Thaise rijstexport krijgt het dit jaar moeilijk

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: ,
3 januari 2012

De Thaise rijstexport krijgt het dit jaar moeilijk. Hom Mali (jasmijnrijst), die vorig jaar 30 procent van de export vormde, heeft te maken met sterke concurrentie van kwalitatief vergelijkbare rijst uit Vietnam en Cambodja. India vormt bij witte rijst een geduchte concurrent.

Hong Kong en Singapore zijn de belangrijkste exportmarkten voor Thaise Hom Mali, die meestal de nieuw geoogste rijst rond het Chinese nieuwjaar kopen. Vietnamese jasmijnrijst komt in maart beschikbaar. Volgens handelaren in Hong Kong wint de Vietnamese variant aan populariteit; ze is zacht en heeft een goed aroma. Het enige nadeel is het uiterlijk, want ze heeft een korte korrel. De rijst kost US$670 per ton tegenThaise Hom Mali $1.100.

Ook Cambodja doet het goed. De kwaliteit van de rijst is qua aroma en uiterlijk vergelijkbaar met de Thaise rijst en is met $800 per ton eveneens goedkoper.

De grootste risicofactor voor de export van rijst wordt niet gevormd door het hypotheeksysteem van de regering (met een hoge garantieprijs) maar India en Vietnam. Vorig jaar exporteerde Thailand 10,7 miljoen ton rijst, maar Korbsook Iamsuri, president van de Thai Exporters Association, denkt dat dit jaar niet eens 9 miljoen ton wordt gehaald vanwege de goedkope rijst uit die twee landen. Goedkope Indiase rijst drukt de marktprijs, waar Thaise rijst niet tegenop kan. India en Vietnam verkopen witte rijst voor $400-450 per ton, Thailand $550-570.

Indien India, zoals eerder aangekondigd, 2 miljoen ton exporteert en Vietnam zijn prijzen verhoogt, zou de export op 9 tot 10 miljoen ton kunnen uitkomen.

‘De regering wil dat de exportprijs $800 per ton bedraagt, maar dat zal moeilijk zijn. Op het huidige niveau zijn we al nauwelijks concurrerend’, zegt Korbsook.

Somkiat Makcayathorn, directeur van de Thai Rice Exporters Association, heeft er al eens voor gewaarschuwd: Thailand moet meer aandacht moet besteden aan de kwaliteit van zijn rijst. Zo is het beroemde aroma van Thai Hom Mali rijst niet meer wat het vijf jaar geleden was, zei hij.
Somkiat lijkt gelijk te krijgen, want de beroemde Thaise jasmijnrijst is verslagen door de Birmese pearl paw san variëteit. In een wedstrijd, georganiseerd door de Rice Trader World Rice Conference 2011 in Ho Chi Min City in november vorig jaar gaf een select panel van rijstkenners de voorkeur aan de Birmese rijst vanwege zijn unieke geur, stevigheid en mooie textuur.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website