Een Thaise dame in Nederland

Door Gringo
Geplaatst in Cultuur
Tags: , ,
9 juli 2013

Noem een aantal redenen om naar Thailand te gaan en ongetwijfeld komt dan cultuur in het rijtje voor. Nu zou je de a go-go’s en disco’s in Walking Street en de talloze massagegelegenheden onder cultuur kunnen scharen, maar ik doel meer op de Thaise historie en de Boeddhistische cultuur.

De vele tempels met zittende, liggende, gouden, hele hoge, hele kleine, enz, Boeddha’s bekijken we met onze westerse ogen, de schitterende muurschilderingen van de Rama-historie in de Grand Palace bewonderen we, maar hoeveel van ons begrijpen de diepere betekenis van dit alles?

Valt niet uit te leggen

En andersom? Je kunt een Thai natuurlijk niet uitleggen waarom wij in Nederland een katholieke en een protestantse kerk hebben en dat die protestantse kerk ook nog weer in vele groepen is onder te verdelen. Probeer maar eens iets zinnigs te zeggen over onze 80-jarige oorlog met Spanje, het Ontzet van Leiden, de Victorie van Alkmaar, het is vergeefse moeite. Met verbazing en onbegrip zal een Thai je aanhoren als je ons sociaal stelsel enigszins toelicht. Praat zelfs over de Tweede Wereldoorlog en waarom wij wat tegen Duitsers hebben/hadden en een Thai kijkt je met niet-begrijpende ogen aan.

Ik wist dat al heel lang, want ooit – in de zeventiger jaren – ben ik eens met een Thaise zakenman in Londen geweest. Tussen de bedrijven door een toeristisch uitstapje naar de Tower gemaakt, want dat leek mij voor hem interessant. Ik vertelde hem vooraf wat over de geschiedenis en toen we daar aankwamen, was hij voor geen prijs genegen naar binnen te gaan. Met zoveel onthoofdingen moesten daar talloze geesten rondwaren en daar heeft een Thai een hekel aan.

Cultuurschok

Met mijn huidige Thaise vrouw twee keer in Nederland geweest. De eerste keer levert vanzelfsprekend al een cultuurschok op, want hoe anders is Nederland in vergelijking met Thailand. Het mooie wegennet, het nette verkeer, het groene gras, de mooie huizen leveren vele ah’s en oh’s op. In  mijn woonplaats Alkmaar werden de mooie winkelstraten bewonderd, hoewel zij met afgrijzen de voor haar ontzettende hoge prijzen voor bv. dameskleding bekeek. De Kaasmarkt vond zij grappig, maar een stukje kaas kan zij niet door haar keel krijgen. Nee, veel belangrijker was, dat er in Alkmaar twee Thaise restaurants waren waar zij weer even Thai kon spreken en genieten van een Thaise maaltijd.

Gezellig een dagje (of twee) naar Amsterdam dan. Lekker slenteren door de Kalverstraat, een terrasje pakken, een pilsje in een bruine Jordaanse kroeg, de bloemenmarkt, een bezoek aan de Heineken brouwerij, zij heeft er echt van genoten. Nee, geen bezoek aan het Van Gogh Museum of het Rijksmuseum, want alleen praten over de Nachtwacht of Van Gogh, die zijn oor afsneed, levert al gauw een geeuw van verveling op. Gelukkig kon zij ook in Amsterdam in menig Thais restaurant terecht om zich weer even thuis te voelen.

Manneke Pis

Eén van haar ideeën was om de Eiffeltoren in Parijs te zien, dus dan ga je. Op weg er naar toe een dagje Brussel gedaan, want dat heeft toeristisch ook veel te bieden. Een heerlijk glas Belgisch bier op de Grote Markt en  natuurlijk moeten we Manneke Pis zien. Nu had ik dat zelf nog nooit gezien, hoewel ik vaak in Brussel geweest ben, dus het was even zoeken. Toen we het gevonden hadden, barstte mijn vrouw in een onbedaarlijke lachbui uit. Komt de hele wereld naar Brussel om dat beeldje van pakweg 90 cm hoog te bekijken? Ik heb een foto van haar met Manneke Pis gemaakt, dat bij ons in de kamer staat. We kunnen er af en toe nog om lachen, zeker ook als we de vergrote afbeelding zien bij Patrick in zijn Belgisch restaurant in de Arcade op Second Road.

De Eiffeltoren is imposant, een wandeling over de Champs Elysee – met nog veel hogere prijzen voor dameskleding – is aardig, maar verder is er van Parijs niet veel bijgebleven anders dan de verkeerschaos bij de Arc de Triomphe en de hoge prijzen in winkels,  restaurants en drankjes op een terras. Wij zijn niet in het Louvre geweest en ook heb ik maar niets verteld over bv. Lodewijk de Veertiende of de Franse Revolutie, want zij zou mij aankijken als een koe, die een trein voorbij ziet rijden.

Dikke koeien

Net als in Parijs ook in Barcelona geen Thais restaurant te bekennen. Na een rondrit door de stad met een kort bezoek aan het Gaudi Park (absoluut verloren tijd) en een wandeling over de Ramblas wil je wel wat eten. Niet Thais dus, dan maar een Spaanse paëlla, want dat is ook rijst, nietwaar? Of het aan haar lag of aan de kwaliteit van het eten, weet ik niet, maar halverwege snelde zij naar het toilet om die rooie, kleverige rijst met garnalen weer uit te kotsen. Gauw gaan slapen na een glas bier en de volgende dag met gezwinde spoed terug naar Nederland, terug naar een Thaise hap.

De mooiste dag in Nederland was een bezoek aan Volendam. Niet zozeer Volendam zelf, hoewel er natuurlijk een foto in klederdracht is gemaakt en paling gegeten, maar de terugweg naar Alkmaar. In plaats van de normale grote wegen, ben ik langs boerenweggetjes en dorpjes teruggereden. Wij zijn gestopt bij een weiland met wel 100 koeien, grazend in een groene wei. Echt, uren hebben wij daar in het gras gezeten genietend van de mooie en dikke koeien, waarvan heel veel foto’s zijn gemaakt. Op een gegeven ogenblik verzuchtte mijn vrouw: Oh, konden mijn koeien uit de Isaan hier maar een paar dagen met vakantie!

 – Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Een Thaise dame in Nederland”

 1. Chang Noi zegt op

  Hoe kan het zo verkeren, mijn vrouw is nu 3 keer in Europa geweest en behalve het weer bevalt het haar best. Wel mist ze the verrote vis enzo. En kaas vindt zij net als wat ik van die rotte vis vindt.

  En bijna overal is Thais eten te krijgen hoor (ik mis het zelf naamlijk ook) ook in Parijs. Helaas vaak wel ernstig aangepast aan de Nederlandse smaak. En in Barcelona waren de tapas niet aan te slepen. Een van de plaatsen in Europa waar wij beiden zo zouden kunnen gaan wonen.

  En historie van kerken enzo is in Thailand echt niet anders hoor. Voor ons mag het dan 1 soort Boedisme lijken alhier, officieel zijn het er minimaal 2 en er zijn nog velen afsplitsingen in Thailand (en wereldwijd nog veel meer). En de Thai zijn aardig wreed als om Burmezen, Lao of Cambodianen gaat, dus op menig plaats hebben koppen en andere ledenmaten gerold. Zelf een paar maanden geleden nog en iedereen is gewoon weer lekker aan het shoppen hoor.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Bedankt voor je reactie, Chang Noi, maar ik begrijp niet wat je er mee wilt zeggen. Is het gewoon een aanvulling op mijn verhaal of vond je dat verhaal niet leuk?

   • jac zegt op

    Hallo Bert

    Ik denk dat meneer Chang Noi geen gevoel voor humor heeft ,ik heb met een met een grote lach op mijn gezicht je verhaal zitten lezen.
    Ik kan mij het helemaal voor stellen hoe jou vrouw op ons land reageert.
    Thailand is een zalig land zeg dat maar tegen haar,lieve mensen heerlijk eten,mooie tempels.enz enz.
    Wij zijn er in ieder geval heeeeeeelemaal weg van volgende maand gaan we weer voor 4 maanden naar Hua Hin ik verheug mij er al op.
    In ik ga dan naar de Thaise koeien zitten kijken……..want die hoeven niet in de kou en de regen te staan.

    GR Jac

    • Gringo zegt op

     Leuke reactie, Jac, bedankt! Zeker, Thailand is een machtig mooi land om als gepensioneerde te wonen, maar ik blijf een Nederlander. Mijn verhaal moet dan ook niet al te serieus worden opgenomen, want Nederland heeft ook zo veel te bieden, ook voor Thais. Hoe dan ook, alvast een prettig verblijf in Hua Hin gewenst!

   • Chang Noi zegt op

    Ik denk dat niet alle Thaise die in Europa komen zo zijn zoals IK dat lees in jouw verhaaltje. En dat vindt ik een beetje verkeerde voorstelling van zaken. Natuurlijk is het wel een leuk verhaaltje.

    Ik ken Thaise die in Europa wonen en niet meer terug willen.

    En in ieder geval zijn er in Parijs wel degelijk Thaise restaurants te bekennen (zoals ook in Maastricht, Aken, Rotterdam, Den Haag, Alkmaar, Amsterdam, Utrecht, Brussel, Antwerpen) en ik denk dat het Spaanse Tapas eten een zeer goed vervanging van Thais eten is. Nu kan ieder soort eten in een restaurant een keer tegenvallen omdat het toevallig niet goed gemaakt is.

    En Thai die vinden dat ze ergens niet naar toe kunnen vanwege geesten die zullen in Thailand dan waarschijnlijk ook niet verder komen als hun voordeur. Komt waarschijnlijk door gebrek aan goede educatie.

    • Gringo zegt op

     Bedankt voor je twee reacties, Chang Noi. Ik merk, dat je het humoristisch bedoelde artikeltje veel te serieus opneemt. Wij hebben 2 keer een fantastische vakantie in Nederland gehad en in heel gevallen heeft mijn vrouw zich keurig aangepast.

     Iedere Thaise vrouw zal een bezoek aan Europa anders ervaren en ik weet ook wel, dat er vele Thais zijn die graag in Europa wonen. Ik ken er zelfs 1, die in Bodo boven de poolcirkel in Noorwegen woont en daar met af en toe -40 graden heel gelukkig is.

     Natuurlijk weet ik, dat er overal Thaise restaurants zijn, maar ik zal je verklappen, dat wij er in Parijs en Barcelona niet echt naar gezocht hebben en genoten – op die ene paella dan – hebben van het stokbrood met brie, de tapas, enz.

     Als er al een boodschap in mijn artikeltje staat, dan is dat wij niet klakkeloos mogen aannemen, dat Thais alles begrijpen hoe Europa “in elkaar zit”, net als dat wij (althans ik, jij niet misschien) ook in Thailand vaak nog voor raadsels staan wat gewoontes, historie, gebruiken betreft.’

     Tenslotte over “goede educatie” gesproken, ik verras je toch niet echt met je te vertellen, dat er miljoenen Thais zijn, die een gebrek aan educatie hebben? Dat heeft trouwens niets te maken met hun angst voor “pilou’s” (geesten).

  • peter zegt op

   wat een leuk verhaal, en wat een mooie uitsmijter als afsluiting, geweldig

   veel plezier nog in thailand

  • dodo dingo zegt op

   Tja, een bekend verhaal. Het is jammer dat de Thaise dames weer als half achterlijk worden beschreven. Ik heb totaal andere ervaringen. Mijn vrouw, ook een Thaise, is er dol op om een expositie te bezoeken. Kijkt elke dag naar het journaal en actualiteiten programmas en docu’s. Spreekt perfect Nederlands, Heeft respect voor alle geloofsovertuigingen en weet ook precis wat het verschil is. Lust kaas en is gek op Hollandse nieuwe. Hoeft niet te kaarten en te zuipen en vooral te roddelen met andere Thaise onder het genot van veel dampende rook. Heeft gewoon een paar Nederlandse vriendinen. Is eigenaaresse van een mooi winstgevend bedrijf.
   Is cutureel geintereseerd en heeft inmiddles veel grote mesea in Europa bezocht.
   En zo zijn er veel meer in Nederland

   • Bert Gringhuis zegt op

    Je hebt een ideale Thaise vrouw, dodo dingo, ik zou haast jaloers worden. En wat die laatste opmerking betreft, geloof mij maar, van zo een als de jouwe loopt er geen tweede in Europa rond, vast en zeker! Veel geluk met haar!!!

    • dodo dingo zegt op

     Jawel hoor, wij kennen er zelf een paar en er zijn er nog meer hoor. Ze melden zich alleen niet op de bekende bijeenkomsten maar komen ze wel eens tegen op een feestje.
     Overigens het geluk duurt al 31 jaren probleemloos. Ik moet zeggen dat ik daar ook heel veel voor heb moeten doen, maar dat is logisch.
     En ik ga ook nog af te toe alleen naar Thailand, ook probleemloos. Dit blijkt wel een uitzondering te zijn.

 2. Vic zegt op

  Heerlijk verhaal om te lezen en ja ik herken veel. Vandaag vliegen wij naar Thailand (Isaan ja) en zijn 4 december weer terug.

 3. Rob Piers zegt op

  Inderdaad Bert een heel herkenbaar maar ook leuk geschreven verhaal. Mijn vriendin vond de zoute haring op de Alkmaarse markt maar niks en dat terwijl ze hier in Thailand alle vis eet die maar te krijgen is.

  • Gringo zegt op

   Bedankt voor je leuke reactie (vanuit “mijn” Alkmaar?). Als ik maar 1 ding mag noemen, dat ik hier mis, is dat dus een lekkere, vette zoute haring. Lekker vers schoongemaakt aan de kar en dan in je keel laten glijden.

 4. Leo Bosch zegt op

  Hallo Bert ,
  Ik woon in Thailand en ben ook diverse keren met mijn Thaise (Isaaan) vrouw o.a.
  in Nederland op vakantie geweest.
  Wat de interesse voor geschiedenis, kunst en cultuur aangaat , heb ik dezelfde ervaring als jij. Ofschoon zij haar best doet om interesse op te wekken , wordt het haar soms wel teveel. Informatie over (en genieten van) het Nederlandse landschap en natuur daarentegen, kan zij geen genoeg van krijgen.
  Met het culinaire deel van het verblijf in Nederland heeft zij echter minder moeite dan jouw vrouw en weet zij zich aardig te behelpen.
  Ten eerste heeft zij zich al in Thailand aangewend om samen met mij Nederlands te ontbijten. Bruin volkorenbrood met kaas en en Ardenner ham (Carrefour) en een kopje (vers gezette ) D.E. koffie.
  (Dat is overigens vrijwel de enige westerse maaltijd die ik geniet, verder eet ik hoofdzakelijk Thais.)
  Verder, als wij in Nederland zijn, heeft zij geleerd om gerookte paling en een “Hollandse nieuwe” met uitjes ook te waarderen.
  Wij huren altijd een bungalow in een vakantiepark, dus kookt zij zelf.
  Verschillende onmisbare thaise ingrediënten zoals pallaat (rotte vis), nam- pra en nam- prik neemt zij van huis mee en verder zijn er in iedere grote stad in Nederland Oosterse en Surinaamse zaken waar ziij bijna alles kan krijgen om een thaise maaltijd te bereiden.
  Misschien is dit een tip voor je vrouw ?
  En als wij uit eten gaan, wat wij ook regelmatig doen, kan zij van een heerlijke Hollandse biefstuk van de haas met een goed glas wijn net zo genieten als ik.
  Mischien een idee voor je vrouw om dat ook eens te proberen.
  Je moet je wel aan elkaar willen aanpassen natuurlijk.
  Een vriend van me moet nogal eens voor zaken naar Nederland en neemt dan graag zijn Thaise vrouw mee. Zij ziet er tegen op als een berg, alleen vanwege het eten.
  Ik ken ook zat Nederlanders die al jaren in Thailand wonen en niet meer van de Thaise keuken weten dan kao-pat en pat -tai en bij stamppot blijven zweren.
  Het leven kan zoveel aangenamer zij als je je een beetje weet aan te passen .
  Groetjes, Leo

  • Gringo zegt op

   Bedankt voor je reactie Leo en ook bedankt voor al je goedbedoelde tips. Neem het allemaal niet te serieus, want ook mijn vrouw heeft zich qua eten behoorlijk aangepast in Nederland en omstreken. We hebben bij mij thuis in Alkmaar samen aardappels gekookt met rode kool en draadjesvlees, we hebben stamppot gegeten, bruine bonen, ik heb nasi op zijn Indonesisch gemaakt. Een scholletje en een slibtong ging er in als koek en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zij heeft het allemaal met smaak gegeten, waardoor de bezoeken aan Thaise restaurants leuke tussendoortjes werden waar zij weer even Thais kon kwetteren.

 5. Thailandganger zegt op

  Ik heb een Thaise vriendin en die is gek op kaas. Ze eet elke dag minimaal een boterham met kaas. Ze maakt tosti’s en is zelfs boos als de kaas op is. Franse kaas overleeft de ijskast geen dag. Ik moet opletten dat ik nog een hapje meekrijg.

  En nog steeds even slank en komt ze geen kilo aan. Hoezo kaaskoppen? Volstrekt onbegrijpelijk waarom ze geen gram aankomt.

 6. Johnny zegt op

  Het is een vreemde wereld die alleen van horen zeggen en plaatjes kennen. Ik heb een gids van Nederland meegebracht, zodat ze eerst een tijdje kan zien wat we zoal te bieden hebben. Keukenhof op de eerste plaats.

  Ik heb haar een paar dagen door Amsterdam laten slenteren en Koninginnedag was echt geweldig. Thais eten was niks an. Natuurlijk de beroemde musea laten zien en het diamant centre was ook te gek. Met een stok naar buiten gewerkt en geen diamanten gekocht lol. Zoute haring gegeten… bah wat vies. Frikandellen…. dat is het helemaal.

  Geweldig was het, maar leven hier? Nee nooit.

 7. pietpattaya zegt op

  Nog een leuke opmerking; reed samen met Thaie ex door Zweden prachtig landschap en dan komt de vraag ; DIE BOOM KAN JE ETEN? DIE BLOEM? prachtig heb dr van genoten .

 8. Henk zegt op

  Leuk verhaal.
  Je moet ze ook mee nemen naar de dierentuin. Die van mij wist bij elk dier wel te vertellen hoe die smaakte.
  Oh en paling moest ze niet, want die eten lijken.

  Henk

 9. Ed Melief zegt op

  Wij zijn EEN keer voor 2 maanden naar Nederland geweest. Zij had nog nooit gevlogen etc etc Om het kort te houden: Zij vond 2 dingen mooi in Nederland: oversteken op een VOP, “heeee? alle auto’s stoppen!” en dat je water uit de kraan kon drinken en bovendien was dat water nog koud ook. Het Nederlandse voedsel noemde zij “hospitalfood” Maar zij vond Nederland een stuk mooier als Belgie, want daar groeide weing bomen en planten langs de wegen.

 10. Rik zegt op

  Heerlijk en herkenbaar verhaal heb een grote glimlach op mijn gezicht.

  Ik moest meteen weer denken aan de eerste keer dat mijn vrouw in Nederland op bezoek kwam. We gingen een stuk lopen in het Geesterambacht (recreatiegebied in Alkmaar) en wat haar opviel (buiten het mooie groen en netheid) was dat de eenden en ganzen zo dik waren veel dikker als in SiSaKet.
  Wat ze echter absoluut niet snapte is waarom deze eenden zomaar los konden lopen,zwemmen etc van wie zijn ze dan? oh als ze van niemand zijn mogen wij ze dan zelf vangen en op eten? In de isaan eten ze natuurlijk alles wat los en vast zit maar tja dat is NL toch net weer even anders haha.
  Als we het er weer eens over hebben moeten we allebei heel hard lachen.

  Wat ook een hoogtepunt was de gay parade in Amsterdam man o man ze heeft haar ogen uitgekeken en heel veel foto’s gemaakt maar die mochten mama en papa dan weer niet zien want die zouden zeer geschockt zijn en zouden dan misschien wel een verkeerd beeld krijgen van NL haha

  Ze woont nu alweer twee jaar in Alkmaar en hoeft niet zo snel meer terug misschien als we beide met pensioen gaan maar eerder zeker niet het wonen,werken en leven bevalt haar hier meer dan prima.

 11. Pieter zegt op

  Nog even over Parijs: Er zijn diverse Thai restaurants in Parijs. met name in kleine straatjes !
  Tevens is daar in het 13e district een hele Aziatische wijk. Mijn Thaise vrouw heeft daar erg lekker gegeten en springt al op als ik Parijs noem omdat daar de “Vietnamese noodles” zo lekker zijn…..
  Even plannen en wat googlen wil ook helpen, steek een uitgeprinte lijst van Thaise restaurantjes in de zak als je naar onbekende stad gaat. Ook leuk om ze zo te ontdekken !

 12. Appie zegt op

  Ik heb het juist andersom meegemaakt wat het eten betreft.

  De thaise vriendin van een kennis van mij was hier vorig jaar 3 maanden en omdat hij geopereerd moest worden en in het ziekenhuis verbleef ben ik een paar dagen met haar opgetrokken ( madurodam, Amsterdam en de efteling bezocht). Toen ik haar zei dat we
  ‘s avonds naar een thais restaurant zouden gaan om te eten zei ze: waarom neemt iedereen me mee naar een thais restaurant, ik wil wel eens iets anders proberen nu ik hier ben. Ik heb haar toen meegenomen naar een grieks restaurant. Ik moest voor haar bestellen en heb toen een mixed grill bestelt. Ze heeft er echt van zitten genieten en heeft zich werkelijk volgegeten. Er bleef zoals gewoonlijk nog redelijk wat eten over en toen ik zei dat we dat wel mee naar huis zouden nemen zodat ze er nog een keer van kon genieten thuis was ze wel heel erg verbaasd.

 13. Peter@ zegt op

  Inderdaad opvallend dat men de Thaien met hun Nederlandse of Belgische expats altijd meeneemt naar Thaise eetgelegenheden terwijl wij zoveel keukens van andere culturen in onze landen hebben. Ik denk dat een Thai meer aan zijn eten is gehecht dan een Nederlander of Belg.

 14. Jan zegt op

  Totale desinteresse…. dat heb ik bij veel Thaise mensen gezien.
  Het zal te maken hebben met hun afkomst, opvoeding, opleiding, armoede en cultuur in het algemeen. Boeddha komt op de eerste plaats en de familie ook en niet te vergeten de Koning.
  Een volk…vooral gefocust op eten en drinken, lol en leuke dingen (sanuk), geld ~ een beetje basaal.
  Het is niet anders (met de meesten).

 15. PaulusXXX zegt op

  Drie Thaise vriendinnen zijn al bij me op bezoek geweest in Amsterdam. Alle drie aten ze graag stroopwafels. Kibbeling ging er ook goed in. Mijn huidige vriendin is zelfs verslaafd aan kibbeling, ze wilde het elke dag. Zij mag ook graag een glas rode wijn drinken, dat zullen niet zoveel Thaise vrouwen doen.

  Qua cultuur valt me op dat onze bloemen het goed doen, de oude steden vallen ook erg in de smaak zoals Alkmaar, Haarlem, Utrecht en Leiden.

  Thais eten dat maken we lekker zelf thuis. Ik vraag of ze wat pakjes Roi Thai wil mee nemen of Lobo, zo maken we in een handomdraai een lekker wolkschoteltje thuis 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website