Melder: Jacobus

Idioterie bij immigratiekantoor Prachin Buri. Al vele jaren ga ik naar immigratiekantoor Prachin Buri om de verlenging van mijn verblijf met een jaar te regelen. Ik heb een Non-immigrant O (retired) visum. Dat was in voorgaande jaren met een bezoekje zo gepiept. Aanvraagformulier, paspoort + copies van de belangrijkste bladzijden, ondersteuningsbrief van de ambassade betreffende mijn inkomsten, bewijs waar ik woon. Klaar. Maar sinds kort is de bezetting van het kantoor voltallig gewijzigd. Er gelden nieuwe regels.

Vooraf kijk ik altijd even op de website van het Ministry of Foreign Affairs , niets veranderd ten opzichte van vorig jaar met betrekking tot verlenging van de verblijfsperiode. Echter, daar denkt de nieuwe crew van het kantoor anders over. En ik weet dat een immigration officer aanvullende documenten mag vragen.

Hieronder de documenten die Prachin Buri wil hebben:

 • Uiteraard het aanvraagformulier.
 • De ondersteuningsbrief van de Nederlandse ambassade qua inkomen, of andere financiële middelen. De handtekening van de ambassade medewerker op deze brief moet gelegaliseerd worden door Consular Affairs van het Ministry of Foreign Affairs in Bangkok.
 • Een lijst met al mijn banktransacties van de afgelopen 12 maanden van mijn Nederlandse bankrekening.
 • Copies van alle bladzijden van mijn paspoort (ook die paar nog lege bladzijden).
 • Copy van de originele visum toekenning door de Thaise ambassade in Den Haag. Dat was tijdens de coronaperiode een apart document. Niet in het paspoort geplakt.
 • Copy van mijn huwelijkscertificaat, ondanks dat ik een visum heb op basis van retirement.
 • Copy van de ID-card van mijn vrouw.
 • Een formulier waarin staat onder welke voorwaarden de verlenging van mijn verblijfsduur geldt. Invullen en ondertekenen.
 • Een formulier waarin de penalties staan als ik de voorwaarden schend. Invullen en ondertekenen.
 • Een formulier, geheel in het Thais, waar ik de betekenis niet van ken, dat door mijn vrouw is ingevuld. Maar blijkbaar gaat het over ons huis, want ze heeft er een situatieschets bij getekend.

Dat alles komt op een totaal van 51 A4’tjes!!

Toen ik alles had ingeleverd begon de ambtenaar driftig te stempelen, waarna hij mij bij zijn loket wenkte. Op ieder A4’tje had hij een kadertje gestempeld waarin ik mijn handtekening moest zetten. 51 ×.

Daarna werd door het oog op zijn balie nog een foto van me genomen en kreeg ik na een half uur mijn paspoort terug met de gewenste verlenging van mijn verblijfsperiode. O ja, en uiteraard 1900 baht aftikken.


Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

11 reacties op “TB Immigration Infobrief Nr 025/23: Immigration Prachin Buri – Jaarverlenging Retired”

 1. Jos K. zegt op

  Nou, dan voel je jezelf ongeveer als een gedetineerde.
  Ik ken dat gevoel als je van binnen kookt maar toch rustig moet blijven.
  Bankafschriften van de Nederlandse bank, het moet niet gekker worden.

  Groet,
  Jos K.

 2. william-Korat zegt op

  Er staat eigenlijk maar een gek ding in en ja, dat zijn de afschriften van je Nederlandse bank.
  Kwam hier de laatste keer uit op 33 stuks À 4
  Ook als retirement.
  Denk dat punt twee en drie gekoppeld zijn, men wil zowel een overzicht van Nederland als Thailand hebben, om te controleren of dat parallel loopt.
  Heb trouwens zelf hier het gewenste bedrag op een Thaise bank en daarnaast een bankaccount voor dagelijkse zaken.
  Kopieën en verder bank statement van twaalf maanden.
  Punt zes heb ik vele jaren terug ook wel eens moeten tonen [uittreksel plus boekje]
  Papieren die je partner tevens huiseigenaar moet tekenen is ‘normaal’ tegenwoordig.
  Ben je echt vrijgezel mag je je landlord meenemen.
  Alles in het Thais.

  Zie het zo Jacobus, je had al die vorige keren een makkie.

  • Jos K. zegt op

   Dus jij vindt copieen van lege pagina`s niet gek?
   Gelegaliseerde handtekening van de ondersteuningsbrief. …

   Er was hier op Thailandblog ooit eens een item over ambtenaren in uniformen.

   Als er iemand een facebookpagina aanmaakt stupid-government-rules-for-falang dan heb je meteen een goedlopende website.

   Groet,
   Jos K.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Jacobus en Jos K., legalisatie van de ambassadebrief is in een aantal immigration kantoren al jaren heel normaal; daar is niets nieuws aan.

    En maak jij, Jos K., maar lekker een klaagpagina op facebook over die ambtenaren! Die kunnen ook lezen en dan krijg je volgende keer meer vragen. Lekker doen dus!

    Trouwens, een heel goeie ambtenaar hoor! In een half uur 51 A4-tjes controleren, dat kunnen er maar weinig…

   • william-Korat zegt op

    Jos K

    Wat ik normaal vindt, is eigenlijk onbelangrijk, hun bepalen.
    Heb in die 15 jaar visum verlenging al veel ‘extra’ eisen voorbij zien komen.
    De kleur van mijn pen afkeuren was er jaren terug een waar ik ook even tot twintig voor moest tellen.
    Men deelt in Korat tegenwoordig een eisen/regels A 4 uit die ik voortijdig ophaalt en tijdens het verlengen van het visum is er hulp indien gewenst, daarna eerste controle en dan krijg je een nummer voor de echte controle, indien goedgekeurd.
    Werkt goed.
    Een pagina verder [dus een lege] als je laatste stempels kopiëren, omdat die paspoort pagina’s genummerd zijn en men niet ‘zomaar’ een pagina gebruikt, maar opvolgend om te stempelen is normaal.
    Het restant is een tikkeltje overdreven, zeker als je net een nieuw paspoort heb.
    Maar het is ‘u vraagt wij draaien’ in Thailand.
    De meeste ‘domme’ eisen zijn trouwens vrijwel altijd aangepraat door buitenlanders die wel even aan die Thaise ambtenaar uitleggen hoe wij dat thuis doen.
    Papieren aanleveren waar niemand om gevraagd heeft en adviezen uitdelen die nergens op slaan of nog erger met boerenslimheid onder uit proberen te komen.
    Vooral op het gebied van financiële eisen heeft men die ambtenaar zelf ‘slim’ gemaakt.
    Wat je zaait oogst je, helaas ja.
    Zorg dat je vocabulaire niet verder komt als ja of nee en dank u en een glimlach, en geef ze niet meer als dat men vraagt.
    En voor dat je begint te stuiteren.
    Ik heb het over vele nationaliteiten die hier wensen te blijven met een verlenging.

 3. Pater zegt op

  Wordt tijd om naar een ander land te verkassen,krijg er steeds meer moeite mee om hier te verblijven,moet niet gekker worden,en dan hier lezen op het blog,dat thailand high ranking staat op een of andere lijst,waar gepensioneerden zo fijn kunnen leven,ik geloof hier daadwerkelijk niets van.

 4. matta zegt op

  Er zal nog heel veel inkt vloeien over het onderwerp immigratie. Ronny zal nog lang menige vraag kunnen
  beantwoorden.

  Ik begrijp dat op een paar uitzondering na ( die zijn er altijd) velen gefrustreerd zijn op de vereisten, de werkwijze etc van de immigratiedienst temeer er geen standaardisatie is en ieder kantoor zijn eigen regels hanteert.

  Men mag nog zo goed zijn best doen om in orde te zijn als men op een persoon botst die per toeval met het verkeerde been uit bed gestapt is kan je bloeddruk pijlsnel stijgen.
  Men moet niet noodzakelijk op zo een persoon stuiten het is voldoende dat er één of andere chef zijn eigen regels oplegt en de rest volgt zonder morren met oogkleppen De chef zegt ik wil dit of dat en er wordt niet vanaf geweken al is de logica ver te zoeken

  Heeft het dan überhaupt zin om in discussie te gaan of om U zenuwachtig te maken?
  Als ik naar de immigratie ga en rondom mij kijk zie ik soms ouderen die zich als het ware staan te prostitueren voor die stempel .

  Na jaren verblijf hier tracht ik ook mijn paperassen en dan nog in tweevoud in orde te hebben.Ook ik ben al een paar maal met het spreekwoordelijke kluitje in het riet teruggestuurd. De dag nadien sta ik er terug en overhandig hetzelfde dossier en zoals een donderslag bij heldere hemel is het wel in orde.

  Heb hier alvast geleerd te relativeren. Wat vandaag niet kan is morgen vanzelfsprekend.

  men kan zich geagiteerd voelt bij de immigratie bij het feit dat de elektriciteit meer dan 120 dagen per jaar uitvalt bij het rijgedrag van de Thais bij het hanteren van dubbel prijzen kortom bij nog honderden zaken hier. En spijtig genoeg kunnen wij het niet nalaten om het ons niet aan te trekken het ware beter om foert te zeggen..

 5. GeertP zegt op

  Volgens het onderstaande artikel vandaag uit de Bangkok Post gaan we in de toekomst nog veel meer hindernissen krijgen voor de jaarverlenging, of je hiermee de criminelen buiten de deur houdt betwijfel ik, de gewone man zal hier wel de dupe van worden.
  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2621273/driving-out-the-gangs

  • RonnyLatYa zegt op

   Zijn wensen ventileren is nog wat anders dan dat het ook echt zal gebeuren natuurlijk
   “Good guys in, bad guys out” is nog een slogan van Big Joke dat al sinds 2017 of zoiets is ingevoerd.

   Dat de financiële eisen ooit eens zullen worden opgetrokken zou me echter niet echt verbazen, want is geleden van 1998. Als ze hetzelfde systeem dan toepassen als toen dan blijven zij die reeds een jaarverlenging hebben onder de oude eisen vallen. Voor zover ze jaarlijks blijven verlengen natuurlijk.

   Maar door zijn uitspraken zullen de toog gesprekken weer druk zijn, want gegarandeerd vanavond zal daar iemand al wel beweren dat de eisen opgetrokken worden en dat die dat weet uit “goede bron” .
   Ik verwacht dat men er zelfs al bedragen gaat bij verzinnen…

   Benieuwd wanneer ik hier eerste vraag ga krijgen of het waar is dat de eisen opgetrokken zijn en of dat bedrag juist is.
   Niettegenstaande er nog helemaal niets van aan is….

   Waar men misschien beter zou over nadenken is deze zin en daar waarschuw ik al langer voor.

   “a lack of inspection of bankstatement by immigration bureaus (IB) officers also leaves rooms for some foreigners to window-dresstheir bank accounts . Some even get help from visa agencies or IB officiers…”

   Het is weer een waarschuwing die men ernstig kan nemen, of wat men kan weglachen wat gebruikers daarvan meestal doen.
   Maar men doet er maar mee wat men wil natuurlijk. Maak me trouwens ook niet uit.

   https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2621273/driving-out-the-gangs

 6. bennietpeter zegt op

  Moderator: off-topic

  • Moderator: off-topic


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website