Boeken in Bangkok

Door Lung Jan
Geplaatst in Achtergrond, Boeken, Cultuur, Literatuur
Tags: , , , ,
1 augustus 2022

Kinokuniya Shop in Siam Paragon (phornlee / Shutterstock.com)

Diegenen die mijn pennenvruchten op deze blog lezen zullen wellicht al een paar keer opgemerkt hebben dat ik een boekenliefhebber pur sang ben.

In een vorig leven heb ik ooit elf jaar lang een stripspeciaalzaak (voor alle duidelijkheid strip zoals in beeldverhalen voor de dirty minded) en een boekenantiquariaat uitgebaat en toen we naar Thailand emigreerden was onze container, tot wanhoop van mijn eega, dan ook ruim voor de helft gevuld met boekenkasten en boeken. Het overgrote deel van mijn boekenverzameling moest dan weer tot mijn wanhoop in Vlaanderen blijven waar ze met dank werd aanvaard door een aantal vakbibliotheken en academische instellingen.

Intussen ben ik, bijna onvermijdelijk, opnieuw aan het lezen, inkopen en verzamelen geslagen. Zij het dat dit niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Zeker hier in Isaan, is het aantal boekenwinkels, laat staan goede boekenwinkels, op de vingers van één hand te tellen. En eigenlijk gaat deze vaststelling zelfs op voor Bangkok wanneer men het aantal goed voorziene boekenzaken zou aftoetsten aan het aantal inwoners. Omdat ik weet dat ik niet de enige bibliofiel op deze aardkloot ben en er ongetwijfeld nog meer verwante zielen zoekende zijn naar nuttige adressen geef ik graag een selectie van leuke en of interessante boekenwinkels in de Thaise hoofdstad. Kritische lezers – zijn er andere? – wezen gewaarschuwd: dit is een hoogstpersoonlijke en dus subjectieve selectie….

Kinokuniya is de grootste internationale boekenketen die in Thailand actief is. Qua opzet is het een heel klein beetje te vergelijken met de voor Vlaamse lezers herkenbare zaken als de Fnac of Standaard Boekhandel. Kinokuniya heeft intussen al een respectabele leeftijd want is in januari 1927 ontstaan uit -godbetere het- een kolenhandel in het Japanse Shinjuku. Na de Tweede Wereldoorlog groeide die uit tot de grootste boekenketen van Japan. Het eerste buitenlandse filiaal opende al in 1969 haar deuren in San Francisco. In 1983 volgde een eerste Aziatische vestiging, buiten Japan, in Singapore. Snel daarna volgden onder meer Taiwan, Indonesië, Maleisië en Thailand.  Momenteel beschikt de keten over 29 overzeese filialen waarvan 3 in Bangkok. Je kan ze zonder veel moeite terugvinden in de grote shoppingmalls: Central World, Siam Paragon en EmQuartier. Naast een brede keuze aan Thaise en Engelstalige kan je hier ook terecht voor een meer dan stevig aanbod aan Chinese en – hoe kan het ook anders? –  Japanse lectuur en dan heb ik het heus niet alleen over de populaire manga’s. De brede keuze, behoorlijke service en een getrouwheidssysteem voor klanten zijn ongetwijfeld pluspunten voor deze keten.

Aisa Books store (J. Lekavicius / Shutterstock.com)

De grootste keten waar u in Bangkok voor Engelstalige lectuur terecht kunt is zonder discussie Asia Books. Deze, in oorsprong Thaise boekhandel, werd in 1969 opgericht en baat nu, onder de vleugels van de Thai Charoen Corporation, meer dan 70 filialen uit onder de labels Asia Books of Bookazine. De schaalgrootte van de meeste winkels is, in vergelijking met Kinokuniya, eerder bescheiden te noemen, maar het aanbod én de service zijn wel vergelijkbaar en kwalitatief meer dan voldoende. Ik ben de tel intussen kwijtgeraakt maar als ik me niet vergis kun je heden ten dage Asia Books op niet minder dan 33 locaties, waaronder alle grote winkelcentra, in Bangkok vinden.

Dasa cafe book store in Sukhumvit road (Sakchai Junpromsuk / Shutterstock.com)

Beide ketens zijn de place to be voor de liefhebbers van nagelnieuwe uitgaven maar ik wil de adepten van het tweedehandsboek zeker niet op hun honger laten zitten. Eén van de grootste en vooral overzichtelijke tweedehandszaken is Dasa, tussen Soi 26 en Soi 28 tegenover Tops Supermarket aan de immer drukke Sukhumvit Road. Sommige Aficionado’s van het Boek beschouwen deze zaak als de Heilige Graal van het Tweedehandsboek en daar is wel wat voor te zeggen. Overzichtelijkheid is niet vaak een troef in Thaise tweedehandszaken, maar Dasa vormt hierop een fraaie uitzondering. Bovendien zijn de meeste waren hier ook nog eens thematisch en min of meer alfabetisch gerangschikt wat alleen maar aanbevelenswaardig is en je kan er ook nog eens terecht in het kleinschalige cafétje. De stichter van Dasa is de Amerikaan Don Gilliland, die eerder drie jaar lang in het Cambodjaanse Siem Reap een tweedehandsboekenwinkel had gerund voor hij in het voorjaar van 2004 met zijn Thaise zakenpartner Kaweewut ‘Kiwi’ Wuttiwipoo Dasa opende. Ik geef grif toe dat ik graag door deze drie verdiepingen tellende zaak struin, op zoek naar goeie thrillers of een Aziatisch gerelateerd historisch of kunstboek. Een absoluut pluspunt naast de degelijke prijs-kwaliteitgarantie is de online database die, als ik de eigenaar mag geloven, dagelijks wordt aangepast.

Minder overzichtelijk is het aanbod in het iets verder gelegen Sun Books in Sukhumvit Soi 39. Naast de obligate Thaise boeken, kan je hier een, bij tijd en wijle, behoorlijke selectie aan Engelstalige en Japanse lectuur in alle maten en gewichten aantreffen. Dit geldt overigens ook voor het heel wat minder ordentelijke 3/6 Books aan Sukhumvit Soi 24. Toch kun je hier, met wat geluk, een aardig aanbod aan non-fictie van politiek over geschiedenis tot religie aantreffen. Zowel Dasa als deze twee zaken liggen op wandelafstand van elkaar en zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (Phrom Phong BTS).

In dezelfde buurt kan je ook terecht bij Li-Zenn, in meer dan één opzicht een buitenbeentje. Dit is, voor alle duidelijkheid, géén tweedehandszaak. Li-Zenn is niet alleen verbonden aan de gelijknamige uitgeverij maar is in feite ook de College Bookshop van de faculteit architectuur van de prestigieuze Chulalongkorn-universiteit. Veel academisch verantwoord aanbod dus maar vooral heel wat boeken over architectuur en design en bij uitbreiding kunst in het algemeen. Echt iets voor culturo’s die elders hun meug niet kunnen vinden. Oprichter van deze zaak was in 2006 de gerenommeerde architect Nithi Sthapitanonda die onder meer voorzitter van de Association of Siamese Architects en secretaris-generaal van de Thaise Architect Council is geweest en wegens zijn verdiensten beloond werd met een fellowship van het American Institute of Architects. Hou er wel rekening mee dat deze zaak in feite alleen maar tijdens het weekend open is.

Second-hand bookstore in Chatuchak weekend market (Araya Netsawang / Shutterstock.com)

Volgens de legende kan je op de altijd van leven gonzende en bruisende Chatuchak Market alles vinden wat maar denkbaar is en dus ook tweedehandsboeken. Diep in de ingewanden van deze enorme markt zijn er zelfs voor de hardnekkige zoeker een handvol tweehandsboekenzaken te lokaliseren. Een bezoek is echter alleen weggelegd voor de durvers die niet vies zijn van het idee om zich de ziel uit het lijf te zweten in hun queeste om hun geestelijke honger te stillen. De twee belangrijkste of interessantste zijn volgens mij Dilok Books en 55 Bookstore. Laat u niet misleiden door de laatste naam want deze behoorlijk rommelige – en geloof me dit is een understatement – tent, zou naar mijn aanvoelen en inschatting beter 555.000 Books zijn gedoopt….

Afsluitend neem ik u graag nog even mee naar Khaosan Road en omgeving. Deze buurt staat al jaren te boek (snapt u hem?) als het Backpackersparadijs en die categorie van medemensen is  blijkbaar goed voor een schier onophoudelijke stroom van vooral pockets  en soft cover-edities in alle mogelijke talen en (beduimelde) staten. Shaman, Kao San Road nr. 71 is de grootste in zijn soort in deze wijk en heeft net als de Moonlight Book Shop, Kao San Road nr. 46/1 een kwalitatief wisselend aanbod van betaalbaar leesvoer. Ik ben er echter nog altijd niet achter gekomen of deze Shaman iets te maken heeft met de gelijknamige tweedehandszaak die ik meestal bezoek bij een bezoek aan Chiang Mai.

Een beetje apart en met een beperkt tweedehands – aanbod maar een paradijsje voor de liefhebbers van reisboeken en Asiatica is de Passport Bookshop aan Phra Sumen Road nr. 523. In dezelfde straat in nr. 248 is de Mahamakut Buddhist University Bookstore gehuisvest die, zoals de naam al doet vermoeden een keur aan Boeddhistische literatuur aan de man brengt. Tussen deze straat en Khao San Road ligt Soi Rambuttri met twee kleine, half verborgen pareltjes : Book Lover (Soi Rambuttri nr. 60) en één van mijn persoonlijke favorieten Ton’s Bookseller (Soi Rambuttri 327/5) waar je zelfs, afhankelijk van de aanvoer, vaak een kleine maar fijne selectie Nederlandstalig werk kan aantreffen… Tot daar waarde lezers, een korte rondleiding in de Bangkokse boekenscéne en vergeet nooit de wijze woorden van James Joyce: “Het leven is te kort om een slecht boek te lezen…”

16 reacties op “Boeken in Bangkok”

 1. Tino Kuis zegt op

  Fantastisch dat je deze mooie opsomming van boekhandels in Bangkok geeft, Lung Jan. Ik ken er maar een paar, en ik wou dat je dit verhaal 20 jaar geleden had geschreven…Misschien ga ik volgend jaar nog weer eens naar Thailand. Je hebt op een mooie wijze mijn heimwee versterkt.

 2. bert zegt op

  Mijn favoriete boekhandel is niet in Bangkok, maar in Chiang Mai.
  Suriwong Book Center aan de Sridonchai Road. Prettige winkel en een goed assortiment Engelstalige titels.
  Ook een redelijke afdeling met kaarten

  • Lung Jan zegt op

   Dag Bert,

   Wie weet komt er binnenkort wel een artikel over aantrekkelijke en/of interessante boekenwinkels buiten Bangkok. Ik heb – toevallig of niet – ook een paar favorieten in het noorden…

 3. haki zegt op

  Beste Jan! In BKK lees ik ook veel, waardoor ik steeds meer boeken moet bewaren. Helaas is de ruimte beperkt en zou het wellicht ook nuttig zijn boeken te ruilen. Momenteel zit ik in NL in afwachting om terug te kunnen naar BKK, maar lijkt het u ook interessant, dan kunt u mij mailen: [email protected]
  Mijn leesvoer bestaat voornamenlijk uit Engelstalige thrilers/detectives.

 4. Cornelis zegt op

  Dit artikel sla ik op voor wanneer ik in Bangkok ben. Dank Lung Jan!
  In Chiang Rai – in normale omstandigheden mijn verblijfplaats voor een groot deel van het jaar – ontbreekt helaas een goede boekenzaak voor degenen die op Engelstalig ‘leesvoer’ zijn aangewezen. Ik maak dan ook regelmatig gebruik van de webshop van Kinokuniya en heb dan de gewenste boeken binnen enkele dagen in huis.
  https://thailand.kinokuniya.com/

 5. Geert zegt op

  Ik koop bijna altijd via bookdepository.com al is het aanbod vooral ih Engels. Soms lukt het me een Frans of Italiaans boek te vinden maar toch niet evident. Asiabooks ben ik een paar keer geweest en elke keer vond ik wel wat, al was ik niet meteen enthousiast vh aanbod. Zelfs thaise boeken ih Engels koop ik via bookdepository. Elke keer ik naar chiang mai ga, neem ik een aantal boeken mee om in te wisselen in een tweedehands, en ik vind soms verrassingen. Ik heb een dikke 2000 boeken waaronder een 200 tal stripverhalen. Sommige zijn al gecatalogeerd en staan op goodreads onder mijn naam. Als je s wat wil uitwisselen..

 6. Geert zegt op

  Ik koop meestal via bookdepository.com. thailand is een woestijn wat boeken betreft met af en toe een oase, als je er raakt. Asiabooks was ik twee keer en telkens 1 boek gevonden. Wanneer ik naar chiang mai ga, neem ik een tiental boeken mee voor de tweedehandshandel: je krijgt er weinig voor maar soms vind je goedkoop een verrassing. Ik heb hier een 2000 tal boeken waaronder ongeveer 200 strips en 100 detectives (ook nogal wat kookboeken en boeken over Thailand). Als je eens wil uitwisselen: niet alles is gecatalogeerd maar heel wat staat onder mijn naam op goodreads.com. Het meeste wel ih Engels, gevolgd door Duits, Nederlands, Frans en nog een paar

 7. Rob V. zegt op

  De laatste paar jaar ben ik elke keer wel eens bij Rasa langs geweest. En inderdaad via hun website kun je een spreadsheet downloaden die 3x per week geüpdate wordt. Heb ook vanuit Nederland dan eens wat boeken op laten sturen naar een kennis. Een bezoekje aan Kinokunja is ook standaard. Tegenwoordig kun je op de website zien welk van de 3 filialen welke boeken heeft. Durf zo 1 2 3 niet te zeggen welk filiaal het beste is. Mogelijk Siam Paragorn, met op de voet die in het Emquartier en dan die in Central World. Asia Books is niet onaardig, die in Siam Paragorn heeft een behoorlijk aanbod, maar ook enkele kleinere vestigingen hebben een aardig aanbod. Zo trof ik een paar titels die ik zocht aan in een vestiging tussen BTS Phrom Pong en BTS Siam (ja ik heb wat afgelopen).

  Op de Chatuchak weekend markt ook rondgelopen. Bergen en bergen boeken, chaos, proberen daar iets leuks tussen de vinden is als een speld in een hooiberg…

  Voor wie maar 1 middag heeft om boeken te zoeken zou ik zeggen: stop bij BTS Phrom Pong, bezoek Dasa. Wandel daarna na het EmQuartier (1 halte verder), en bezoek daar op de 3de verdieping Kinokunya. Is er nog tijd over ga dan naar BTS Siam en bezoek in Siam Paragorn de vestiging (verdieping 6 of 7? Rechts voorin als je vanuit het BTS station naar het noorden kijkt). Een verdieping lager is ergens Asia Books. Eventueel dan de weg oversteken en 1 blok afzakken en in de Chula university boekenwinkel kijken.

  Standaard gaan er altijd wel wat boeken mee over de Thaise politiek, geschiedenis, cultuur, maatschappij enzovoort.

  • Rob V. zegt op

   De Asia books direct aan Sukhumvit kan ik met Google Maps niet meer vinden. Is zo te zien plat want dit is een adres van een vestiging die er niet meer is: 221 Sukhumvit Soi 15.

   Enkele sites die boekenwinkels beschrijven:
   http://bangkokbooks.com/bangkok-bookshops/

   * Kinokunya: ‘grootste boekenwinkel van het land’
   * Asia books: ‘individuele winkels kleiner dan Kinok maar veel meer vestigingen’
   * Dasa books: ‘de beste 2de hands boekenwinkel’
   * Sun books: ‘Japan en Engels, mbt Engels vooral fictie’
   * Li-Zenn: ‘academisch met architectuur en geschiedenis’
   * 3/6 book: ‘vooral non-fictie, Engels en Japans’
   * chula uni: ‘vooral academisch’
   * diverse aan Khaosan Road, vooral reisboeken, talen, fictie. Niet echt academisch zo te zien.
   * Chatuchak Market: van alles en nog wat vlak bij elkaar aan de west kant van de markt, ook doordeweeks bereikbaar. Stapels en stapels boeken. (Ik zelf zocht boeken mbt Thailand maar heb er na uren niet echt iets gevonden).

   Coconuts artikel (met foto’s vd winkels):
   https://coconuts.co/bangkok/lifestyle/rainy-days-were-made-reading-and-these-used-bookstores-wont-break-bank/

   * Dasa: ‘voor boekverslaafden, vooral Engels maar ook andere talen’
   * 3/6 book: ‘vooral Engels en Japans, veel non fictie
   * sun book store ‘vooral Japans, vooral fictie (Sukhumvit 33/1 en Sukhumvit 39 )
   * Chatuchak market: diverse (bekijk de foto’s maar)

   Online zoek ik via bookfinder.com vooral zowel nieuwe als 2de hands titels. Nieuw komt dan vooral van BookDepository vandaan.

 8. jos zegt op

  Hallo boeken liefhebbers.

  Vondt boeken in Thailand altijd duur.
  Vooral de boeken welke te huren waren,tweede hands.
  Heb dit opgelost door digitaal te gaan lezen op een tablet.
  Nu niet meer gesleep met zware boeken, tevens kunnen er duizendenop het sd kaatje.
  Heb heel veel boeken, dus mocht er interesse zijn, mail me maar.

  Groetjes Jos

 9. Rob V. zegt op

  De locaties op Google maps van enkele boekenwinkels:

  Dasa books, tussen Soi 26 en Soi 28:
  https://maps.app.goo.gl/vhRzhcvGoziDPmGR9

  3/6 Books aan Sukhumvit Soi 24 (geen Engels uithangbord, op Google Maps alleen een bordje ‘books’ achter het raam):
  https://maps.app.goo.gl/5zqTNxZGA3MxiyCt7

  Sun Books in Sukhumvit Soi 39:
  https://maps.app.goo.gl/szj6VMFYEKVmwXZ68

  Kinokunya Emquartier (3de verdieping, niet ver van de ingang met de BTS op de begane grond)
  https://maps.app.goo.gl/jht8Lwcm6kLddAG26

  Kinokunya Siam Paragorn, 3de verdieping, voorkant uiterst rechts van het winkelcentrum:
  https://maps.app.goo.gl/tVogCf6sJwjDztKq8

  Kinokunya Central World (rechts achterin central world, net binnen het opgedoekte Isetan departement store, 6de verdieping ):
  https://maps.app.goo.gl/e2uov9E9QfNMh4AF8

  Chulalongkorn University Book Center:
  https://maps.app.goo.gl/y97xpGfHrhiEnDKY6

  Li-zenn:
  https://maps.app.goo.gl/rvR2niT99b8SEmjV6

  Asia books binnen Siam Paragorn en Central World waren de moeite ook waard, die in de kelder van Central Embassy was zeer klein en de moeite niet waard.

 10. Bob, Jomtien zegt op

  Hallo Lung Jan,
  Ik heb een kleine collectie nederlandse historie boeken waarvan 1 zeer kostbaar. Als je interesse hebt?
  bob 0874845321 (Jomtien)

 11. harold zegt op

  Hoi Lung Jan,

  Ik ben aan het verhuizen en heb ongeveer nog 300 Nederlandse boeken staan die ik niet meer mee kan nemen, ik verkoop ze nu voor 4 bath per stuk ( minimaal 50 stuks ) weet jij nog iemand die interesse heeft, kan ze versturen per THAIPOST, dus 200 bath per doos ex verzending

  • cornelis hoek zegt op

   graag een lijstje met titels en ev.schrijvers

   zijn er biografien bij
   en is het nederlandse literatuu?r

 12. harold zegt op

  300 Nederlandse boeken 4 bath per stuk minimaal 50 stuks

  [email protected] 08 4676 2157

 13. klmchiangmai zegt op

  De boekwinkel in Chiang Mai (shaman) is verbonden aan de boekhandel in Bangkok. Helaas (tenminste dat vertelde mijn vriendin voor haar vertrek naar Nederland in 2021) is de winkel in Bangkok gesloten. In Chiang Mai is het ook aardig uitgedund. Gekko books (niet mijn favoriet) is weg. De Ier die twee boekhandels bezat in Chiang Mai heeft er nog een.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website