Zeker als je vaker in Thailand komt, ontstaat bij menig Farang het idee van, pff….. alweer een tempel, ik heb het nu wel gezien. Maar de ‘Wat Rong Khun‘ is echt bijzonder en springt er direct op het eerste gezicht, zelfs voor een leek, al heel erg uit.

Niets geen goud dat glittert. Nee, slechts wit en spiegeltjes geven een grootse schoonheid van verse sneeuw aan dit tempelcomplex, neergezet door de Thaise kunstenaar Khun Chalermchai Kositpipat.

Een opmerkelijke kunstenaar

We hadden over deze bijzondere Wat gehoord en wilden de winters aandoende tempel met eigen ogen zien. De tempel ligt zo’n 15 autominuten onder Chiang Rai, richting Chiang Mai aan de autoweg 118. Het complex is zonder enige donatie gebouwd en volledig uit eigen middelen gefinancierd door de idealistisch te noemen kunstenaar, Chalermchai Kositpipat. Hij is wars van materialistische geneugten en bezittingen en leeft volgens zijn motto, vrij vertaald;

“Geld en bezit zijn onbelangrijk. Deze behoren niet aan mij maar zijn slechts illusies. Mijn waarde is verdienstelijkheid; daarom heeft geld voor mij geen waarde. Geld heeft uitsluitend waarde als een middel naar verdiensten voor een verdere reis van de ziel.”

Sprankelende schittering

Door de veelheid van kleine spiegeltjes die in de rijkelijk aanwezige decoraties zijn aangebracht is het een werkelijk sprankelend wit schouwspel waar de overvloedig aanwezige zon een waarlijk feeërieke schittering in aanbrengt.

Alsof dit winterbeeld nog niet genoeg is lijkt de tempel zelfs geflankeerd door een aantal ‘kerstbomen’, niet echt en ook nooit zo bedacht maar voor ons Noorderlingen lijkt het hier al gauw op. In werkelijkheid zijn het palen met daaraan hoepels die naar onder toe een steeds grotere diameter krijgen. Hieraan hangen aluminium plaatjes “als dennennaalden” waarop bezoekers hun wensen hebben geschreven. Op deze manier groeit er zo af en toe weer een ‘kerstboom’ bij.

Koninklijke erkenning

Het originele tempel complex was 3 Rai groot, door een uitzonderlijke donatie van de filantroop Khun Wanchai Witchayakhon heeft het complex nu een oppervlakte van 10 Rai.

Binnen het tempelcomplex bevindt zich ook een Art-Gallery, waar de fraaie schilderijen en andere kunstwerken alsmede reproducties van Khun Kositpipat te koop zijn. Met de verkoop hiervan financiert hij de nog steeds voortgaande uitbouw van zijn Wat.

Voor nadere informatie zie: www.watrongkhun.com Een Wat alleszins een bezoek waard.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.67/5. From 3 votes.
Please wait...

17 reacties op “Sprookjesachtig winters wit: de Wat Rong Khun in Chiang Rai”

 1. John Chiang rai zegt op

  Je kunt ook als toerist deze tempel gemakkelijk vinden,als je niet zelf over vervoer beschikt.
  Als je van de dagmarkt in Chiangrai een z.g.n.songtaew neemt die richting Phan gaat,zie je na ca 15km het Wat Rong Khun aan de rechterkant liggen. Je hebt tegenwoordig zelfs songtaews waar op onze schrijfwijze groot ,,White temple” opstaat,ze rijden regelmatig van de dagmarkt naar het Wat Rong Khun,voor 20 bath p.p. Ik neem haast dagelijks deze songtaew,omdat ik in een dorp in de buurt woon.
  Als je op de markt problemen hebt om de juiste songtaew te vinden,vraag je gewoon ,,Songtaew pai Phan yoe tinai krap”of je zoekt naar een songtaew met het opschrift,,White Temple” dan gaat het zeker goed.

 2. Anja zegt op

  Ja, life is het prachtig!
  Ik vind het alleen jammer dat de kunstenaar deze mooie witte tempel als expositieruimte gebruikt, wel logisch als je deze zelf hebt gebouwd!

  Had nog mooier geweest als er monniken in zaten!

  Anja

 3. Cornelis zegt op

  Een kleine correctie: de tempel ligt niet aan weg nr. 118, maar tussen Highway 1 en weg 1208. Weg 118, naar Chiang Mai, begint pas 10 km zuidelijker.
  Overigens wordt er nog steeds gebouwd op het complex en is er intussen méér te zien dan enkele jaren geleden. Ook het toerisme en de commercie zijn aanzienlijk uitgebreid en dat heeft ook invloed op de directe omgeving – positief en negatief.

 4. cor zegt op

  naar mijn mening is de blauwe tempel heel wat interessanter en nog indrukwekkender is de tempel en de sculptur Huay Pla Kang,in het 90 meterhoge beeld neem je de lift tot de 26ste verdieping en heb je vanuit een bizarre inrichting een grandioos uitzicht op chiangrai enz.

  De witte tempel eigenaar staat bekend als een schatrijke handige betweterige zakenman
  de tempel heeft de bijnaam van de Suikertaart en mist een sacrale atmosfeer,inderdaad,de monniken ontbreken

 5. De Inquisiteur zegt op

  Op highway2, BBK naar Korat, ligt ook zo’n mooie tempel. Schitterend wit, prachtig van buiten, iets minder van binnen.

 6. Tino Kuis zegt op

  Ik heb wat met Thaise namen dus even de naam Wat Rong Khun opgezocht วัดร่องขุ่น spreek uit wát rông khòen , rong is sloot, kanaal en khoen (lage toon, dus niet khoen, meneer/mevrouw) dat is modderig, troebel. De Troebele Sloot Wat dus. Zal waar daar ergens hebben gelopen, dat kanaal. Mooi contrast met de heldere tempel.

  • Cornelis zegt op

   De naam van de tempel is ontleend aan de naam van het dorp waar dit fraaie bouwwerk staat: Ban Rong Khun.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    En het dorp heeft zijn naam dan waarschijnlijk te danken aan die “Troebele sloot”….

    • Cornelis zegt op

     Dat zou best kunnen – afhankelijk van het seizoen zijn er véél troebele sloten te vinden in Thailand……..

 7. Cornelis zegt op

  Wat Rong Khun is inmiddels véél en veel drukker geworden dan het enkele jaren geleden was. Bussen vol toeristen – veel Chinezen – arriveren daar dagelijks. Inmiddels moeten niet-Thai betalen voor de toegang, de laatste keer dat ik er kwam was dat 50 baht. Er wordt ook nog steeds gebouwd/verder uitgebreid. Rondom het terrein verschijnen steeds meer winkels en restaurants.
  Ook na jaren ligt de tempel overigens nog steeds niet aan weg 118, zoals in het artikel staat, maar een goede 10 km noordelijker aan Highway One.

  • Herbert zegt op

   Inmiddels is de toegang verhoogt naar 100 thb

  • Wim zegt op

   Mee eens. Het is een bijna onafgebroken stroom van toeristen die door en om de tempel heen stroomt. Foto’s zoals in dit artikel zijn niet meer te maken (tenzij je een goede photoshopper bent lol.). Helaas als iets mooi is en bekend wordt leverd dat een hoop toeristische overlast op. Ik ben er gedurende de afgelopen 15 jaar zeker een keer of 6 geweest maar zie daar de laatste jaren van af vanwege die enorme drukte.

   • Danzig zegt op

    Als je aan het eind van de middag, na vijven en bv. met eigen vervoer arriveert, dan zijn alle toeristen wel vertrokken en kun je prachtige foto’s maken.

 8. John Chiang rai zegt op

  Niet alleen sprookjesachtig winters wit,maar voor diegenen die nu of de komende tijd in de buurt zijn ook in verschillende kleuren te zien.
  Het Wat Rong Khun organiseerd van 22-11 tot 22-12 -2019 een z.g.n. licht Festival waar vele bezoekers verwacht worden. ( kijk onderstaande link)
  https://www.chiangraitimes.com/video/chiang-rais-wat-rong-khun-white-temple-to-hold-light-festival/

 9. Erwin Fleur zegt op

  Beste Paul schiphol,

  Ik kan deze bezienswaardigheid erg aanbevelen.
  Soms en naar de overweldige storm blijft een deel gesloten.

  Het gebouw is continu onderhevig aan verbetering aan de constrtuktie, wat dit gebouw/ tempel
  Steeds mooier maak.

  De tijd dat ik en mijn gezin hier zijn geweest, was de brug gesloten(jammer).
  Voor je het gebouw/tempel binnen wil staan er rekken om je schoenen/slippers uit te doen.
  let wel op’ dat binnen je “strikt” de regels moet volgen.

  Om de het gebouw/tempel zijn leuke winkels en restaurants.
  Voor kinderen is er ook een hoop te te doen.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 10. Petervz zegt op

  Zoals al enkelen hebben opgemerkt zijn er geen monikken. Het is dan ook geen tempel maar een kunstwerk van Chalermchai Kositpipat.

 11. Lydia zegt op

  In Chiang Rai staat midden op een drukke rotonde ook een kunstwerk van deze man. Een klokkentoren. Als het donker is is hij verlicht en elk kwartier is er een lichtshow. Het kunstwerk verandert dan steeds van kleur. Dat trekt veel kijkers aan, en dat in combinatie van druk verkeer op de rotonde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website