Er is een nieuwe controlemaatregel ingevoerd bij het aanvragen van een “Thai marriage” jaarverlenging bij Immigratie Bangkok (Chaeng Wattana).

Bij het aanvragen van een jaarverlenging op basis van “Thai marriage”, kan men de financiële eisen bewijzen met een o.a. een bankbedrag van 400 000 Baht. Dit bedrag moet dan officieel 2 maanden (speel zeker en neem drie maand indien mogelijk) op de bankrekening staan op de dag van aanvraag. Men zal dan meestal eerst een “Under consideration stamp” van 30 dagen bekomen. Dit geeft immigratie de tijd om de nodige onderzoeken te doen. Na 30 dagen, en wanneer er geen problemen zijn, bekomt men dan de definitieve jaarverlenging. Tot zover de normale gang van zaken.

De nieuwe regel is nu dat bij het ophalen van je definitieve jaarverlenging, er ook een up-date van het bankboekje moet getoond worden, dat aantoont dat het bedrag van 400 000 Baht er nog steeds op staat.

Het is geen regel die ergens in een reglement voorgeschreven staat, maar een lokale maatregel. Ook in andere kantoren kan zulke maatregel van toepassing zijn, of misschien ingevoerd worden.

Lung Addie bevestigde alvast dat het ook bij Immigratie Chumphon al een hele tijd van toepassing is.

Informeer u dus tijdig bij uw lokaal immigratiekantoor om niet voor verrassingen komen te staan bij het ophalen van uw stempel.

En laat ons weten of het in je lokaal kantoor ook van toepassing is of niet.

Bron: Thaivisa lezersbrief

Opsteller: RonnyLatYa

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “TB Immigratie infobrief 002/19 – Nieuwe controlemaatregel “Thai marriage” bij immigratie Bangkok”

 1. nico Bruinekreeft zegt op

  Gisteren visum aangevraagd hier in Phuket met de 400,000 baht 8 maart terug voor de stempel voor 11 maanden.
  niets gemeld over bank boekje.

  Nico

  • RonnyLatYa zegt op

   Bedankt, toch iemand die reageert op het onderwerp zelf.

 2. klaas zegt op

  Bij het aantonen van 800.000thbt bij verlening van het visum kwam er ook altijd een verklaring van het “hoofdkantoor” van de bank in Bangkok aan te pas, bovenop de kopietjes van het bankboek. Immi Ubon.Ik neem aan dat bij deze extra controle na 3 maanden ook weer die verklaring nodig is, of zou slechts kopieren van het bankboek voldoende zijn. Ervaring hier al mee?

  • RonnyLatYa zegt op

   Het gaat hier over een “Thai marriage” en niet over “Retired”.
   Dat is toch duidelijk dacht ik.
   En bij een bankbedrag is altijd een bankbrief nodig. Gelijk welk bankbedrag.
   Het gaat hier over een bijkomende controle maatregel bij ” Thai marriage” en bij “Thai Marriage” is er niks verandert aan de regelgeving.

   • Nok zegt op

    Klaas brengt in 4 regels 2 x onzin te berde: hij zegt dat een extra controle na 3 maanden plaats vindt. En dat het bankhoofdkantoor altijd de verklaring afgeeft.
    Hij wijkt af van het thema Thai Marriage, daarbij is 400k voldoende; hij gaat het hebben over 800duizend thb, dus over een retirement-verlenging, en schuift er een nieuw foutief element in: de controle van dit bedrag na 3 maanden.
    Geen wonder dat er misverstanden ontstaan.
    De mogelijkheid van reageren en discussiëren is veel te ruim, (bv steeds maar weer dezelfde terugkomende vraagstellingen, en het zich niet houden bij/aan het thema.) Hou het begrensd tot de aangekondigde informatie-verstrekking, en laat enkel de beantwoording van jouw vraag toe naar ervaringen in iemands lokale kantoor vwb de door jou aangesneden punt.

   • Herwin Buyl zegt op

    Moderator: Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel http://www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

  • Lung addie zegt op

   Beste Klaas,
   ook al gaat deze vraag niet over een ‘Thai marriage’ verlenging maar over een retirement kan ik je zeggen:
   de brief van het bankstatement hoeft niet van het hoofdkantoor in Bangkok te komen maar wordt, bij mijn weten, overal aanvaard komende van het lokaal kantoor van de bank. Of drie maand, na de verlenging, er opnieuw een bankstatementsbrief zal moeten bijgevoegd worden is een vraag, welke ik maandag, bij een onderhoud met de immigratie overste te Chumphon stelde en onbeantwoord gebleven is omdat ze zelf de uitvoeringsmodaliteiten nog niet kennen en wachten op verdere instructies. Ronny werd hiervan door mij reeds op de hoogte gebracht. Afwachten tot verdere info.

 3. RuudB zegt op

  Beste Ronny,

  Met belangstelling heb ik de discussie en het relaas gevolgd op dit blog, vanaf het moment waarop jij aankondigde dat er enkele kleine veranderingen zouden gaan optreden per maart as bij het aanvragen van een verlenging van bv een retirements-verblijf. Ik moet zeggen dat ik alle respect heb voor al de moeite, tijd en werk die je steekt in de beantwoording van vragen en het corrigeren van reacties. Absoluut dat jij hiervoor vele complimenten verdiend. Wellicht dat de Redactie van Thailandblog eens kan gaan nadenken over de mogelijkheid om ons lezers en info-gebruikers een kleine bijdrage te doen storten. Misschien dat Lung Addie, met wie je vaker contact hebt, wel weet welk soort present jou welgevallig is.

  Nu jij opnieuw met een goed initiatief op de proppen komt, ben ik maar zo brutaal jou enkele tips te geven teneinde alle, soms verwarring gevende, informatie te stroomlijnen.

  Allerleerst: je zegt dat je infobrieven wilt samenstellen als de “Immigratie”-omstandigheden van lezers dat noodzakelijk maakt. Je roept mensen op mee te helpen aan die samenstelling door via de contact-mogelijkheid van het blog materiaal aan te leveren. Nu zie ik bij de infobrief 002/2019 de reactie-mogelijkheid openstaan. Ik zou die weglaten, zoals RobV dat ook doet bij Schengen-kwesties. Er wordt veel gereageerd op basis van beleving, niet op grond van feitelijke ervaring. Bv: als jij zegt dat een bankbedrag op de dag van verlengingsaanvraag 2 maanden geboekt moet staan, is er toch weer iemand die zegt dat dit 3 maanden moet zijn, want gelezen enz. Ik zou het per infobrief inderdaad bij één kwestie houden, met één heldere beantwoording cq duiding, en deze niet doen ontkrachten door discussies/reacties.

  Ten tweede: in brief 002/2019 heb je het over info inzake een schijnbaar nieuwe controle-maatregel “Thai marriage” bij Immigration BKK. Mensen lezen vaak informatie binnen hun eigen context, en alvorens zij aan het eind zijn beland, hebben zij hun eigen interpretatie al gevormd. Je zou de brief kunnen eindigen met een korte opsomming/resumé van de maatregel, ter vergroting van de duidelijkheid, en de om de reactie-mogelijkheid gesloten te houden. De brief kan eindigen als volgt:

  Kortom: de situatie bij Immigration Chaeng Wattana is dat op de dag van aanvraag van een verlenging “Thai marriage” met als bewijs van inkomen een banksaldo van ThB 400K
  dit bedrag minstens 2 maanden op de rekening dient te staan;
  men ontvangt in eerste instantie een stempel “under consideration”,
  na 30 dagen kan men de definitieve verlenging ophalen onder vertoon van betreffend bankboekje met een update dat het geld er nog op staat.

  Laat ons via “contact” weten of deze procedure op jouw lokaal Immigratiekantoor ook van toepassing is.

  Ten derde: naar mijn mening komt veel onrust, onbegrip en vragenstellerij voort uit het feit dat niet iedereen gegeven is inzichtelijk en begrijpend te lezen. Het zijn vaak ouderen die alweer vele decennia weg zijn van hun schoolbanken. In principe geeft jouw dossier Visum Thailand alle informatie en uitleg. Maar het moet me van het hart dat heel het dossier een enorme brok tekst is. Neem je alle verwijzingen naar Thaise gouvernement-websites er nog bij: het gaat inderdaad enkele dagen studie kosten om door het bos de bomen te zien. Niet vreemd dat men via vragen vaak naar de goede weg vraagt, alhoewel die weg ondertussen bekend mag worden verondersteld. Het dossier vraagt om herziening, met minder tekst – met meer stap voor stap handleidingen hoe procedures af te wikkelen. Ik las dat je dit alles al van plan was, maar misschien dat ik je deze laatste hint ook nog mag aanreiken: vraag lezers om hulp hoe het dossier in te richten. Je hoeft het toch ook weer niet allemaal in je eentje te doen.

  Nogmaals alle waardering voor al jouw werk en hopelijk dat je wat hebt aan mijn feedback.

  • RonnyLatYa zegt op

   1. Er staat “Deze “TB Immigratie infobrief” heeft geen vaste verschijningsdatum, maar zal verschijnen indien er info beschikbaar is.”. Niet enkel wanneer er info beschikbaar is van de lezers.
   De reacties zijn open gelaten om te reageren op het onderwerp.

   2. Een resume die zo groot is als het onderwerp zelf en die dan nog eigenlijk hetzelfde zeggen lijkt me ook niet aangewezen.

   3. Ik probeer al sinds 2012 een kort dossier te maken, maar als je daarin niks uitlegt kom je ook niet ver.
   Vraagt men nog waarom die stap en waarom die stap…. uiteindelijk kom je dan terug bij wat er nu te lezen staat. De stappen uitleggen en daar heb je tekst voor nodig.

   Bedankt voor je feedback, waardeer ik altijd, maar graag in de toekomst enkel op het onderwerp van de TB Immigratie Infobrief reageren.

   Ik hoef ook geen beloning. Waardering is voldoende.

 4. Sjaak S zegt op

  Ronny, ik wil niet vervelend zijn, maar ik lees dit en vraag me meteen weer af: hoe zit het met de combinatie en het maandelijkse inkomen van minimaal 40.000 Baht?
  Heb ik dat minimum bedrag, dan is dat toch ook voldoende of niet? En de ambassade in Bangkok verifieert dit, of niet?
  Deze mogelijkheden hebben we dus bij een marriage visum: de door jou genoemde 400.000 Baht op een rekening, een voldoende inkomen van 40.000 Baht of meer per maand, of bij minder inkomen: je inkomen plus het verschil tussen je jaar inkomen en de 400.000 Baht. Heb ik dat juist?

  • RonnyLatYa zegt op

   Sjaak,

   Kort. Dit gaat over “Thai marriage” en bij “Thai Marriage ” is er geen combinatie mogelijk.
   Het gaat over een bijkomende controle maatregel bij een bankbedrag van 400 000 Baht. Je moet bij een “Under consideration stempel” aantonen dat na die 30 dagen “Under consideration” die 400 000 Baht nog steeds op de rekening staat.

   • RonnyLatYa zegt op

    In het artikel staat “…kan men de financiële eisen bewijzen met een o.a. een bankbedrag van 400 000 Baht.”

    De financiële eisen van een “Thai Marriage” zijn :

    – Ofwel een inkomen van minsten 40 000 Baht (bewijzen met een visumondersteuningsbrief)
    – Ofwel een bankbedrag van minstens 400 000 Baht (Bankbrief en up-date bankboekje)
    Die o.a. slaat dus op dit laatste.

    Dat is al jaren zo en nooit is er sprake geweest van de mogelijkheid van een combinatiemethode bij een “Thai Marriage”.

    Daar is enkel sinds 1 januari 2019 bijgekomen
    – ofwel een storting vanuit het buitenland van maandelijks minstens 40 000 Baht op een Thaise rekening, maar het lijkt er meer en meer op dat deze methode enkel beschikbaar is voor personen waarvan de Ambassade geen inkomstenbewijs meer wil afleveren.

    Is dit duidelijker ?

    • Sjaak S zegt op

     Geweldig! Dat is dan weer duidelijke taal: of minimaal 40.000 maandelijks OF 400.000 op de bank.
     Hartstikke bedankt!

 5. Oosterbroek zegt op

  Klopt het dat ik nu voor het eerst sinds 10 jaar een visumondersteunings brief moest laten legaliseren in Bangkok kan ik hier tegen protesteren het is vanaf Chantaburi 6oo km heen en weer.

  • RonnyLatYa zegt op

   Of een “Visumondersteuningsbrief” al dan niet gelegaliseerd moet worden is een lokale beslissing.
   Geen landelijk voorschrift van het hoofdkantoor. Vraag het je lokaal immigratiekantoor dus.

   En ik zie niet in wat “je protesteren in Bangkok” hier zal aan veranderen

  • Sander zegt op

   je kan alle stukken ook opsturen naar de ambasade in BKK, geld overmaken voor de ondersteunings brief leges en je hebt na ongeveer 8-10 dagen de bewuste brief per post retour.

  • Sjaak S zegt op

   Het zijn maar net 250 km van Chantaburi naar Bangkok. Is dat zo ver? Ik moet in juni mijn visum verlengen en hoewel ik het ook via de post kan doen, ga ik lekker met de bus of minivan naar Bangkok, blijf daar een nachtje en rij de volgende dag tegen de avond weer naar huis. Ben ik er even uit…
   Ik woon iets ten zuiden van Hua Hin, dat is wel een half uurtje minder rijden, maar ook geen wereldreis.
   Dan heb je een hele dag tijd om met spandoeken te protesteren! 😉

 6. Oosterbroek zegt op

  Excuus,hiervoor was het een inkomstenverklaring,nog nooit gelegaliseerd???

  • erik zegt op

   Oosterbroek, op de Immi Nongkhai was het jarenlang verplicht de inkomstenverklaring van de (NL) ambassade, die in het Engels was gesteld, te laten legaliseren en vertalen en ook de vertaling te laten legaliseren op Chaeng Wattana, Bangkok. Toen ik daar genoeg van had ben ik maar op de 8 ton banksaldo overgestapt.

 7. jani careni zegt op

  Beste Ronny,
  ivm affidavit is het de datum van issued dus voor mij in december (als de euro was op 36,5 nu amper op 35 bath),ofwel de datum dat men de extensie doet die telt voor immigratie,het kan een groot verschil zijn!!
  voorbeeld 1800 euro x36.5 is 65700 Bath en 35 is 63000 dus ik zal de combinatie moeten gebruiken in geval van datum extensie,en als datum van stempel ambassade niet.Ik vind tot nu toe geen antwoord.

  • RonnyLatYa zegt op

   Een Affidavit is normaal 6 maanden geldig, maar vele immigratiekantoren verlangen dat het maximaal 1 maand geldig is. Net om die reden.

   Immigratie zal zien naar de datum en vaststellen dat je op dat momenten wel voldeed maar nu, op de dag van aanvraag misschien niet meer.
   Je zal dan waarschijnlijk een andere methode (combinatie) moeten gebruiken.
   Of misschien heb je geluk en aanvaarden ze de dag van legalisatie van je verklaring.
   Niet te voorspellen. Is een lokale beslissing..

   Misschien toch ook voorbereid met de combinatiemethode naar daar gaan en op zeker spelen.
   Een groot bankbedrag zal het zeker niet zijn dat aangevuld dient te worden.

   Gelieve zulke vragen in de toekomst als lezersvraag te posten, anders blijven we doorgaan over dingen die niets met het onderwerp van de ‘TB Immigratie Informatiebrief” te maken hebben.

 8. timker zegt op

  Mijn Mariage verlenging akkoord, nu voor de 4e keer, op 18 januari 2019 opgehaald in Sakon Nakhon. Ttoen hoefde ik niets anders te doen dan mijn paspoort af te geven en een half uur later terug gekregen met een nieuwe 90 dagen melding.

  • RonnyLatYa zegt op

   Dan geven ze daar een goede dienstverlening en valt die 90 dagen toevallig samen met je jaarverlenging. Dat is niet altijd het geval. Maar je vaart er maar goed bij.

  • Lung addie zegt op

   Dus Timker,
   als ik uw tekst goed begrijp dan heeft U in Sakon Nakhon geen enkel bewijs van inkomen, noch van banktegoed moeten aantonen? Dit is wat U schrijft. Dat zal dan toch het enige immigratiekantoor zijn waar het zo is want dit is in totale tegenspraak met alle huidige en vroegere regels, tenzij men voor U persoonlijk een grote uitzondering maakt. Of bedoel je dat je voor het ‘ophalen, van uw jaarverlenging, na 1 maand in consideration je definitieve verlengsstempel enkel op vertoon van je paspoort meekreeg??? Gelieve een klein beetje duidelijk te zijn.

   • Adam zegt op

    Deze infobrief gaat erover dat er in bepaalde immikantoren gevraagd wordt, bij ophaling van een Thai marriage-jaarverlenging (als ik het zo mag uitdrukken) een nieuw bewijsstuk te leveren (van het banksaldo). Timker gebruikt duidelijk het woord ‘ophaling’. Dat hij bij de aanvraag geen bewijzen heeft moeten tonen, zoals u het ‘leest’, heeft hij helemaal niet geschreven!

    @ Ronny: bij mijn kantoor in Buriram krijg ik bij de ophaling na de periode van under consideration ook telkens een nieuwe 90 dagen.
    @ Ronny: in Buriram werd bij de ophaling tot nu nog geen bewijs van banksaldo gevraagd, maar wordt bij de aanvraag van de verlenging wel gezegd: “do not move money on this account” tot de dag van ophaling.

    Mvg

   • timker zegt op

    Het laatste is waarheid, ik had mijn aanvraag in december ingediend en die was onder consideration tot 19 januari !!! Sorry, ik dacht dat de vraagstelling alleen maar ging over het ophaal moment.

 9. RonnyLatYa zegt op

  Beste lezers,

  Nogmaals.

  Blijf bij het onderwerp en wijk niet af.
  Andere vragen kan je altijd sturen naar de redeactie via de gekende weg.

  De vaag bij dit onderwerp was “laat ons weten of het in je lokaal kantoor ook van toepassing is of niet.”
  Al de rest doet niets ter zaken en ik zal op zaken die geen betrekking hebben op het onderwerp in de toekomst ook niet meer reageren.

  Bedankt voor uw medewerking

 10. Gert zegt op

  hallo ronny,nu alles zo verandert is wil ik een family visa aanvragen,
  15 jaar geleden is mijn thaise vrouw overleden en woon nu met mijn half thaise zoon,
  dus ik kom in aanmerking voor een family visa als ik her goed begrijp,maar houd dat ook in dat we samen in een huis moeten wonen,
  sorry ronny,heb een andere phone en ben je nummer kwijt

  • RonnyLatYa zegt op

   Hallo Gert,

   Ben niet zeker, maar ik dacht dat het voor ouders niet verplicht is om bij de kinderen in te wonen, of ze moeten onderhouden worden door die kinderen.

   Financieel is het hetzelfde als een “Thai Marriage”

   – In the case of parents, the father or mother must maintain an average annual income of no less than Baht 40,000 per month throughout the year or must have deposited funds of no less than Baht 400,000 to cover expenses for one year. 
   In case the father of mother requests to be under maintenance of children, the age of father or mother must be 50 years of age or over. 

   Best vraag je het even in het immigratiekantoor voor zekerheid.

 11. Sjaak zegt op

  Top deze informatie.
  Ik sta ook voor nieuwe keuzes.
  Deze informatie is een heel goede aanvulling.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website