Het grote hamsteren (van rijst) is begonnen

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: , , ,
7 september 2011

Zoals te verwachten was toen de regering bekend maakte het hypotheeksysteem voor rijst op 7 oktober te willen invoeren: naar schatting 3 miljoen ton rijst wordt door exporteurs, handelaren en molenaars achtergehouden om dadelijk te profiteren van de hogere prijzen die het systeem biedt.

In het hypotheeksysteem, dat het prijsverzekeringssysteem van de Democraten vervangt, betaalt de regering via de Bank of Agriculture and Agricultural Cooperatives 15.000 baht voor een ton witte paddy (ongedopte rijst) en 20.000 baht voor Hom Mali (jasmijnrijst). De prijs van gedopte rijst stijgt als gevolg daarvan van 16-17 baht deze week naar 26 baht per kilo en Hom Mali van 30 naar 37-38 baht.

CP Intertrade Co, een van de belangrijkste rijstverkopers en exporteurs, wil niet zeggen hoeveel rijst ze in voorraad heeft anders dan: voldoende om een constante levering aan de consument te garanderen. Sumeth Laomoraphorn, chief executive van CP (bron van de schatting van 3 miljoen ton), veronderstelt dat niet alle handelaren zullen profiteren van de rijst die ze in voorraad hebben, omdat de marktprijs niet onmiddellijk stijgt.

Hoeveel de industrie in haar zak steekt door de stijgende prijzen is onbekend, maar een bron bekend met de markt verwacht dat de hamsteraars meer dan 20 miljard baht zullen verdienen, gebaseerd op een prijsverhoging van 10 baht per kilo.

Sumeth voorspelt dat het volume van de Thaise export met 20 procent inkrimpt als gevolg van de hoge hypotheekprijzen, maar dit nadeel wordt weer gecompenseerd door hogere verkoopprijzen.

Hij verwacht dat volgend jaar 8 tot 9 miljoen ton rijst wordt verscheept tegen 11 miljoen ton dit jaar, maar de inkomsten stijgen 30 procent in overeenstemming met de paddyprijs. ‘Local consumers as well will have to pay extra. There will be no cheap rice any more.’ Niettemin steunt Sumeth het hypotheeksysteem omdat het gunstig is voor de boeren.

CP is een van een handjevol exporteurs dat in het verleden [toen het hypotheeksysteem ook gold] op grote schaal profiteerde van rijstverkopen door de overheid. Het bedrijf verwacht dat zijn inkomsten door het [heringevoerde] systeem met 10 procent zullen toenemen.

www.dickvanderlugt.nl

7 reacties op “Het grote hamsteren (van rijst) is begonnen”

 1. Thailandganger zegt op

  Op mijn laatste vakantie heb ik voor het eerst zwarte rijst gezien. Volgens mijn schoonvader het goud onder de rijst. Moeilijk te maken maar erg gezond en qua prijs een uitstekende inkomsten bron. Ik heb even wat zitten pellen en de korrel is inderdaad pik zwart. In eerste instantie dacht ik dat hij zilvervlies rijst bedoelde, maar dat was niet zo.

  Ik heb hem nog nooit gegeten. Heeft iemand meer bijzonderheden over?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik eet elke dag een mengsel van zilvervlies, roodbruine en bijna zwarte rijst. Gezond vanwege vitamines en vezels en met een lage glycemische index. Witte rijst bestaat , net als witbrood en witte suiker uit snelle koolhydraten, zonder enig nut.

  • Henk B zegt op

   Beste Thailand ganger, in Nederland kun je bij de Surinaamse retaurants zwarte rijst kopen, al jaren, moet je echt eens proberen.

   • Thailandganger zegt op

    Ha Henk, dank voor de tip.

 2. Song zegt op

  Interessante reacties over gekleurde rijst, ik las in het vliegtuig nog over andere rijst http://www.prthaiairways.com/thaiair_4p/front/news_detail.php?lg=en&dng=1231

  Maar dit stuk gaat mijns inziens over speculanten die over de ruggen van boeren en burgers fiks geld verdienen, bandieten!

 3. Peer Steen zegt op

  Ik begrijp de motivatie van de regering niet! Zoals ik het lees zijn er alleen maar verliezers en werkt dit systeem fraude in de hand. Een dergelijke prijsverhoging is nogal wat, zeker voor de armere gezinnen. Kan iemand mij uitleggen wat de beweegredenen van het hypotheeksysteem zijn?

  • dick van der lugt zegt op

   @ Peer Ja, dat vraag ik mij ook af, want slechts een klein deel van de boeren profiteert van het systeem. Zie voor alle commentaren: http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=11697


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website