Deze week, op 11 oktober, stapte ik op het vliegtuig naar Bangkok zonder te weten dat ik ongewild getuige zou zijn van een historische feit. De voortekenen waren natuurlijk niet goed. Je kon op je klompen, die ik overigens niet draag, aanvoelen dat er iets stond te gebeuren. En het gebeurde ook. Op 13 oktober overleed Koning Bhumibol op 88-jarige leeftijd. Een trieste dag voor Thai en iedereen die iets met Thailand heeft.

Wat nu? Deze vraag komt snel in je op na dit trieste nieuws. Even dacht ik dat de tijd in Thailand zou stilstaan, niets is echter minder waar. Gisteravond omstreeks 20.00 uur besloten wij even bij Soi Nana te gaan kijken. Dat is op loopafstand van ons hotel. De barretjes waren nog open, zonder muziek. Dat duurde echter niet lang en een voor een sloten de rolluiken. Klanten konden binnen hun biertje opdrinken maar al snel maakte de buurt een desolate indruk. Op de vraag tot wanneer de barretjes gesloten zouden blijven wist niemand van het personeel een antwoord.

Snel maak ik wat foto’s van een donkere barstraat (zie boven), iets wat niet vaak zal gebeuren. Het is overigens het enige wat duidelijk anders is dan anders. Op Sukhumvit raast het verkeer voort. De winkels zijn open, de eetstalletjes doen goede zaken zoals altijd.

De volgende dag, vandaag, heb ik een kennismakingsgesprek op Nederlandse ambassade, die gaat gewoon door. Op weg naar de ambassade zie ik geen enkel teken van rouw. Het lijkt een dag als alle anderen. Helaas is de ambassadeur afwezig, hij is in Nederland op dit moment.

Na mijn bezoek lopen we van de ambassade terug naar ons hotel. Een straatverkoper doet goede zaken met de verkoop van zwarte t-shirts. Toch zie ik nauwelijks Thai in het zwart op straat, misschien komt dat nog?

De vraag is hoe nu verder? Tja, nu moet ik voorzichtig zijn bij wat ik nu opschrijf. Prayut heeft laten weten dat de kroonprins, volgens de wet, de volgende koning gaat worden. Zover is het nog niet. Laten we eerst maar even stilstaan bij de dag van vandaag.

In Thailand kwam de zon weer op zoals iedere andere dag. Een aantal vanzelfsprekendheden zullen dan ook niet veranderen. Of er voortaan een Thailand zal zijn van voor en na 13 oktober 2016 zal de toekomst uitwijzen. Een periode van onzekerheid breekt aan.

18 reacties op “Thailand voor en na 13 oktober, de dag dat…..”

 1. Simon zegt op

  Ik kom al jaren in Thailand en ben op dit moment ook in bkk. Natuurlijk gaat het leven door voor een Thai. Zij leven toch al van dag tot dag. Waar ik ben in bkk, lopenveel Thai wel in zwart. Maar ja, ik kom ook niet in de touristische plaatsen zoals Nana. Toch wel een verschil tussen de farang en Thai die daar komen en op andere plaatsen in bkk

 2. thuanthong zegt op

  mooi neer gezet . ook ik zit met zoveel vragen… de 18de oktober vertrek ik ook weer naar thailand.. ben benieuwd in alles deze keer

 3. Daniël M. zegt op

  Dank u Khun Peter.

  Ik zou u graag willen vragen om voor mij en uiteraard ook de andere Thailandbloglezers willen vragen om ons op de hoogte te houden van het leven van de bevolking (en de toeristen) zonder uw vakantie daarvoor op te offeren. Probeer alvast zoveel mogelijk te genieten van uw verblijf in deze zeer speciale omstandigheden.

 4. jean knipping zegt op

  Mijn zoon en schoondochter vertrekken morgen naar Phuket kan iemand mij zeggen hoe de situatie daar is ?

  • rob zegt op

   Het is geen staatsgreep of zo….Het leven en de dagelijkse gang van zaken gaar gewoon door, zij het hier en daar wat soberder.

   • jean knipping zegt op

    thanx nee gelukkig niet , maar de 1e keer in Thailand tja…..

  • Marcel zegt op

   Op Phuket is het rustig, restaurants zijn open er heerst wel een bedrukte rouwstemming.
   Voor zover ik kan zien zijn de bars en entertainment gesloten.

   Wees welkom!

 5. Renévan zegt op

  Op Samui merk ik er nagenoeg niets van. De hotels en resorts kopen wel overal alle zwarte ’t shirts en poloshirt’s op voor het personeel. De walkingstreet in Bophut gaat gewoon door alleen zonder muziek.

 6. lung addie zegt op

  Hier in Chumphon gaat alles zijn gewone gang. Veel mensen met een zwarte shirt aan. Hier in Pathiu is het kermis, gaat door maar zonder muziek. De vlag aan het Ampheugebouw, aan Land Office, openbare gebouwen hangt half stok … voor de rest gaat alles zijn gewone gang. Het onderwijzend personeel is volledig in het zwart gekleed. Een uitgangsbuurt is hier niet, dus daar kan ik niets over schrijven.

 7. Chris zegt op

  Ik woon en werk nu ongeveer 10 jaar in Bangkok en merk dat iedereen het verdriet op zijn/haar eigen manier verwerkt. Er is wel veel zwart te zien, ook in mijn eigen buurtje en in de tempel om de hoek is een ceremonie voor de overleden koning, zoals de komende maand elke avond in elke tempel in Thailand. Vandaag (vrijdag) moest ik gewoon werken (docent op een universiteit maar vandaag op een andere lokatie, Petchaburi) en om ongeveer 10 uur kwam de mededeling dat de regering deze dag tot vrije dag had verklaard. Te laat en dus gingen de lessen gewoon door. Net na de lunch was er een ceremonie met docenten, administratieve medewerkers en studenten, eigenlijk allemaal in het zwart. Dat was natuurlijk ook al aangegeven als de kleur van de kleren van ambtenaren tot volgend jaar 13 Oktober.
  Veel festiviteiten en speciale evenementen zoals lerarendag volgende week zijn afgelast door de universiteit.
  Voor de rest is het wachten op wat komen gaat. Vooral het feit dat de kroonprins niet meteen tot koning wil worden gekroond baart mij een beetje zorgen.

  • lung addie zegt op

   citaat reactie Chris:

   “Vooral het feit dat de kroonprins niet meteen tot koning wil worden gekroond baart mij een beetje zorgen”.

   Ik zou dit eerder zien als niet zorgen barend. Ik zou dit bekijken als een wijs besluit. Iedereen weet hoe het merendeel van het Thaise volk tegenover de Kroonprins staat. Ik ben van mening dat eerst toch een beetje zal gekeken en geluisterd worden hoe het volk reageert al voor hen voor een voldongen feit te stellen. Dit zou dan mogelijk de eerste keer zijn dat zoiets gedaan wordt….
   Afwachten is dus de boodschap.

   • Chris zegt op

    Het baart mij zorgen omdat er achter de schermen veel meer aan de hand is dan menigeen denkt en zeker dan menigeen durft te zeggen. Het gaat absoluut NIET om de reactie van het volk of om een rouwperiode, maar om de macht in dit land. En om geld natuurlijk. Daarvoor wijkt alles als je een Thailand kenner bent.

 8. Christina zegt op

  We waren in het Grand palace toen de koning moeder daar laag opgebaard. Thai gratis entree uit alle delen van het land kwamen zij. Met veel respect stonden zij uren in de rij gekleed in zwart te wachten tot dat zij afscheid konden nemen. We mochten wel in het paleis maar niet in de rij om ons respect te tonen.
  Zelf hebben we dit nog op video staan indruk wekkend om te zien.

 9. Rik zegt op

  Ik ben vanaf 18 september aanwezig in Thailand. En ik kan vertellen het is wel degelijk anders op dit moment. Mensen zijn er echt kapot van alleen zullen ze dit in het openbaar niet heel veel tonen. Vrienden van ons gaan binnen enkele dagen trouwen en hebben vandaag te horen gekregen dat er geen muziek kan worden gespeeld en er zal ook geen drank worden geschonken. Wat betreft de restaurants die schenken nog wel gewoon en zijn ook gewoon ( op een gepaste manier) open, bij Tesco 7-1 etc kan je geen biertje, en andere drank kopen tot nader order…. Wat betreft de mensen het leeft zoals verwacht enorm, Thailand en zijn inwoners hebben dan ook een groot man en een grote koning verloren. De komende maand zal de tv ook alleen maar beelden tonen van de overleden koning. Persoonlijk vind ik dit een enorm eerbetoon voor een grote koning welke altijd zo goed voor het volk is geweest. Wat betreft de toeristen centra zover ik weet gaat alles op een gepaste manier gewoon door. Als er anders nieuws is zal ik dit proberen te melden.

  • theoS zegt op

   Je kunt bij Tesco en 7/11 gewoon je drank, tijdens de daar voor beschikbare uren, kopen. Wat de TV betreft, hebben de TV stations vanaf vrijdag op zaterdag nacht, sinds middernacht, de controle terug gekregen met wat restricties.

 10. Jan Ponsteen zegt op

  Hier in Kanchanburi is alles rustig . Gisteren avond nog naar de kermis/bazar gegaan had de indruk dat niemand het nog wist.
  Vandaag de 14e was wel wat te merken het was rustig en er werd veel gepraat over het fijt .
  Toen ik middags een paar biertjes wilde kopen in de schop werd mij vriendelijk gevraagd er niet opzichtig mee over staat te gaan en het onzichtbaar met me mee te nemen.
  Verder zijn de mensen wel treurig en een beetje gelaten. De koning was hier heel geliefd.
  Maar het leven gaat verder. Ook met rouw erbij.

 11. Marianne zegt op

  Voor Hua Hin geldt: 3 dagen (tot maandag) bars gesloten maar restaurants zijn gewoon open en mogen alcoholische dranken schenken. Mijn advies, gedraag je gepast, draag niet te opzichtige kleding en toon respect.

 12. JACOB zegt op

  Wij treuren en respecteren en dragen bij het naar buiten gaan gepaste kleding,hier in de Isaan gaat het leven zij het wat bedrukt gewoon door,wel kan ik mestoren aan sommige lezers over het schrijven over alcohol,wel of niet te krijgen,drink graag een biertje doch doe het nu met een frisdrank om eventuele verkopers niet in de problemen te brengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website