Maya Bay Koh Phi Phi Ley

De tsunami op tweede Kerstdag 2004 veroorzaakte duizenden doden aan de westkust van Thailand. Geluk bij een ongeluk was dat veel eilanden werden ‘schoongeveegd’ en ontdaan van alle rottige bouwsels die daar in de loop der jaren waren neergezet.  Alle gelegenheid voor een nieuwe start, met name voor het drukbezochte Koh Phi Phi, voor de kust bij Krabi. Het ziet er echter naar uit dat dit fraaie eiland wederom aan zijn eigen succes ten onder gaat.

Oh ja, plannen voor een nieuwe start waren er genoeg voor de Phi Phi’s na de verwoestende tsunami. Het eiland moest een model worden voor een milieutechnisch uitgebalanceerde ontwikkeling. Maar daarbij was geen rekening gehouden met de corrupte Thaise overheden en het feit dat uitbaters van hotels, restaurants, coffee shops, disco’s en wat dies meer zij gewoon doen waar ze zin in hebben, zonder oog voor de gevolgen van hun handelen.

En dus is het op de Phi Phi eilanden bijna net zo’n rotzooi als voorheen. De ontwikkeling ontbeert elke richting en misdaad, drugshandel en verontreiniging tieren welig. De drugshandel richt zich met name op (buitenlandse) toeristen en teenagers. Afvalwater stroomt ongereinigd de zee in, met grote schade voor het koraal tot gevolg. Waardoor de Thai op termijn de kip met de gouden eieren slachten. De eilanders leunen zwaar op de inkomsten uit het toerisme, maar van een uitgebalanceerde aanpak is geen sprake. Iedereen doet maar.

Minstens even erg is de toestand van de medische zorg. Ondanks de jaarlijks vele tienduizenden bezoekers telt Phi Phi slechts een kliniek, met één arts en vijf verpleegsters. En dat voor dagelijks ruim honderd patiënten. In feite zou op het eiland een ziekenhuis moeten komen, maar bureaucratische rompslomp verhindert dat.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Phi Phi eilanden gaan (weer) aan eigen succes ten onder”

 1. Tim zegt op

  Ik ben net een week terug vanuit Thailand en ben ook een paar dagen op Ko Phi Phi geweest. Het leed is al geschied en is het koraal dood. Bespaar je de moeite (en geld) om daar te gaan snorkelen!!!

  Het is wel jammer dat ze je pas informeren over het dode koraal, als je op het punt staat om het water in te gaan na een kleine tocht op een longtail boot.

  Er werd overigens niet als reden van het dode koraal het afvalwater opgegeven, maar dat het zeewater hoger dan 30 graden is geweest afgelopen zomer.

  Groet Tim

  • Hansy zegt op

   Thai zijn nooit ergens schuldig aan, maar dit is toch geen nieuws voor je…….

  • Eddy B zegt op

   …de Pipi eilanden in een Kaka zee!

   Indien men het zeewater zou controleren aan de Thaise stranden zoals dat in Europa
   gebeurt,ik denk dat er veel rode vlaggen zouden wapperen op de “mooiste stranden
   van de wereld”.

   Eddy B

 2. Michiel zegt op

  Vorig jaar dec. 2009 vol verwachting met vrienden naar Phi Phi afgereisd want, bij mijn eerdere bezoek in 2005 was het in Maya Bay (the beach) fantastisch snorkelen.

  Bij aankomst met onze gehuurde longtail boot aldaar stond ons een grote teleurstelling te wachten, waar in 2005 de bay gevuld was met enkele boten en toeristen leek het nu de Sail wel . het resultaat mocht er dan ook wezen dood koraal en weinig vis meer over.

  Nou ja zonde denk je dan Phi Phi is nou een maal super in trek bij toeristen.

  Dus dit jaar nov 2010 op naar Koh Chang super mooi eiland (is het nog steeds) ook al ben er bang voor om het over 10 jaar te zien. Want ook hier gaat het hard en waren de gevolgen na mijn eerste bezoek hier 2 jaar geleden goed te merken.

  Koh Chang heeft een groot aanbod aan snorkel trips maar HAD eigenlijk 1 mooi rif waar het 2 jaar terug goed snorkelen was . Waar dit rif 2 jaar geleden nog afgezet was met een boeien lijn om het te beschermen is deze nu weg en het is er van de hele snorkel ervaring nog 30% over dood koraal enz.

  Wat de oorzaak is laat zich raden maar aangezien de boten nu boven op het koraal ankeren maaltijden overboord gekiept worden mensen het dak vd boot als springplank gebruiken. Lijkt het mij logisch dat de vissen naar rustigere oorden vertrokken zijn.

  Al met al is dit doodzonde want het zijn per slot van rekening de tour operators die in eerste plaats afhangkelijk zijn voor hun inkomsten van het natuurschoon wat ze toeristen kunnen laten zien. Maar als dat natuurschoon verdwijnt zal ook de aantrekkings kracht van hun tours verdwijnen en (inkomsten).

  Er rest in mijn ogen binnen een aantal jaar niets anders meer als een Empty Sea rondvaart tour.

  Maar het zal wel iets met Mai Pen Rai zijn . Zien we dan wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website