Het is al eerder vastgesteld: het door de regering heringevoerde hypotheeksysteem voor rijst is uiterst vatbaar voor corruptie. En dat niet alleen: het verstoort de markt en het kost de belastingbetaler veel geld.

Even recapituleren. Boeren hypothekeren hun paddy (ongedopte rijst) bij de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives. Voor 1 ton witte rijst ontvangen ze (afhankelijk van kwaliteit en vochtigheidsgraad) 15.000 baht, voor 1 ton Hom Mali (jasmijnrijst) 20.000 baht. Omdat de marktprijs 5.000 baht lager ligt, is dit gunstig voor de boeren, maar ongunstig voor de overheid die de rijst overneemt en moet zien te verkopen aan exporteurs en verpakkingsbedrijven, een nogal ondoorzichtig proces dat vatbaar is voor misbruik.

Maar ook in een eerder stadium zijn de mogelijkheden voor corruptie legio. De boeren leveren hun paddy in bij rijstmolenaars, die de rijst voor de overheid opslaan. In eerdere artikelen in Bangkok Post werd al gewezen op geknoei met weegschalen, de apparatuur die de vochtigheid meet enzovoort, waardoor boeren minder ontvangen dan de voorgespiegelde bedragen. Ambtenaren die de ingeleverde rijst keuren, werken hier aan mee.

Hypotheeksysteem heeft tot enorme corruptie geleid

In een recent artikel wordt een aantal andere mogelijkheden genoemd. Puntsgewijs:

 1. Rijstmolenaars mengen goedkopere rijst uit Pathum Thani en Phitsanulok, die een soortgelijke lange korrel heeft, met de duurdere Hom Mali en brengen die als 100 procent Hom Mali onder in het hypotheeksysteem.
 2. Rijstmolenaars vervalsen hun inventarislijsten. Ze verkopen regeringsrijst aan verpakkingsbedrijven of exporteurs en kopen later rijst uit andere bronnen zodat hun voorraad weer klopt wanneer de regering de gehypothekeerde rijst opvraagt.
 3. Rijstmolenaars verkopen Hom Mali die ze in voorraad houden voor de overheid, en kopen later lower-grade rijst om hun voorraad weer aan te vullen.
.

‘Het hypotheeksysteem heeft tot een enorme corruptie geleid’, zegt een bron uit de rijstindustrie. ‘Het feit dat de hypotheekprijs aanzienlijk hoger ligt dan de marktprijs heeft een kloof gecreëerd, die door kwaadwillende mensen in de handel gemakkelijk misbruikt kan worden.’

Fraude is moeilijk te bestrijden

Het controleren van de regeringsvoorraad en het opsporen van fraude zijn geen gemakkelijke taak, omdat rijstmolenaars wel zo slim zijn ervoor te zorgen dat hun voorraad in orde is wanneer ze controle krijgen. Maar zodra de inspecteurs hun hielen hebben gelicht, begint het gerommel weer. Fraude zou kunnen worden bestreden door DNA-testen te introduceren. Thans koken inspecteurs de rijstmonsters ter controle. Toen Kittiratt Na-Ranong, thans minister van Financiën, minister van Handel was, heeft hij gezegd dat er testapparatuur zou worden gekocht, maar sindsdien is daar niets meer van vernomen.

Volgens de huidige minister van Handel is er helemaal geen sprake van politiek gerelateerde corruptie in de rijsthandel. In april zijn de voorraden gecontroleerd en daarbij werden geen onregelmatigheden geconstateerd, zegt hij. En Kittiratt houdt stug vol dat het hypotheeksysteem heilzaam voor de boeren is.

Export zakt dramatisch in

Heilzaam voor de export is het in ieder geval niet. Die is sinds september vorig jaar ingezakt, eerst als gevolg van de overstromingen en met ingang van dit jaar als gevolg van de te hoge prijs. Het US Department of Agriculture schat dat Thailand dit jaar 6,5 miljoen ton exporteert tegen vorig jaar 11 miljoen ton en het jaar ervoor 9 miljoen ton. Vietnam en India halen Thailand vermoedelijk dit jaar in met elk 7 miljoen ton. Die rijst is goedkoper en doet kwalitatief niet onder voor Thaise rijst.

Intussen zit de overheid dit seizoen opgescheept met een voorraad van 6,8 miljoen ton (eerste oogst, vanaf november vorig jaar) en 4,9 miljoen ton (tweede oogst), die ze moet zien kwijt te raken. Wie biedt?


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Met rijst wordt volop gefraudeerd”

 1. Fluminis zegt op

  “Fraude is moeilijk te bestrijden” aldus het artikel.
  Haal de overheid uit het plaatje en de fraude is verdwenen als sneeuw voor de Thaise zon. Een makkie.

 2. Chris Bleeker zegt op

  Moderator: Niet geplaatst omdat de hypotheekcrisis in de westerse wereld niets met dit verhaal te maken heeft.

 3. Erik zegt op

  Hahaha zoal Flumina al zegt, haal de overheid er tussen uit en de fraude is bestreden!
  Nogmaals en ongetwijfeld zijn er veel mensen die alleen en uitsluitend mensen in de rijsthoek van Thailand kennen die keihard werken 365 dagen per jaar, ken ik er bijna uitsluitend die zich er met 1.5 a 2 maanden per jaar werken ervan afmaken, (rijst verbouwen) hun dochter naar de bar sturen, en zelf de rest van t jaar demonstreren, voor de grootste corupte vogel van t land.

 4. Willem van Doorn zegt op

  En de consument? De Thaise burger en de in Thailand zich bevindende expat? Wat voor rijst treffen die aan in de supermarkt? Ik wil niet zeggen dat als die rijst maar van dezelfde kwaliteit is als voorheen (tegen dezelfde prijs ook nog), dat er dan geen probleem is. Er is een exportkant aan dit verhaal, maar ook een voor-binnenlands-gebruik kant aan dit verhaal. En ik vermoed dat ook en vooral de Thaise burger en (in mindere mate, want die is rijker) de expat de dupe is, zowel wat de prijs betreft als wat de kwaliteit die de rijst heeft (waarop nog iets heel anders van invloed is: de steeds meer toegepaste hoge uitmalingsgraad, maar dat is op zich weer een ander -ook belangrijk- verhaal). Hoe dan ook: het betreft hier (niet alleen een exportartikel maar ook en vooral) een volksvoedsel. Dat is hoogst ernstig als daar iets fundamenteel mis mee is.

 5. Erik zegt op

  Klopt Willem, ernstig is het, maar degene die het kapot maken, en het probleem maken, zijn dezelfde als die de dupe ervan worden.
  Enkel jammer dat ze het na al die tijd dat het al duurt maar niet willen zien!
  Isaan slaapt door, en als ze wakker worden frauderen ze met die rijst, en als er geen rijst meer is, ga je toch gewoon betaald demonstreren! Als klap op de vuurpijl, krijg je dan ook nog de broodnodige rijst gratis, op de demonstratie site.

  Als al die mensen nou eens gewoon gingen werken, een uur of 8-10 per dag, waren alle problemen snel opgelost.
  Maar dat zal nog wel jaaaaaaaaaaaaaaaaren duren vrees ik


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website