Zoals eerder op de Blog beschreven, blijft Bangkok zichzelf verrijken met luxe shopping centers, vanzelfsprekend wil ik dit als nieuwsgierige Farang ook zelf met eigen ogen zien.

Zo liep ik over de Sky Walk tussen de BTS stations “Phloen Chit” en “Chit Lom” om na het bekijken van het nieuwe Central Embassy richting Siam Paragon te gaan. Onderweg besloten we ook even een uitstapje naar de kledingmarkt van Pratunam te maken. Op “Ratchapasong Junction” naar beneden – dit is het kruispunt bij de Erawan Shrine, tegenover Gaysorn Plaza – en Ratchaprarop Road op.

Hier voor het WTC CentralWorld, met de Zen en Isetan warenhuizen, zagen we militairen met koelboxen en kleine plastic zakjes in de weer. Het bleek dat ze bij de aaneengesloten rij van etenswaren verkopers, voedsel-monsters namen. Natuurlijk geweldig zo’n initiatief, dit zorgt er zeker voor dat er minder kans is dat er bedorven of verontreinigde etenswaren bereid worden. Alleen hoe structureel gebeurd dit? Als dit met enige regelmaat onverwacht over heel Bangkok (of heel het land) geschied, gaat het heel snel de goede kant op.

Hoe noodzakelijk

Hierbij wil ik wel aantekenen dat ik bij welk Road-Side restaurantje of voedsel-karretje dan ooit, bedorven of vervuild voedsel heb gegeten. Nooit heb ik buikloop van dergelijke voedselbereiders gekregen. Doorgaans is hun inkoopbudget beperkt, dus is er weinig voorraad, dit geeft het voordeel dat er met grote regelmaat vers wordt ingekocht. Bovendien wordt er veel in hete olie of op de barbecue bereid, wat een garantie is dat bacteriën het loodje leggen. De rauwe bereidingen gaan veelal gepaard met een grote hoeveelheden chilipepers, limoensap en het zoute NamPla, wat de meeste bacteriën ook geen overlevingskans biedt.

Fruitverkopers

Hier zie je ook een groot hygiëne besef, bij het schillen en snijden van fruit gaan er handschoenen aan of steken ze hun handen in een plastic zakje. Bij het afrekenen en andere handelingen gaat deze bescherming er weer af.

Kortom een mooi initiatief die voedselkwaliteit controle, maar grotendeels voor de bühne, omdat er in de praktijk naar mijn ervaring niet echt veel mis is.

Nooit langs de straat gegeten? Een aanrader, spotgoedkoop en lekkere pure echte smaken. Eet smakelijk!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Voedselkwaliteitscontrole door militairen in Bangkok”

 1. Chelsea zegt op

  De smaak mag dan misschien wel goed zijn bij dit soort eetstalletjes maar hierbij dien je niet te vergeten dat overal palmolie gebruikt wordt .Zelfs zo vaak blijft het in de wok of braadpan dat de olie op een bepaald moment gaat stinken en verbrand raakt en dan pas weggegooid wordt.
  Het is deze voedsel verkopers misschien niet kwalijk te nemen dat men de olie zo lang gebruikt , want gezien de lage verkoop prijzen voor deze gerechten worden ze er wel toe gedwongen.
  Maar bedenk wel dat deze olie wel heel slecht is voor je gezondheid bij geregeld gebruik ,want deze olie bevat uitsluitend verzadigde vetzuren en dat is nou eenmaal slecht voor hart en bloedvaten.

 2. henry zegt op

  Hoogstwarschijnlijk let U niet op de teil waar ze hun kommen in afspoelen, zij braden en bakken ook in palmolie die zoal erg ongezond is en dikwijls sterk vervuild.
  Ook beseft U mlisschien niet dat groetenn fruit, vlees en vis urenlang wprden blootgesteld aan vervuilende uitlaatgassen in een tropisch klimaat.

  Eetkraampjes naast de weg zijn een horror voor de voedselveiligheid.

 3. psm zegt op

  Nooit problemen gehad met het eten in Thailand. Wel uitkijken dat het eten niet rauw wordt opgediend uiteraard. En ja die teil, maar mensen van de wat oudere generatie kunnen wel wat ba

  Voor Henry, ook in Europa vind je op de markt groenten, fruit, vlees, vis en kazen die urenlang worden blootgesteld aan de uitlaatgassen en dat heeft niets met een tropisch klimaat te maken hoor.

  En ja die teil, mensen van de wat oudere generatie kunnen wel wat bacteriën aan hoor, die werden niet zo beschermd als heden ten dage.

  Het is genieten van de “Street food” 🙂

 4. Harry zegt op

  Ik kom sinds 1993 zakelijk, als levensmiddeleninkoper, in TH. 2 x een voedselbesmetting opgelopen ( vermoedelijk gekookte garnalen) en even naar het ziekenhuis gegaan en met wat medicijnen dag erna over ( NIET door blijven lopen, want dan is het hele spijsverteringssysteem aangetast, en duurt het een week ) . Opgelopen in een redelijk goed restaurant in Pattaya en bij een zakenvriend prive; geen Thai, die er last van had, doch onze overbeschermde buikjes… Of zoals een NL levensmiddelentechnologe ( Dr) tegen me zei: “Ik word betaald om de EU voedselveilig wetten overeind te houden, NIET om te voorkomen, dat 3/4 van de bevolking sterft bij enkele maanden geen elektriciteit “.
  Ik besmet me dus iedere trip opzettelijk, met gevolg 1-2 dg wat borrelen, en daarna weer immuun. Ook in NL nooit ziek meer, al 20 jaar.

  Nu heeft de evolutie /God ons drie uitstekende sensoren opgeleverd: ogen, neus, en tong + mondvliezen. Hierdoor wordt al heel erg veel door tegengehouden, m.n. bij de berijders van dit eten. Zware metalen contaminaties komen in TH nauwelijks voor, en pesticiden residuen worden door wassen, schillen en verhitten al voor 85-99% vernietigd. Microbiologische problemen gaan door het verhitten weg, met uitzondering van bijv. aflatoxine, wat in groen verschimmelde rijst en mais voor zou KUNNEN komen. ( als de leveringsketen zou bedriegen). Overigens: ook hier moet je van normaal besmette rijst er zoveel van opeten, dat je al lang aan een hartverzakking bent gestorven, tenzij je hepatitis patiënt bent.
  Bij “rauw” gelden dus die beschermingen NIET.
  En natuurlijk niet een uurtje laten staan, al helemaal niet bij garnalen.

  Bij wegstalletjes is de kans op besmette borden en bestek een veelvoud groter, idem fijnstof uit de lucht.
  Bij te hoge verhitte olie kan acrylamide ontstaan resp. kan de olie ranzig worden. Daar zou ik meer angst voor hebben dan de hele rest bij elkaar.

 5. John Chiang rai. zegt op

  Zelf ben ik niet kieskeurig,en probeer graag het eten wat als z.g.n.,,Street food”wordt aangeboden. Afgezien van de smaak,die meestal erg goed is,moeten we natuurlijk niet letten op de hygiënische normen die de meesten van ons anders gewoont zijn. Zelfs een fruitverkoper die bij het schillen van het fruit netjes een handschoen aantrekt,maakt op mij geen bijzondere indruk, als hij met deze zelfde handschoenen geld aanpakt,en wisselgeld terug geeft. Ook het afwassen van bordjes,en bestek wordt meestal in een teil water verricht,waarbij het water niet zelden veel weg heeft van een bruine groentesoep,zonder dat deze voor een opnieuw gebruik extra afgespoeld worden. Er zijn zeker mensen die alles proberen goed te praten,en proberen te wijzen op enkele hygiënische toestanden,die ook in Nederland plaats vinden,maar als ze goed nadenken hoort dit in Nederland tot de uitzonderingen. Vaak zie je ook kraampjes waar zonder verdere afscherming honderden mensen voorbij lopen en hoesten,zonder dat dit iemand stoort.
  Hoe lekker de gerechten ook smaken,bij de hoge temperaturen,en de open presentatie,auto gassen etc, waren deze stalletjes, bij onze Europese gezondheidsnorm en controle,al lang gesloten.

 6. jacqueline v z zegt op

  Je kunt bij de stalletjes precies zien hoe schoon / vuil de pan is , hoe het eten word bereid , en met welke ingrediénten en op een wegwerpbord en bestek .
  Bevalt het niet ,vertrouw je het niet , lijkt het niet schoon , ga je gewoon verder naar de volgende.
  Maar je ziet wel wat je krijgt( in hoeverre dat mogelijk is ) en hoe en waar het in is gemaakt .
  Je zou eens in een restaurant / hotel in de keuken , koelkast en afwasruimte moeten gaan kijken ,en in welke olie die bakken !!!!
  Ook in Nederland /België is er bij sommige restaurant heel veel te verbeteren
  Ikzelf eet liever in een restaurant , maar niet omdat dat het gevoel van zuiverder geeft dan op straat , waar ik ook regelmatig eet , en ik ben in Thailand nog NOOIT aan de diare geweest

 7. toon zegt op

  ik woon al 20 jaar in azie.
  het enige probleem is de palmolie die niet goed voor de gezondheid is.
  probeer ook gestoomd of gegrild iets te eten en geen vet vlees
  succes.
  als het eten heet is normaal ok
  garnalen bevatten veel bacterien

 8. dirkvg zegt op

  Wie dat de controle doet is niet belangrijk, dat het gebeurt en liefst volgens internationale normen kan een goede zaak zijn.
  Geen controle….dioxinecrisis, hormonencircuit, wijnfraude… ( cfr België, Italie…)
  Zoals Jacqueline al vermeldde, ik ben nog nooit ziek geweest van een eetstalletje: goed kijken, goed gefrituurd of gekookt, wegwerp eetgerei/bord.
  Daarentegen heb ik al eens pech gehad na het eten in een restaurant. (ook in België ).

  Ook niet vergeten dat we, door onze heel strenge wetgeving, veel gevoeliger zijn voor besmettingen dan de plaatselijke bevolking.

  Positieve ervaring: bij mijn verblijf bij familie, middelgrote boerderij op het platteland : veel minder vlees
  ( en dan vooral van jogging-kippen) veel meer (kleef)rijst en groenten. Mij kilootjes extra smolten weg na drie weken als sneeuw voor de zon…. en nooit een pilletje immodium moeten nemen .

 9. john zegt op

  15 jaar Thailand , nooit diaree of voedselvergiftiging gehad eet langs de straat in stalletjes ! Heeft mijn imuumsysteem sterk gemaakt .Mijn schoonvader ( Aziaat ) drinkt zelfs regenwater . Toen ik 30 was en in Belgie woonde wel een voedselvergiftiging opgelopen , 1 week hospitaal .
  Ons lichaam bouwt antistoffen op tegen microben en bacterien , als we te rein zijn heeft ons lichaam een zwak imuum systeem waardoor we sneller ziek worden .

 10. lung addie zegt op

  Ik heb hier nog nooit een probleem met voeding gehad al je jaren dat ik hier kom en leef. Hoewel vele eetstalletjes en restaurants primitief zijn en niet mooi ogen is de Thai meestal heel hygienisch ingesteld. Ze werken meestal met daqverse produkten en alles is zodanig gebakken of gekookt dat bacterien geen overlevingskans maken. Probeer een Thai maar eens een steack seignant te laten eten, hij zal steevast weigeren en weet verduiveld goed waarom.Dit is een tropisch land Dat er voedselstalen genomen worden kan enkel maar iedereen ten goede komen, het wordt trouwens ook in Europa gedaan en ook daar is het wel degelijk nodig, sommige restaurants laten, ondanks de controles, soms ook te wensen over.
  Lung addie

 11. Alex zegt op

  Eten bij stalletjes in Thailand vindt ik heerlijk alleen als ik grote garnalen at/eet ben ik vaak ziek geworden. Bij navraag waarom alleen daarvan blijkt dat veel mensen niet tegen het zwarte darmkanaaltje bestand zijn. Zodra dat verwijderd is geen vuiltje meer aan de lucht voor mij.

 12. Khun Hallie zegt op

  Bij het barbecueën van (kippen)vlees, groente en fruit ontstaan door verbranding PAK’s.
  Deze PAK’s staan voor “Polycyclische Koolwaterstof-Verbindingen”die zeer slecht zijn voor de gebruiker.
  Deze PAK’S zijn kankerverwekkend en dienen dus vermeden te worden.
  Wees dus voorzichtig met het eten van verbrand vlees, groente en fruit.
  Voorkom op de eerste plaats dat het eten aanbrandt en verwijder zwart aangebrande plekken voordat u het eten naar binnen werkt.

  • ruud zegt op

   Worden we niet een beetje al te voorzichtig?
   Als je alles moet laten staan wat op de een of andere manier slecht voor je zou kunnen zou kunnen zijn, kom je waarschijnlijk om van de honger.

   De mensen hebben vroeger altijd boven het open vuur de barbeque gedaan.
   Mogelijk zijn er daardoor ook wel eerder mensen dood gegaan.
   Aan de andere kant, zie ik ook nog steeds mensen de straat oversteken.
   Daar zijn ook veel mensen aan overleden.

   We moeten ons niet gek laten maken door wat de wetenschap allemaal heeft bedacht.
   Dan mag je niets meer in je leven en dood gaan doe je uiteindelijk toch.
   Dan maar een paar jaar eerder, als het dan maar wel plezierig is geweest

   • lung addie zegt op

    volledig mee eens, liever een jaartje eerder dood dan geen levensgenot gehad te hebben.

    lung addie

 13. Frans Nico zegt op

  Zo te lezen zijn de meningen verdeeld over de kwaliteit van het Thaise “street food”. Iedereen die stelt dat het lichaam weerstand opbouwt juist door “verontreinigd” voedsel heeft zonder meer gelijk. Maar aan het voedsel zelf kan je normaal gesproken als consument niet zien of het “verontreinigd” is en in welke mate. Het is daarom goed dat er een vorm van controle is door een overheidsinstantie. Of dat een taak van het leger moet zijn lijkt mij onjuist. Het leger is er voor om andere gevaren te bezweren.

  Voor mij geldt vooral wat ik zelf constateer. Ik constateer dat veel supermarkten onverpakt vlees verkopen dat de consument zelf mag pakken om het vervolgens te laten wegen. Ook door onze eigen MAKRO in Thailand.

  Als ik constateer hoe consumenten dat vlees pakken, vaak zonder enige hygiënemaatregelen in acht te nemen, dan hoef ik het niet meer.

  Als ik constateer dat in of op een locatie waar voedsel wordt bereid ongedierte zich vrijelijk verplaatst (met ongedierte bedoel ik kakkerlakken en ratten), dan hoef ik niet meer.

  Als ik constateer dat verkopers van rauw vlees en vis hun producten uren in de volle zon tentoonstellen en ook geen effectieve maatregelen nemen tegen de honderden vliegen, dan hoef ik niet meer.

  Ik kan nog wel meer voorbeelden noemen, maar als er mensen zijn die stellen dat met het Thaise voedsel niets mis is, dan weten ze niet waar ze over spreken, of ze sluiten hun ogen daarvoor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website