles laten wat niet gezond is of gevaar oplevert er niet zo heel veel overblijft. Jij raadde eerder al de ananas en het bier af, het rijden op zware motoren moest niet mogen en het zou me niet verbazen als je zelf een lange lijst van dit soort zaken zouden kunnen opstellen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. siamees zegt op

  Nou als Belg zijnde, kijk ik er wel naar uit om in december eenmaal thuis na jaren in Thailand vertoefd te hebben weer in de gallerie St-Hubert te Brussel mijn pralines te kunnen gaan kopen. Of chocolade zo gezond is betwijfel ik ten stelligste, chocolade is namelijk heel belastend voor de lever en dat weet ik van mijn acupunturist destijds in Belgie.
  Als ik wat te veel chocolade at wat regelmatig gebeurde in Belgenlandje, had ik namelijk heel snel puisten op mijn aangezicht, dus echt gezond kan het niet zijn, maar het is en blijft iets heel lekker onze chocolade iets waar we als Belgen heel fier op kunnen zijn tesamen met onze bieren natuurlijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. cor verhoef zegt op

  Het bittere van je alles ontzeggen wat ongezond zou zijn, is dat je uiteindelijk toch doodgaat. Dat is al erg genoeg. Nog erger lijkt me om aan ‘niks’ dood te gaan. Doodsoorzaak: niks. Daar moet ik niet aan denken, een grafsteen met “aan niks overleden’ erin gegraveerd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Haha, super! Of een hele reeks waar je niet aan dood ben gegaan op je grafsteen: “Niet overleden aan, drank, vrouwen, drugs, chocolade…”. Oef wat saai.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Gringo zegt op

   Een prachtige relativerende tekst, Cor! Je kunt er zo maar een wandtegeltje van maken, succes in de verkoop verzekerd!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • cor verhoef zegt op

    Gringo, of in de grafstenen business gaan en grafstenen op de markt brengen met veelzeggende teksten: “Aan niks doodgegaan. Een fatsoenlijke hartaanval kon er niet eens vanaf”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Neushoorn zegt op

   Fantastische reactie…
   Als Willem voor mijn graf staat, zal hij kunnen lezen: Sum quod Eris (Latijn) of vertaald: ik ben zoals jij zult zijn (met of zonder drank, vrouwen, chocolade enz…)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website