Inleiding

Ter gelegenheid van de ‘International Day of the World’s Indigenous People’ (= ‘Internationale dag van inheemse volken’) is op 9 augustus 2021 een online tentoonstelling geopend. Deze online expositie gaat over de rijke variatie van etnische identiteit in Thailand.

Velen van ons kennen de Thai-Chinees, de Thai Moslim en de Lao Isaan volken maar minder bekend zijn, onder andere, de Lahu, de Bisu en de Phuan volkeren. Maar ook zij zijn indigenous: inheems. Autochtoon, endemisch, inlands.

Onder de naam You-Me-We-Us is de website gestart met informatie over de 60 groeperingen die in het koninkrijk Thailand bekend zijn. Verhalen, kaarten, een quiz, interviews, artikelen en ook video’s waar je kunt lezen, kijken en vooral leren over de geschiedenis van die groepen, hun burgerstatus en rechten, hun cultuur, tradities en meer.

Later, want de expositie is nog niet af, volgt een documentaire onder de naam ‘Becoming Home’ waarin zes stateloze jongeren, jongeren zonder nationaliteit dus, vertellen over hun dromen en verwachtingen. Zij moeten knokken tegen in de gemeenschap levende vooroordelen en tegen het ontbreken van hun volledige status. Van deze documentaire staat een trailer hier: https://www.youtube.com/watch?v=0ymTzctTiwk

Deze online expositie is georganiseerd door het UNDP (= U.N. Development Program), het Princess Maha Chakri Sirindhorn Anthropology Centre, de Inter Mountain Peoples Education and Culture in Thailand Association en de Council of Indigenous Peoples in Thailand, met steun van de Europese Unie.

Aan de website zijn workshops vooraf gegaan. Daarin is aan mensen uit de inheemse volken geleerd hoe film en foto’s te maken, en hoe gegevens grafisch weer te geven.

De International Day of the World’s Indigenous Peoples valt ieder jaar op 9 augustus.

Ik zal voor Thailandblog.nl deze website volgen en van tijd tot tijd artikelen vertalen en/of samenvatten. Er zijn bijdragen die alleen uit een filmpje bestaan. Kennis over inheemse volken is een goede hulp om land en bevolking te begrijpen.

Voor wie de site wil bezoeken: ga naar you-me-we-us.com, kies desgewenst eerst de taal en ga na de intro’s naar ‘Skip to main page’ en vervolgens ‘Story View’.

3 reacties op “You-Me-We-Us; indigenous people in Thailand”

 1. Tino Kuis zegt op

  Wat een bijzondere website, Erik! Bedankt dat je dit aan ons laat zien. Ik was hier:

  https://you-me-we-us.com/story-view

  • Erik zegt op

   Tino, omdat niet alle lezers de Engelse of Thaise taal machtig zijn ga ik alle bijdragen op die site in het Nederlands vertalen of samenvatten.

   Het aardige is dat er tussen de regels door kritiek op de Thaise overheid in staat inzake haar beleid jegens mensen zonder papieren. Toch zie je dat een studieclub, die de naam mag dragen van prinses Maha Chakri Sirindhorn, er aan meedoet. Ik acht de site derhalve een serieuze site die een por in de rug geeft aan de overheid om de positie van immigranten te verbeteren. En als je weet hoeveel mensen in kampen leven dan is dat een goeie zaak.

 2. Lode zegt op

  Heel interessant Erik !
  Bedankt !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website