Welke religie heeft uw voorkeur?

Door Gringo
Geplaatst in Column
Tags: , , ,
26 december 2011

Eergisteren kreeg ik een “kerstboodschap” van een vriend uit Schotland. De boodschap bestond alleen uit 32 afbeeldingen van posters, die het atheïsme propageerden. Hij eindigde met Merry Christmas, hetgeen dan natuurlijk een scherpe tegenstelling is, want voor een atheïst bestaat kerstmis niet. Eén van de posters had een pakkende slogan “Het atheïsme heeft één God minder dan U”.

Ik ben geen atheïst in de ware zin van het woord, maar in de loop der jaren toch wel steeds verder van alle soorten kerkelijke religies af gaan staan. Ik ben opgegroeid in een wereld van het Christendom, met ruim 2 miljard aanhangers de grootste religie ter wereld. De Islam volgt met 1,3 miljard op de tweede plaats.

Christendom

In het Christendom kent men drie stromingen, het katholicisme, de orthodoxe kerk en het protestantisme. Van de orthodoxe kerk weet ik niets, maar in Nederland kennen we zowel het katholicisme en het protestantisme. Het Christendom hanteerde de Bijbel als leidraad, over goed en kwaad en hoe je je leven moet leven. Het is echter een boek met vele tegenstellingen. Hier staat hoe “iets” goed is, daar staat waarom datzelfde “iets” fout is. Hier staat “iets” wat is toegestaan, daar staat waarom datzelfde “iets” absoluut verboden is.

Een priester of dominee kan elk probleem aan de hand van de Bijbel verklaren door er, naar gelang het hem uitkomt, een tekst uit te citeren. Maar met een andere tekst uit diezelfde Bijbel is zijn verklaring vaak ook eenvoudig tegen te spreken. Wat mij altijd heeft tegengestaan is, dat die organisaties van schriftgeleerden mijn vooral vertellen wat ik NIET mag.

Ik ben geboren en getogen in een protestants gezin, dat de Baptistenkerk bezocht. Al vroeg werd mij verteld, dat ik niet mocht (stijl)dansen, niet naar een bioscoop, niet naar een kermis en op zondag niet voetballen. Fietsen op zondag mocht, maar dan alleen naar en van de kerk. Wij kennen in Nederland vele protestantse kerken en van de één mag dit niet en van de ander mag dat niet. Voorbeelden kennen we allemaal, ik noem alleen het belachelijke verbod van preventieve inentingen van een zwartekousenkerk op de Veluwe.

Mijn katholieke buurjongens hadden het al niet veel makkelijker. Voetballen op zondag mocht dan wel, maar vlees eten op vrijdag weer niet. Samen met meisjes in een klas op school? Onmogelijk! Verkering of trouwen met een protestantse jongen of meisje? Vergeet het maar. Deden zij echter toch iets fout, dan was er een mooie gelegenheid om er van af te komen door te biechten. Je vertelde de priester wat je fout gedaan had en met een straf van een aantal weesgegroetjes opzeggen werden je zonden je vergeven. Tot op zekere hoogte dan, want een goede vriendin, opgegroeid in een Brabants dorp, vertelde mij ooit, dat de deurtjes van de biechtstoel voor haar neus werden dichtgeklapt, want de pastoor kon haar zonden niet meer aanhoren, zo erg!

Wat mij ook van het Christendom tegenstaat is, dat zij in het verleden en heden – vaak met succes – proberen niet-gelovigen te bekeren. Het Christendom is de enige ware religie en wie daar niet in gelooft wacht hel en verdoemenis. Door zending en missie is het Christendom de grootste stroming ter wereld geworden en vertel mij maar eens of dat voor die vaak arme landen iets goeds heeft opgeleverd.

Islam

De Islam dan maar? Nou, daar mag ook heel veel niet. Varkensvlees en alcohol zijn absoluut taboe en vrienden maken onder andersdenkenden is ook uit den boze. Ook de Islam is opdringerig en probeert met alle mogelijke (kwalijke) praktijken hun religie als de enige ware op aarde te laten zijn.

Mooi, nu woon ik in Thailand en kom dus op veel met het Boeddhisme in aanraking. Ook het Boeddhisme kent vele restricties, zoals geen alcohol en geen rundvlees, maar in het algemeen houdt de Thai zich niet al te veel op met die beperkingen. Thailand staat bijvoorbeeld op de vijfde plaats van de wereld in alcoholverbruik en dat komt niet alleen door de aanwezige farangs.

Boeddhisme

Maar het Boeddhisme is niet opdringerig en dat ervaar ik als positief. Iedere Thai beleeft het Boeddhisme op zijn eigen manier. Mijn Thaise vrouw groet niet alleen het kleine altaar in onze tuin, maar ook daarbuiten zal zij elk Boeddhabeeld met een “wai” vereren. Regelmatig steekt zij wierookstokjes en kaarsen aan en bidt voor een goed leven. Ook een tempel wordt (on)regelmatig bezocht en zij geeft monniken het benodigde voedsel. Nooit heeft zij mij gevraagd mee te bidden of mee te gaan naar een tempel, nooit heeft zij mij gevraagd Boeddhist te worden. Ik ervaar het als een zeer persoonlijke religie, het is iets dat in elk persoon leeft en dat hoef je niet met een ander te delen.

Het Boeddhisme is dus mijn favoriete religie, hoewel ik er niet in geloof. Ik geloof in geen enkele religie, maar ben toch ook weer geen atheïst. Ik geloof alleen in mijzelf!

 

No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “Welke religie heeft uw voorkeur?”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Dan maar het hindoeïsme? Mijn gids vertelde me op een rondreis door Zuid-India dat dit geloof wel 32.000 goden telt. Hij kon ze niet allemaal opnoemen, overigens. Ik mocht het heilige der heiligen in de tempels niet betreden. Mijn gids legde lachend uit dat daar de Lingam wordt aanbeden. Dat is een stenen fallus, die uit een stenen vagina oprijst. Hindu’s gieten daar warme olie overheen. Dat is pas een geloof!

  Het katholicisme heb ik al meer dan 40 jaar achter me gelaten. Ik ben misdienaar geweest bij alcoholische priesters, op een broederschool de fijne kneepjes van het martelen bijgebracht gekregen en op de middelbare school (jongens, Jezuïten, Den Haag) het geloof in welk kerkgenootschap dan ook voorgoed kwijtgeraakt.

  Mijn ouders deden in Den Haag alleen boodschappen bij rk-winkeliers. Daar kregen we doorgaans 10-15 procent korting.

  Ik heb een tijd verkering gehad met de dochter van een dominee in Voorburg. Op zondag mochten we niet in mijn auto rijden. Dat was zondig. De vrouw van de dominee spaarde zilveren voorwerpen. Als ze doordeweeks naar hun buitenhuisje gingen, reisde de zilvervloot goed ingepakt mee. Totdat ze op zaterdagavond terugkwamen en tot de ontdekking kwamen dat ze de zak met zilver in het huisje waren vergeten. Mooi dat ze op zondag met de auto heen en weer reden. De hypocrisie ten top.

 2. Jan Thiel zegt op

  Vroeger geloofde ik ook in Sinterklaas en de kerstman.
  En daarna nog een tijdje in god.
  Gelukkig heb ik dat nu allemaal achter me gelaten en ben ik nu atheist.
  Maar ik moet zeggen dat het Boeddhisme volgens mij de minst opdringerige
  godsdienst is! Er valt mee te leven!
  Als je even nadenkt: er zijn zòveel godsdiensten, de kans dat je bij de enige ‘ware’
  zit is dus wel heel erg klein!
  Amerika is een van de meest godsdienstige landen ter wereld.
  En toch doen ze niets anders dan oorlogen voeren!
  Eén van de geboden was toch: Gij zult niet doden?

 3. meel joseph zegt op

  ik geloof in god,en ik bid tot god, MAAR IK GELOOF NIET IN AL DIE AARDSE SUPERMARKTEN, en zeker niet in zijn GRONDPERSONEEL.

  • @ Meel joseph, volgende keer geen hoofdletters gebruiken svp. Dat is volgens onze regels niet toegestaan.

 4. Peter@ zegt op

  Ik hou me me maar vast aan dat boek van die Zeeuwse dominee Klaas Hendrikse:
  “God bestaat niet en Jezus is zijn zoon.”

  Totnutoe is deze regel passend voor mij.

 5. Zimri TIBLISI zegt op

  Zowel in Bangkok als in Ubon Rachatani, zag ik de aanwezigheid van Jehovah,s Getuigen, die de bijbelse boodschap aan het verspreiden en of verkondigen waren, opdringere waren ze overigens helemaal niet, vond ik.

  • Robert zegt op

   Waren dat geen mormonen? Die zie je hier nog wel eens. Not the Nation heeft daar ook weer een prachtig stukje over: http://notthenation.com/2010/12/health-ministry-warns-of-mormon-outbreak/

   • Zimri TIBLISI zegt op

    Nee hoor, in Bangkok, zag ik een Kingdom Hall [naam van hun kerkgebouw] en in Ubon R. kreeg ik een folder van Thaise Jehovah,s Getuigen.

 6. jan maassen van den brink zegt op

  gaat de meeste oorlog niet over het geloof,allemaal willen ze dat hij helpt. mocht hij bestaan.wie help hij dan?en waarom wil hij altijd oorlog?veel vragen nooit antwoord.mocht de hemel bestaan hoelang ben ik dan onder weg? ja het geloof wil alleen geld

 7. henk zegt op

  als ik allerlei kranteberichten lees over wat mensen namens hun geloof allemaal doen, dan is er dankzij religie nog lang geen beschaafde wereld op deze planeet.

 8. Een paar leuke quotes over religie:

  Als een persoon lijdt aan waanvoorstellingen dan heet dat krankzinnigheid. Als veel mensen tegelijk aan waanvoorstellingen lijden noemt men het religie (Richard Dawkins)

  Aangezien het onmogelijk is dat alle religies gelijk hebben is de meest voor de hand liggende conclusie dat ze allemaal ongelijk hebben (Christopher Hitchens)

  Religie is een prima middel om het gewone volk rustig te houden (Napoleon Bonaparte)

  De mens haalt zijn emotionele opwinding uit thee, tabak, opium, whisky en religie ( George Bernard Shaw 1856 – 1950)

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Mijn inmiddels overleden vader zei altijd: “Ik heb maar één geloof en dat is dat het vlees beter is dan de botten. Want dat weet ik zeker.”…

  • Anton zegt op

   Mijn grootvader zei altijd:”Zolang er gebedshuizen zijn (kerken, synagoges,etc.) zullen er oorlogen zijn”. Hij was er ook een voorstander van alle gebedshuizen in brand te steken.

  • Frans de Beer zegt op

   Karl Marx schreef: Religie is de drugs voor het volk.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Dat is een verkeerde vertaling geweest. Marx zei: ‘Opium van het volk’, dus een drug die het volk zichzelf toedient.

  • Frank Franssen zegt op

   Vandaag kwam ik een tekst tegen in de Bijbel, u weet wel het meest gelezen boek ter wereld: Ik citeer
   Psalm 14 vers 1 t/m 3
   1.Dwaze mensen denken bij zichzelf: Er is geen God
   Ze doen verschrikkelijk onrecht, de ergste dingen;
   er is niet een die Gods wil doet.

   2.Vanuit de hemel kijkt de Heer naar de mensen; hij wil zien of er nog iemand verstandig is, of er nog iemand is die zich tot hem wendt.

   3. Maar er is niemand die zijn wil doet,helemaal niemand.
   Iedereen gaat zijn eigen gang, de mensen zijn allemaal even slecht.

   Tot zover. Vond ik erg toepasselijk op de discussie in dit bloq.

   Je kunt wel allerlei uitspreken en gezegdes aanhalen van niet-Christenen maar er zijn er
   gelukkig ook van gelovige geleerden, kunstenaars enz.

   Frank

   • @ Geen enkel probleem Frank. Mocht ik ooit mijn verstand verliezen dan zal ik mij tot het geloof wenden.

    • Frank Franssen zegt op

     Fijn,
     Toch een positieve lezer, je kunt altijd bij mij terecht….

     Frank

    • aad pronk zegt op

     Op Thailandblog lees je vooral: nieuws, opinie, achtergronden en meningen over Thailand. De redactie van Thailandblog bestaat uit leden met een redactionele en/of journalistieke achtergrond.

     Naast feiten en nieuwsitems, vinden we het ook leuk om over het dagelijkse leven in Thailand te schrijven zoals: opmerkelijke zaken, misverstanden, komische voorvallen en een botsing der culturen. Op Thailandblog is er tevens ruimte voor toeristische informatie.

     Ik heb geen idee onder welke categorie ik deze column moet rangschikken, maar volgens mij hoort hij niet op deze blog thuis.

     Een artikel met daarin de overeenkomsten en/of verschiilen van de diverse godsdiensten had mij aardig geleken.

     Maar de column en een aantal reacties daarop (waaronder ook van redactieleden) lijkt mij nu alleen maar een uitlaatklep voor een aantal gefrustreerde mensen en die hoort niet thuis op deze blog.

     Met name de verschillende reacties tonen o.m. de weinig verdraagzaamheid en de de respectloosheid van de schrijvers t.o.v. hun medemens.

     Ik zal de laatste zijn die zal ontkennen dat de Kerk geen grote fouten heeft gemaakt, maar ik geloof niet dat de wereld beter af was geweest zonder godsdienst.

     De eerste en tweede wereldoorlog (ik geloof 60.000.000 doden), de ellende in (voormalige) communistische landen enz. zijn/worden niet veroorzaakt door kerken, maar door mensen met andere dan godsdienstige motieven.

     • @ ik beledig niemand ik geef mijn persoonlijke visie weer. Bijzonder dat je de geschiedenis er bij haalt in relatie tot godsdienst. Kijk dan ook even naar de kruistochten en extremistisch geweld van de huidige ‘gelovigen’. Ik ben van mening dat de wereld veel beter af is zonder godsdiensten. Jij mag er anders over denken, dat heet vrijheid van mening.

      • dave zegt op

       precies,eerst zien dan geloven.Ik geloof in Thailand,dat mogen we proeven.LOL

      • aad pronk zegt op

       @Kuhn Peter
       Ik ben ook voor vrijheid van mening, maar ook voor goede omgangsvormen. Maar het citeren van de quotes over religie en jouw opmerking ” Mocht ik ooit mijn verstand verliezen dan zal ik mij tot het geloof wenden ” vind ik onbehoorlijk t.o.v. degenen die wel geloven.
       We hebben daar een uitdrukking voor : “elkaar voor rotte vis uitmaken”. ”
       Maar als dat voor jou een goede manier van discussie is ” up to you ”

       Reageer

       • @ Misschien niet mijn beste (slimste) quote maar het komt wel uit mijn hart.

       • Ferdinand zegt op

        Off-Topic wordt het onderwerp inderdaad een beetje.
        Denk echter dat de opmerking m.b.t. “je verstand gebruiken/verliezen” of “geloven” bijzonder op zijn plaats is. Geloven doe je per definitie niet met je verstand, dus zonder gaat het een stuk makkelijker.
        Ook vreemd dat een gelovige altijd respect opeist voor zijn geloof en zijn vereniging. Respect moet verdiend worden en de meeste geloven althans hun clubs hebben dat door de geschiedenis heen niet gedaan.
        Daarom maar weer de conclusie dat het Boedhisme, zover het een geloof is, het minst schadelijke is, wellicht sommige mensen zelfs tot betere mensen maakt in elk geval niet opdringerig en oorlogszuchtig is. Anders is het dan weer met het rondom het hier alom aanwezige bijgeloof en allerlei onbegrijpelijke riten die mensen vaak voor zich zelf uitvinden en gebruiken naar het hun persoonlijk uitkomt. Daar komt de opmerking over “verstand” gebruiken weer naar boven.
        In alle jaren dat ik nu in Thailand ben heeft echter nog geen Boedhist in mijn omgeving een Christen veroordeeld. Alleen acceptatie, respect en leven en laten leven bemerkt.
        Anders dan ik de afgelopen maanden heb meegemaakt van zeer close en op zich bijzonder aardige familie uit zwitserland, zeer gelovige christenen, die het presteerden bij hun planning voor hun eerste bezoek aan de familie in Thailand te stellen dat ze absoluut geen tempels wilden zien bij hun bezoek aan de schoonfamilie van hun zoon. Dat botste met “hun” enige ware geloof. We hebben ze maar verteld dat al die tempels onderweg scholen waren.
        Enkele maanden daarvoor wilde een andere vriend hier met zijn Thaise liefde huwen, beiden katholiek. De plaatselijke kerk presteerde het om hun huwelijk te verbieden omdat hij nog geen 3 maanden bij deze lokale club was ingeschreven. Het huwelijk heeft uiteindelijk dan maar niet kerkelijk maar volgens de Boedhistische “regels” plaats gevonden. Haar familie en de buren wilden toch iets feestelijks van het gebeuren maken.
        In mijn jeugd werd de kerkelijke begrafenis van mijn vader tegengewerkt omdat hij voor de tweede maal gehuwd was en mijn moeder dus een hoer (quote van de kapelaan).
        Zeer gelovige vrienden in Nederland hopen en bidden voor mij dat ik ook nog tot het (uiteraard volgens hun) juiste geloof kom, zodat ik net zo gelukkig kan zijn als zij. Over arrogantie gesproken.
        Al met al heb ik het dus niet zo op met “geloven”, voel me eigenlijk prima thuis in Boedhistisch Thailand waar iedereen mij als “ongelovige” heerlijk met rust laat en op dit gebied respecteert en ik bij bijzondere gelegenheden ook als niet Boedhist welkom ben in hun tempel om even te denken aan een zo juist overleden goeie bekende.

        Dus toch weer een beetje “on topic” en de door Aad Pronk gewenste verschillen tussen verschillende godsdiensten aangehaald. Respect.

        • aad pronk zegt op

         Beste Ferdinand, hartelijk dank voor jouw reactie.
         Vertel mij niets over kerkmensen, Ik ken ze, ik ben opgegroeid in een orthodox protestante omgeving en ik heb geleerd dat er, zoals in iedere samenleving, goede, minder goede en slechte kerkmensen zijn.
         Maar daar ging het bij mij niet om. Het gaat er bij mij om dat toon en inhoud van sommige reacties (ook op andere topics) zodanig is dat ik mij afvraag kan het niet wat meer met respect. En ik weet dat verruwing en verharding horen bij het huidige tijdsbeeld, maar één van de weinige bijbelteksten die ik van vroeger nog onthouden heb is: ” heb uw naaste lief als uzelve”. En nu hoeft dat niet voor 100 %, maar met wat meer naasteliefde krijgen we wellicht toch een wat betere samenleving.
         Nog even als toelichting: ik ben opgegroeid in een protestantse omgeving, maar ik heb niets meer met de kerk. Niet vanwege het gedrag van de kerkmensen (want als je je daardoor laat leiden, moet je wel erg zwak in je schoenen staan), maar om andere zaken die de kerk leert, maar die bij mij ongeloofwaardig overkomen.

     • hans zegt op

      Maar zolang de paus nog predikt om geen condooms te gebruiken neemt het aantal, met name in de gelovige zuidelijke afrikaanse landen, H.I.V. besmette mensen en doden nog steeds toe.

      Heeft onze lieve heer voor niets het 6e gebod bedacht,’gij zult niet doden”.

      Dus zelfs in de tegenwoordige tijd zaait de Kerk feitelijk moord en doodslag en dat bij hun volle verstand.

      • aad pronk zegt op

       Beste Hans,
       Denk je echt dat het zou helpen als de paus condooms niet meer zou verbieden ?
       De mannen in de door jou genoemde landen neuken het liefst met meerdere vrouwen (want daardoor hebben we zoveel door hiv besmette mensen). Dat is in strijd met de regels van de kerk, maar daar hebben ze dus geen boodschap aan.
       En dan zouden ze geen condooms gebruiken omdat de kerk dat verbiedt ?
       Ik denk dat er andere redenen zijn waarom ze ze niet gebruiken (onwetendheid; ze hebben er geen geld voor, ze zijn niet te koop in hun dorp, het neukt niet lekker, enz., enz.)

 9. Anton zegt op

  Om in God te geloven heb je geen relegie nodig. Dit is een zeer persoonlijke aangelegenheid en daar kan geen kerk, moskee, sunagoge en/of tempel iets aan toevoegen. Naar mijn idee heeft Napoleon gelijk en is relegie alleen in het leven geroepen om het volk rustig en vooral onmondig te houden, zodat het grootkapitaal hun gang kan gaan.
  Zolang er nog op deze wereld kerken, moskeen, synagoges en tempels zijn, is er geen plaats voor welke vorm van beschaving dan ook. Of je moet b.v. het misbruken van kinderen door het ‘grondpersoneel’ van God beschaving willen noemen natuurlijk.

 10. Ferdinand zegt op

  Vaak bijdragen van Gringo gelezen. Dit stukje -haast off topic als we het Boedhisme er niet bijhaalden- heeft me het meest aangesproken. Heerlijk duidelijk, eenvoudig en toch gematigd. Zelden zo goed , aardig en netjes verwoord waarom ook ik niet geloof.

  Het is ook mijn ervaringen dat de meeste “gelovige” Boedhisten me heerlijk met rust laten en me niks opdringen. De enkele Islam aanhanger of de wat meer aanwezige Christenen worden evenzo geaccepteerd en gewaardeerd.
  Anders is het gesteld met de tolerantie onderling hier in de Isaanse dorpen. Elke gemeenschap hier heeft zijn eigen regeltjes en gebruiken en volgens mij hebben de meeste niks met het boedhisme maar alles met bijgeloof, stand/maatschappelijke positie te maken.
  Bij de juiste gelegenheden je gezicht laten zien in de tempel of aanverwante aktiviteiten is al net zo belangrijk voor je positie als vroeger op het voorste bankje zitten in de katholieke kerk.
  Bij collectes wordt je naam omgeroepen met het gegeven bedrag. Je buren ook op dit gebied de ogen uitsteken blijft belangrijk. Elke wijk moet zijn eigen tempeltje liefst met het geld van de meest arme mensen. Niets nieuws onder de zon.
  Maar als gezegd, ze laten mij heerlijk met rust.
  Wat me daarom iedere keer tegenstaat is de aanwezigheid van de netjes geklede, amerikaans sprekende Jehova’s of Mormonen (sorry ik gooi ze doorelkaar) die ik schreeuwend hel en verdoemenis heb zien preken met hun gebruiksaanwijzing/bijbel in de hand bij de ingang van Soi Cowboy in Bangkok, of hun relegie prekend hier in het centrum van Udon en Nongkhai, proberend gewone Thai’s van hun geloof af te brengen. Ik zou zeggen laat die Thais lekker met rust, ze hoeven niet bekeerd te worden. Ze hebben de voor hun werkende levenswijze al lang gevonden.

  • @ Ik durf te stellen dat Thai, en zeker uit de Isaan, vooral animisten zijn en veel minder Boeddhisten…

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Dat klopt als een bus, maar bijgeloof is ook een geloof….

   • Ferdinand zegt op

    Wat kleuring van het Boedhisme in de Isaan met “animisme” betreft, ben ik het 200% met je eens, al blijven de mensen hier beweren dat ze 100% Boedhist zijn. Niks geen bijgeloof, alles door Boedha voorgeschreven en geesten bestaan echt. Mijn vrouw heeft ze ook gezien. Veel verder dan de kennis uit de film “little Buddha” komt ze niet.

    Heb me vaak verwonderd over het totale gebrek aan basiskennis over het Boedhisme bij veel Thais hier. Alles draait om regeltjes, plaatselijke gebruiken en bijgeloof. Aan Boedha wordt een ongelooflijke hoeveelheid onzin toegedicht.

    Als nieuwkomer verdiep je je uiteraard in het Boedhisme om je sociale omgeving beter te begrijpen. Was niet echt nodig geweest, ik weet inmiddels meer van het Budhisme dan mijn buren en begrijp steeds minder van hun beleving. Vooral omdat die per dag, per straat, per dorp kan verschillen.

    Toppunt was dat ik hier inmiddels een Amerikaanse leraar ken die in Udon en Nongkhai op middelbare en hogere scholen aanstellingen van enkele jaren kreeg om les te geven in “Boedhisthische gebruiken en ethiek”, er was geen Thaise docent te vinden voor dat vak.

    Overigens geldt dat niet alleen voor de Isaan, ook in mijn jaren in Bangkok hebben weinigen me bij kunnen brengen wat het Budhisme voor hun betekend. Van thuis meegekregen, je houdt je aan de regeltjes en wat de buren doen.
    Mijn vragen over Budhisme, de inhoud van hun gebeden etc. veroorzaakte eerder onbegrip en soms zelfs irritatie. Nou .. gewoon .. naka.

    • hans zegt op

     Herken dit ook bij mij vriendin, vooral grapjes maken over als ze weer eens iets vertelt over het bijgeloof van haar, dan zit ze al gauw op de kast.

     • siamees zegt op

      Budhisme is eerder ceremonieel in het hedendaagse Thailand, veel schow niet meer.
      Destijds toen ik in het Himalayagebergte vertoefde heb ik een heel ander Budhisme mogen ervaren,wat volgens mij het Budhisme echt zou moeten zijn.Een ware spirituele ervaring was het.Daar werd er nooit gebeden voor een dikke 4*4 of het winnende lot van de loterij,als men daar al naar de tempel ging was het om oprecht dank u te zeggen tegen lord Budha voor het geen hij de mensen had bijgeleerd om de alledaagse problemen het hoofd te bieden met het oog op een positieve zelfontplooing ten voordele van het individue,medemens en natuur.Ik vind het Budhisme maar niets in Thailand en in Isaan zijn het pure aministen.

 11. Ton zegt op

  Elke religie, wereldopvatting heeft er ook grondpersoneel bij, dat de regels overtreedt.
  Soms blijft men hopeloos achter bij de realiteit.
  En als ik naar bijv. de kleding van de Paus kijk, dan moet ik toch even denken hoeveel dat gekost heeft en hoeveel eten men er voor had kunnen kopen voor hongerende kinderen. Iets bescheidener zou wel mogen (persoonlijke mening).

  Maar is het allemaal kommer en kwel?
  Zou het ook zo kunnen zijn, dat door de eeuwen heen er veel grondpersoneel is geweest, dat zich liefdevol en onbaatzuchtig heeft ingezet voor de medemens? En niet alleen om zieltjes te winnen? Zoals de nonnen in nederlandse ziekenhuizen en broeders in melaatsenkampen ver overzee. leraren, etc.

  Zou het zo kunnen zijn, dat ook het Christendom, de Islam en andere geloven of
  wereldopvattingen hebben bijgedragen aan een betere wereld?
  in Europa is een groot deel van bijv. wetgeving, cultuur gebaseerd op christelijke
  beginselen (naastenliefde, mededogen).
  Het gaat ons goed, En het is het Ik-tijdperk. We hebben niets of niemand nodig.
  Maar wellicht dat sommigen toch een gebedje prevelen of een kerk binnenlopen als het fout gaat in ons persoonlijk leven. De vertrouwde kerk is dan echter al afgebroken of ongebouwd tot appartementencomplex of cultuurhuis.

  Momenteel zetten we een groot deel bij de prullenbak. Het huis wordt afgebroken.
  De Bijbel en de Kerk hebben eeuwenlang heel wat mensen op het rechte pad gehouden.
  Het zou kunnen helpen, als in deze verhufterende wereld enkele volksstammen, zoals sommige foute bankiers en voetbalhooligans, eens een kerk van binnen zouden zien en enkele christelijke, islamitische of boeddhistische grondbeginselen te horen zouden krijgen (veel grondbeginselen zijn gelijk). Wellicht dat het helpt de wereld wat beter te maken.

  Gelovige of atheist, of voor iemand ertussen in:
  met Kerstmis denken wij hopelijk even aan iemand, die geboren werd in een kribbe. en zijn leven lang stond voor liefde en vrede.
  Ik wil dus zeker met Kerstmis niet kliemen en klagen, maar eindigen met een echte Kerstgedachte: Vrede op aarde voor u allemaal.
  En de beste wensen voor volgend jaar.

  • Frans de Beer zegt op

   De (Christelijke) kerk heeft het Kertfeest van de Germanen gestolen.
   Al eeuwen voordat wij kersmis vierden, vierden de Germanen rond deze tijd de “Zonnewende”. Vanaf deze tijd worden de dagen wwer langer en komt er nieuw leven. Hier is ook onze kerstboom uit ontstaan. De Christenen hebben er het idee van de geboorte van Jezus aan gehangen, omdat dit ook nieuw leven inhoudt. Het is inmiddels bewezen dat Jezus nooit om deze tijd in het jaar is geboren, zelfs zijn gebortejaar staat niet vast.
   Ik ben het dus met je eens dat we met kerst aan iemand moeten denken, maar dat moet iemand zijn aan wie we naasteliefde kunnen geven. En stil moeten staan bij een betere wereld. Luister naar onze vorstin.

  • Ferdinand zegt op

   Nee met Kerstmis dacht ik dit jaar effe niet aan iemand in een kribbe. Helemaal niks met geloof. Ook niks op met “grondpersoneel”. Ben er van overtuigd dat je geen enkele geloof hoeft aan te hangen om goed te doen. Dit is niet voorbehouden aan gelovigen.
   Er zijn minstens net zo veel goeie en slechte niet gelovigen.

   Geen enkele ongelovige “hufter” behoeft een kerk te worden ingesleept, die kerk heeft in de loop van de eeuwen al genoeg gelovige hufters geproduceerd. Veel van die foute bankiers zijn “keurige” gristenen. Dus geef mij maar keurige atheisten die van uit hun hart en goed fatsoen de juiste dingen doen en niet uit angst voor verdoemenis en hel of om er in een volgend leven beter voor te staan. Dat is alleen maar eigen belang.

   Iedereen lekker zn gang laten gaan, elke staatsgodsdienst afschaffen, niemand iets opdringen, gewoon je hersens en je hart gebruiken. Een goed 2012 gewenst.

 12. Frank Franssen zegt op

  Tja, wat een oordelen allemaal, zou het ook zo kunnen zijn dat iemand die gelooft, in welk geloof dan ook daarmee gelukkig kan zijn en zijn medemens beramhartig en met begrip tegemoet treedt? Daarmee ben je nog geen heilige maar wel goed voor de mensen om je heen.
  SteL; iemand heeft je ee rotstreek geleverd:
  Wat doe je:
  a. Je slaat hem op z’n bek
  b. Je gaat naar de rechter
  c. Je zegt Joh, het is allemaal klote wat er gebeurd is maar ik denk dat het aan mij ligt; kunnen we nog een praten of opnieuw beginnen?

  Dat leer ik als Christen maar het moet ook in je zitten . Ik heb altijd gevaren en dat waren ruige tijden . Van dingen spijt ? Ok maar kijk niet teveel achterom want daar kun je niets meer veranderen. In de toekomst kun je misschien dingen anders doen.Barmhartiger zijn. Mensen dingen vergeven die ze wellcht gedaan hebben uit nood in de situatie die wij niet zagen.Soms begrijp ik delen van de bijbel ook niet of ik ben het er niet mee eens
  met soms tegenstrijdige verhalen. Maar….het is niet de handleidingen voor je auto. Het boek is 2000 Jaar geleden geschreven door mensen uit een heel andere tijd.
  Als ik de verhalen lees van wat vroeger niet mocht als RK, protestant of wat dan ook was dan rijzen je haren ten berge.

  Dus : conclusie Ik probeer niet iemand te bekeren maar ben zelf wel opgelucht geworden omdat Jezus( dat is mijn geloof) mij dat vergeeft en niet bij de pakken neer behoef te zitten omdat ik van alles verkeerd heb gedaan. Dat geeft opluchting !

  Het zou mooi zijn als we met dit onderwerp verder kunnen en elkaar kunnen bemoedigen.

  Fijne dagen en gezegend 2012

  Frank

 13. King Frans zegt op

  Iedereen moet geloven wat hij wil, als hij/of zij maar niemand er mee lastig valt..

  Enne geloven in een geloof maakt nog geen betere wereld.

  • King Frans zegt op

   Enne, een ding weet ik zeker.we worden geboren om te sterven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website