Vanuit Thailand zijn een paar bijzondere en korte grensoverschrijdende uitstapjes mogelijk. Eén van de meest interessante is een trip naar Cambodja om in Siem Reap het immense tempelcomplex Ankor Wat te bezoeken.

De tempel Angkor Wat is een hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. De tempel lag in de hoofdstad van het rijk, die tegenwoordig ook Angkor genoemd wordt, maar door de Khmers zelf Yasodharapura.

De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145, tijdens de regeerperiode van Suryavarman II (regeerde van 1113-1150), en is de grootste piramide met verdiepingen op het Zuidoost-Aziatische vasteland. De maximale hoogte van het monument is 65 meter en het beslaat een oppervlakte van 1 km². De onderste etage is 3,2 m hoog en meet 187 bij 215 meter. De middelste etage is 6,4 meter hoog en meet 100 bij 115 meter. De bovenste etage is 12,8 meter hoog en meet 75 bij 73 meter. Voor de bouw van het Angkor Wat zijn vijf tot tien miljoen op elkaar gestapelde stenen gebruikt, sommige ruim 1.500 kg zwaar.

Naar Angkor Wat reizen

Je kunt vanuit een aantal plaatsen in Thailand rechtstreeks met een (mini)bus naar het stadje Siem Reap nabij Angkor Wat reizen, zoals vanuit Bangkok en Koh Chang. Siem Reap heeft ook een eigen luchthaven, je kan er met Bangkok Airways naar toe vliegen. De luchthaven ligt vlakbij Angkor Wat en tijdens het landen en opstijgen heb je een schitterend uitzicht op de tempel.

Video: Cambodia’s magnificent Angkor Wat

Bekijk hier de video:

22 reacties op “Uitstapjes vanuit Thailand: Angkor Wat in Cambodja (video)”

 1. Philip zegt op

  Hey, vanuit Bangkok is er een rechtstreekse gouverment bus naar Siem Reap, kost ong 780 bath. Je hoeft er enkel even uit aan de grens, bagage blijft op de bus.
  Wil je relaxed genieten van deze wonderlijke tempels en de omgeving, dan is een verblijf van 5 dagen zeker niet te veel. Je kan er nl goede mountainbikes huren en prachtig fietsen op het platteland.
  En 1 groot voordeel, de honden zijn daar niet geïnteresseerd in de fietser kuiten.
  Groeten Philip

  http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g297390-i9163-k6403293-Direct_bus_from_Bangkok_to_Siem_Reap-Siem_Reap_Siem_Reap_Province.html

  • Henk Boerman zegt op

   Ben van medio okt tot medio dec in Jomtien. Wat is dan de beste optie om naar Anchor Wat te reizen?

   • rene zegt op

    in jomtien zit online@pattaya een reisbureau met diverse reizen naar cambodja vanaf 4200 bath, opgehaald bij hotel in jomtien. heb al diverse keren hier geboekt. alles online te boeken. bureau zelf zit net iets voor PanPan italiansch restaurant, tegenover busstation naar bangkok ed.

 2. Nico zegt op

  Hou er wel rekening mee, dat je bij aankomst een visum moet kopen van $ 30,=
  En zorg voor een hotel in het centrum van Siam Rap.
  Laat je niet verleiden, om een excursie te maken naar een meer in de buurt, dat is pure oplichting.
  Verder is het complex van meerdere tempels, zeer uitgestrekt en huur daarom een fiets.

  Het is zeker de moeite waard, zeker ook voor een 90 dagen run.

  Als je royaal van te voren boekt bij AirAsia to Go (vlucht+hotel) ben je voor 3 á 4.000 Bhat voor z’n 4 dagen onder de pannen (of golfplaten). Eten is dezelfde prijs als in Thailand.

  Groetjes Nico

 3. Peter zegt op

  Is het ook mogelijk om een motor of auto te huren? En zo ja, wat zijn dan de verschillen t.a.v. huren in Thailand?

  • john zegt op

   weet dat het maar beperkt aantal plaatsen mogelijk is een auto te huren. Vast wel in phnom penh. Je dient echter wel beetje ervaren te zijn in cambodia. De wegen zijn gewoon beroerd en overbevolkt.

 4. Nicole zegt op

  De visa kan je online regelen. Bedenk wel dat je dit enkele uren aanschuiven bij de grens uitspaart. Echter, als je met de gouvernementbus gaat moet je toch weer wachten tot iedereen zijn visum heeft en dat kan enkele uren duren
  je kan ook met de casinobus tot de grens en vandaar een taxi naar Siem reap.

 5. John W. zegt op

  Ik heb een visa voor 90 dagen, van 1 dec. t/m 28 febr. 2017.
  blijf ik mijn visa periode behouden als ik in deze periode `n keer naar Cambodja ga?
  Hoor graag een advies – antwoord

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Neen.
   Om je verblijfsperiode van 90 dagen te behouden moet je eerste en re-enrty aanvragen. Kost 1000 Baht.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Tijdens een trip naar Cambodja vorig jaar ben ik aldaar nogal wat backpackers tegengekomen die geradbraakt uit de bus uit Bangkok kwamen. Ze hadden er twee keer zo lang over gedaan als volgens schema. De avontuurlijke echte globetrotter in de kracht van z’n leven zal daar niet lang om malen, maar voor de wat meer op comfort gestelde reiziger is het vliegtuig wellicht toch een betere optie.

 7. Bert Schimmel zegt op

  Ik vlieg altijd met Air Asia van Siem Reap naar Bangkok (Don Muang), Bangkok Airways is een stuk duurder.
  Als je met de bus of mini bus gaat, dan kan het gebeuren dat je vanaf je verblijfplaats (afhankelijk van het opstappunt) en aankomst in je hotel soms wel 9 a 10 uur of meer onderweg bent. Visa aanvragen op het vliegveld van Siem Reap gaat vrij vlot, veel vlotter dan op Don Muang in het algemeen. Een tuk tuk vanaf het vliegveld naar het centrum van Siem Reap hoeft niet meer te kosten dan $5. Als je met een tuk tuk of taxi naar de tempels wilt gaan, informeer dan altijd bij de balie van je hotel, die werken meestal altijd met betrouwbare drivers.

  • john zegt op

   tav visum voor cambodia. Er zijn twee redenen om dat via internet aan te vragen. De eerste is dat het bij sommige grensposten gewoon aanzienlijk duurder is. De tweede reden is , dat als je aan de grens een visum koopt dit je een hele pagina in je paspoort kost. Het e visum is los. Er wordt alleen gestempeld, in en uit, cambodia. Tenslotte een waarschuwing als je aanvraagt via internet. . Let erop dat je de officiele website van Cambodia gebruikt.Er zijn veel verwijzingen die erop lijken maar niet zijn. In de officiele zit “governement”in de url. Tenslotte: kost drie dagen voor je het in huis hebt (via internet) en is alleen bij de belagrijkste grensovergangen te gebruiken maar dat wordt duidelijk met vermelding welke overgangen, aangegeven.

 8. Bert Schimmel zegt op

  Ik ben nog een tip vergeten: Als je de aankomsthal van het vliegveld uitkomt en er is geen tuk tuk of taxi beschikbaar, loop dan een paar honderd meter, via de linker kant van de parkeerplaats naar de weg toe, daar staan vrijwel altijd een een paar tuk tuks.

 9. Bert Schimmel zegt op

  Tegenwoordig hebben ze op vliegveld een loket waar je een ticket moet kopen voor een tuk tuk, kosten $8, maar als je naar de straat loopt kan je daar een tuk tuk krijgen voor ca. $5 a 6.
  Als je een liefhebber van mooi beeldhouwwerk bent, ga dan ook naar de Bantay Srei (Tempel de vrouwen) Die tempel ligt wat buiten Siem Reap en het beste is om er een aparte trip van te maken. Het beeldhouwwerk is schitterend en van hele hoge kwaliteit en als je dat ziet, weet je gelijk waarom de tempel Bantay Serei heet. Aanbevolen!

 10. lung addie zegt op

  Wat mij een beetje opvalt is dat in het artikel steeds over “de tempel” gesproken wordt. Net alsof Angkor Wat uit slechts één grote tempel beschikt waarmee dan de hoofdtempel, de Bayon Tempel, bedoeld wordt. Tenslotte waren het zelfs geen tempels maar wel paleizen en zijn die pas veel later in gebruik genomen als hindoeïstische tempels.
  Angkor betekent “Stad”, dus Angkor Wat betekent Temple City. De laatste bouwwerken werden zelfs nog niet zo heel lang geleden ontdekt door gebruik te maken van sattelietbeelden. Er ware er nog verschillende, totaal verscholen in de jungle, die nog niet ontdekt werden.
  Indien je echt ten top wil genieten van een bezoek aan deze plaats geef ik de raad gebruik te maken van een gids ter plaatse. Ja, het kost wat meer, doch je krijgt een fantastisch goede uitleg over wat je ziet en wat de betekenis van deze zaken zijn. Dit geeft een grote meerwaarde aan het bezoek. Ook al beschik je over een goede handleiding, de gidsen zijn stukken beter en heel goed ter taal.

  • Bert Schimmel zegt op

   @lung addie Ik denk dat je bedoeld dat onderzoek wat ze hebben gedaan met Lidar. Dat is een radar systeem dat onder het aardoppervlak kan kijken en onder een helikopter gemonteerd wordt. Op basis van dat onderzoek heeft men de conclusie getrokken dat Ankor Wat een stad was, net zo groot als het huidige Los Angeles en er naar schatting ca, 1 miljoen mensen woonden. De stad is hoogstwaarschijnlijk ten ondergegaan aan zijn eigen succes, het was te groot waardoor het onderhoud met name aan de waterwegen niet meer te doen was. De oorlog met de Siamezen, die Ankor Wat in 1431 veroverden, was uiteindelijk de genade klap voor Ankor Wat. De hoofdstad van het Khmer rijk werd eerst gevestigd in Lonvek, daarna in Oudong en uiteindelijk in Phom Penh.

   • lung addie zegt op

    Of het onderzoek met het Lidar radar of laser systeem gedaan werd weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het Lidar systeem werkt op reflecties en dat het niet onder de grond kijkt maar wel boven de grond. Dit systeem biedt wel de mogelijkheid om beter door een bladerdek in de jungle te kijken daar de reflecties, veroorzaakt door een bladerdek anders zijn dan de reflecties van het aardoppervlak. Het is veel in gebruik om hoogtes van objecten en hoogteverschillen in het landschap te meten, alsook voor het meten van snelheden.
    Dank voor de goede historische uitleg over Angkor Wat.

    • Bert Schimmel zegt op

     @ lung addie In Engelstalige artikelen wordt altijd gesproken van “ground penetrating” radar, maar je hebt gelijk, hij meet ook hoogte verschillen . Kijk, als ergens een huis of gebouw heeft gestaan of een weg heeft gelopen, dan veranderd de structuur van de grond ter plekke. Als een omgeving, zoals Ankor Wat wordt verlaten dan verdwijnen de houten huizen, wegen worden niet meer gebruikt etc. en na verloop van tijd is met het blote oog, niets meer zichtbaar. Met Lidar worden die veranderde structuren weer zichtbaar. Voor zover je er geïnteresseerd in bent, Google maar eens op: Lidar research Ankor Wat Erg interessant, voor al de plaatjes van nooit eerder ontdekte structuren.

 11. Lung addie zegt op

  Beste Bert,
  over wat ze spreken in Engelstalige artikels (wikipedia ed) daar hecht ik weinig belang aan en wil dus op dit vlak ook niet in discussie gaan. Mensen die mij kennen weten dat ik, zowat gans mijn actieve loopbaan, als specialist radiocommunicatie en radiotechnieken gewerkt heb. Mijn specialiteit was : luchtvaart radar, kuststations, automatische landingssystemen en ook ondergrondse radioverbindingen ( in tunnels). Ik heb over een groot gedeelte van de wereld metingen omtrent dit uitgevoerd, dus weet waarover ik, als fieldingenieur in dit domein spreek. Het Lidar systeem ken ik en niet van het internet maar uit de praktijk. Ik heb dus het googelen naar Lidar echt niet nodig en weet op welke manier de verborgen ‘tempels’ van Angkor Wat ontdekt werden vanuit de lucht. Indien jij ook specialist bent dit domein ben ik graag bereid om een persoonlijke conversatie hieromtrent aan te gaan, we kunnen mogelijk van elkaar nog leren, hoewel ik reeds jaren met pensioen ben. Lidar werkt op de temperatuurverschillen welke optreden indien de structuur van de grond gewijzigd werd door gebouwen, al dan niet verdwenen, en gaat niet echt in de grond want de Hoge frekwenties, hier gebruikt, gaan gewoon de grond niet in. Enkel heel lage frekwenties hebben een zekere penetratiecapiciteit en die is dan ook nog heel beperkt. Wordt o.a.gebruikt in de communicatietechnologie voor duikboten.

 12. marijke. zegt op

  Wij hebben vanuit payttya angkorwat bezocht een aantal jaren geleden.Een paar dagen in een goed hotel in siem riep.Ben helaas de naam vergeten.Het was simpel maar goed en netjes.Ik vond het zeer zeker de moeite waard.

 13. l.lagemaat zegt op

  Klopt het dat de entree prijs voor de Angkor Wat 30 dollar bedraagt?

  • khun moo zegt op

   Er zijn verschillende tarieven, voor 1 dag maar ook voor meerdere dagen.
   wij hebben 1 dag gedaan, maar ik denk dat 2 of 3 dagen een beter alternatief is.

   Het is nogal een groot complex , waarvan 1 nogal ver verwijderd is van de anderen

   https://angkorfocus.com/cambodia-travel-guide/angkor-wat-entrance.html

   https://www.visit-angkor.org/angkor-map/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website