Uit de serie You-Me-We-Us; indigenous people in Thailand. Deel 1  gaat over de bevolkingsgroep Urak Lawoi  (อูรักลาโว้ย) 

Zolang de zee blauw is, en schoon, kunnen wij overleven.

Deze bijdrage bestaat uit een filmpje. Je kunt het filmpje zien op de site zelf maar via Youtube ook hier: https://www.youtube.com/watch?v=0PKgiokXrjo

Dit is een bijdrage uit de workshops ‘Creative and Strategic Communication for Sustainability’ georganiseerd door het UNDP en de organisatie Realframe met steun van de EU.

Bron: https://you-me-we-us.com  Vertaling en bewerking Erik Kuijpers. De auteur is Chanwit Saiwan. 

Het naschrift is als volgt.

Auteur Chanwit Saiwan, ook wel genoemd ‘Tib’ of ‘Oom Katib’ voor de kinderen van de sea gypsies. Hij werkt voor de Chumchonthai Foundation en doet ontwikkelingswerk voor de sea gypsies en voor ontheemde mensen. Hij is van Chiang Rai.

‘Na de tsunami ging ik vrijwillig naar het zuiden om de Moken mensen te helpen met hun wettelijke status; zij wonen op Koh Lao, Koh Chang, Koh Phayam in Ranong Provincie, en Koh Surin in Phang Nga provincie. Tijdens mijn werk voor de sea gypsies gemeenschap (de Moken, Moklen en Urak Lawoi) moedig ik ze aan en begeleid ik ze om zich te laten horen en hun verhaal te vertellen aan de wereld.’

De Urak Lawoi

De Urak Lawoi zijn van oorsprong Maleis en zij leven in zuidelijk Thailand, op eilandjes en het kustgebied rond de Andamnse Zee. Ze wonen verspreid op eilandjes en in kustgebieden in de provincies Satun, Phuket en Krabi.

Zie voor sea gypsies ook: https://www.thailandblog.nl/cultuur/seagipsys/

De veel gevangen vis daar is de geelrugfuselier; een straalvinnige vis uit de familie van Caesionidae, orde baarsachtigen, die voorkomt langs de tropische kusten van de Indische Oceaan.

1 reactie op “You-Me-We-Us; ‘We hebben vis!’ Het leven van zeezigeuners”

  1. Rob V. zegt op

    In een grote kooi op de zeebodem vissen vangen, dat is eens water anders dan slepen met netten of hengelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website