Peter van Straaten overleden

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
14 december 2016

U heeft het vast wel gelezen of gehoord in het nieuws. De befaamde Nederlandse cartoonist Peter van Straaten is helaas overleden. Het was mijn absoluut favoriete en nooit geëvenaarde tekenaar uit Het Parool en Vrij Nederland.

Wat heb ik jarenlang genoten van de tekeningen en verhalen over Vader en Zoon en Agnes, de bijstandsmoeder. Op meesterlijke wijze wist hij het dagelijks leven in Nederland in beeld te brengen, waarbij tenminste een glimlach onvermijdelijk was.

Thailand

Ik weet niet of Peter ooit in Thailand is geweest, het blijkt in ieder geval niet uit zijn omvangrijke oeuvre. Toch, in mijn gedachten, heb ik een verbinding gelegd. Toen ik deze week de artikelen over zijn leven las en de vele tekeningen bekeek op Internet (zie www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=peter+van+straaten+pics ) kwam mij de gelijkenis van Peter van Straaten met de Thaise schilder voor ogen

De schilder en de dood

Onlangs heeft u het oude Thaise verhaal van de Schilder en de dood weer kunnen lezen op dit blog (zie www.thailandblog.nl/cultuur/thaise-schilder-dood ) Die schilder beeld, net als Peter van Straaten deed, mensen uit en beiden voerden ook een strijd met De Dood. Zij wilden niet naar de hemel, zij waren er nog niet klaar voor, maar moesten uiteindelijk toch hun biezen pakken.

In de hemel

Als het verhaal van die Thaise schilder op waarheid berust (en waarom niet?) dan ben ik er van overtuigd, dat Peter van Straaten inmiddels naast die schilder zit en gewoon verder gaat waarmee hij op aarde bezig was. Wij zullen nog van hem horen, dat staat vast!

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Peter van Straaten overleden”

 1. Douwe zegt op

  Het memoriam van afgelopen zaterdag in de NRC was een prachtige weergave van peter zijn plaats in het leven. Het was geschreven door Youp, een aanrader.
  Fijn Gringo hier aandacht aan te hebben besteed, dank daarvoor.

 2. Tino Kuis zegt op

  Twee cartoons van Peter van Straaten staan mij nog helder voor de geest. Ze komen voor in een boek getiteld ‘Helpen bij seksuele problemen’.

  In de eerste zie je een opgetutte juffrouw praten met een baardige dokter: Zij zegt: ‘Dokter, sinds u mij heeft geleerd dat seks niet vies is vind ik er niets meer aan!’

  In de tweede zie een man hangen boven een verveeld kijkende vrouw en hij roept: ‘Kom nou toch klaar, verdomme!’


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website