Hiphop in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Cultuur, Muziek
Tags: , ,
21 januari 2020

Foto: YouTube

Thailand ligt duizenden kilometers verwijderd van de geboorteplaats van hiphop in Bronx in New York City, maar dit muziekgenre mag zich verheugen in een stijgende populariteit in dit land.

Reuters publiceerde enkele dagen geleden een artikel, dat ingaat op de oorsprong van het succes en de (commerciële) ontwikkeling.

De Rapper Show

Het begin is te danken aan Omroep Workpoint Entertainment, die in 2018 een  reality-tv-programma, de Rapper, lanceerde om Thaise rappers in een show met een wedstrijdelement voor het voetlicht te brengen. De wedstrijd was enorm populair en maakte het publiek bekend met het genre. Hiphop werd een begrip bij vooral Thaise tieners.

Muziekindustrie

De stijgende populariteit van hiphop in Thailand heeft sterren gecreëerd die de aandacht hebben getrokken van spelers uit de muziekindustrie. Def Jam Recordings, het vlaggenschip hiphoplabel van Vivendi’s Universal Music Group (UMG) dat de thuisbasis is van Rihanna, 2 Chainz en Kanye West, opende vorig jaar vestigingen in Thailand en Singapore.

Een van de eerste artiesten die het contracteerde was de Thaise rapper DaBoyWay, die 1 miljoen Instagram-volgers heeft.  Def Jam is van plan om dit jaar nog vier Thaise artiesten te contracteren. Paul Sirisant, die UMG en de activiteiten van het label in Bangkok leidt, zei in een interview, dat Thaise rappers zich onderscheiden, omdat de taal aangeboren rijmt in de dagelijkse spraak en zich uitstekend leent voor rap en hiphop.

RachYo

Recorddeals zijn de droom voor veel artiesten, maar niet voor RachYo, een rapper uit de provincie Nakhon Ratchasima in het noordoosten van Thailand. Hij zegt dat hij rapt om zichzelf te uiten: “Ik rap over dingen – vooral met meisjes –  die me echt zijn overkomen”

Een recente video toont de 18-jarige rapper, die in een rijstveld rapt, zittend op een oude vrachtwagen terwijl hij in het Thais klaagt over jaloezie over een meisje. Het werd 57 miljoen keer bekeken op YouTube.

RachYo is niet geïnteresseerd in een contract met een muzieklabel: “Ik ben graag thuis, op het platteland. Ik ga niet graag ergens naartoe”, zei hij.

Lees het hele verhaal van Reuters op: www.reuters.com/


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Hiphop in Thailand”

  1. Wil zegt op

    Groot gelijk heeft hij. Mensen uit Isaan blijven graag bij de familie en willen niet weg.

  2. Jeroen zegt op

    F.hero met Baby Metal – Pa Pa Ya dient ook wel een waardige vermelding. Wellicht bekender onder de metal liefhebbers onder ons.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website