Komende woensdag wordt het belangrijkste rentetarief in Thailand, in minder dan een jaar, voor de zevende keer verhoogd. Hiermee probeert de overheid de neveneffecten van het economisch herstel te bestrijden, namelijk inflatie.

De Thaise bevolking wordt dit jaar geconfronteerd met een snelle stijging van de prijzen van voedsel. Vooral de arme Thai merkt dit goed in de portemonnee. Deze situatie leidt tot ontevredenheid onder de bevolking en dat is niet gunstig voor de zittende regering zo vlak voor de verkiezingen.

De leden van de Bank of Thailand’s Monetary Policy Committee stemden unaniem voor het voorstel om de rente op leningen te verhogen van 2,75% naar 3,0%.

De mededeling over de renteverhoging kwam enkele uren nadat de officiële cijfers over consumentenbestedingen waren bekendgemaakt. De prijzen in Thailand zijn in mei gemiddeld 4,19% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Vooral levensmiddelen en grondstoffen werden duurder.

De inflatie in Thailand is het gevolg van de economische groei en buitenlandse investeringen. Door het herstel van de wereldeconomie is de vraag naar goederen en producten weer toegenomen. Azië profiteert daarvan.

Thailand verhoogde haar basisrente in juli vorig jaar voor het eerst in bijna twee jaar om economisch herstel te bevorderen na wereldwijde crisis en de gevolgen van politieke onrust in Bangkok.

Economen verwachten echter dat de rente verder zal stijgen. Het aanpakken van de inflatie is een prioriteit voor de beleidsmakers.

“We denken dat de Bank van Thailand wederom de rente met 0,25 procentpunt zal verhogen tijdens de volgende vergadering in juli”, aldus Nalin Chutchotitham, een econoom bij Kasikorn Bank.

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Inflatie slaat toe, Thaise overheid neemt stappen”

 1. andrew zegt op

  er staat hier dat alles gemiddeld 4.19%duurder is geworden. dit lijkt mij onwaarschijnlijk.levensmiddelen en andere eerste levensbehoeften zijn veel en veel duurder geworden en gister kreeg ik in de Lotus te horen dat alles per 3 juli weer naar boven gaat.(of zouden bepaalde dingen dan veel goedkoper geworden zijn waardoor de gemiddelde prijsstijging naar beneden gaat) een ding is zeker deze regering zal hier op afgerekend worden terwijl ze niet overal schuldig aan is (olieprijzen bijv.) we merken het goed in de knip Het begint minder leuk te worden.

  • @ Andrew ‘gemiddeld’ betekent dat 1 bepaald product ook 10% duurder duur geworden kan zijn. Als een ander product dan goedkoper is geworden, kom je uit op een gemiddelde van 4.19%.

   • andrew zegt op

    het is duidelijk peter.maar is het gemiddelde gewogen of ongewogen?

    • @ geen idee. Wat jij zegt herken ik wel, het zijn voornamelijk de voedselprijzen in Thailand die stijgen. Hetzelfde zie je in NL. Dankzij de supermarktoorlog blijft de schade beperkt, maar in NL zullen de voedselprijzen ook snel gaan stijgen is de verwachting. Zeker nu, door de aanhoudende droogte.
     Die voedselprijzen is een mondiaal probleem. Teveel mensen op aarde?

 2. Ik vond dat de prijzen in Thailand ten opzichte van een aantal jaren geleden behoorlijk gestegen zijn. Wanneer je het vergelijkt met Nederland is Thailand nog steeds goedkoop natuurlijk. Maar de inflatie zorgt er toch voor dat expats minder te besteden hebben.
  Het is te hopen dat Thailand de inflatie weet te beteugelen. Ook voor de arme Thai. Inflatiecorrectie door compensatie (loonstijgingen) is geen gemeengoed in Thailand. Kortom de armen worden nog armer.

 3. kalebath zegt op

  Ik ben geen econoom maar wordt met deze rente verhooging just de arme bevolking gepakt? Omdat dit omdat micro kridiet nogal is ingeburgered in thailand

 4. cor duran zegt op

  Ik denk dat voor de gemiddelde westerling niet zozeer de voedselprijzen in Thailand het grote probleem zijn. Voor mij is de waarde van de baht minstens zo belangrijk. Mijn vrouw en ik reizen sinds 2004 ieder jaar voor een maand naar Thailand. Daar waar in november 2004 voor 100 thai baht nog 1 euro 95 cent moest worden betaald, moesten wij in februari van dit jaar voor diezelfde 100 baht 2 euro 53 cent betalen. Dat noem ik pas een waardevermindering. Maar daar kunnen de Thaise mensen niets aan doen.

  • @ de renteverhogingen van de Centrale Bank moet ook zorgen voor een waardedaling van de baht. Immers Thailand is afhankelijk van de export. Voor expats en toeristen zal de devaluatie van de baht de inflatie enigszins compenseren. Maar als je alles bij elkaar optelt en aftrekt dan blijft er onder de streep minder over 😉

 5. Johnny zegt op

  Is het probleem niet wereldwijd? Dat je minder met je geld kunt doen?

 6. rene zegt op

  Het stijgen van de voedselprijzen is inderdaad een wereldwijd probleem. Het is m.i. niet te wijten aan te veel volk op de aarde, maar wel aan de landbouw. Het is interessanter en het rendeert beter gewassen te kweken met een industrieel doel, zoals biodiesel en aanverwanten, dan voor voedselconsumptie.

 7. l.lagemaat zegt op

  Vorig jaar is de rijstproduktie onder grote druk komen te staan.
  Droogte in Australië en wateroverlast in Thailand.
  Thailand heeft rijst moeten importeren vanuit Laos en Cambodja,
  zodat de rijst in Thailand in prijs gestegen is.
  De olie-export wordt sterk beïnvloed door politieke onrust en ontwikkelingen
  in het middenoosten,waardoor de prijzen erg wisselen.
  Vliegtickets worden duurder,maar ook veel industriele produkten.
  Dit heeft o.a. zijn weerslag op de toeristenindustrie,zie Thailand,in hotels,
  restaurants,taxi’s enz.waardoor veel mensen minder inkomen hebben.
  Wat ook meespeelt is dat de Thaise bath aan de dollar gekoppeld is en de
  Euro beinvloed wordt door de olieprijzen.
  Door deze en andere factoren zullen ook de prijzen in Thailand (lees bath)
  veranderen.

  groet,

  Lodewijk

  • marco zegt op

   Geachte Lodewijk,ik ben het op bepaalde punten totaal niet met u eens en ik zou gaarne willen weten waarop u die bevindingen op baseert?Ten eerste is de thai baht al heel lang meer gekoppeld aan de us dollar,is wel geweest en daarna is de baht aan het goud gekoppeld.Die tijd is ook voorbij!De baht is al jaren een hele sterke munt die totaal los staat van andere valuta.De euro,Engelse pond en DE DOLLAR zijn allemaal in waarde gedaald waarbij gezegd dient te worden dat d iedere keer goed terug komt.dat doet de dollar en de pond Niet!Als u goed bekijkt wat de waarde NORMAAL gesproken is voor de euro dan kom je uit op 44,00.Ik dacht dat die nu op 43,80 staat.Dit is een vrij normale koers voor de euro en ook goed op waarde geschat.Dat die in november en december op 38 stond dat is gewoon extreem laag en dat hebt die ook hersteld in de afgelopen maanden net zoals die in 2008 op dik 50 stond!Dat is extreem hoog!En dan komt de kunst:als je geld hebt dan moet je thai baht gaan kopen!Net zoals de beleggers goud kopen als die extreem laag staat en verkopen als die extreem hoog staat!De dollar krijgt de laatste tijd weer flink klappen van de euro(klein herstelletje tussendoor en de baht blijft relaxt bengelen tussen de 43,20 en de 43,80.als het waar zou zijn dat die gekoppeld was aan de dollar was die nu wel 47,00 waard geweest.Verder wordt de euro niet beinvloed door de de olieprijs.want 3 weken geleden toen een ruw vat olie voor de eerste keer 3 dagen onder de 100 dollar grens stond(99,80)de dag werd de olieprijs beinvloed door de valutamarkt omdat de verwachting was dat de economie groeide in de eurozone.de olie is wel een dollarprodukt.Door de zwakke dollar werd de dollar-gedateerde olieprijs goedkoper voor andere valuta!!Maar slepende zorgen om overheidsschulden gaf de dollar de ruimte terrein terug te winnen en zakte de olie prijs verder weg naar 97 dollar per vat.toen overstroomde de mississippi en door angst omdat men pijpleidingen en terminals ging sluiten en men bang was zonder olie te komen zitten ivm bevoorrading ging men massaal olie kopen en steeg de olie weer naar de slotkoers van 99,65 dollar.dus de euro is echt niet gekoppeld aan de olie want die bleef lekker stabiel.een lang verhaal maar met wat speurwerk en wat rtl z en wat harry mens businessclass komt men een heel eind naar de waarheid.dus andrew om jouw uit je droom te helpen:de baht is Niet gekoppeld aan de dollar,je twijfels waren gerechtvaardigd

   • marco zegt op

    sorry,2 onduidelijke dingen,1x het woordje niet vergeten en bij de d moest staan de euro.
    mijn excuses

 8. andrew zegt op

  helder verhaal van lodewijk. hebben we weer wat van opgestoken.maar klopt het dat de baht nog steeds aan de dollar gekoppeld is?dat is het enige van jouw leerzaam verhaaltje waar ik mijn twijfels over heb.wie helpt me uit de droom?

  • Hans van den Pitak zegt op

   Andrew, Marco heeft je al uit de de droom geholpen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website