‘We zijn er bijna (maar nog niet helemaal)’ schreef ik 2 weken geleden. Ik had het toen natuurlijk niet over dat liedje dat vroeger in de bus op schoolreisjes urenlang werd gezongen, maar over terugkeer naar Thailand.

Ik had toen een vliegticket en een ASQ-hotel geboekt, en het Certificate of Entry (CoE) van de Thaise Ambassade ontvangen.

De procedure was tot op dat moment vlot verlopen. Alleen moest ik een typefout in de vertrekdatum (jaar 2029 i.p.v. 2020) op het CoE laten corrigeren, maar ook dat regelde de Ambassade per kerende -digitale – post.

Klaar om de koffers te gaan pakken dus? Beetje vroeg, tot het vertrek waren er op dat moment nog 3 weken te gaan. Dan alvast maar eens gaan rondneuzen voor de Covid-test en het ‘fit to fly’ certificaat.

Ik vertrek op zondagmorgen 13 december, dus met het oog op de ‘72 uur voor vertrek’-regel zou ik die test op z’n vroegst de voorafgaande donderdag moeten laten doen. Het ‘fit to fly’ certificaat moet binnen diezelfde termijn worden afgegeven.

Overigens zie je op de sociale media, met name in de Faceboekgroep ‘Farangs stranded abroad due to lockdown in Thailand’ (inmiddels ruim 11.000 leden), regelmatig de vraag opduiken of die 72 uur start bij het afnemen van de test of bij het vaststellen van het resultaat. Aangezien daar zomaar 12 uur tussen kan zitten is dat niet onbelangrijk. Eén van de leden kreeg een glashelder antwoord van de Thaise Ambassade in Londen op die vraag: die 72 uur start bij het verkrijgen van het resultaat, dus niet bij het afnemen van de test.

Het officiële standpunt over de ingang van de 72 uurs termijn:

Check zo nodig tevoren bij de gekozen testinstantie wat als datum/tijd op het certificaat vermeld wordt. Soms vermeldt men namelijk datum en tijd van de afname van de monsters uit neus- en keelholtes, soms alleen datum en tijd waarop het certificaat, na het laboratoriumonderzoek werd afgegeven.

Op internet rondkijkend zag ik dat er verschillende aanbieders zijn van deze PCR-test (belangrijk: de aangeboden sneltesten zijn voor dit doel niet geldig), met meestal de regel dat wanneer je in de ochtend voor 11u (bij sommige 11.30u) getest wordt, je die avond rond 22u het certificaat in je digitale brievenbus ligt. Valt je test positief uit, dan word je gebeld.

Uiteindelijk kwam ik terecht bij https://coronalab.eu/corona-en-reizen-naar-thailand/ , met een behoorlijk aantal testlocaties. Omdat zij op het testcertificaat de datum en tijd van de afgifte van dat certificaat (zie de FAQ op de website) vermelden gaf me dat wat ruimte en kon ik voor de donderdag een test plannen. Mocht er dan wat misgaan in de communicatie dan zou ik de vrijdag nog hebben om een oplossing te zoeken. Je kiest de gewenste testlocatie, dag en tijd, en regelt dit online.

Nu nog het ‘fit to fly’ certificaat. Dat blijft een wat wazig ding: er is geen officieel model voor dat certificaat, en er zijn ook geen echte criteria voor de afgifte. Het gaat er gewoon om dat je door een arts ‘fit to fly’ wordt verklaard, niet meer dan dat. Die term ‘fit to fly’ is overigens cruciaal; die moet er echt in staan. Soms passeren er voorbeelden waarin in plaats van die term ‘fit to travel’ wordt gebruikt: dat is vragen om problemen!

Ik vond in de eerdergenoemde Faceboekgroep een heel simpel model dat in de praktijk zonder meer wordt geaccepteerd. Ik heb het model aan m’n huisarts gemaild met de vraag of hij bereid zou zijn dit te ondertekenen. Het antwoord was, na raadpleging van mijn medische gegevens dat hij dat zou doen, en er geen consult nodig zou zijn. Prima, ook weer geregeld!

Simpel en duidelijk is deze versie van een ‘fit to fly’ certificaat:

Nog een tip: bij sommige covid-testers kun je ook een ‘fit to fly’ verklaring krijgen. Zorg er dan in ieder geval voor dat het twee afzonderlijke verklaringen zijn. Een Covid testcertificaat waarin ook vermeld is dat je ‘fit to fly’ bent, blijkt in de praktijkproblemen op te leveren, men wil twee afzonderlijke documenten zien.

Wat nog meer? Oh, nog even langs de tandarts, heb geen klachten maar voor een vervroegde controle en grote schoonmaakbeurt nu ik voor langere tijd wegga. Net nadat ik die afspraak heb gemaakt breekt er een groot stuk van een kies af. Niet meer te redden, zei mijn tandarts die het onderhoud van mijn gebit wel eens gekscherend ‘monumentenzorg’ noemt, na het bekijken van de röntgenfoto’s. Er zat ook nog een forse ontsteking: kortom: ik moet naar een specialist voor dit klusje.

Even, héél even, overwoog ik om het te laten zitten en het in Thailand te laten doen, maar ik besefte al snel dat dat geen optie was. Als ik het al probleemloos zou kunnen rekken tot aan het vertrek, maar ik zou in quarantaine alsnog een tandarts nodig hebben dan zit ik in de problemen. Gelukkig een specialist gevonden met begrip voor de situatie, en het lijkt erop dat het tijdig gaat lukken. Zo niet, dan is er weer veel te regelen, ticket, ASQ-hotel, nieuw CoE. Ik moet er maar niet aan denken, maar ik merk dat er wat stress in lijf en geest begint te sijpelen…..

Voor wie het voorafgaande nog eens na wil lezen:

 

Alternative State Quarantine (ASQ): waar?

 

We zijn er bijna (maar nog niet helemaal…)

56 reacties op “De laatste loodjes….”

 1. albert zegt op

  Leuk stuk alleen Fit to Fly is een officieel document waar meer op staat dan alleen maar een opmerking .
  Fit to fly geeft ook aan in dit document of iemand afhankelijk is bijvoorbeeld van derden of een rolstoel of zuurstof etc.
  Door de Corona pandemie is het allemaal wat onduidelijk maar dit formulier bestaat al jaren en wordt door mij gebruikt bij Medical checks en ook bij mensen die nu repatriëren naar Thailand .

  • Cornelis zegt op

   Nee, Albert, waar jij naar verwijst is een ander document dat de luchtvaartmaatschappijen hanteren in bepaalde gevallen, bij voorbeeld bij gehandicapten. Dat staat helemaal los van de ‘fit to fly’ verklaring.

   • Cornelis zegt op

    …..maar als er de kwalificatie ‘fit to fly’ in voor komt, zal het natuurlijk ook voor dit doel bruikbaar zijn.

   • Albert zegt op

    Al sinds jaren geef ik als Aeromedical Examiner deze verklaring af en ook voor Thaise bewoners die terug willen keren en wordt geaccepteerd door de KLM Air France.

 2. PEER zegt op

  Beste Cornelis,
  Maak je maar niet druk over je gebit.
  Het volgende is gebeurd: paar jaar terug was,4 dgn voor m’n vertrek naar Th, ‘n kies afgebroken. Dus rap naar m’n tandarts die het repareerde, maar in Chiangmai verloor ik diezelfde kies weer, na 5 dgn al!
  Daar naar ‘n tandartsdame geweest en heeft er ‘n nieuwe kroon ingezet. 200% tevreden en wel zo tevreden dat ik verleden jaar wederom bij haar ‘n brug heb laten plaatsen. Geen pijn, perfecte behandeling.
  De dame is de laatste keer in 3 sessies plm 3 uur,een-op-een, met mij bezig geweest. En dát zou bij mijn Ned tandarts onbetaalbaar zijn geweest.
  Dus je kunt met ‘n gerust hart je gebit in Thailand laten verzorgen.

  • Cornelis zegt op

   Ha PEER, ik ben ook niet bang om m’n gebit in Thailand te laten verzorgen, maar het kwestie was of ik het probleemloos zou redden tot na de quarantaine-periode. Ik neem in dit geval maar het zekere voor het onzekere…….

   • Cornelis zegt op

    ‘Het kwestie’ moet natuurlijk ‘de kwestie’ zijn. Dat komt ervan als je eerst ‘het probleem was….’ wilt schrijven en dan besluit een ander woord te gebruiken……..

 3. Tom zegt op

  Ik ben gisteren aangekomen in Bangkok. Goed om ook alle andere documenten even te noemen. Bevestiging van hotel. T8 ingevuld. Verzekeringsverklaring met het bedrag van 100,000 en Covid-19 erin. Bij mij stond ongelimiteerd en dat gaf discussie en 40 minuten wachten. Neem in ieder geval geval 2 COE’s mee. Ik vloog met Emirates en had ook van hen een Health Declaration Form ingevuld. Ook daar alle formulieren laten zien. En bewaar je boarding passen. Zet in de Fit to Fly ook het Covid-19 RT PCR negative result. TM6 duidelijk invullen qua adres. Alles wordt 4 keer gecontroleerd. Succes

  • Cornelis zegt op

   Tom, zet je in de tm6 als verblijfplaats het quarantainehotel of het adres waar je daarna heen gaat?

   • Tom zegt op

    Goede vraag. Ik heb het adres na het ASQ hotel gebruikt. Dat was geen probleem.

   • Tom zegt op

    Ik heb op TM6 het adres na ASQ gebruikt en dat werd geaccepteerd.

 4. Freek Vermolen zegt op

  Beste Cornelis, mooi stuk. Ik hoop dat je ons de komende weken op de hoogte houd met het vervolg. Ik ga halverwege deze maand het traject inzetten en verzamel tot dan dit soort nuttige tios/informatie. Groet, Freek

  • Cornelis zegt op

   Dat is inderdaad mijn bedoeling, Freek!

 5. Johan (BE) zegt op

  Intussen zijn op het internet oplichters actief die je voor 30€ een negatief Covid-19 attest bezorgen. Eergisteren gezien op de Belgische TV. Er bestaat geen eenvormig “officieel” attest, ieder laboratorium heeft zijn eigen formulier. Met een beetje knip- en plakwerk hebben oplichters dan zo een fake attest gefabriceerd. Met een beetje moeite zou ik het zelf kunnen, denk ik.
  Natuurlijk is het niet goed -en riskant- om zo’n vervalst attest te gebruiken. Maar voor sommigen zal de verleiding groot zijn. De strategie die de Thaise overheid gebruikt is helemaal niet zo waterdicht.

 6. Jacobus zegt op

  Na veel gedoe en misverstanden had ik begin november al mijn documenten op orde. Een COE, een non-immigrant O visum (de zoveelste), aparte Oom tijdelijke buitenland verzekering (duur maar nodig), een bevestiging van mijn ASQ hotel etc.
  Covid negatief en een fit to fly verklaring. De ftf verklaring van de travel clinic van het Erasmus MC. 170€ exclusief BTW. Maar goed, op 18 november vetrek ik opgewekt naar Schiphol voor mijn vlucht naar Bangkok met Qatar Airways.
  Bij het inchecken worden al mijn documenten nauwkeurig door het baliepersoneel van Qatar gecontroleerd. Alles lijkt in orde. De medewerker is bezig
  met het uitprinten van de boarding passes. Een andere medewerker kijkt nog even op het COE document en ziet dat het vlucht nummer van Doha naar Bangkok niet correct is. Het betreffende vluchtnummer heb ik overgenomen van mijn uitgeprinte e-ticket. Dat laat ik het baliepersoneel zien. Echter het vluchtnummer is veranderd. Veel overleg, managers erbij, bellen en nog eens bellen. Ik stel voor om het goede vluchtnummer met balpen op het COE te schrijven. Dat is onmogelijk. Resultaat: ik krijg geen boarding passes en kan dus onverrichterzake terug naar huis.

  De gehele procedure weer opgestart en nu vlieg ik as woensdag de 9de december.
  Tip: voor degene die een Nederlandse zorgverzekering heeft maar geen Covid19 tekst op zijn certificaat krijgt het volgende. Op de website van de thaise ambassade voor het aanvragen van een COE staat ergens een link naar een Thaise verzekeraar, Dhipaya Insurance Plc., die een aparte Covid19 verzekering aanbiedt voor ongeveer 12,000 baht voor een periode van 90 dagen. De Oom tijdelijk buitenland verzekering kost 750 €.

  • Ger-Korat zegt op

   Kan deze versie van een ‘fit to fly’ certificaat zoals in het artikel staat gedownload worden oftewel is er een link naar deze versie ?
   Kan het dan voorleggen aan de huisarts en kijken of deze bereid is dit te ondertekenen en bespaar me dan de kosten om het via een partikuliere organisatie te regelen.

   • Cornelis zegt op

    Ha Ger, ik heb het aan de redactie voorgelegd. Zou inderdaad goed zijn om het downloadbaar te maken.

    • Cornelis zegt op

     Ger, het antwoord is dat je met de linker muisknop klikt en dan vervolgens de afbeelding opslaat. Op mijn IPad klik ik op het scherm op de afbeelding en kan ik hetzelfde doen.

  • Tom zegt op

   Goede vraag. Ik heb het adres na het ASQ hotel gebruikt. Dat was geen probleem.
   Trouwens, ter info. Alle Nederlandse verzekeraars dekken de ziektekostenverzekering zoals nodig. Het blijkt dat de ambassade het bedrag nu in de verklaring eist voor de COE maar dat de verzekeringen dit liever niet doen omdat dat leidt tot verhoogde rekeningen.

   • Cornelis zegt op

    Dank Tom. De Nederlandse zorgverzekeraars melden inderdaad niet expliciet die 100.000 USD dekking, maar wel dat ook Covid gedekt is. De Thaise Ambassade aanvaardt dergelijke verklaringen zonder meer.

    • Huib zegt op

     Cornelis Nu niet meer vandaag naar de thaise consulaat geweest om mijn paspoort op te halen, kreeg geen visa omdat de bedrag niet in stond. Heb nu bij AXA 3 maanden verzekering afgesloten van 7500 baht. Maandag terug naar consulaat om nogmaal te proberen.

     • Cornelis zegt op

      Consulaat denkt soms anders over zaken als de Ambassade. Ik heb nog niet gehoord dat je met een Engelstalige verklaring die in feit zegt ‘ongelimiteerd, Covid inbegrepen’ geen CoE zou krijgen. Er zijn er al velen Thailand mee binnengekomen. Maar als het consulaat je een visum weigert, kom je ook niet toe aan het door de Ambassade af te geven CoE.

      • Ferdinand zegt op

       Vandaag in Bangkok aangekomen en mijn CZ verzekering heeft in de Engelstalige verklaring ook de Covid-19 genoemd en het bedrag staat er niet in, maar is omschreven als “no maximum” en dat werdt omcirkeld bij de controle en goedgekeurd.
       Ik zit nu in ChorCher hotel.. mooie kamer, met klein maar nuttig balkon, na 6 dagen is de 1e covid test en mag je als die negatief is, ook van je kamer af voor een uurtje..

       Het adres in Thailand op de TM6 kaart dat ik heb ingevuld is dat waar ik na het hotel verblijf. Ik moest de immigratie beamte nog uitleggen waar dat dorpje precies lag.. hij accepteerde het met een grote glimlach.

       Het T8 formulier moest ik op de valreep ook nog invullen, dat is in het Thais/Engels en komt op het zelfde neer als de fit to fly verklaring, de gezondheidsverklaring van Schiphol .. enz
       Veel dubbele registraties.

       • Robert zegt op

        Hallo Ferdinand. Hoe kom je aan de gezondheidsverklaring van Schiphol?
        Wordt deze dan ook gevraagd bij de check-in balie?

        • Ferdinand zegt op

         Ik heb de schiphol-app op mijn telefoon en daar werd er naar verwezen..
         echter er is niet naar gevraagd.

       • Henlin zegt op

        Hoi Ferdinand,
        mooi dat bij jou ook alles goed ging. Evenals bij mijzelf.
        Alleen waar ik al bang voor was door de nieuwe label in Frankfurt is waarheid geworden.
        Mijn koffer is nog onderweg.

        Zit in Best Bella in Pattaya, een mooie en ruime kamer, met een mooi balkon. Alleen mag ik die de eerste drie dagen (voor de eerste test) niet gebruiken.
        Hier zijn de testen op de 3e en de 12e dag.

        Groet
        Henk Lindeboom

        • Ferdinand zegt op

         Hoi Henk, stom van jouw koffer.. hopelijk komt hij terecht.
         Bedankt nog voor het T8 formulier, was toch nodig zoals je al zei.
         De wifi is hier niet super, dus mijn internet activiteiten zullen even moeten wachten tot ik op mijn Thais adres ben aangekomen.

         Groet
         Ferdinand

       • Cornelis zegt op

        Goed om te horen dat je veilig bent aangekomen in het ChorCher hotel – ik hoop daar de 14e in te checken. Tegen de tijd dat ik daar ‘gelucht’ wordt ben jij al weg, denk ik, dus de kan dat we daar elkaar zien is niet zo groot.
        Het T8 formulier heb ik, ingevuld en al, al in de stapel documenten zitten.

 7. Astrid zegt op

  Beste Cornelis,
  Bedankt voor je uitvoerige verslag. Wij snakken naar Thailand, waar wij elk jaar om deze tijd vakantie vieren. Weet jij ook of Nederlandse toeristen met een 90 dagen toeristenvisum alweer welkom zijn in Thailand?Natuurlijk met de diverse voorzorgsmaatregelen en richtlijnen. Moet je in een ASQ-hotel echt 16 dagen op je kamer blijven? Ik heb gehoord dat dat alleen de eerste week verplicht is en dat je daarna b.v. in de hoteltuin mag zitten. Als de kamer een balkon heeft, mag je daar dan gebruik van maken of wordt de deur geblokkeerd?
  Ik wens je een goede en probleemloze reis en een fijn verblijf in Thailand.
  Met vriendelijke groet.
  Astrid en reisgenoten.

  • Cornelis zegt op

   Dag Astrid, ja, inmiddels worden er weer toeristenvisa – 69 dgn, te verlengen tot 90 – afgegeven. Je ontkomt helaas niet aan die 15 nachten quarantaine en het ziet er ook niet naar uit dat dat op korte termijn verandert.
   In de meeste hotels mag je na de uitslag van de eerste Covid test, meestal de 6e dag, ‘luchten’ rondom in het zwembad – verboden te zwemmen – en/of in de tuin. Omdat daar dan per keer maar een beperkt aantal gasten tegelijk mag zijn, moet je vaak daarvoor een tijdslot reserveren. Meestal een uurtje per dag per gast.
   Wat het balkon betreft: niet alle hotels hebben kamers met balkon, en als ze ze wel hebben is de toegang tot dat balkon in sommige gevallen afgesloten. Goed op letten bij het kiezen van een hotel.
   Zelf vind ik dat balkon ook heel belangrijk; het hotel waar ik de quarantaine ga doorbrengen sluit de balkons niet af.

   • Cornelis zegt op

    Verdorie, die typefoutjes – 69 dagen moet natuurlijk 60 zijn. Diepe schaamte overmant mij……

   • Astrid zegt op

    Jeetje Cornelis, een HEEL uur je kamer af om even te luchten? Dan is een kamer met toegankelijk balkon wel erg welkom. Enig idee of er strikt op dat uurtje luchten wordt toegezien? En door wie? Ik ga toch maar eens informeren bij ons favoriete hotel. Hoe dan ook, sla je er doorheen en daarna lekker genieten. Groeten.

    • Cornelis zegt op

     Ja, het wordt afzien, Astrid, maar de zoete beloning je weer vrij te kunnen bewegen maakt veel goed (hoop ik….). In mijn geval zal ik toch 5 – 6 maanden blijven en dan vallen uiteindelijk die paar weken quarantaine in het niet,

     • Astrid zegt op

      Hallo Cornelis,
      Ach ja, als het leed geleden is kunnen we weer in alle vrijheid genieten van zon, zee, warmte, lekker eten enz. Gelukkig staat de e-reader vol met boeken.
      Je bent heel informatief en je schrijft uitstekend. Je ziet dat je er veel lezers een groot plezier mee doet. Ik lees dat je op verzoek van medelezers ons ook later zult informeren. De reiskoorts schiet door jouw toedoen omhoog…. Het is te hopen dat bij de vele controles de thermometer daardoor niet boven de 37 komt.
      Wij zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen na aankomst in Dubai en aansluiting naar Bangkok. Toen wij daar in maart op de terugreis naar huis waren werden alle passagiers uit die grote A380, zonder dat we ervan in kennis waren gesteld, als tamme schapen in een afgeschermde ruimte gedreven waar wij op covid werden getest. We stonden teen aan hiel, dus een eventuele besmetting lag voor de hand. Reden voor ons om ons bezoek aan Dubai in te korten uit bezorgdheid dat er iemand uit ons vliegtuig besmet zou zijn en we in quarantaine zouden moeten.
      Alvast bedankt voor verdere info en veel voorpret toegewenst.

      • Cornelis zegt op

       Dank voor het compliment! Moet bekennen dat het me best voldoening geeft als ik zie dat anderen wat aan mijn schrijfsels hebben…..
       Ik vlieg via Frankfurt gelukkig. In het verleden ook een aantal malen via Dubai gevlogen, maar ik vond die overstap ook toen geen geweldige ervaring.

   • Hua Han zegt op

    Beste Cornelis,
    Jouw antwoord suggereert dat (voor Nederlanders?) weer toeristen visa worden uitgereikt. Als ik echter de website van de Thaise ambassade bekijk, dan staat daar nog steeds :”Multiple-entry tourist visa (METV) and Special Tourist Visa (STV) remains unavailable in the Netherlands due to the current COVID-19 situation which is classified by the Ministry of Public Health of Thailand (MOPH) as high risk”.

    Heb ik ergens iets gemist of verkeerd begrepen dat ik nog steeds denk dat ik dit jaar het overwinteren wel kan vergeten ?

    • Cornelis zegt op

     Wat afgegeven wordt is het single entry Tourist Visa, voor 60 dagen, met de mogelijkheid om er nog 30 dagen verlenging aan te plakken.

     • Caspar zegt op

      En hoe gaat Meneer Cornelis dat doen als die 5 tot 6 maanden wilt blijven in Thailand.

      • Cornelis zegt op

       Simpel, Caspar, ik heb een non-O met een tot midden mei geldige verblijfsperiode. Begin mei weer een ‘extension of stay’ aanvragen en dan heb ik wéér een jaar.

   • fred zegt op

    Ik zat in een hotelkamer zonder balkon. Mooie ruime kamer en geweldige badkamer. Had uitstekende internetverbinding en had gezorgd voor wat spannende boeken.

    Na de eerste test kon ik ook iedere dag vragen om half uurtje buiten te gaan slenteren rond het zwembadje. Heb het 2 keer gedaan en daarna niet meer. Vond rond dat zwembadje lopen zo saai dat ik nog liever gewoon op de kamer bleef.

    Het eten was meer dan voldoende eigenlijk veel te veel want echt grote honger had ik amper. Na de eerste week was ik het steeds weerkerende menu wel grondig beu.

    Ik vond het uiteindelijk helemaal niet zo erg allemaal….Mijn laptop mijn boeken wat televisie en vooral veel rust.

    Die twee weken zijn vlotjes voorbij gegaan….zeker de eerste 10 dagen ….pas de laatste dagen kreeg ik de kriebels ….

 8. Leo_C zegt op

  Hoi Cornelis,

  Ik heb al een heleboel gelezen over je zoektocht naar alle formulieren en dergelijken.
  Wat ik nergens ben tegengekomen, of waar ik misschien over heen heb gelezen, heb je ook familiebanden in Thailand (vrouw, kinderen) ?
  Wil dit graag weten omdat ik ook graag wil gaan, maar lees bijna altijd dat je familiebanden moet hebben, anders krijg je geen toestemming om te gaan !

  B. v. d.

  Leo

  • Cornelis zegt op

   Ha Leo, nee, je hoeft op dit moment geen familiebanden in Thailand te hebben om binnen te komen.
   Het is inderdaad is in deze Covid-situatie wel enige tijd zo geweest dat je met een non-O of O-A alleen binnen mocht als je officieel met een Thaise gehuwd was of kinderen had met de Thaise nationaliteit. Nu is dat geen vereiste meer.

  • Kris Kras Thai zegt op

   Sinds begin november kan je opnieuw een toeristenvisum bekomen (single entry). Hiermee kan je maximum 90 dagen verblijven (60 dagen + 30 dagen verlenging). De quarantaine periode is inbegrepen in deze 90 dagen.
   Wil je langer dan zal je moeten wachten op de STV (Special Tourist visa), als die er tenminste ooit komen in NL of BE. Of je opteert voor O-A visa. Maar dit is omslachtig en volgens mij niet bedoeld voor toeristen maar voor emigranten.
   Voor meer informatie neem je best contact op met de ambassade.

 9. Japie zegt op

  Weet iemand of je als Nederlander al met KLM kan vliegen naar Bangkok? Wordt KLM geaccepteerd voor de COE? Ik las eerder op de site van de ambassade dat KLM alleen repatriëringsvluchten uitvoert, maar dit stukje tekst is inmiddels verwijderd van die pagina. Van KLM krijg ik geen duidelijk antwoord maar iedereen kan een vlucht boeken.

  • Cornelis zegt op

   KLM staat op de Thaise lijst van toegelaten luchtvaartmaatschappijen. Of ze momenteel ook met enige regelmaat vliegen is mij niet bekend.

  • Frits zegt op

   Ja. Ik ben afgelopen vrijdag 27 november met de KL815 naar Bangkok gevlogen. Dat was een repatrieringsvlucht die vol zat met Thai uit heel Europa.

   Om de vlucht te kunnen boeken moest ik een e-mail sturen aan [email protected] . Die hebben me op de lijst gezet, en een aantal dagen later kreeg ik een e-mail dat ik het ticket kon boeken via thai-travel.nl, een Thais reisbureau in Diemen.

   Toen ik het 4 november boekte kon je de KLM niet zelf boeken via klm.nl. Ik zie dat dat nu wel kan.

   Frits, tel.+66-6-18723010

   • Cornelis zegt op

    Nadeel van zo’n repatriëringsvlucht vol met Thais is dat zij geen covid-test behoeven te ondergaan voor vertrek. Niets voor niets is het merendeel van de in quarantaine positief bevonden reizigers Thai.

 10. Robert zegt op

  Hallo Allemaal.
  Wij zitten in hetzelfde schuitje. Vertrek op 12 december en inmiddels het CoE ontvangen, tickets en ASQ geboekt.
  Nu blijken alle (commerciele) testlocaties vol te zitten en alleen maar de RT-PCR test te doen en geen Fit to fly te kennen. Wij zitten in Limburg en hebben gelukkig net een ver verwijderde testlokatie gevonden voor 9 december dus nauwelijks binnen de 72 uur voor vertrek
  Bij de huisarts gevraagd maar die mag volgens de landelijke richtlijnen geen verklaring Fit to fly afgeven van eigen patienten.
  Veel gezocht op internet en een veelvoud van f”ormulieren” gevonden. Er is ook een formulier (Min. van VWS) van de nederlandse overheid (Health Declaration Form) dat wordt aangeraden. Hierin staan echter niet de juiste woorden Fit to Fly, maar wel de vlucht gegevens.
  Omdat het formaat blijkbaar niet vastligt heb ikzelf maar een formulier gemaakt. Daarop de standaard vragen mbt covid, hoesten, koorts etc. Zo mogelijk probeer ik dat te laten tekenen/stempelen door een “keuringsdienst”. Lukt dat niet dan stempel ik hetzelf wel:-))
  Het thaise T8 formulier is overigens ook een soortgelijke zelfverklaring die van te voren wordt ingevuld.
  Ben overigens erg benieuwd wie cq waar wordt al deze semi dezelfde verklaringen dan worden gecontroleerd?
  Ben benieuwd hoe het anderen vergaat in dit proces.

  groet
  R.

  • Frits zegt op

   Ik heb mijn fit-to-fly verklaring van vaccinatiecentrum.nl gekregen, die ook de PCR test hebben gedaan.

   Van de Thaise ambassade had ik twee voorbeelden gekregen hoe deze er uit moest zien. Een voorbeeld was van vaccinatiecentrum.nl, de andere van ErasmusMC Travel Clinic. Dit schijnen toch redelijk standaard verklaringen te zijn, die door gecertificeerde artsen worden afgegeven. De keuring zelf stelde niet veel meer voor dan mijn bloeddruk meten en een paar vragen over mijn gezondheid. Koste wel 138 euro.

   Bij het inchecken vroeg de KLM er naar. Op https://klm.traveldoc.aero/ kan je zien wat ze bij het inchecken op hun scherm krijgen om naar te vragen. Heb je dat niet dan mogen ze je niet inchecken.

   Zit nu in quarantaine in Bangkok.

   Frits, tel.+66-6-18723010

  • TheoB zegt op

   Robert,

   Een Fit-to-Fly-verklaring is wat anders dan een COVID-vrijverklaring.
   Fit to Fly betekend dat je gezond genoeg bent om met een vliegtuig te reizen. Dat je dus niet het risico loopt op ernstige gezondheidsklachten tijdens de vlucht. (Dat ze niet halverwege met bv. een dooie te maken hebben of een tussenstop moeten maken om je met spoed in een ziekenhuis te krijgen.)

   @Cornelis: Ik kijk uit naar je volgende verslag.

  • Henkwag zegt op

   Hallo Robert, een kennis van me heeft ook zo’n zelfgemaakte fit-to-fly verklaring
   gemaakt. Helaas pindakaas, die werd op Schiphol niet geaccepteerd ! Gooi er
   wat geld en tijd tegenaan en probeer een goede verklaring te krijgen, daar worden hier
   op ’t blog genoeg voorbeelden van gegeven. Succes !!

 11. fred zegt op

  De ambassade in Brussel stuurde me per PDF zo een fit to fly attest op. Was gewoon een briefje van 3 zinnetjes in de zin van I doctor declare that my patient Mr X is fit to fly on date off ..

  Ben daar mee de dag voor ik vertrok naar mijn huisarts gegaan die er zijn nummer en handtekening en datum heeft opgezet en dat was het.

  Dat vond ik een heel simpel attest.

  De PCR test heb ik laten doen ongeveer 70 uren voor mijn eigenlijke vertrek. Ik vertrok op een vrijdag om 17 uur en ben me gaan laten testen de dinsdag om 19 uur. De dag erna stak het resultaat in mijn e box. Op het attest stond het uur en de dag vermeld dat de test werd afgenomen.

  • Cornelis zegt op

   Inderdaad, simpel en effectief, net als het voorbeeld hierboven!

 12. Pier zegt op

  Heel erg bedankt voor al je nuttige info. Heerlijk als een deel van al het werk voor me gedaan word. 🙂

 13. Ernst-Otto Smit zegt op

  Reizigers komen weer in grotere getallen naar Thailand.
  Wij – Green Wood Travel Bangkok – zijn er druk mee.

  Heb je geen zin in de papierenrompslomp geef het uit handen en laat ons het doen.
  Het is nu, vreemd genoeg, ons dagelijks werk.

  We regelen tevens je vliegticket, het verplichte ASQ hotel en reisziektekostenverzekering.

  Prijzen zijn gelijk wat jezelf zou moeten betalen en je ontvangt 24/7-service en onze Thailand kennis.

  Tijd om van een warme Thaise winter te gaan genieten.

  [email protected]

 14. Wim zegt op

  Currently, Thailand’s borders are open and tourists can gain access in the country through the new TR and STV visas. However, some travellers are turned off by the rigorous application process and requirements.

  Gepubliceerd op 2 december in traveldailymedia.com

  Geduld is een schone zaak, maar de aanhouder wint (soms).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website