De Thaise toss-methode

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
30 mei 2017

Als kleine jongen van een jaar of tien mocht ik vaak wel met de grote jongens mee voetballen op een braakliggend stuk grasland in de buurt waar ik woonde. Er werd in de zomer – met meer licht – praktisch elke avond wel gevoetbald totdat het donker werd. Als er genoeg jongens kwamen opdagen moesten er dan twee ploegen samengesteld worden uit de aanwezigen. De twee beste spelers of de twee met de grootste mond gingen dan “poten”, wie als eerste een speler in zijn team mocht kiezen en wie de aftrap mocht nemen.

Die twee aanvoerders gingen op een bepaalde afstand van elkaar staan en zetten dan voetje voor voetje richting de ander. Degene, die het uiteindelijke gat dichtte, had gewonnen. Het kiezen kon beginnen, eerst de een, dan de ander. Ja, inderdaad, ik bleef vaak als laatste over en dan zei de ene aanvoerder tegen de ander: “Ach, nemen jullie dat kleine kereltje er maar bij!”

Tossen bij bordspelletjes

Bij bordspelletjes als ganzenborden, mens-erger-je-niet, Monopoly en dergelijke moet er ook getosst worden wie er mag beginnen. Vaak wordt dat dan met een dobbelsteen gedaan, wie het hoogst gooit begint. Bij voetballen en andere sporten wordt meestal een muntje opgegooid, nadat de aanvoerder van een team voor kruis of munt heeft gekozen.

Poolbiljarten

Ook bij poolbiljarten en andere biljartvarianten moet er bepaald worden wie als eerste afstoot. Dat kan wederom met een muntje kruis of munt (in Thailand koning of tempel), maar in toernooien wordt de winnaar van de toss bepaald door een eerste stoot van beide spelers. Men stoot een willekeurige bal tegelijkertijd naar de korte zijde aan de overkant, waarna de bal terugkaatst. De speler, wiens bal dan het dichtst bij de rand komt, wint en begint met de afstoot. De afstoot geschiedt dan om en om.

Ik zelf geef die afstoot vaak weg en laat de ander beginnen. Op ons niveau is het niet echt belangrijk wie begint. Anders is dat in grote internationale toernooien, waarbij de regel geldt, dat de winnaar van een frame afstoot in de volgende frame. Dan is de eerste afstoot wel belangrijk om de controle over de stootbal en de positie van de andere ballen te blijven houden. Bij die goede spelers kan het gebeuren, dat de frame in één beurt wordt uitgespeeld. De winnaar kan opnieuw beginnen en de tegenstander moet dan niet zelden een aantal frames werkeloos en met een achterstand toekijken.

De Thaise toss-methode

De Thaise spelers en dan vooral de dames houden er in Megabreak Poolhall nog een andere methode van tossen op na. Beiden houden een arm omhoog, zwaaien daar aftellend drie keer mee op en neer en laten zien welke vorm hun hand heeft. Er zijn drie mogelijkheden: de hand heeft de vorm van een vuist en verbeeldt dan een steen of rots, het kan ook een vlakke hand zijn als zijnde een vel papier en tenslotte kan een speler met wijs- en middelvinger van elkaar een schaar uitbeelden.

De schaar kan het vel papier doorknippen, maar niet de steen. Het vel papier heeft niets te duchten van de steen, dus:

 • De schaar wint als de ander een vel papier laat zien, maar verliest van de rots.
 • Het vel papier wint van de rots, maar verliest van de schaar.
 • De rots wint van de schaar, maar verliest van het vel papier.

Als beiden eenzelfde keuze maken, wordt opnieuw getosst.

Leuk altijd om het te zien gebeuren!

5 reacties op “De Thaise toss-methode”

 1. Khun Peter zegt op

  Leuk artikel. In Nederland kennen wij de Thaise methode ook. Het heet dan steen, papier, schaar. Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Steen,_papier,_schaar

  • Gringo zegt op

   Ik kende het niet en dacht, dat het typisch Thai was.
   Volgens Wikipedia is het dus bekend in vele landen.

  • Rob V. zegt op

   ‘Rock-paper-scissors’ is mij vooral bekent vanuit de VS, in Nederland zag ik vooral het ‘poten’. Ik dacht eigenlijk dat we het in Amerika (en in Thailand) hadden overgenomen vanuit de VS maar als Wikipedia het bij het rechte eind heeft bestaat dit al veel langer. Grappig.

   Ik lees dat men in Nederlands Indië een afwijkende variant had:

   “In Nederlands-Indië bestond een iets andere versie. Dit werd Soeten genoemd:
   Duim (olifant) wint van wijsvinger (mens): de olifant vertrapt de mens;
   Wijsvinger (mens) wint van pink (mier): de mens vertrapt de mier;
   Pink (mier) wint van duim (olifant): de olifant is machteloos tegen mieren in zijn slurf.”

   Zou deze variant ook elders in de regio , inclusief Siam, bekent zijn geweest en in de moderne tijd vervangen door de ‘westerse’ uitvoering vraag ik me af?

 2. bona zegt op

  Bij ons in Belgenland, is bij het bilarden hetzefde principe.
  Bal het dichts bij de rand mag opzetten.

 3. Henk zegt op

  Ik zie dat wel eens in Amerikaanse series, maar goed begrijpen doe ik het niet.
  Maar eigenlijk dacht ik dat dit in Thailand om even of oneven vingers opsteken ging.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website