Tijdens een huldigingsceremonie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam heeft ZKH prins Constantijn gisteren de Grote Prins Claus Prijs uitgereikt aan de onafhankelijke filmmaker Apichatpong Weerasethakul uit Thailand.

Aanwezig waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Laurentien en prinses Mabel, en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen.

Prins Claus Prijzen

De jaarlijkse Prins Claus Prijs wordt toegekend voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van cultuur en ontwikkeling, met name in gebieden waar de middelen of mogelijkheden tot culturele expressie en creatieve productie beperkt zijn en behoud van cultureel erfgoed in het geding is.

Apichatpong Weerasethakul (1970, Thailand), filmmaker en kunstenaar

Apichatpong Weerasethakul is kunstenaar en leidende figuur in de onafhankelijke film in Thailand. Met zijn hypnotiserende esthetiek en vernieuwende non-lineaire verhalen behandelt hij op subtiele wijze complexe maatschappelijke kwesties.

Prins Constantijn: “We moeten uitgedaagd worden, onze assumpties bevragen en onze huidige denkbeelden opnieuw onderzoeken.  We moeten onszelf trainen om met andere ogen te kijken, door verschillende lenzen, om te begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Het versterken van de stem van de redelijkheid en uitingen van creativiteit en menselijk vernuft is nu, overal,  relevanter dan ooit tevoren.”

Apichatpong Weerasethakul: ‘We beseffen steeds meer hoe mooi het is dat mensen van elkaar verschillen, maar tegelijkertijd ervaren we de daaruit voortvloeiende wreedheden en vooroordelen. Nog steeds zijn er gebieden op de wereld waar het gevaarlijk is om te herinneren en die herinneringen te delen. Dat weet ik, omdat ik zelf uit zo’n gebied afkomstig ben. Mijn vraag is: wat moeten we doen om contact te maken en empathie te tonen in een omgeving waar een andere logica geldt?’

Kijk voor meer informatie over deze ceremonie, waar ook 5 Prins Claus laureaten werden uitgereikt op princeclausfund.org

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website