Dag in Cha am en Tha Yang Immigration

Lekker vroeg op mijn blue bike naar de dag markt, bike over de middenberm van de weg onder construction gesleept, ging goed, wel een dingetje nu dat oversteken. Gebruik soms mijn honden-wegmep-stok om het verkeer te ‘vragen’ mij een kans te geven veilig over te steken. Hup stok omhoog, beetje zwaaien en dat werkt best wel aardig. Soms denk ik, respect voor a. vrouw op leeftijd of b. respect voor farang of beiden.

Mandje vol met groente en fruit, altijd leuk die markt, e.e.a. steekt indrukwekkend de mand uit, ook dat helpt bij het oversteken. Zo’n vrouwtje met volgeladen mand met boodschapjes, wild zwaaiende met een stok, fiets aan de hand… daar moet wel iets mis mee zijn, geef haar de ruimte!! Hup naar huis, alles in de fridge en hup naar de zee. Die was weer goddelijk vandaag.

Intussen vraag ik me af, ga ik vandaag of morgen voor mijn visa extension, best lastig om je uit iets goddelijks te slepen, morgen kan die extension ook nog. Dan verneem ik dat het de Big Buddha Day is morgen, waarschijnlijk is Immigration dicht. O.k. ik moet dus vandaag. Onderweg moet ik nog een pasfoto laten maken, die pakt wonderbaarlijk verjongend uit. Alle rimpeltjes zijn weggewerkt, alle kleur op mijn gezicht ook, dat laatste kan mij niet deren.

Nu nog even mijn laatste 30 dagen binnenslepen, DACHT ik. Ik kwam Thailand binnen op een 90 dagen Retirement O visa single entree, via Ranong-Myanmar had ik een exemption gekregen, 30 dagen, en wist dat ik die nog kon verlengen. Echter, wat ik niet wist was dat ik een brief van eigenaar logeeradres moest hebben en velen met mij wisten dit ook niet. De een na de ander werd weggestuurd. Kom over twee dagen maar terug met dit bewijs. Ja hallo Immigration police officer, morgen verloopt mijn exemption, dan bent u dicht, (hun website vermeldde overigens dat ze misschien aangepaste openingsuren hebben) maar zit ik met een overstay van weer 500 Baht. Ik heb geen auto, moet met de minibus terug, en mijn eigenaar is a teacher dus ik krijg dat niet voor elkaar vandaag.

Ik schiet gelukkig in een bibber de bibber stress zodat de man nog enigszins lief is door eigenaar te bellen om te vragen of ze naar Immigration wil komen. Ik moet alvast papier invullen, maar druk van de zenuwen direct met punt van pen dwars door het formulier heen. Dus vult hij dat dan maar verder in, die schat.

Wachten nu, intussen 4 anderen weggestuurd, ook een Australische vrouw met 3 jengelende kinderen, pftttt ik mag nog blij zijn dat ik kan wachten!!

Het geeft wel een band zo met lotgenoten, een Thaise vrouw zegt met een knipoog Welcome in Thailand en ik ontmoet een landgenoot die de Wildlife Friend Foundation heeft opgericht heeft er o.a. olifanten en beren waar zij zich over bekommeren.
Mijn eigenaresse is inmiddels gearriveerd, na veel papiergeritsel, ik heb hier al een dossier en ben er maar 5 maanden !!! Komt alles in orde. Al met al een soort van ‘leuke dag’…

Johanna in Cha am

Melding : Johanna
Betreft : Tha Yang (Phetchaburi) Immigration

Reactie RonnyLatYa

– Bij een verlenging vraagt men ook een bewijs van je adres, zelfs als het een verlenging is van een verblijfsperiode bekomen met “Visa Exemption”.

Bij een langere verlenging dan 30 dagen, soms zelfs een kopie van de ID kaart van de eigenaar en soms moet de eigenaar zelfs een bewijs van eigendom leveren.

Bovendien zal ze ook moeten bewijzen dat ze je gemeld heeft met het TM30 formulier. Kon haar misschien zelfs een boete kosten indien ze dit niet gedaan heeft.

– Wanneer een Immigratiekantoor gesloten is, om welke reden ook, kan je nog steeds de eerstvolgende werkdag je verlenging aanvragen. De dagen dat ze gesloten waren zullen dan niet aangerekend worden als “Overstay”. Wel de eerstvolgende werkdag gaan. Ga je later zal de ganse periode aangerekend worden als “Overstay”.

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie.

Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

7 reacties op “TB Immigration Infobrief 008/19 -Tha Yang (Phetchaburi) Immigration”

 1. Geertg zegt op

  Het valt op dat veel mensen tot de laatste dag wachten om een extension te halen bij de immigration. Dit zorgt voor veel onnodige spanningen. Gewoon een aantal dagen eerder gaan. Dan is er altijd tijd om benodigde documenten alsnog te gaan verzamelen.

  Ook voorkom je hierdoor dat je door foute informatie van alle zg Thailandkenners in de problemen komt.

 2. Johanna zegt op

  Geert, je hebt wel een punt, echter ik wilde zolang mogelijk blijven en heb de volledige verkregen 30 dagen nodig voor ik eruit vlieg…ik kon dus niet gaan schuiven…Bovendien was ik eerder bij immigration om informatie geweest . Dit nadat ik door een zg thailandkenner op de hoogte was gebracht van het feit dat een exemption via Ranong- Myanmar niet meer mogelijk zou zijn per 1 Januari, iets dat NIET waar blijkt te zijn. ..

  Toen heb ik, bij immigration direct gevraagd wat ik bij een volgende verlenging nodig had……Uw paspoort, copie daarvan, pasfoto en 1900 baht werd mij verteld, kreeg NIETS te horen over , opnieuw, een bewijs van woon adres ….ik wist ook dat verhuurster mij wel degelijk eerder had aangemeld dacht dus dat ik alles correct gedaan had….nu had ik wel met een vingertje daar kunnen wijzen naar de man die me niet goed had ingelicht bij immigration maar dat leek me zinloos. ….

  • Herwin Buyl zegt op

   Beste Johanna, ik ben het volledig met U eens. Het is niet alleen bij Immigration, als je informatie vraagt, dat ze niet alles correct uitleggen, welke kopie’s en bewijsstukken je moet meebrengen. Ik heb dat ook meegemaakt in het Landoffice in Pattaya, ik had informatie gevraagd wat ik allemaal nodig had van kopie’s en bewijsstukken voor een aanpassing van een eigendomsakte van een Condo, voor de Akte op naam te zetten van mijn echtgenote, met Usufruct op mijn naam (Vruchtgebruik) omdat er dan geen problemen zijn als ik kom te overlijden.Ik had alles netjes in tweevoud gekopieerd, toen het dan zover was voor de aanpassing te laten uitvoeren, vroeg de NORSE dame aan het bureel nog 2 andere kopie’s, waar ze niets over gezegd hadden, toen ik de informatie had opgevraagd. Wij moesten dus nood gedwongen terug komen met de nodige, ontbrekende kopie’s, we moesten daarvoor wel eerst terug naar Sara Buri, +- 440 km, heen en terug, want wij wonen daar. Ik ben wel op een andere dag terug geweest naar het Landoffice.DAT werkte deftig op mijn systeem.! Ik heb dat, na 15 jaar Thailand wel al leren aanvaarden, want U kwaad maken doet toch niets uit.!! Het systeem Thailand moet je aanvaarden zoals het is.!! Maar ik erger me nog dikwijls aan sommige dingen die ik hier meemaak.!!

 3. George zegt op

  Heb eind vorige maand mijn eerste 90 dagen melding gedaan in Thayang.
  Ben 3 maanden geleden naar Cha am verhuist en wilde mijn TM30 destijds doen
  Maar dat werd een TM28.
  Bij mijn 90 dagen melding was het druk en een rommelig gedoe, met teveel mensen
  in een kleine aparte ruimte. Paspoort en formulier afgeven bij desk 1(er is geen nummer voor desk1)
  dit doet men gewoon zonder volgorde.
  Hier kijkt men of alle papieren compleet zijn.
  Vervolgens wordt het afgegeven bij desk2 dan naar desk3 alwaar de bepalende beambte zijn goedkeuring
  wel of niet geeft.
  Vervolgens weer naar desk 2 alwaar het weer retour gaat naar de houder van het paspoort.
  In deze ruimte worden 3 zaken behandeld dacht ik. 90 dagen, notification of stay en de zogenoemde retirement visa.
  Naast farang zaten er buiten en binnen ook nog veel birmezen.
  Kortom druk en ligt chaotisch. Ik zag (hoorde) meerdere mensen weggestuurd worden omdat hun notification of stay niet op orde was.
  Ik had dus zelf geen TM30 maar een TM28 en dit was oke.
  Vervolgns nog certificate of residence aangevraagd, niet in deze ruimte, hier geen chaos, en snel geregeld.
  Al met al effe wennen,ik weet ook niet of dit een normale dag of extra drukke dag was.
  Groet George

  • RonnyLatYa zegt op

   TM28 is dan ook voor een verandering van adres te melden. Een verhuis dus.
   Moet door de persoon zelf gemeld worden, maar dat ontslaat de eigenaar van de woning van je nieuwe adres niet van de TM30 melding. Of dat moest één en dezelfde persoon zijn. Dan volstaat de TM28.

   Een TM47 is een 90 dagen melding en staat daar normaal los van. Een 90 dagen melding is bij een ononderbroken verblijf van 90 dagen in Thailand. Niet van 90 dagen verblijf op een bepaald adres.

   Wat wel gebeurt, is dat als men een TM28 gaat melden (een verhuis dus), de immigratieofficier meteen dit ook registreert als een 90 dagen melding. Je krijgt dan een briefje mee met de datum van de volgende 90 dagen melding. Dat is dan 90 dagen na de TM28 melding en niet na een 90 dagen perioden van ononderbroken verblijf in Thailand.
   Niet echt correct, maar als ze zeggen dat je op die dag pas hoeft terug te komen is dat ok.
   Als iedereen maar gelukkig is 😉

 4. klaas zegt op

  Kan zijn dat ik het mis heb maar volgens mij maakt het niets uit wanneer je de extensie aanvraagt. Dit beteket dan de extra 30 dagen pas ingaan nadat het eerdere visum is verlopen. Zelf ga ik altijd ruimschoots op tijd en heb zobgeen problemen. Ik kom binnen met tourist visa en verleng die 1 maal met 30 dagen en nogmaals met 60 dagen omdat ik getrouwd ben. Misschien is het bij mijn visa anders…

  • RonnyLatYa zegt op

   Je verlengt nooit je visum, maar je verblijfsperiode. Ook jouw visum is daar niet anders in….

   Sommige immigratiekantoren zullen de aanvraag voor een 30 of 60 dagen verlenging pas aanvaarden een week of 14 dagen voor afloop. Maar dat is een zuiver lokale beslissing. Net zoals het een lokale beslissing is om de aanvraag van een jaarverlenging pas 30 of 45 dagen voor afloop te aanvaarden.

   Een verlenging zelf zal altijd starten aansluitend op de verblijfsperiode. In die zin maakt het niet uit wanneer de aanvraag wordt ingediend. Je zal nooit iets winnen of verliezen.

   Sommige immigratiekantoren zullen ofwel 30 dagen verlenging toestaan, ofwel een 60 dagen verlenging indien gehuwd. Niet de beide, omdat je de verblijfsperiode bekomen met een toerist visum normaal maar eenmalig kan verlengen.
   Laten ze lokaal de twee verlenging toe dan is dat goed voor u, maar dat zal zeker niet overal het geval zijn. Maar je kan er maar je voordeel mee doen indien ze dit wel doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website