Zijn Thais nou echt dom?

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags:
8 juli 2013

Als u denkt dat dit weer een artikel is om onze Thaise gastheren af te katten, dan hebt u het mis. Het zijn gewoon wat observaties, gebaseerd op ruim 12 jaar ervaring leven en wonen in Thailand. Ik zeg u bij voorbaat, er zit een serieuze ondertoon in het verhaal, maar lees het vooral met een glimlach.

Vliegen

Laten we maar eens beginnen met vliegen, de insecten. Vliegen hebben geen intelligentie, het zijn gewoon biologische apparaatjes, je kunt een vlieg niets leren. Toch zijn vliegen in Nederland sluw, althans ze vertonen sluw gedrag. Ze gaan op je eten zitten als je even wegloopt of even niet oplet. Je kunt ze wel verjagen, maar het is verdomd moeilijk om ze om zeep te helpen. Je moet er behoorlijk met een opgerolde krant of zo achteraan om er één te pakken te krijgen.

Vliegen in Thailand zijn totaal verschillend. Ze doen zich tegoed aan je eten, terwijl je zelf aan het eten bent. Ze gaan zelfs op je lepel zitten, die op weg is naar je mond. Maar vliegen en muggen zijn in Thailand gemakkelijk met je blote handen onschadelijk te maken. Eén klap en ze zijn dood.

Jaag in Nederland een vlieg weg en meestal komt die boodschap wel over, jij bent een bedreiging voor hem en de vlieg zal wegblijven. Een Thaise vlieg kun je ook wegjagen, maar die blijft maar komen. De enige manier om een Thaise vlieg te stoppen is om hem te doden.

Zijn Thaise vliegen nu dom? Nee, ze hebben immers geen intelligentie, maar ze vertonen dom gedrag.

Honden

Kijk nu eens naar onze beste vriend, de hond. Ik heb in Nederland en andere Europese landen meer dan 40 jaar over ’s lands wegen gereden en heb nog nooit, herhaal, nog nooit een dode hond op straat zien liggen. Ik heb ook nog nooit een hond aangereden zien worden. Als een hond alleen is en de straat wil oversteken, kijkt hij eerst in beide richtingen. Ik heb honden gezien, die gebruik maken van voetgangersbruggen, zebrapaden. Ze wachten ook keurig tot het verkeer voor een rood stoplicht stilstaat en steken dan over.

In Thailand is dat wel even anders. Maak een lange autorit in Thailand en gegarandeerd, dat je om de pakweg 300 kilometer wel een dooie hond ziet liggen. Aangereden door een auto, uiteengereten door een vrachtauto, weggemaaid door een 4-wheel drive. Zelfs heb ik een hond aangereden en gedood zien worden door een motorbike. Het land is bezaaid met dooie honden.

En weet je waarom? Omdat Thaise honden geen enkel besef van het verkeer hebben. Ze steken zo maar de straat over, zelfs als er al een vrachtauto met veel lawaai in aantocht is. Ze liggen op alle mogelijke plekken te slapen, midden op een stoep met veel voetgangers of zelfs een meter of wat van de stoep op de rijbaan. Zijn Thaise honden nu dom? Moeilijk te zeggen, maar in ieder geval vertonen ze vaak dom gedrag.

Thais in het verkeer

Laten we eens kijken naar de Thais in het verkeer. Thailand kan bogen op een aantal sterfgevallen in het verkeer, dat ruwweg 5 keer zo hoog als in Europese landen. Zij rijden op motorbikes zonder helm, rijden probleemloos aan de verkeerde kant van de weg, rijden met een grote slok op, rijden te hard, halen in op “blinde” hoeken; dat alles met als gevolg, dat er jaarlijks duizenden verkeersslachtoffers te betreuren zijn. De overheid kent het probleem en doet ook wel wat aan campagnes om de verkeersveiligheid te bevorderen, maar het helpt niet of nauwelijks.

Zijn Thaise chauffeurs daarom dom? Ik ken genoeg Thais, die op een motoren of in een auto rijden en die zijn duidelijk niet dom. Maar als geheel vertonen de Thaise chauffeurs dom gedrag. Natuurlijk hebben we in Nederland ook domme bestuurders van auto’s, maar die vormen een minderheid. Dom gedrag in het verkeer lijkt de norm te zijn in Thailand.

Restaurant

Restaurants? Breek mij de bek niet open! Iedereen, die wel eens in Thailand een restaurant heeft bezocht, zal het hebben meegemaakt dat in plaats van het bestelde gerecht iets totaal anders wordt opgediend, of de gerechten komen in een niet gewenste volgorde op tafel. Als de rekening komt, denk je dat je getild wordt met te veel bedragen en een te hoog eindbedrag, maar mijn ervaring is toch dat het eerder domheid is dan een opzettelijke poging de klant op te lichten.

Nog een voorbeeld: ik ga wel 3 à 4 keer per week naar de Starbucks in de buurt en eet daar een stokbroodje ham en kaas. Ik wil het altijd koud, dus niet in de magnetron. Deze keer zet de man het broodje wel in de magnetron., ik zie dat en vertel, dat hij niet goed geluisterd heeft, ik wil het koud. De man glimlacht, haalt het broodje uit de magnetron en zet het voor mij neer op tafel. Alstublieft! Ik kijk naar het warme broodje, waarvan de kaas al is gesmolten en vraag de man of hij denkt, dat ik het wel zal accepteren en opeten? Is hij dom of gedraagt hij zich dom?

Ja hoor, ook in Nederland is de bediening niet altijd perfect, maar kun je meestal nog naar de gérant vragen om je beklag te doen. Dom gedrag lijkt ook hier in Thailand de norm te zijn. Niemand klaagt, het wordt gewoon geaccepteerd, meestal met een schouderophalen en een wrange: “Dit is Thailand, wat wil je nou?”

Bouwvakkers

Iedereen, die met Thaise bouwvakkers te maken heeft gehad, kan je horrorverhalen vertellen. Ik heb net een nieuwe badkamer in mijn condo gekregen. Toen ik het bad liet leeglopen, kwam het in het douche-gedeelte weer naar boven. Ze hadden de twee afvoerpijpen met elkaar verbonden! Domme bouw bouwvakkers? Nou, ze zagen er allerminst dom uit, maar de fout was wel erg dom.

Ik had een probleem met een airco-unit. Een monteur komt, ik wijs hem de unit en laat hem alleen om het ding te repareren. Hij heeft er een uur aan gewerkt en meldt dan dat hij klaar is. Het apparaat werkt inderdaad naar behoren, maar hij heeft aan de verkeerde unit gewerkt, waar niets mee aan hand was. De unit die gemaakt moest worden, had hij niet aangeraakt. Was die man nou dom, ik weet het niet, hij vertoonde in ieder geval dom gedrag.

Iedereen kan talloze andere voorbeelden geven over de kwaliteit van Thaise bouwvakkers. Domme mensen, ik denk het niet, wel veel dom gedrag.

Zijn Thais nou echt dom?

Terug naar de oorspronkelijke vraag: zijn Thais nou echt dom? Ik weet het niet, het is moeilijk te zeggen. Ik ken aardig wat intelligente Thais, goede opvoeding, goede baan en goede carrière gemaakt. Maar in de loop van de jaren dat ik hier geweest ben heb ik wel één ding geleerd. Keer op keer doen Thais domme dingen. Ze gedragen zich dom. Vraag me niet waarom, ze doen het gewoon. Vanuit mijn ervaring mag je ervan uitgaan dat een Thai, die voor een keuze staat, vaker wel dan niet de domme optie zal kiezen.

In ons Westen word je bekritiseerd of gestraft voor dom gedrag met de bedoeling, dat je de fout niet nog eens zult maken. In niet-confronterend Thailand gebeurt dat niet. Niemand wil gezichtsverlies lijden of een ander gezichtsverlies bezorgen, dus blijft de bevolking als geheel zich dom gedragen. Correcties van het gedrag vinden niet plaats, dus er verandert niets.

Naschrift Gringo: Het verhaal is van een anonieme Engelse briefschrijver en werd geplaatst op Stickman’s website. Ik heb het vertaald en flink ingekort en bovendien, waar de schrijver refereert aan toestanden in Engeland, die op Nederland en Europa betrokken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Zijn Thais nou echt dom?”

 1. Sven zegt op

  Gringo,
  Je hebt 100% gelijk met wat je schrijft (vertaald) hebt maar dan moeten we ook de domme dingen van toeristen ,pensionado’s en expats durven belichten.Wat ik zelf meegemaakt heb is het volgende, er komen 4 farang in een restuarant binnen die duidelijk NIET Engels talig waren, ze plaatsen een bestelling en na ongeveer 10 minuten krijgen ze de een na de ander hun eten waarna ze beginnen te zeuren dat ze niet het bestelde gekregen hebben.
  Nu ik ben ook niet Engels talig maar spreek wel Engels,Duits ,Frans en Nederlands (Vlaams) ook een paar woorden Thais maar wat ik daar gehoord had wat die 4 bestelden was ook wat ze kregen, ze wisten juist niet wat ze besteld hadden omdat het in het Engels was en dan maar zeuren en zagen dat je dat niet moet hebben! Mijn vraag is dan ook :Wie is hier dan de dommerik de Thai of de Toerist?

  • f.franssen zegt op

   Toch wel een uiterst negatief verhaal. Het woord dom bijvoorbeeld zou je kunnen vervangen door onnadenkend.
   Over honden en vliegen zullen we het maar niet hebben. Volgens hem zijn alle rassen en omstandigheden gelijk.
   En als je dan je airco laat repareren blijf er dan even bij. Leer je er nog wat van en kun je gelijk een drankje aanbieden. Zelf heb ik in 21 jaar uitstekende ervaringen met technische mensen maar….je moet er wel eens bij blijven omdat het taalverschil tot misverstanden kan leiden.
   Voorbeeld: Bij de bouw van mijn huis wil ik graag de warmwater leiding van de douche doortrekken naar de keuken. Mijn loodgieter begrijpt er NIETS van. Ik pak een viltstift en teken op de muur de plaats waar de leiding moet komen en haal in de winkel een mengkraan. Nu gaat er een licht op. Hij kijkt mij bewonderend aan en zegt: You are very
   clever Man !
   En dat farangs ook domme (onnadenkende) dingen doen is zo langzamerhand via dit forum wel duidelijk !!
   Het verschil is dat de farang ondanks alles zijn gelijk wil halen en dat is echt dom.

   F.Franssen

 2. Khun Peter zegt op

  Gringo, een grappig verhaal en als je het zo leest zou je het nog gaan geloven ook.

  • HansNL zegt op

   Khun Peter.

   Het verhaal is “grappig”.
   Een soortement zoetzuur grappig zal ik maar zeggen.

   Na een 8 jaren in dit land te hebben gewoond, was het hele verhaal een “feest” van herkenning.

   Helaas.

   • Khun Peter zegt op

    HansNL, Nederlanders hebben al snel de neiging om anderen dom te noemen. Onze zuiderburen zijn in onze ogen ook dom. Denk maar eens aan de Belgenmoppen. Een soort superioriteitsdenken? Bescheidenheid zou de mens moeten sieren.

    • steff zegt op

     Moderator: svp geen off-topic discussie over de intelligentie van Belgen. Het moet over Thai gaan.

    • Fred CNX zegt op

     Om niet te generaliseren zou ik zeggen dat sommige Nederlanders onze zuiderburen een dom volk vinden maar dat moet je dan wel zeggen met dezelfde glimlach als waarmee Gringo zijn verhaal begint. Het zijn overigens niet alleen Nederlanders die zo’n buurland hebben, Sommige Thai vinden dat ook van Birma en Fransen ook van België. Er zijn veel meer landen die zo’n ‘dom’ buurland hebben en dat hoort niet bij het suprioriteitsdenken hoor, gewoon een ontstane situatie door de jaren heen. En de meesten denken daar zo over met diezelfde glimlach.

     Ik vond het verhaal ook ‘grappig’ geschreven maar zie duidelijk de serieuze ondertoon. Wat HansNL zegt, ‘een feest van herkenning’, kan ik me helemaal bij aansluiten, ik woon zelf in Thailand en dan wordt je zo nu en dan met de neus op deze feiten gedrukt. Om het verhaal te begrijpen moet je denk ik ook in Thailand wonen of gewoond hebben.

     Is de Thai dan dom? Ik weet het niet al zijn ze doorgaans wel minder geschoold (al hoeft dat geen reden te zijn om dom te zijn/doen) , ik denk eerder dan ze niet zo veel nadenken cq vooruitdenken. Gezichtsverlies en daardoor het niet kunnen/durven nemen van beslissingen zijn daar ook debet aan.

     Ik kan zelf legio voorbeelden opnoemen maar ga me daar niet aan wagen, Ik heb me aangepast in Thailand dus ook aan hun wijze van leven en doen en heb het daardoor uitstekend hier naar mijn zin.

    • Ruud Vorster zegt op

     Niet alleen Nederlanders over Belgen hoor ?De Engelse doen het ook over de Ieren zowel als over de Welsh. Bijvoorbeeld , what you call a Welshman?……An Irishman that cant swim . En zo zullen er nog wel veel voorbeelden zijn .

 3. Harry N zegt op

  Ja ze doen vaak domme dingen. Dat wil idd niet zeggen dat ze dom zijn. Wat ze wel zijn is :Totaal onverschillig!!

 4. HansNL zegt op

  Gringo

  De laatste alinea geeft nu precies aan waar het in Thailand aan schort.

  Helaas.

  En let wel, Asean komt er aan.
  Ik vrees dat Thailand en de bevolking een vreselijke kater op gaan lopen.

 5. I-nomad zegt op

  Wat zegt dit over de mensen die gekozen hebben om in Thailand te wonen en dit grappig vinden?
  Voelen zij zich koning éénoog in het land der blinden?

 6. Net zegt op

  Als je jaren in Thailand woont en nog steeds geen woord Thais spreekt ben je dan dom?Als Hollanders zeggen dat de Belgen,Limburgers, en Groningers dom zijn is dat ook zo?Nou,probeer daar maar eens een antwoord op te geven

  • martin zegt op

   Hollanders ???. Wat is dat ??. Kijk eens in je pas a.u.b. Staat buitenop dat het een Hollandse pas is ? Precies, dat is wat ik bedoel. Als je Thais kunt spreken, ben je per definitie niet slim. Ik spreek 7 talen, maar geen Thais. Dus ben ik dom volgens jouw ?. Zou best kunnen. Maar ik feite klopt het wat beschreven werd. Thais zijn in ieder geval onverschillig, niet open voor het nieuwe op deze wereld. Mogelijk egzien zijn Thais op hun manier zelfs dom. Plannen kunnen ze niet en iets uit proberen wat nieuw is komt helemaal niet aan bod. Liever onverschillig (dom) als sluw en slim ?. Spreek jij Thais ? Kun jij ook Thais lezen en schrijven ? Of was dat een domme vraag van mij ?

 7. bhuddaboll zegt op

  Ik zie hier een ophoping van ergernissen.Dat bestempeld wordt met dom.
  Ik weet niet of je er woont, maar je blijft er wel wonen of op vakantie gaan
  Ik zie heel veel buitenlanders lachen als een Thaise haar verjaardag niet weet of als ze een pretpark niet weet te vinden.
  Verjaardagen zijn een luxe. Mensen in arme landen hebben geen geld om daar naar toe te gaan .Ook geld dit voor pretparken.
  Dan hoor je weer zo farang zeggen .Wat zijn ze dom. Hun weten het niet en ik wel.

  Wie is er dan dom.

  Zie je zelf als die vlieg die blijf terug komen .
  Waarom ga jij terug. Ben je ook zo dom.

 8. George Sindram zegt op

  Heel interessant artikel. Ik woon nu bijna zes jaar in Egypte en maak ongeveer exact hetzelfde mee. Er zitten best intelligente mensen tussen, maar door de markt genomen vertoont men dom gedrag. De enige remedie is flexibiliteit en de humoristische kant ervan inzien. Binnenkort kom ik het, naar mijn idee, wonderschone, Thailand bezoeken en ik denk niet dat ik erg verbaasd over het gedrag van de mensen zal zijn.

 9. andre zegt op

  Net,
  Ik woon 17 jaar in Thailand en kan ook geen Thais dit heeft met interesse te maken en dat is het probleem met bijna alle Thaien.
  P.s.
  Groningers zijn ook Hollanders en niet helaas.

  • peter zegt op

   Andre, Groningers zijn geen Hollanders maar Nederlanders, in Limburg is Hollander zelfs een scheldwoord onder de Limburgers onderling.
   Nu naar de stelling, nee Thais zijn niet dom, maar zeer slecht opgeleid. Als je genoeg Thais kent vraag de mensen in je omgeving maar een eens hoeveel sattang er in 1 bath gaan, hoeveel minuten er in een uur gaan, hoeveel gram er in 1 kilo gaan, naar de buurlanden van Thailand, je zal versteld staan van de antwoorden die je krijgt. Verder erger ik mij er mateloos aan, dat hier niemand maar dan ook niemand iets kan uitrekenen zonder reken apparaat, zelf als je 50 bath moet betalen en je betaalt met 100 bath, zijn er veel mensen die dit simpele rekensommetje niet zonder telmachine kunnen uitrekenen.

 10. Khun Peter zegt op

  Het artikel had ook door Louis van Gaal geschreven kunnen worden: “Ben ik nu zo slim of zijn anderen zo dom?
  LOL

 11. H van Mourik zegt op

  Moderator: uw opmerking is te generaliserend.

 12. Bacchus zegt op

  Het is dom als je als goed bestudeerde westerling nooit van de evolutieleer hebt gehoord, waarmee afwijkend gedrag of (lichaams)bouw van onder andere dieren wordt verklaard. Het is dom om gedrag van dezelfde soorten te vergelijken, zonder daar de leefomstandigheden bij te betrekken.
  Het is dom te veronderstellen dat westerse honden, in tegenstelling tot hun Thaise soortgenoten, verkeersregels kennen.
  Het is dom om het aantal aangereden honden in Thailand en Nederland te vergelijken zonder daarbij de leefomstandigheden te beoordelen.
  Het is dom het aantal verkeersdoden te vergelijken zonder daarbij bijvoorbeeld verkeersdichtheid, infrastructuur, wet- en regelgeving, en vooral handhaving hiervan, mee te nemen.
  Het is dom te veronderstellen dat ieder restaurant in Thailand er een zooitje van maakt en je per definitie teveel berekent.
  Het is dom te veronderstellen dat er in Thailand geen vaklieden zijn, want dan zou men nog in grotten wonen.
  Het is dom en getuigt van de nodige zelfingenomenheid om intelligentie en gedrag van bevolkingsgroepen in het algemeen te vergelijken zonder rekening te houden met opleiding en vorming.
  Het is oerdom en getuigt van ongelooflijke zelfoverschatting om gedrag en intelligentie van vliegen, honden en mensen in een stelling te vergelijken op basis van geografische afkomst.

  Dit alles natuurlijk met een vette knipoog!

 13. Gringo zegt op

  Ga lekker verder met reageren, maar toch enkele (tussen)opmerkingen:
  De schrijver (dat ben ik dus niet) zegt nergens, dat de Thais dom zijn, hij heeft het slechts over dom gedrag.
  Als je iets niet weet, niet kent of er geen verstand van hebt, ben je niet per definitie dom. Je kunt per slot niet alles weten, kennen of er verstand van hebben. Sterker nog: hoe meer je weet, en/of hoe meer kennis je hebt, hoe meer je je realiseert hoe weinig je eigenlijk weet. (doordenkertje)

  Dom gedrag is wat anders, het verhaal geeft enkele voorbeelden (in het origineel stonden er nog meer) en het lijkt de schrijver dat dom gedrag gedrag erg veel voorkomt bij de Thais. Persoonlijk denk ik, dat dat domme gedrag ook in vele andere landen voorkomt, denk dan ook aan de andere AEC-landen.

  Omdat niemand over zichzelf wat zegt, doe ik het maar. Ik kan wel een boek schrijven over de vele domme dingen, die ik gedaan heb in mijn leven. Overigens meestal ten koste van minzelf en niet van anderen. Toch vind ik (en anderen) mijzelf niet dom!

  • Bacchus zegt op

   Uit de leer der psyche: Domheid en dom gedrag zijn, net als intelligentie en intelligent gedrag, relatieve begrippen met een culturele component; het is maar waarmee je het vergelijkt en in welke context je het plaatst.

   Voorbeeld uit jouw verhaal: “de gerechten komen in een niet gewenste volgorde op tafel”. Wel eens opgelet; in veel Aziatische landen kent men geen voor-, hoofd- of nagerecht, zoals in het westen bedacht en bedoelt. Niet zo vreemd dus dat men alles in een keer opdient, zoals gebruikelijk in Thailand, of in een willekeurige volgorde opdient.

   Nog zo maar een paar citaten uit onderzoek. Zo wordt het, bijvoorbeeld, in Nederland als dom gedrag gezien om verre familie te onderhouden terwijl dat in vele Afrikaanse landen juist intelligent en slim wordt bevonden.

   Omgekeerd zijn er genoeg samenlevingen waarin het opbergen van bejaarden in gestapelde huizen en het hen verbieden te werken als oliedom gedrag wordt gezien, terwijl dat juist in landen als Nederland als summum van intelligent en sociaal weldenkend handelen wordt gezien.

   Men beoordeelt hier dus vermeend dom gedrag vanuit vermeend intelligent gedrag zonder rekening te houden met achtergronden, cultuur of gedragsontwikkeling (=evolutie). Behoorlijk dom gedrag bij een onderzoek door vermeend intelligente mensen!

   • Rob V. zegt op

    Daar sluit ik me bij aan. De stukjes over de domme honden en vliegen slaan nergens op. Er wordt geen rekening gehouden met lokale feiten en omstandigheden (groter aantal straathonden om maar eens een factor te noemen). En zelfs al zou “de” Thaise hond buitengewoon veel dom gedrag vertonen, wat heeft dat te maken met mensen? Of er moet (ik noem maar een voorbeeld) bewijs zijn die het aannemelijk maakt dat lokale factoren als de hitte mensen traag maakt en daardoor voor ongelukken zorgt etc.

    De schrijver houdt overduidelijk geen rekening met andere gewoontes en gebruiken (cultuur, waarden & normen). Zoals andere gewoontes rondom het opdienen van voedsel. Dat men in een bepaald land andere gebruiken heeft maakt dat nog niet dom. Ook lees ik veel miscommunicatie door het niet spreken van een gemeenschappelijke (eerste) taal. Als je niet perfect duidelijk kan maken aan een ander wat je wil/denkt/… dan kun je natuurlijk niet verwachten dat de ander je volkomen begrijpt laat staan vervolgens reageert zoals jij verwacht of wilt. Die taalbarriere kun je gedeeltelijk toeschrijven aan het mindere Engels (Thinglish) zowel wat betreft vocabulair, grammatica en uitspraak.

    Ook het niet (openbaar) uiten van directe kritiek. Daar heeft de schrijver tot op zekere hoogte een punt, maar nu lijkt het nets alsof “de Thai” een ander nooit op subtiele wijze corrigeerd of zelf van aanpak te veranderen zodat dezelfde fouten niet nogmaals begaan worden. Iets meer kunnen omgaan met (publiekekelike) kritiek zou dna ook gewenst zijn, net als verbetering van het onderwijs. Maarja, alles eruit floepen is ook weer niet goed, dan ben je straks net als die Nederlanders die bot gedrag vertonen… 😉 (knipoog).

    De Thais zijn dus niet dom (schrijft de auteur ook niet), ze tonen ook niet collectief dom gedrag. Is gewoon te wijten aan een andere achtergrond, gebruiken, taal barrieres enzovoort. Wat dat betreft een beetje domme conclusies van de schrijver ( 😉 ).

   • Chris Bleeker zegt op

    Geachte Bacchus,
    Na het lezen van het stukje,door @Gringo ingezonden maar,citeer, niet door eigen hand geschreven,doet het lezen van jou reactie mij hoop geven,dat niet alle mensen van hun geestelijke vermogens zijn beroofd,en misschien toch nog een goede toekomst in het verschiet voor de mensheid is weg gelegd.

 14. Jan zegt op

  Het verhaal had door mij geschreven kunnen zijn…
  In ieder geval een duidelijk verhaal en zo herkenbaar.

  Het opleidingsniveau ligt in Thailand in zijn algemeenheid lager dan dat in NL maar ik moet bekennen dat ik niet bepaald onder de indruk ben van werklieden van Nederlandse afkomst.
  Thaise bouwvakkers doen niet onder voor de Nederlandse “soort”. En die Thaise werknemers werken vaak in moeilijke omstandigheden.

  Wat mij wel kan storen is de vaak andere manier van denken en doen. Wat zij fatsoenlijk vinden vind ik cru en Europeanen weten zich vaak niet goed te gedragen in Thailand.

  Er is een groot verschil tussen dom zijn en dom doen. Dat kwam erg goed in het verhaal tot uiting. Nederlanders lijken net op Thais en omgekeerd….

 15. Henk zegt op

  Ik ken er ook een.

  Ik bwil een ijsthee, dus bestel een ‘Icetea’.
  Wordt niet begrijpens aangestaard. Er wordt van alles voorgesteld, maar geen ijsthee.
  Ik wijs de tekst in het Thais aan, en er wordt gereageerd; “oh, i’tea”.

  Ze zijn dan dom? Ze vertonen in ieder geval dom gedrag.
  Ach wel nee. Vind het eerder komisch. Verkeerd aanleren van Engels. Zelfs NL’ers moeten zonodig Engels praten in NL. Als je dan blijk geeft dat je niet weet wat je zeg, dan vertoon je dus ook dom gedrag.

  Henk

 16. Leo Th. zegt op

  Als Thaien met elkaar praten hoor je o zo vaak het woordje “farang” vallen, soms gevolgd door gelach. Thaise mensen vinden ons, de buitenlander, juist uiterst “dom”! Wel kunnen wij een potje bij hen breken, we zijn immers buitenlanders die niet beter weten en dat geeft ons een vrijbrief om ons “dom” te gedragen. En als ik al die verhalen op Thailand Blog lees, hebben die Thaien best een beetje gelijk. Niet boos worden hé?

 17. Pratana zegt op

  Iets helemaal in de lijn van dit artikel verleden week meegemaakt in de BKK-bank hier bij ons: al jaren zijn we er klant(12jaar getrouwd) en omdat ik nu wel een eigen spaarrekening wou openen mocht dit niet zelf mijn vrouw kon niet aangezien we getrouwd zijn aansprakelijk voor me zijn wel haar MOEDER die terloops gezegd een pensioen heeft van 600 bath! Gewone rekening op mijn naam idem ik ben namelijk aan het sparen om binnen x jaren me hier volledig te komen vestigen zo zie je maar probeer is met 15€ als gemachtigde een rekening te openen in Belgie/Nederland?
  Voor volledig te zijn in 1997bij mijn eerste Thailand reis heb ik zonder enig probleem een rekening geopend bij de farmersbank en ik kwam toen voor drie weken!!! Die rekening is niet meer bestaande evenals de bank ….

 18. Ray zegt op

  Zo typisch Thailand… Leuk om te zien (en te ervaren)
  Wat is dom?… Het is de manier van denken die zeker anders is te noemen.

  Maar daarvoor is iemand niet dom. Dat maakt een ieder juist op zijn of haar manier zo uniek 😉

 19. Bart hoevenaars zegt op

  Toch is er eens een slimme Thai geweest,
  de Thaise vlag is namelijk zo ontworpen dat je hem niet ondersteboven kunt hangen ! 🙂

 20. Velsen1985 zegt op

  Dit is echt het domste verhaal wat ik op Thailandblog gelezen heb…. Alleen het laatste deel zit een kern van waarheid in. In Thailand confronteert niemand elkaar wanneer er fouten gemaakt worden. Iemand gezichtsverlies laten leiden wordt gezien als onbeleefd. Heb het hele verhaal afgelezen. Tijdverspilling.

 21. thallay zegt op

  Het naschrift dat het bericht van een anonieme Engelsman komt zegt meer dan de inhoud.

 22. HermanV zegt op

  We worden allemaal dom geboren. Het gaat er om, wat wil je bijleren! Wanneer je nooit op je fouten gewezen wordt, door die gezichtsverliesbeleefdheid, zul je nooit iets bijleren.
  Door deze omgangsvormen de evaluatie zeer lang duren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website