Op de televisie, in kranten en op allerlei websites wordt met reportages, verslagen, beschouwingen, columns en nog op andere manieren terecht veel aandacht besteed aan die vermaledijde Coronaviruscrisis. Ik begin zo langzamerhand een hekel aan het woord corona te krijgen.

Ook als de crisis nu zou worden bezworen, dan blijft het woord nog heel lang nadreunen in meestal negatieve zin. Ik hoef er nauwelijks aan toe te voegen, dat mensen, die een geliefde hebben verloren aan de coronavirus hun hele verdere leven lang een nare bijsmaak zullen ervaren als het woord gebruikt wordt.

En dat is jammer, want het woord corona komt in talloze andere aanduidingen en betekenissen voor, die niet negatief zijn, integendeel, zelfs een hele positieve klank kunnen hebben. Ik noem er enkele!

De Corona sigaar

Ik mailde eerder deze week een goed vriend van mij hier in Pattaya met de vraag hoe het met hem ging. Hij schreef terug, ik citeer:

“Het is nog maar enkele maanden geleden dat het horen van het woord Corona mooie herinneringen wakker maakte. De aangename geur van een prachtig sigaartje, niet te groot, niet te klein, niet te dun, bij voorkeur van Hajenius, precies de sigaar die ik nodig had om zonder op mijn horloge te kijken een vergadering in een uur af te ronden. Nu klinkt Corona volstrekt anders”

Corona sigaar (foto Wikipedia Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

De Coronastraat in Culemborg

Zijn sigaar kwam misschien wel uit Culemborg, ooit een bolwerk van sigarenmakers. Waar in vroeger jaren wel 300 sigarenmakers aan het werk waren, zijn het er nu nog maar weinig. Er is nog één fabriek die nog altijd handgedraaide kwaliteitssigaren produceert. Die teloorgang betekende wel dat gebouwen werden afgebroken en er huizen werden gebouwd. Het is dus niet vreemd, dat er in Culemborg een Tabakstraat en een Coronastraat is.

De Coronastraat, een rustige straat met huizen, die ook soms van eigenaar veranderen. Normaal geen probleem, maar nu met de crisis leek een woning in die straat nauwelijks verkoopbaar. “Wie gaat er nu in een straat met zo’n naam wonen?” Als je het wel doet “ben je mooi de sigaar” Niets bleek minder waar, want voor een te koop staand huis in de Coronastraat meldden zich vele gegadigden, die een bod konden doen. Het huis werd uiteindelijk verkocht voor 15% boven de vraagprijs.

Andere Coronastraten

Ik ging eens op zoek naar andere straten met de naam Corona (ik “blijf thuis”, dus alle tijd om op internet te surfen), In Groningen, in de mooie wijk Paddepoel, is ook een Coronastraat en toevallig zijn daar ook woningen te koop. Of de verkopende partij net zoveel geluk zal hebben als die in Culemborg is mij niet bekend. Verder vond ik de naam Corona bij straten in New York, Denver en Paramaribo. Ik heb ze alle op Google opgezocht, maar kan er geen bijzonderheden over melden. Het zou best kunnen, dat er bloglezers zijn, die mooie herinneringen aan een Coronastraat ergens ter wereld hebben.

Dat geldt trouwens ook steden en wijken, die de naam Corona dragen. Ik vond er in de Verenigde Staten wel 7 en ook een oude Maya stad in Guatemala draagt de naam Corona.

Toyota Corona (Foto Wikipedia Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license)

De Toyota Corona

De Corona was een model van Toyota, dat ruim 30 lang tot aan 2001 werd geproduceerd. Ik vond op internet een Belgische aanbieding van een Corona stationcar uit 1976, die voor € 8.800 te koop was. Misschien heeft u er zelf een gehad en kunt er mooie herinneringen over navertellen.

Foto: Wikipedia

Corona bier uit Mexico

Natuurlijk moet ik het Corona bier uit Mexico vermelden, dat in 180 landen over de hele wereld verkocht wordt. Zelf vind ik het geen bijzonder bier, maar het is trendy (en dus duur), maar niet beter dan bijvoorbeeld het hier in Thailand populaire San Miguel Light. Kenmerkend voor het Corona bier (en ook voor San Miguel Light) is, dat er een schijfje citroen bij geleverd wordt. Men duwt dat schijfje in het bier om “de smaak te verhogen” maar de oorsprong van dat schijfje is iets geheel anders. Het was oorspronkelijk bedoeld om, nadat de kroonkurk was verwijderd, de kop en de opening van het flesje te ontdoen van virussen en ander ongerief. Wist u dat?

De productie van Corona bier in de 11 Mexicaanse brouwerijen is trouwens recent tijdelijk stilgelegd vanwege de Coronaviruscrisis.

Corona Hotel en Corona bar

In Den Haag bestaat er een Corona Hotel en hier in Pattaya hebben we een Corona Hotel en een Corona Bar. Ik ken ze niet, maar op Facebook staan details. Er zijn vast bloglezers, die gelogeerd hebben in het Corona Hotel of een biertje in de Corona Bar hebben gedronken. Mooie herinneringen? Laat het ons weten.

Tenslotte

Zoals eerder gezegd wordt het wordt het woord corona nog in vele andere aanduidingen gebruikt, kijk op https://en.wikipedia.org/wiki/Corona voor een overzicht.

Op Internet vond ik ook nog een pagina waar T-shirts werden aangeboden met allerlei coronacrisis gerelateerde thema’s. Dat gaat mij te ver en geeft naar mijn mening blijk van weinig respect. Wie gaat er nu in zo’n T-shirt lopen?

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Het woord Corona zal altijd een nare bijsmaak houden”

 1. rori zegt op

  leuk geschreven. 1 opmerking. corona bier is een merk van ab-inbev- sabmiler combinatie.
  het kenmerkende is dat dit bier voor een groot deel word gebrouwen van mais en rijst naast gerst.
  vroeger vanuit mexico zat er oorspronkelijk ook nog caxtus sap in.

  Voor Europa word het bier geproduceerd in de Jupiler brouwerij in Jupile sur meuse net boven Luik.

  De Jupiler brouwerij is de grootste brouwerij van Ab-Inbev in Belgie. Deze brouwerij is opgericht in 1853 door de familie Piedboeuf wat ook als biermerk nog steeds gevoerd word

 2. ruud zegt op

  Corona zal straks de boeken ingaan als COVIS denk ik. Hopen dat het snel zo gewoon wordt als de namen van de andere griepsoorten. Zo snel er serum is en we worden weer ingeënt gaat het misschien beter. Komt dan gewoon in de “griepprik “te zitten denk ik zomaar. Laten we hopen heel snel. Nu is het allemaal heel angstig.

  • Misschien bedoel je Covid-19?

 3. Thallay zegt op

  ik erger me niet aan corona, was vroeger een liefhebber van dat sigaartje.

  Moderator: De rest is off-topic.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website