‘The Dutch Destroyer’ van Koh Phangan!

Door Els van Wijlen
Geplaatst in Column
Tags: , , ,
23 augustus 2016

In the HUB, het sportcafé van Thong Sala, zitten we met een klein gezelschap klaar om live de bokswedstrijd op de Thaise TV te volgen. In Krabi gaat Iris, een 22 jarige mooie blonde Hollandse meid uit het Amsterdamse bos, het gevecht aan met een Thaise dame. Ze wordt de ‘Dutch Destroyer’ genoemd en is beresterk.

Ons gezelschap bestaat uit een jonge Iraanse vrouw, die opgroeide in London en haar succesvolle carrière als zakenvrouw opgaf om te kunnen reizen, een digital nomad uit Israel, een director uit Canada, Robin, de Kuuk en ik. Mensen die elkaar hebben ontmoet via Bubba’s Coffe Bar op Koh Phangan.

Een groot verschil in leeftijd en achtergrond, maar allemaal supporten we de Dutch Destroyer. En we delen de liefde voor het eiland.
Daar waar zoveel verschillende mensen met verschillende nationaliteiten goed samenleven en ervaringen en verhalen delen.

Na de gebruikelijke ceremonie voorafgaand aan elke Mua Thai wedstrijd, barst de strijd los. Bij haar eerste wedstrijd trapte Iris met haar lange sterke benen haar tegenstandster binnen twee seconden KO. Dan weet je meteen waarom ze haar de Dutch destroyer noemen.
Vandaag duurt het langer, de tegenpartij heeft veel meer ervaring.

Het is zwaar, de meiden vechten voor wat ze waard zijn. Ik weet hoe hard ze ervoor gewerkt heeft om zo goed te kunnen worden, hoe veel ze moet laten voor haar sport. En dan die hitte…pffff. Ik word al doodmoe van het kijken naar dit gevecht.

Er worden rake klappen uitgedeeld, harde trappen geïncasseerd. De spanning loopt op, het zweet druipt zowat van het beeldscherm af.

De bel gaat, het is het voorbij, de jury beslist. Onder luid gejuich wint “onze” Iris de wedstrijd en we proosten op haar!

Iris Dam, the Dutch Destroyer. Watch out for her.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “‘The Dutch Destroyer’ van Koh Phangan!”

 1. Daniël M zegt op

  Mijn felicitaties aan Iris Dam. En ook de andere Nederlandse sporters die in Thailand goede sportprestaties leveren.

  Regelmatig lees ik hier over Nederlandse aanwezigheid in Thailand. De sport, de initiatieven van de Nederlandse ambassadeur, …

  Hoe zit het met de Vlamingen en andere Belgen daar in Thailand? Ik heb (voor zover ik mij op dit ogenblik kan herinneren) geen weet van een Thais-Vlaamse/Belgische kompetitie 🙁

  Misschien staat er wel iets op de website van de Thaise ambassade in Brussel. Maar ik neem absoluut niet de moeite om die dagelijks te bezoeken. Deze blog is veel interessanter 😀 !

 2. T zegt op

  Leuk en wel voor eens te zien maar dit soort wedstrijden vinden dagelijks plaats in de toeristische gebieden van Thailand. Vaak veel grotere farang die hier op muay thai trainingskamp komen tegen een stuk minder gemotiveerde Thai die vechten om een klein beetje prijsgeld. En ook vaak een relatief hoge entree voor relatief slechte vechters.

  Wil je het serieuze werk zien moet je naar de grote wedstrijden in het Lumpini stadion in BKK zijn of op grote Muay thai events in de Isaan waar talenten voor het Lumpini stadion gescout worden ( en waar grof op de wedstrijden gegokt word )


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website