Klassieke muziek in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Cultuur, Muziek
Tags: , ,
23 mei 2016

Het Thaise uitgaansleven kent vele soorten van muziek. Niet iedereen echter houdt van de Thaise muziek, country, hiphop, en hoe alle moderne vormen van de muziek ook mogen heten. De liefhebber van de Westerse klassieke muziek hoeft gedurende zijn bezoek aan of verblijf in Thailand zijn voorkeur niet te missen. Het probleem is helaas, dat het niet altijd eenvoudig is om van de activiteiten op dit gebied op de hoogte te blijven.

Ik heb een onderzoekje gedaan op internet en vond weliswaar meerdere websites, die een muzikaal klassiek programma aankondigden, maar bijna alle waren in de verleden tijd.

Bangkok

Natuurlijk wordt er in de hoofdstad veel klassieke muziek uitgevoerd, maar de aankondigingen komen of pas laat of helemaal niet in de publieke persmedia. De enige betrouwbare website, die ik vond was die van het Bangkok Philharmonic Orchestra, bangkoksymphony.org  Daar vindt u het programma voor het hele jaar, zodat u daarmee eventueel met een bezoek aan Bangkok rekening kunt houden. Het zijn alle wel grote uitvoeringen, de kleinere samenkomsten, zoals kamerorkesten of pianorecitals zijn niet of nauwelijks te vinden.

Pattaya

Ook in Pattaya wordt veel klassieke muziek uitgevoerd. Het positieve daarvan is, dat een aantal residenten van Pattaya, die vonden, dat aankondigingen van klassieke concerten of recitals te wensen overliet, een geheel nieuwe website zijn begonnen: pattayaclassicalmusic.com

Een prima initiatief, dat ook gesteund wordt door de lokale overheid. Op deze site vindt u alle concerten en kleinere muziekuitvoeringen, die in en rondom Pattaya plaatsvinden.

Eelswamp

De muziekuitvoeringen in Pattaya vinden op meerdere locaties plaats, maar ik noem als een bijzondere plek het landgoed Eelswamp. Hier woont een gepensioneerde, Australische advocaat met zijn gezin en hij organiseert op zijn erf kleinere recitals van piano of klassieke zang. Hij heeft een eigen website, waarop de regelmatige concerten worden aangekondigd: eelswamp.blogspot.com  Als u een concert bij hem bezoekt kunt u, indien voorradig, ook geitenkaas kopen, want Gregory Barton heeft op zijn landgoed ook nog een geitenboerderij.

Elders

Ik ben er wel zeker van, dat er ook in andere steden van Thailand, al dan niet regelmatig, uitvoeringen van klassieke muziek plaatsvinden. Helaas heb ik die niet kunnen vinden, dus aanvullingen van de bloglezers wordt enorm op prijs gesteld.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Klassieke muziek in Thailand”

 1. Dick Neufeglise zegt op

  In Thailand wordt klassieke muziek zoals wij dat kennen totaal anders beleefd.
  Ik ben zelf naar een concert geweest afgelopen december in het Thai cultureel centrum in Bangkok.
  De dirigent probeerde op zijn manier leuk te zijn door allerlei grappen te vertellen en daarna de kwinkslag naar de muziek allemaal in het Thai. toch een vreemde gewaarwording om zo de overture der Fliegende Hollander te horen maar best leuk.
  Mensen zitten ook niet stil tijdens het concert wordt er getwitterd, gefacebooked en naar het toilet gaan geen probleem.
  Als je daar doorheen kijkt vind ik best leuk om zoiets een keer mee te maken maar als je dit niet van te voren weet sta je toch raar te kijken. Ik ga volgende keer zeker weer.

 2. Paul van der Hijden zegt op

  Een site in het Engels met zowat al het culturele aanbod van ‘greater Bangkok’ is van de Jack Gittings, waarop u zich gratis kunt abonneren. https://sites.google.com/site/bkkmacaldetails/

  In Pattaya’s Jomtien is natuurlijk het onvolprezen kleine theatertje van Ben Hansen waar ook prachtige klassieke muziekavonden worden georganiseerd. (benstheaterjomtien@gmail.com)

 3. Tino Kuis zegt op

  Goed intiatief, Gringo! Voor Chiang Mai vond ik drie twee sites:

  http://www.chiangmaicitylife.com/event-categories/concerts-and-shows/
  BV een piano recital Mozart op 28 mei as

  https://www.facebook.com/MusicLoversChiangMai/

  http://music.payap.ac.th/info/?page_id=2019
  Dit is de muziek academie in Chiang Mai

  Veel oud nieuws inderdaad. Weinig actuele info


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website