Het luie leven stopt als het geld op is. Maar een aarden pot brengt de man ook geen geluk. Of moet hij iets minder dromen en wat harder werken?

Er woont een man in een dorpje. Hij is lui. Ongelooflijk lui. Zo lui dat hij geen vrouw kan vinden die met hem wil samenleven. Hij heeft een paar centen van zijn ouders geërfd en daar leeft hij van. Zonder toekomstplannen en zonder na te denken over andere zaken dan eten, slapen en niks doen. Maar dat komt hem duur te staan…..

Hij ontwaakt als de zon al hoog aan de hemel staat. Rekt zich eens uit en gaat in de keuken zijn ontbijt maken. Schrik! Alle potten, tassen en emmers zijn leeg! Ook zijn portemonnee ligt daar. Leeg. O jee. Wat nu? De man besluit naar de markt te gaan. ‘Misschien geeft de drukte daar mij wel een idee wat ik moet gaan doen’ is zijn gedachte. 

Als altijd is de markt als een bijenkorf: mensen dringen, onderhandelen en lachen. De stalletjes met groente, fruit en vlees zijn het drukste en hij ziet geld van hand tot hand gaan. Ook de verkoper van aarden potten heeft het druk; iedere paar minuten verkoopt hij een aarden pot voor geld.

‘Kijk, dat is iets voor mij. Dat kan ik ook! Weinig moeite doen voor een redelijke opbrengst. Ik ga potten verkopen!’ En met ongebruikelijke energie en intenties gaat hij praten in de fabriek van aarden potten. De fabrikant acht de man niet in staat ook maar één aarden pot te verkopen maar gaat met hem in zee op basis van depotgoederen; daar kan hij moeilijk een buil aan vallen. Hij leent de man een kar, zet hem vol met potten en wat hij verkoopt moet hij dagelijks afrekenen. Hij kan een lachje nauwelijks onderdrukken als hij hem succes wenst….

Dromen van succes…..

Maar van een kar duwen wordt de mens moe. ‘Verdraaid, dit is toch harder werken dan je denkt’ moppert de man. ‘Ik moet nu echt even rusten…’. Hij stopt bij een bouwval van een schuurtje, zet de kar binnen en … valt als een blok in slaap. En droomt. Droomt dat hij alle potten verkoopt en een succesvol zakenman is.

Hij koopt van het geld een olifant. Een prachtbeest! Als gevierd zakenman rijdt hij op de olifant naar de markt om zijn potten te verkopen en iedereen gaapt hem aan over zijn succes en rijkdom. ‘Wat een heerlijk leven heb ik toch’ droomt de man, verteerd door zijn gedroomde status. Maar dan gooit een muis roet in het eten! Het diertje steekt over vlak voor de olifant en dat enorme dier schrikt. Hij steigert naar links en rechts en springt op en … alle aarden potten vallen omlaag.

Hij is ineens wakker en merkt dat de bouwval omvalt. De balken komen omlaag samen met een hoop stof en puin. De man kan zich maar net redden maar alle aarden potten zijn kapot en daarmee zijn dromen over een rijk bestaan.

‘Nou ja, ik zie wel verder….’ zegt hij. En met dit fijne vooruitzicht valt hij weer als een blok in slaap…..

Bron: Internet.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website