De soapseries in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Cultuur, Thaise films
Tags: , ,
27 mei 2021

Lakorn (Thai: ละคร) is het Thaise woord voor toneelstuk, maar wordt ook gebruikt om het Thaise genre soapseries mee aan te duiden.

Lakorns worden dagelijks op primetime uitgezonden op de Thaise televisie. Een aflevering met een afgerond verhaal duurt meestal twee uur (inclusief reclame). Een serie duurt gemiddeld drie maanden, waarbij meestal twee keer per week een aflevering wordt vertoond. Daardoor kan een televisienet drie lakorns tegelijk vertonen. Lakorns trekken veel kijkers, waardoor televisiezenders proberen om die series te krijgen waarin de populairste acteurs spelen. De beste lakorns worden vanaf 20.30 uur vertoond. Lakorns van iets mindere kwaliteit worden vanaf 17.00 uur geprogrammeerd, en duren meestal ook minder lang. Soms worden de betere series een paar jaar na hun eerste vertoning nog een keer herhaald, maar dan in de middaguren.

Kenmerken

De meeste lakorns bevatten een aantal vaste kenmerken. Met name de populairste series wijken daar zelden van af. Het verhaal eindigt altijd gelukkig, met een huwelijk tussen de hoofdpersoon en zijn minnares.

Aan het begin van de serie worden zo snel mogelijk twee geliefden geïntroduceerd. Het is meestal niet moeilijk om te herkennen wie het verliefde stelletje is, want het betreft meestal de twee populairste acteurs van dat moment. In het verhaal komt minimaal één slecht vrouwelijk karakter voor. Het betreft meestal een vrouw die verliefd is op de mannelijke hoofdrol, en het huwelijk waarmee de serie eindigt wil voorkomen. Alle conflicten zijn aan het einde van het verhaal opgelost. Iedereen vergeeft elkaar, slechteriken worden gestraft en de goeden beloond.Ten bate van de melodramatiek wordt er vaak theatraal en overdreven geacteerd.

De regels van Lakorn

Een lezer op op een Engelstalig forum, die net als vele andere buitenlanders min of meer gedwongen is mee te kijken naar de lakorn van de dag, heeft een manier bedacht om de tijd door te komen door steeds te voorspellen wat volgt op bepaalde scènes. Dat voorspellen vindt hij niet zo moeilijk: meisje ontmoet jongen, een jaloerse dame houdt ze tot het eind uit elkaar en eind goed, al goed.

Hij heeft een opsomming gemaakt van allerlei mogelijke gebeurtenissen en het vervolg tijdens de serie, die hij voor het gemak maar “De regels van Lakorn” heeft genoemd:

 • Als twee mensen elkaar kussen, verschijnt net die ene persoon ten tonele, die dat eigenlijk juist niet zou mogen zien
 • Als een zwangere vrouw een trap op of af loopt, geheid, dat ze valt en een miskraam krijgt
 • Als iemand een pistool of geweer afvuurt, wordt altijd een ander persoon geraakt dan voor wie de kogel bestemd was.
 • Iemand, die enkele hoestbuien krijgt, zal aan een ernstige ziekte overlijden.
 • Als een persoon na een ruzie kwaad wegrijdt, zal er een ernstig ongeluk gebeuren.
 • Als een hoofdpersoon wordt gedood, komt die als geest terug.
 • Als Pah Ek (de held) een ontmoeting arrangeert met Nang Ek (de heldin), wordt die ontmoeting gesaboteerd door een jaloerse vrouw.
 • Als Nang Ek in een slaapkamer te zien is met een andere man dan Pah Ek, wordt zij op het bed aangerand.
 • Als er boeren of buitenlui verschijnen – makkelijk te herkennen aan de wijde broeken en haarbanden – wordt er iemand ontvoerd.
 • Als er in het geheim een gemeen plan wordt bedisseld, is er altijd iemand, die dat gesprek afluistert.

Tenslotte  

Het loopt allemaal altijd goed af, dat staat vast. U kunt het lijstje wellicht zelf nog wel wat langer maken, maar pas op, dat u het niet hardop zegt waar uw Thaise partner bij is. U zou zichzelf wel eens in moeilijkheden kunnen brengen.

Bron: Wikipedia/Thaivisa

7 reacties op “De soapseries in Thailand”

 1. Hans Struijlaart zegt op

  er wordt inderdaad zeer overdreven en slecht geacteerd. Daarnaast hebben vele soaps altijd een paar lady boys (screaming queens) voor de overdreven dramatiek, een draak van een vrouw die iedereen haat en vaak ook 1 of meerdere Loeng kie mauw. Dronken oom. Zit er bijna ook standaard bij in het totaal pakket. Kortom snel naar een andere zenden zappen. Of je moet van die series houden zoals “goede Thai slechte Thai” haha.

 2. Tino Kuis zegt op

  Nog een:

  * Als een mooie, jonge vrouw van eenvoudige komaf verkracht wordt door een oudere, rijke man wordt zij uiteindelijk toch verliefd op hem en ze trouwen

  Soaps: de nationale obsessie, men laat er alles voor in de steek en het is het gesprek van de dag. Heeft mij al heel wat natte zakdoekjes gekost. Op alle kanalen maar vooral op Kanaal 3 maar niet op ThaiPBS. Over het algemeen vind ik soaps niet te moeite waard om naar te kijken. Voorspelbaar, slecht acteren en rolbevestigend.

  Ik ken twee uitzonderingen. Jaren geleden keek ik samen met mijn zoon naar een soap ‘khâ khǒng khon’ genaamd, ofwel ‘De waarde van mensen’, met een script naar een boek dat 50 jaar geleden uitkwam. Het thema was dat rijkdom en afkomst niets zeggen over iemands waarde, soms integendeel. Mijn zoon kijkt er soms nog naar op YouTube.

  Later keek ik graag naar een soap getiteld ‘thong neúa kâow’ letterlijk ‘goud vlees negen’ (aan een aantal mensen gevraagd wat het betekent, niemand wist het), toevallig met dezelfde actrice, Woranuch Bhirombhakdi (Nune)
  Het verhaal is van Botan (schrijfster van ‘Brieven uit Thailand’) en het thema is de verwoestingen die een aan alcohol verslaafde vrouw aanricht in haar omgeving. Beide soaps geen kunstwerk maar prettig om naar te lijken, goed verbeeld en geacteerd met een pakkend thema en zonder overtrokken gedoe.

 3. l.lagemaat zegt op

  Op de Dong Tan beach heb ik eens wat opnames bijgewoond.
  De ” shotjes” van 3 minuten moesten een tich aantal keren over gedaan worden.

  Voor mij was het entertainment van de bovenste plank!
  Maar met een Thaise Wai en glimlach ben ik weggegaan anders had ik
  het in mijn broek gedaan van het lachen.

 4. Peter zegt op

  Hoe is het mogelijk zo slecht te acteren en wat me nog meer verbaast
  dat er zoveel naar gekeken wordt.

  • l.lagemaat zegt op

   Wat hebben de Thais verder nog?

   Het “ge……” van P.M. Prayuth op vrijdagavond?

   Of de 3 niet weg te branden “clowns”, die regelmatig elkaar een taart in het gezicht
   duwen of met een rubber hamer op het hoofd slaan. De meisjes op de tribune liggen
   dubbelgevouwen van het lachen. Vaak heel lief met een handje voor de mond,

 5. Rob V. zegt op

  Soaps kan ik niet kijken, Thaise soaps al helemaal niet. Overdreven acteerwerk en al die clichés en geweld. Brrr. Was blij toe dat mijn lief ook niet naar soaps keek, je zal maar een verslaafde partner hebben die uren naar soaps of sport kijkt. Zit je dan ’s avonds samen gezellig op de bank of de grond aan de buis geplakt…

  Ik, wij, keken wel naar Hormones. Een controversiële serie die zich afspeelt op een middelbare school en waar ook seks, alcohol en drugs langs komen. Maar dat is een Thaise drama en mag je denk ik geen soap noemen.

  De soaps die Tino noemt moet ik nog eens gaan kijken. De populairste programma’s zijn of waren ook met door fans geschreven Engelse ondertiteling beschikbaar op o.a. YouTube en Facebook.

 6. Stan zegt op

  Ik dacht dat GTST slecht was, totdat ik voor het eerst een Thaise soapserie zag!
  Ook die afwisseling van scenes. Na een komische scene met van die rare geluidjes erbij komt er een scene waar een vrouw door haar man wordt geslagen…
  Bij een vriend van mij zijn we na een paar biertjes eens zo’n serie die zijn vrouw kijkt gaan nasynchroniseren met ter plekke verzonnen teksten. Toen was die serie ineens een stuk leuker! Geen idee hoe die serie hete, maar toen een blind personage wel heel makkelijk en snel een trap af liep kwamen we niet meer bij!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website