Melding: Jan
Betreft: Immigration Jomtien

Na een aantal jaren in Thailand te hebben verbleven met een “retirement visa” leek het me een goed idee mijn recente huwelijk met een Thaise te benutten voor het verkrijgen van een “marriage visa”. In het verleden verkreeg ik het “retirement visa” door Baht 800.000 voor 3 maanden vast te zetten op een deposito rekening.

Met de nieuwe regels (in een formulier aan mij afgegeven door Immigration in Jomtien op 3 Jan. 2020) is dit 2 maanden 800.000 voor de aanvraag en 3 maanden na de aanvraag, en daarna voor de rest van het jaar B 400.000. Voor een “marriage visa” is slechts Baht 400.000 vereist gedurende 2 maanden voor de aanvraag.

Om zeker te zijn over de verdere vereisten bezocht ik Immigration 3 keer. Gelukkig is desk 6 voor “marriage visas” meestal beschikbaar dus het is niet nodig in een lange rij te wachten. De eerste keer weigerde de dame om mij te woord te staan. Mijn vrouw moest dit regelen. Er waren verder allerlei onduidelijkheden en interne tegenstrijdigheden in de formulieren zoals: “criteria: the applicant must have no less than THB 400.000 deposited in a Thai bank for 3 months” en iets eronder “Supporting documents: evidence of a balance of no less than THB 400.000 in the bank account for the past 2 months (dit blijkt correct)”.

Na op 2 en 3 januari een paar keer weggestuurd te zijn voor nog een document of copie was dit de formule die uiteindelijk werkte: de originelen + twee getekende sets copien van paspoort, ingevuld TM 7 formulier met pasfoto, bankstatement + copie laatste paginas bank boekje, marriage statement, ID van mijn vrouw, house book met bewijs van haar adres, chenot van mijn condo, blue book (house book), fotos van ons samen bij en in ons appartement (voor de ingang, in de woonkamer, in de slaapkamer), en een geschetste kaart met de lokatie van de woning.
Helaas kreeg ik echter niet een visum. De dame van desk 6 plaatste tot mijn grote verbazing bijgaande stempel in mijn paspoort: “application of stay is under consideration of Immigration Bureau. Applicant must contact office again on 03 Feb 2020” (issued on 03 Jan 2020).

Mijn vrouw vroeg om uitleg en vertaalde summier: tot 3 februari mogen we niet het land verlaten, en we moeten thuis blijven of in de onmiddellijke omgeving. We kunnen in de komende weken een telefoon bericht verwachten van een immigration inspector met het verzoek binnen een uur thuis te zijn voor een inspectie bezoek. De dame verklaarde ook dat volgend jaar de procedure identiek zou zijn.

Onze reis door Noord Thailand en Laos later deze maand moeten we nu dus annuleren! In feite hebben we een maand huisarrest gekregen van Immigration. Bij navraag bleek het onmogelijk om de aanvraag te annuleren en alsnog een extension van het retirement visa te regelen.

Hadden we dit kunnen weten? De formulieren, zowel als de verschillende dames bij Immigration die we vooraf om informatie vroegen, maakten hiervan op geen enkele wijze melding.

Mijn vragen aan de lezers van Thailandblog: zijn er identieke ervaringen? Hoe snel komt (in Jomtien/Pattaya) de Immigration inspector op bezoek? En komt hij/zij inderdaad? Is het mogelijk onmiddellijk na dat bezoek het visum te verkrijgen, of moet sowieso tot de vermelde datum worden gewacht? Is de procedure het volgende jaar inderdaad identiek?


Reactie RonnyLatYa

De procedure is heel normaal voor een “Thai Marriage Extension”. Het is ook heel normaal dat er met een “Under consideration” stempel wordt gewerkt. Dit geeft immigratie de tijd om je dossier te behandelen en bepaalde gegevens te controleren. En huisbezoek is daarbij ook heel normaal. Wanneer ze komen hangt af van het aantal aanvragen dat ze te behandelen hebben.

Uiteindelijk zal die “Under consideration” stempel geen invloed hebben op de duur van je verlenging. Je wint of verliest er dus niets bij. Je kan vragen na het bezoek of je de verlenging vroeger mag komen afhalen.

Wat het bedrag op de rekening betreft. Officieel moet het bij een “Thai marriage” 2 maand voor de aanvraag op de rekening staan. En men kan ook vragen om aan te tonen of het nog wel op de rekening staat bij het afhalen van de definitieve verlenging. In Kanchanaburi is die twee maand echter allen van toepassing bij een eerste aanvraag. Bij vervolgaanvragen moet het er drie maand voor de aanvraag op staan. Niet volgens de officiële regels maar weer zoiets dat men lokaal beslist heeft.

En ja volgend jaar is gans die procedure er opnieuw.

Ik heb dat trouwens op TB al meerdere malen behandeld. Ook de waarschuwing dat er met een “under consideration” stempel wordt gewerkt.

o.a. hier TB Immigration Info brief 024/19 – Het Thaise visum (8) – Het Non-immigrant “O” visum (2/2)

https://www.thailandblog.nl/dossier/visum-thailand/immigratie-infobrief/tb-immigration-info-brief-024-19-het-thaise-visum-8-het-non-immigrant-o-visum-2-2/

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “TB Immigration Info Brief 001/20 – Immigration Jomtien – Thai Marriage Extension”

 1. Happy man zegt op

  Bedankt voor de goede uitleg, ik heb het een aantal jaar geleden ook aangevraagd en het ging toen ook heel moeizaam, daarna heb ik de gewone weg bewandeld met jaaropgave van AOW en Pensioen. Toen moest er ook een buurman of bekende bij zijn die kon aantonen dat hij/zij ook in de buurt woonde en kon bewijzen dat ik inderdaad op het aangegeven adres woonde, dat vind ik in Uw uitleg niet terug, kan ik daaruit opmaken dat de getuigen niet meer nodig zijn.

  m.v.g.
  Happy man

  • RonnyLatYa zegt op

   Dat zijn dikwijls lokale eisen. Omdat een immigratiekantoor dat niet eist, wil niet zeggen dat het ergens anders ook niet meer gevraagd wordt.
   Zo moet ik in Kanchanaburi wel een getuige meebrengen.

  • Jan zegt op

   Klopt, ik ben een punt vergeten: in het alleen in het Thais verschafte lijstje wordt genoemd dat bij het huisbezoek een getuige moet worden geproduceerd. In ons geval kan dat personeel van het management kantoor van ons condominium zijn, of een buurman.

 2. José Vermeiren zegt op

  Waar haalt men de 800.000,00 bath
  Voor 3 maand retirement visum?,
  800.000,00 bath visum,
  Voor oa visum ok,

  Voor 3 maand?………..? .

  • RonnyLatYa zegt op

   Als je gaat verlengen op basis van retirement is er financieel geen enkel verschil tussen een verblijfperiode bekomen met een O of een O-A. En voor 1 maart 2019 was de standaard periode 3 maand voor aanvraag dat het geld moest op de bank staan bij vervolgaanvragen. Het klopt volledig wat hij schrijft.

 3. eddy zegt op

  Hoi Jan ,
  Hoe lang ben jij voor het aflopen van je oude visa naar de immigration gegaan voor aanvraag nieuw visa .
  M.v.g. Eddy

  • Jan zegt op

   Hoi Eddy, mijn retirement visa verliep op 6 Januari. Op 3 Januari vroeg ik de “marriage visa” aan. Daarmee verloor ik 3 dagen.

   • RonnyLatYa zegt op

    Je hebt nog niet eens een jaarverlening bekomen, hoe kan je dan de conclusie trekken dat je drie dagen verloren bent.
    Als men zijn werk doet zoals het hoort zal je jaarverlenging aansluiten op je vorige. En niet vanaf de aanvraag datum.

 4. timker zegt op

  De buurman of bekende uit het dorp meenemen hoeft alleen bij de eerste aanvraag! Ik mis een andere punt, nl. de verklaring van de “boss of village” dat je daar nog steeds woont + 2 getekende kopien van zijn ID en zijn Tabien baan. Voor aanvragers die al wat langer geleden getrouwd zijn in Thailand is er een “nieuwe eis” dat er 2 recente uitdraaien wordt gevraagd van de zg. “Kor.2” van de trouw documenten, om te bewijzen dat je nog steeds getrouwd ben. Deze uitdraaien zijn te verkrijgen bij de “Government of People” in iedere Amphur.

  • timker zegt op

   Mijn ervaringen zijn met Immigration in Sakon Nakhon.

 5. fred zegt op

  Wij hebben het ook even overwogen nadat we hier en daar hadden gelezen dat dat voor ons de meest simpele courante manier zou zij inzake visum.
  Niets is minder waar…..het werd ons zelf ten stelligste afgeraden door Jomtien Immigration en dit aangaande de jaarlijkse weerkerende rompslomp.

  Mocht het zijn dat de rompslomp voor 1 keer zou zijn en je nadien gerust wordt gelaten zouden we nog sterk hebben getwijfeld maar niks is minder waar. Dan valt ook nog af te wachten wat er ieder jaar ook nog eens zal bijkomen en veranderen aan de voorwaarden

  Wij blijven toch maar max 6 maanden per jaar meer in Thailand en denken er meer en meer aan gewoon te komen (ik) met een toerist visa….maken dan wel eens een reisje tussendoor.

  We hebben vrienden die verleden jaar zijn gegaan voor dat marriage visum en geloof me het is NIET simpel.
  Wij kunnen er dan ook niet bij dat zelfs al ben je een vader en echtgenoot in Thailand je nog ieder jaar om een visum moet en nog sterker je je iedere 3 maanden moet aanbieden. Ik denk dat Thailand daar wel echt de kroon spant.

  • Taruud zegt op

   Vrijwel dezelfde ervaring had ik bij IO Udon Thani in december 2019. Mij werd ten sterkste afgeraden om een verlenging op basis van marriage te doen in plaats van de retirement procedure. Het werd zo sterk afgeraden, dat het vrijwel neer kwam op een weigering; ik had alle benodigde bescheiden bij me. Wellicht is er een landelijke richtlijn gegeven om de controle op de marriage verlenging te verscherpen.

  • Jan zegt op

   Bij mijn eerste bezoek, zonder mijn vrouw, aan desk 6 (marriage visa) bij Jomtien Immigration werd ik ook niet bepaald aangemoedigd. Ondanks dat de dame niets te doen had weigerde ze met me te praten: “Your wife has to come”. Toen ik na ontvangst van mijn “under consideration” stempel bij desk 8 (retirement visa) langs ging was de response veel vriendelijker: nee, helaas kunt U niet meer terug naar een retirement visa, maar volgend jaar kan dat zonder probleem, en dat raadden wij U aan te doen want het is veel makkelijker.

   De uitleg zou inderdaad kunnen zijn dat er een nationale policy is om de relatief goedkope marriage visa te ontmoedigen. Thailand krijgt met de retirement visa gebaseerd op 5 maanden 800,000 baht plus de rest van het jaar 400,000 baht een heel goedkope permante lening in harde valuta.

  • RonnyLatYa zegt op

   Enige reden dat men een Thai marriage bij sommige immigratiekantoren niet graag zien, is omdat dit meer papierwerk behelst. Ze laten dan uitschijnen als goede raad naar de aanvrager, maar eigenlijk maakt hun dat niks uit. De echte reden is dat ze met hun kont van hun stoel moeten komen om ergens een interview of onderzoek te gaan doen.

   Meer moet je daar niet achter zoeken.

 6. Harrie zegt op

  Mede vanwege de lagere inkomenseis heb ik ook gekozen voor een Thai marriage extension. Op 3 dec 2019 met de vereiste papierkraam naar immigration Chiang Mai. Zoals verwacht kreeg ik ook een under consideration stempel tot 3 jan 2020. Mijn vorige extension o.b.v. retirement liep af op 4 jan 2020.
  We hebben geen huisbezoek gehad, wel een verzoek om ons een keer te melden in gezelschap van een Thaise getuige. Na een verhoor van een half uur was het ok bevonden en ik kreeg het verzoek om me op 3 jan te melden bij immigration. Ik had verwacht dat mijn nieuwe extension zou aansluiten op de vorige, dus vanaf 4 jan2020. Nee dus, de huidige extension loopt vanaf de datum van aanvraag, 3 dec 2019 tot 3 dec 2020. Ik geef dus een maand toe. Is dit een normale procedure of sluit het bij de volgende extension op basis van huwelijk wel aan op de huidige vervaldatum? Heeft iemand daar ervaring mee?
  groeten, Harrie.

  • RonnyLatYa zegt op

   Neen dan hebben ze een fout gemaakt. Uw nieuwe verlenging moet aansluiten op de vorige. Een “under consideration” stempel mag geen verschil uitmaken.

 7. eugeen zegt op

  Uiteindelijk is alles dus heel normaal verlopen. Als je een verkeerd document of een document te weinig bij hebt, moet je terug om het juiste document te gaan halen. Al je een paar keer moet teruggaan, wil it zeggen dat je het de eerste keer onvolledig hebt binnengebracht. Je brengt alles in dubbel binnen. Dat komt omdat 1 pakket naar Bangkok wordt gestuurd. Je krijgt dan een stempel in je paspoort van 1 maand (under consideration). omdat men in Bangkok een akkoord moet geven. Na die maand krijg je dan de echte stempel die 1 jaar geldig is. Dat men je aan het loket weigerde te woord te staan, begrijp ik niet. Ik ga in Jomtien elk jaar voor een verlenging en met mij praat men in ieder geval altijd.

 8. Jan zegt op

  Tja, er zijn verschillende dames, en hun stemming is niet altijd hetzelfde. Een vriendelijkere collega sprak wel met me, maar alleen in het Thais, wat vertaald moest worden door mijn vrouw. Ook gaven de dames verschillende informatie: een dame beweerde dat de chenot voldoende was. Een blue book was niet nodig. De laatste dame wilde die blue book wel erbij hebben dus verloren wij een dag door naar City Hall te moeten gaan voor een blue book. En mischien maakt het verschil als je voor het eerst komt.

  • Jan zegt op

   Mijn belangrijkste punt was natuurlijk het niet verschaffen, op papier of mondeling, van informatie over het voor mij belangrijkste punt: je bent een maand “under consideration” en gedurende die tijd verplicht thuis te blijven. Een buitenlandse reis is met deze stempel onmogelijk.

   • RonnyLatYa zegt op

    Op zich is een buitenlandse reis niet onmogelijk.
    Dat kan normaal als de controle voorbij is, of je moet een afspraak maken met immigratie dat je terug bent op een bepaalde datum en de controle nadien kan gebeuren.
    Wel zal je dan een “re-entry” moeten nemen en zorgen dat je terug bent voor de einddatum van je “under consideration” stempel of de afgesproken datum van controle.

    • RonnyLatYa zegt op

     Best natuurlijk immigratie inlichten hierover.

 9. André zegt op

  Moderator: Er staat duidelijk in de tekst wat je met vragen moeten doen.

 10. Adam zegt op

  Dat Jan de eerste keer “geweigerd” werd omdat zijn vrouw er niet bij was is geheel logisch. Voor een aanvraag van een verlenging op basis van marriage moet je echtgenote wel degelijk meekomen, zij moet trouwens ook een aantal documenten invullen en ondertekenen. Heel nnormale vereiste. Meer moet men daar niet achter zoeken.

  • Jan zegt op

   Mijn eerste bezoek was een aantal maanden voor de echte aanvraag en uitsluitend bedoeld om informatie te krijgen over de vereisten en de procedure.

 11. piet zegt op

  Hallo @Jan, heb je procedure met struikelblokken in Jomtien gevolgd, het kan al lastig zijn, maar wijzigen leidt ook makkelijk tot problemen, gefeliciteerd, het is toch goed terecht gekomen..
  Jan@, ik lees dat je recent in het huwelijk bent getreden, gefeliciteerd. Ik zou heel graag daarover contact met je hebben, mijn e-mail is: pietjaar2020@outlook.com
  Hoop van je te horen en hoop dat ik op deze wijze van de moderator dit mag vragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website