Een geweldige en nog niet door de geïnstitutionaliseerde excursie industrie geëxploiteerde grot op Koh Lanta. Een juweeltje van een eiland in de Andaman Zee. Koh Lanta is een eiland dat zo dicht tegen de kust van Krabi aanligt dat hier voor de overtocht gebruik maakt wordt van een veerpont i.p.v. de gebruikelijke personen ferry’s.

Eigenlijk 2x want tussen het voor toerisme geschikte deel van Koh Lanta en Krabi ligt nog een klein eilandje dat als bruggenhoofd dient tussen de beide veerdiensten. Overigens zal het tweede veer met zo’n anderhalf jaar buiten gebruik gesteld worden, men is al ver gevorderd met de aanleg van een brug.

Koh Lanta heeft in basis slechts twee noord/zuid lopende wegen, respectievelijk langs de stranden west-kust en de rotsachtige oost-kust. Deze wegen zijn onderling door twee dwarswegen verbonden. Langs de zuidelijke dwarsweg vinden we de toegang tot de Khao Mai Kaew Cave. De grot is enige jaren geleden door een daar op een rubber plantage woonachtige familie, tijdens het zoeken naar honing raten, ontdekt.
Deze familie exploiteert thans de bezoeken aan deze grot, ga hier dus ongeorganiseerd op eigen gelegenheid naar toe, betaal (seizoen afhankelijk) THB 300 of 350 p/p voor toegang.

Het gaat allemaal nog lekker simpel, een beetje houtje-touwtje. Iets wat naar mijn mening alleen maar verhogend bijdraagt aan de ervaring. Niet voor niets staan er borden “No trespassing”, de toegang is waarschijnlijk niet vindbaar, maar het betreden van de grot zonder gids ronduit gevaarlijk door het nacht-zwarte doolhof dat deze grot is. Eerst gaat men in kleine groepjes als in een mini-jungle trek de “Bush” in. Al snel is het geen wandelen meer maar wordt het echt klimmen door een al dan niet natte of droge rivierbedding en waterval. Gelukkig zijn er hier en daar een soort van treden in de rotsen uitgehakt om iets van houvast voor je voeten te krijgen. Verder hangen er op diverse plekken touwen naar beneden om je tijdens de klim aan omhoog te kunnen trekken. Aangekomen bij de ingang, kijk je in een klein pikzwart gat waarin een wankele uit takken gemaakte ladder staat, waarover de afdaling aanvangt. Op dit punt krijgen alle deelnemers een sterke led-zaklantaarn welke professioneel met een band op het voorhoofd bevestigd wordt. Lampen aan, voorzichtig afdalen.

Binnen gaan we door natte en droge ruimten van ronduit kleine zalen tot die van Kathedraal formaat. Ook binnen is het klauteren en kruipen, doorgangen zijn soms smal of dan weer laag. Trek vooral een paar goed zittende gympen of sportschoenen aan, zeker geen teenslippers en kleding die vies mag worden. Binnen is het zowel droog als nat dus ook stoffig of modderig. Nabij de uitgang van de grot kom je langs een zaal met een geweldige hoeveelheid vleermuisjes.

De grotten zelf kennen daarnaast ook nog bewoners in de vorm van gigantische spinnen, en een aantal kleine reptielen. Mocht je ze zelf niet zien, de gids schept er een genoegen in alle levensvormen die we tegen komen goed aan te schijnen met zijn extra zaklamp.

Deze excursie is af te raden voor mensen met een serieus overgewicht, zij lopen beslist klem in de eerste of een latere smalle doorgang. Ook voor mensen met een vorm van claustrofobie, of zij die niet volledig lichamelijk fit zijn, is het evenals voor kinderen onder de 10-12 jaar afhankelijk van lichaamslengte en spierkracht, af te raden.

Houdt er rekening mee, dit is nog een amateuristische excursie, vreselijk leuk maar kan ook gevaarlijk zijn. Je eigen oplettend- en voorzichtigheid is echt noodzakelijk. De gids heeft niets bij zich om iemand buiten te waarschuwen, noch zag ik een mogelijkheid om iemand op een brancard naar buiten te krijgen. Een ieder is volledig op zichzelf of reispartner aangewezen. De gids heeft wel engelen geduld, hij jaagt niemand op als het even moeilijk wordt. Kijk voor wat leuke foto’s zeker eens op TripAdvisor.

Voor de reis naar Koh Lanta kun je aan reizen via Krabi of Trang, de veerpont ligt precies tussen beide steden, (met de minibus ca. 1,5 uur) met de wetenschap dat de weg vanuit Trang recent vernieuwd is en op grote delen zelfs uit 2x twee rijstroken bestaat. De minibus steekt mee over het veer en zet je af nabij of op het ressort/hotel, dat op het busstation in Krabi c.q. Trang werd aangegeven. Natuurlijk is het ook mogelijk over zee vanuit Koh PhiPhi of Phuket aan te reizen.

1 reactie op “Khao Mai Kaew Cave op Koh Lanta, een bezoek waard”

  1. Henk Brons zegt op

    Inderdaad prachtig avontuurlijk uitstapje en geen andere toeristen gezien. Schijnt nog een andere grot in de buurt te zijn waar meer toeristen komen. Maar geef mij deze maar (in september dit jaar nog geweest), kruipend door doorgangen, balancerend over bamboe stokken. Allemaal niet volgens de veiligheidsnormen maar dat maakt het voor mij juist interessant. Vermoeid, smerig en bezweet maar voldaan weer uit de grot….
    Trek er in totaal wel ca 2,5 uur voor uit!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website