Over Thais eten raak je niet uitgepraat. Iedere keer weer zie ik een gerecht dat mijn smaakpapillen doet hunkeren, zoals khao tom, een Laotiaanse en Thais dessert van gestoomde kleefrijst, gewikkeld in bananenbladeren.

Khao Tom Pad is een traditioneel Thais gerecht dat bekend staat om zijn eenvoudige, maar toch smaakvolle kenmerken. Het is in feite een zoete en hartige gefrituurde rijst die is verpakt in bananenbladeren.

Er bestaan meerdere varianten van dit dessert, zoals een hartige en een zoete. De hartige variant wordt gemaakt van groene bonen en varkensvet of met zwarte bonen (khao tom mat). De zoete khao tom pad met banaan heeft mijn voorkeur. In Thailand wordt khao tom wordt soms blauw gekleurd met clitoria ternatea bloemen. Ja, ja, hij bestaat echt de kittelbloem…

Het recept voor Khao Tom Pad begint gewoonlijk met jasmijnrijst die gekookt wordt totdat het enigszins plakkerig is. Na het koken wordt de rijst gemengd met een zoete, zoutige saus gemaakt van suiker, sojasaus en oestersaus. De rijst kan ook worden verrijkt met toevoegingen zoals geroosterde pinda’s, stukjes varkensvlees, garnalen, kip of ander eiwit, evenals ingrediënten als shiitake champignons en Chinese worst.

Nadat de rijst is gemengd en gekoeld, wordt hij zorgvuldig ingepakt in bananenbladeren. Dit geeft het gerecht niet alleen een milieuvriendelijke verpakking, maar verleent het ook een subtiele, aromatische smaak die kenmerkend is voor veel Zuidoost-Aziatische gerechten. De verpakte rijst wordt vervolgens gestoomd of gegrild, wat resulteert in een heerlijk, verwarmend gerecht dat zowel hartig als licht zoet is.

Khao Tom Pad wordt meestal geserveerd als ontbijt of als een tussendoortje in Thailand. Het is de perfecte combinatie van hartige en zoete smaken, zacht en toch stevig. Het bananenblad zorgt ook voor een prachtige presentatie, wat dit eenvoudige, maar heerlijke gerecht nog aantrekkelijker maakt.

In deze video zie je stap voor stap hoe deze zoete lekkernij gemaakt wordt.

Video: Banaan met kleefrijst in pandansap of khao tom pad

Bekijk hier de video:

1 reactie op “Banaan met kleefrijst in pandansap of Khao Tom Pad (video)”

 1. Hans van Mourik zegt op

  In Nederland of Indonesië noemen we dat lemper.
  Alleen heeft dat een hartige smaakt,met vlees of kip
  Zoet smaakt ook wel,als men ervan houdt
  Mijn vriendin neemt voor mij de hartige mee.
  Hans van Mourik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website